Last news in Fakti

4 Юни, 2022 20:10 8 907 88

Лозанов: Постистината налага подкрепата за Путин

  • георги лозанов-
  • путин-
  • русия-
  • журналистика

Какво е „путинизъм“

Лозанов: Постистината налага подкрепата за Путин - 1
Снимка: БГНЕС

Какво е „путинизъм“, как би следвало гражданите да го разбират, кой и през какви канали го прокарва в България коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК. "Путинизъм“ е нова държавна идеология в Москва, която дойде след една пауза на политически режими, за които имаше надежда, че ще помогнат на Русия също като други източноевропейски държави да тръгне по пътя на демокрацията. Това се оказа напразна надежда. Вместо това се появи новата идеология на путинизма – идеология, според която държавата не зачита човешките парва, а Западът е основен враг. Заедно с това обаче има и един много агресивен национализъм, който прераства в нацизъм, налагащ собствената нация като по-висша от другите. В днешна Русия има такова нацистко самовлюбуване като на нация, която има своя собствена съдба – да води света и да сменя дневния му ред. "Путинизмът" е идеология, която се налага със сила. Тя не е избрана доброволно, защото никой не избира авторитарни режими по собствена воля. Путин съвсем естествено превърна либералната демокрация в свой враг, а нахлувайки в Украйна се опитва да превърне това в атака срещу либералната демокрация и да смени дневния ред на света, както на времето комунизмът се надяваше", казва Лозанов, цитиран от БНР.

Хибридна война

"Путинизмът" се налага чрез хибридна война и ние сме един от най-активните фронтове, защото няма никакво съмнение в претенциите на Русия да разраства своето влияние – след Украйна ще е Молдова, а после сме ние. Ако хибридната война успее, няма да се стигне до "гореща“ война. В Украйна хибридната война не успя и затова те в момента там плащат с живота, домовете и съдбите си. В България нищо чудно да успее и да се окаже, че "петата колона“ на Путиновия режим доброволно и стъпвайки върху настроенията на някаква част от електората, ще вземе властта и реализира клишетата на Путин, което може да доведе до излизането ни от НАТО с референдум, например – това е една много тъжна перспектива за нас.

Манипулацията и постистината

"Хибридната война, известно е, е износ от Изток на Запад на пропаганда и корупция.

Корупцията създава "петата колона“, а пропагандата трябва да убеди през манипулации онези, до които не достигат корупционните блага.

Манипулацията тече през силна атака към либералната демокрация, понякога с аргументи, но от това, че могат да бъдат изтъкнати проблеми на либералната демокрация ирационално, без никаква логика се минава към извода, че ако либералната демокрация има някакви проблеми – то Путин е прав, а путинистите са добрите. Няма такова нещо! Огромният проблем е Путин. Понеже тази манипулация е хитра и изисква известна образованост, по отношение на простите хора тя върши работа. Трябва да има здрав разум, защото няма съмнение, когато сравняваш един либерален начин на живот с диктаторски режим, кое да избереш.

Това е то постистината – когато мненията се откъснат от фактите на базата на своята креслива агресивност и успеят да убедят хората, че това е тяхното собствено мнение. А когато хората разберат, че това е против тях, вече да е късно. В момента постистината изцяло налага подкрепа за Путин и режима му, особено в ситуация на агресивна война, в която незаслужено умират хиляди невинни хора. Животът на тези хора е станал на пух и прах заради бесовете и фантазиите на един диктатор. В България влиянието на постистината е особено силно, защото от цяла Европа само ние според проучванията имаме 43% хора, които вярват, че НАТО е виновно за войната в Украйна. Може ли толкова да си затваряме очите за очевидното – да видиш кой къде е нахлул и да кажеш – НАТО е виновно.“

Традиционните медии

"Традиционните медии трябва да спазват професионалните стандарт, в демократичния свят всяко мнение може да бъде изказано публично, освен ако не е престъпление. Агресията на Русия е престъпление. Убиването на хора е престъпление. Затова тези, които подкрепят и оправдават това поведение на Русия, не бива да бъдат допускани до ефир. Това не значи, че не могат да бъдат критикувани либералната демокрация, Байдън или българските политици – напротив трябва да бъдат критикувани. Въпросът е в следващата крачка, на която медиите нямат право да допускат изводи като – щом либералната демокрация има недостатъци, значи Русия е права. Това е недопустимото. Какъвто и да е Байдън, Путин не може да убива хора в Украйна или в собствената си страна. Тази връзка е абсолютно ирационална, но върху нея се крепи цялата пропагандна магия. Етическите и професионалните стандарти на нашата професия изискват журналистите да не допускат оправдаването на насилие.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям

    149 65 Отговор
    Простак.
  • 2 АнтиГост

    73 142 Отговор
    Браво Гого, бий путинистите!

    Коментиран от #37

  • 3 Верно ли

    150 56 Отговор
    Тоя ц.рвул и "идеология" ли си измисли, само да дрънка нещо?

    Коментиран от #38, #44

  • 4 Прилича ми

    106 42 Отговор
    На екстрасенс от Франция през средновековието! Някъде около 17.18 век 😂🤣😅...се са опитват да задминат баба Вангелия.
  • 5 Гост от Силистра

    117 59 Отговор
    Лозанов, уважавах те , но с това нищо се излагаш до небесата ! Махай се п ко

    Коментиран от #22

  • 6 Верно ли

    121 36 Отговор
    "Затова тези, които подкрепят и оправдават това поведение на Русия, не бива да бъдат допускани до ефир. Това не значи, че не могат да бъдат критикувани ОТ либералната демокрация" Хахахахах, ох, Котьоооо :))) Сожер на либералната демокрация :)))

    Коментиран от #10

  • 7 Едно

    114 38 Отговор
    Голямо пияно недоразумение, което напоследък се пише и политически анализатор! Гого, извинявай ама и ред не прочетох от прозренията ти и впрегни вътрешните си напъни за нещо в друг жанр!
  • 8 Някой

    114 35 Отговор
    Тоя май не следи световните новини. Вместо да нищи опорката "путинизъм" Да обясни защо всеки ден в страната на демокраицията се стреля и умират невинни хора.

    Коментиран от #52

  • 9 Зззз

    118 28 Отговор
    Верен лакей на всяка власт.
  • 10 Беше диктатура

    98 23 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    На пролетариата. Сега е диктатура на глобалистите 😂🤣😅...свобода на словото. Ама друг път
  • 11 пипионче

    78 23 Отговор
    дърт пергич лапни нещо и го пипай.....
  • 12 Тоя си е

    75 22 Отговор
    "класикъл бългериън гербидж"

    Коментиран от #15

  • 13 Каролина

    55 19 Отговор
    Иглотерапията разполага с доста средства за подсилване на ума. Имам предвид китайската, а не тази, която използват доста представители на българската култура. А за нея знаем от Радой Ралин, че "цялата култура се върти около . ура".
  • 14 Раданч Татлъту

    43 15 Отговор
    Нема ве Лозанч!Всички обичаме Зеленский!🥳🤡👍
  • 15 Нямаше ли

    31 9 Отговор

    До коментар #12 от "Тоя си е":

    Предвид да кажеш. Гарбидж 😁

    Коментиран от #24

  • 16 ТаУмВзе

    59 22 Отговор
    Пингвин соросоидче, преди да лаеш клекнал прочети Дугин. В което силно се съмнявам, че ще се получи.

    Коментиран от #83

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Крис

    74 25 Отговор
    Все едно че чета Дойче веле. Лозанов да не е преписвал от някъде
  • 19 ФЕЙК

    64 18 Отговор
    Едничка е истината, други истини не може да има! В Германия при Хитлер пуснали в масово производство Фолкс радио /Народно радио/ хващало само 1 станция "Дойче веле"". Само с речи на Хитлер и нацистки маршове! а КОГАТО НАЙ.ИСТИНСКАТА ИСТИНА ТИ Я КАЗВАТ ОТ НАЙ-ПЛАТЕНО МЯСТО, ТО ФАКТИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧАТ! Ако не млъкнат ще им затворим устата или при всяка неправилна думичка ще има гумичка.
  • 20 Защо ли

    58 21 Отговор
    има ХОРА които не искат да излязат от фокуса на прожекторите, да не ги забравят де, независимо какво ще говорят, важно е да са там
  • 21 Путинофил

    32 23 Отговор
    " Путинизъм" е същото като " Бойковизъм".
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 21 Отговор

    До коментар #5 от "Гост от Силистра":

    продължава се манипулирането появи се ЛОЗАНОВ а всеки ЧОВЕК трябва да си расъждава с неговия си УМ АКЪЛ а не друг да го води за носа
  • 23 Още един путинофил

    27 17 Отговор
    Министър-путинист Лорел каза, да си внесем путинофили от Русия, че в територията нямало кой да бачка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    47 19 Отговор
    Ъва този от снимката ли го е писал? Защо изглежда така нелепо този човек?

    Коментиран от #63

  • 26 !!!?

    31 51 Отговор
    Щом варварската война в Украйна е "благородна цел" за Путин, значи Путинизъмът е откровен Фашизъм !!!?

  • 27 Абсурдистан

    33 58 Отговор
    Путинизъм=фашизъм!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Червено

    24 23 Отговор
    мекотело !
  • 30 Орел

    48 21 Отговор
    Курило, прибери си пациентите!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тоя гей

    51 22 Отговор
    не е в час. Лудите вече съвсем им спряха лечението. Нема пари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха ха

    50 12 Отговор
    и как така се получи че ; либералната демокрация ; смачква демоса , как така се получи че всички мутро бизнесмени говорят с едни и същи думи и ползват едни и същи методи на пресиране и грабеж ? и съм 100% убеден че точно това отношение към хората докара и войната в украйна , с глад и терор се опитахте да въведете почит към бандити на които раздадохте пари , а се получи вакум без морал и елементарно човешко уважение , а деянията на путин са резултат от вашите идиотски решения , а с масовките за 5 колона целите обикновена цензура
  • 35 Професора

    49 20 Отговор
    Лозанов е бг извор на соросоидния
    профанизъм !
  • 36 ЖЕКО

    47 17 Отговор
    ЗА ЕДИН ПРОБИТ ДОЛАР КАКВО ЛИ НЕ ПРАВИ ЧОВЕВК

    Коментиран от #46, #87

  • 37 Хахаха

    40 20 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    С глуп остите си за Русия само себе си наби. Стана за резил. Откъде има самочувствието да коментира Русия? Какво знае за Русия, дали е ходил в Русия през последните 20 години, какви лични наблюдения има?

    Коментиран от #48

  • 38 Хахаха

    32 13 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    В конституцията на Русия идеология е забранена. Тоя за идеология говори със своето де моде мислене.
  • 39 питам

    44 21 Отговор
    Лозанов, а защо фашистите имаха право да убиват мирното население в Донбас 8 г. Лозанов, а защо главорезите в Чечня бяха приемани за борци за свобода. Лозанов, защо беше извършен преврат в Украйна през 2014. Защо беше измислен "Скрипал". Защо беше спонсориран Навални. Защо се опитаха да направят преврат в Беларус и Казахстан.

    Коментиран от #49, #76, #78

  • 40 Дари

    33 14 Отговор
    Палячо
  • 41 един от многото

    21 9 Отговор
    Амбреаж!
  • 42 Георгиев

    35 19 Отговор
    НАТО е виновно, разбира се. САЩ и Англия не разрешиха на Киев да изпълни минските споразумения. НАТО отказа да даде гаранции, че няма да приема Украйна в състава си. НАТО подготвя 8 г украинците как да си върнат Крим и Донбас със сила. Путин изпревари украинското нападение, за да предотврати колосални мирни жертви.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 2020

    32 14 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Абе, Гого, какво ще кажеш за БайдънизЪМА???. Старческа деменция и простотия. нима ХВАЩ не искат същото, което си описал - да управляват света. Много си се натегнал,ще те заболят коленцата, бе Гого.
  • 45 Дан

    26 6 Отговор
    Като чета написаното и си представям Украйна! Това е на бялото да казваш черно.
  • 46 +-+-

    19 7 Отговор

    До коментар #36 от "ЖЕКО":

    Я за пробит долар, я за ппробито ддупе!!!!
  • 47 Колибка

    13 31 Отговор
    Лозанов,е капацитет.Признавам го.
    Много точно е развил казуса.Много
    пластика,с добър ритъм и свел до
    достъп,за масовия читател.Дори
    и да е поръчан,той го прави,така,че
    казаното подсказва за този уклон,
    но показва и самата правилна
    позиция,която човек ще прихване.
    Мъдрецът не ни пречи.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ??!!

    28 12 Отговор
    Гого, що не помня да си коментирал нападението над ирак, под предлога с фалшивата епруветка,
    или това над либия, да не напомням за другите все „операции“?!? що така бре, гого?!?

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Има и още за обясняване

    23 10 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Пред БНР Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа за стратегическо предвиждане на НАТО:"Русия бавно, но сигурно като боа удушвач унищожава Украйна. В момента наистина не виждам как украинските сили могат да се справят с руснаците." Чети бре Гогоооооо, чети!
  • 53 Даа

    20 25 Отговор
    Умна, съдържателна статия, която така и ще остане неразбрана от родните путлерасти. Така е, като имат само по две-три мозъчни гънки...
  • 54 Ауди

    28 12 Отговор
    Демек ако умната либералната част от света убива хора, няма проблем, но ако е друг то той е глупав убиец?
  • 55 Лозанов е

    20 10 Отговор
    масон-сатанист. Не му четете бълвоча
  • 56 Митев

    18 11 Отговор
    Пълни глупости, Путин бил виновен сякаш всичко зависи само от един човек,били сме прости хора,по скоро проста ни е интелигенцията и образователната ни система, затова живеем в слаба и бедна държава, прословутото ни трудолюбие,празни приказки,и като се появят и едни търтеи като доцента,ето ти я част от картинката за нашата държава......
  • 57 Сух

    18 10 Отговор
    Погледнете го. Клоун! Това е несериозно. Мястото му на тоз е в цирка, не да дава съвети. Видяхме зеления палячо какво причини на украинците. Тоз за кво го лансират?!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Колев

    16 8 Отговор
    Защо бе господа (не другари) защо не обогатим нашия ежедневен речник освен с презрени понятия като неграмотни путинофили и с такива- Байдънофили, Укрофили, Натофили, Атлантикофили, Брюкселофили, Байдъноподлоги, Натоидиоти и т.н. Ние простите путинофили няма никога да разберем какво щастите ни пекат вече 30 години, какво развитие като държава направихме, как от 9 милиона путинофилска държава остнахме 5 милиона байдънофили и намаляваме със всеки демократичен ден. Как за 30 години не разбрахме, че слънцето не изгрява от исток, а от Запад.
  • 62 Артилерист

    19 7 Отговор
    Понеже е известно, че Лозанов е от платените, след 1990г., американски пропагандисти, му се ще да ни изкара прости и не го знаем като такъв. Обръщам внимание, сред колко много словесна плява, е прикрито зрънцето на американската опорка: доказаните украински нацисто-фашисти да се представят за светци, а руснаците- за нацисти. Лозанов и като шеф на СЕМ така оценяваше събитиета-само от позицията на американската пропаганда. Всичко друго са инсинуации, клевети и злостни манипулации. Иначе заглавието си струва-подведе ме да чета Лозанов...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 И КИЕВ Е РУСКИ

    8 4 Отговор
    Да е.а и гурела
  • 66 Крали Марко

    14 5 Отговор
    Папиона дърт с бавно загряващ реотан решил и той да стане за резил ! За пореден път! Нали трябва да се разпише в списъка на евроатлантогейдемоносороспийте! За некой и друг сребърник ! Винаги говори (или пише) дъъъъъъъллго и отегчително и.......нищо не казва. Ужас! Преподавател !? Ясно защо 90% са журналистутки и мисирки ! Пфу гошко! Пфу гошко !
  • 67 Жгмъц

    9 6 Отговор
    Гого на всяка манджа мерудия...и разбира се от позицията на РъБъ лизачеството
  • 68 Просто човек

    5 10 Отговор
    Няма да ви разберат! Путинстите са от ниските прослойки, бедни и глупави...

    Коментиран от #70

  • 69 Шоп

    8 5 Отговор
    Чудя се,как за толкова години,не се намери някой да те смени!Явно няма умни люде в нашата държава,или няма толкова мазни и нагли?Добре,че има доста хора с ум и морал,че да отсеят истината от лъжата.
  • 70 121

    10 4 Отговор

    До коментар #68 от "Просто човек":

    Бъди благодарен на тези,бедните и глупавите,че те изкарват хляба и работата на такива,новоизлюпени богаташи! Днеска имат утре не.А,бедните и глупавите ги пази Бог,за,който явно не си достоен.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Оптимист

    9 8 Отговор
    Отличен анализ, адмирации г-н Лозанов.
  • 74 Роко

    5 4 Отговор
    Обаче всички пустините трябва да признаят че най добрият доктор срещу червена чума е д-р ПИНОЧЕТ.Той прекрасно е разбрал че тая напаст с демократични средства за съжаление не можеш да пребориш.Действал е на принципа: каквото повикало това се и обадило. И сега май на българия и е страшно необходим такъв доктор.Той излекува чили от тая напаст и за това тя тръгна напред
  • 75 Антикомунист

    8 7 Отговор
    За съжаление има голяма опастност простотията да надделее и путинизма да дойде и в България. Крайно време е всички нормални и тези апатичните да се противопоставим на това безумие и връщане към комунизъм !!!!!!!
  • 76 Антикомунист

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "питам":

    Защото си глупав и всичко това е изкривено в главата ти неразбирайки първопричините!
  • 77 Тъпи ватенки

    6 4 Отговор
    Голям русофилски рев и минуси . Троловете губят пари и ги критикуват, че изостават с критиките на такива статии.
    Странно обаче защо искат да им плащат в евра, а не в копейки
  • 78 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "питам":

    Всичко е замислено от Русия още 2014. Панимаеш ли тавариш?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Милена

    1 3 Отговор
    Този човечец що прави грешката да мисли, че в България не са останали мислещи хора, а всички са краварски подлоги с промити мозъци.

    Коментиран от #82

  • 81 Време е

    1 4 Отговор
    Абе, Герги, кога освен от експерт по заблуда на населението се превърна в политически анализатор!? Нека ти кажа нещо за Русия преди да издрънкаш поредната глупост. Никой неин ръководител не може да превърне "Запада в основен враг", защото това не зависи от него, а причината е в кратуните на англо-американските мизантропи, за които Русия е враг по подразбиране. Така, че ако не е путинизъм, ще е медведозъм или всяка глупост, която може да хрумне на експерти като теб, Лозанов, но никога няма да бъде байдънизъм или кретенизъм, с какъвто повечето западни мозъци са пълни.

    Коментиран от #84

  • 82 Антикомунист

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Милена":

    Миленче ,ако ти се имаш за мислеща е единствено твое твърдение, което е много далече от истината. Няма да е зле да се образоваш не от форумите ами и малко книжки да почетеш!
  • 83 Антикомунист

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Има предвид лудия за връзване, съветникът на другия не по малко ненормален!!!!!!!!
  • 84 Антикомунист

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Време е":

    Мисля че е време да се гръмнеш, само недораслеци могат да са с това примитивно комунистическо мислене.
  • 85 Стефан

    1 2 Отговор
    Доцентска плява. Русия обяви разширението на НАТО в Украйна като червена линия и предложи преговори. Но никой не искаше да преговаря.

    Коментиран от #88

  • 86 Другият един

    0 2 Отговор
    Няма ли този някой журналист да го попита той активен консомолец бил ли е Че сега е върл натовец
  • 87 Лозанов

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ЖЕКО":

    По добре пробит долар , отколкото цяла копейка.
  • 88 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стефан":

    русия не може да определя кой ще бъде в нато и кой в ес.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове