Last news in Fakti

14 Юли, 2022 21:54 6 550 27

Депутатите спасиха 1000 тото пункта

  • хазарт-
  • тото пункт-
  • депутати

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта

Депутатите спасиха 1000 тото пункта - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта, предложени от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ"(ИТН), със 140 гласа "за", 5 - "против" и 47 "въздържал се". Срокът за предложения между двете четения беше намален на три дни.

Депутатите отхвърлиха втория законопроект за промени в Закона за хазарта с вносители Деян Петков, нечленуващ в парламента група, и депутати от различни парламентарни групи, сред които на "Продължаваме Промяната". Той получи подкрепа от 24 народни представители, "против" бяха 112 депутати, 52 се въздържаха, информира БТА.

С гласуваните промени на ИТН, се разширява обхватът на хазартните игри, организирани от ДП "Български спортен тотализатор" (БСТ), като към тях се включат и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища, посочват в мотивите си вносителите. Промяната ще доведе и до оптимизиране на финансовите резултати и на самото държавно предприятие.

Със законопроекта се регламентира също организирането на хазартни игри от тотализатора чрез пунктове за приемане на залози и чрез устройства на самообслужване.

Общият брой на пунктовете да не може да надвишава 3000 на територията на страната, гласува НС. Максималният им брой се предлага, за да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното предприятие.

Предвижда се хазартните игри да се организират чрез пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от тотализатора, в собствени или наети помещения от външни лица, с които той има сключен договор за разпространение от негово име и за негова сметка; и чрез устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че от ПП не са подкрепили на бюджетна комисия собствения си законопроект, който ще гарантира стотици милиони приходи. Той отбеляза, че законопроектът е предвиждал тотото да запази монопола си в разпространението на талончета за търкане, като те да могат да се разпространяват освен в тотопунктовете и на други места. Ганев добави, че от "Възраждане" ще подкрепят този законопроект, както и другия на Каримански.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) коментира, че в законопроекта на колегите му се предлага изменение, така че да се позволи търкането на билетчета свободно в цялата търговска мрежа. Това не можем да допуснем сега, без да знаем как се контролира, без да знаем дали това няма да създаде концентрация в точно определени, било то франчайз обекти или други такива, посочи той.

Венеция Ангова от "Продължаваме Промяната" коментира, че спешната задача е да предотвратят фалита на "Български спортен тотализатор" и да запазят тотопунктовете. Тя отбеляза, че още през 2019 г. е заложено около 60 процента от пунктовете да затворят през август, тази година. "Системните промени за ремоделиране на сектора, смятаме, че е необходимо да бъдат паркирани на този етап", каза Ангова. Като аргументи за това тя посочи неясния мандат на парламента и необходимостта да се фокусират върху реформите в Плана за възстановяване и устойчивост.

Румен Гечев от "БСП за България" каза, че трябва да оптимизират хазарта, така че да е от помощ на фиска. Той посочи, че от левицата ще подкрепят и двата законопроекта, като основната цел е да се гарантира интересът на БСТ. Трябваше на 8 август да се закрият няколкостотин - 1000 пункта на тотото, за да бъде още по-приятно за частния бизнес да си трупа печалбите, коментира Гечев. Сега трябва да вземем решение, което да минимизира загубите - едното е да запазим пунктовете на държавния тотализатор, и второто - между първо и второ четене да увеличим полето на реализация на инструментите, на услугите, които предлага, допълни той.

Бившият министър на спорта Красен Кралев посочи, че законопроектът на Любомир Каримански е оптимален и адекватен за потребностите на "Български спортен тотализатор". С проекта на ИТН ще бъдат отстранени някои от пропуските, допуснати с последната промяна на Закона за хазарта, свързани със затваряне на близо 1000 пункта през август 2022 г. В момента БСТ разполага с 640 собствени пункта за залози и 960 - на партньори, посочи той. Кралев каза още, че с промените на ИТН предприятието ще оптимизира своето портфолио и още през следващата година ще се даде възможност за реализиране на приходи от близо 350 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП са против

    26 11 Отговор
    защото пазят терена на Божков! И той е от кръга капитал!
  • 2 Тото - Африка

    40 3 Отговор
    Има ли още баламурници да пускат тото 😃

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Зззз

    42 2 Отговор
    Хазарт ,проституция и наркотици икономиката на една държава от ?

    Коментиран от #7

  • 4 БРАВО

    17 6 Отговор
    Ще има залози кой ще изгуби най-много от войната в Украйна; Кога Китай ще нарита задниците на краварите в Тайван; Може ли да преживеем зимата топлейки се и хранейки се със сopocоидни лъжи; Колко пари ще открадне украинската хунта от западните спонсори; Колко оръжия ще останат след продажбата на подарената военна техника. И най-важния въпрос, колко ще издържи брака между ГЕРБ и ПП
  • 5 ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тото - Африка":

    Разбира се, че няма.
  • 6 има има

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тото - Африка":

    Кака курни и асанчо ще отчитат ръст в икономиката.
  • 7 ...

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    От Мутрочалгистан.
  • 8 Мнение

    13 5 Отговор
    Утре съм първа писта пред тото да пусна.Дано спечеля,защото скоро сметките няма как да се платят с това управление,което ни дърпа надолу!Уж са в оставка,а продължават да ни закопават!
  • 9 Аз Негодника

    16 1 Отговор
    Търкам по два.три билета на месеца да съм в играта...60 години тото спорт..Играта е от 2017г. и досега в сайта на спортния тотализатор са останали само печалбите от 1000лв нагоре...3те печалби от милон още не са спечелени...Днес изтърках билетче с печалба 6 лв...Някой да обясни,как е възможно при положение че в сайта,печалби до 100лв СА СВЪРШИЛИ.НЕ ТРЯБВА ДА СА В ОБРЪЩЕНИЕ..НОВИ БИЛЕТИ ЛИ ПЕЧАТАТЕ...ИЛИ ПРОСТО НЕ РАЗДАВАТЕ НИКАКВИ ПЕЧАЛБИ...ПРИБИРАТЕ И ПЕЧАЛБИТЕ ОТ БИЛЕТИТЕ И ОТ ДЖАК ПОТОВЕТЕ...БОЖКОВ ПАСТИ ДА ЯДЕ...

    Коментиран от #18

  • 10 От социализма остана само това

    6 0 Отговор
    Което е делавера за администрацията.
  • 11 АИДЕ ПОЧВА ТОТОТО С КЕБАПЧЕТА

    5 1 Отговор
    3 КЕБАПЧЕТА ТРИ ГЛАСА ЕДНО ПЕТЪЛО ЦЯЛА МАХАЛА А ПО ХИТРИТЕ ДАВАТ ПИТА КАШКАВАЛ ЗА МАЛКО СЕЛО ПЪЛНО С РИМЛЯНИ
  • 12 Уса

    6 1 Отговор
    Долара мина еврото с 200 и ще става интересно само гледайте и се учете,как се прави и защо участвате без да получавате
  • 13 Гост

    6 1 Отговор
    И сега кво станА, чалгарите написали по-добър проект от харвардците ...
  • 14 Д Петров

    6 0 Отговор
    Държавата цъфнала, тия правят закони за черепчета!
  • 15 Тук

    6 0 Отговор
    Честито на комарджиите! И забогатели депутати в резултат на лобирането!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 УХААА ИМА ДА ГИ ОБИРАМЕ

    3 0 Отговор
    КАКТО ТЕ НАС И КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ НАЙ ДОБРЕ ПЪРВО ДА ОБЕРЕМ КАЗИНО ПАРЛАМЕНТА И ПОСЕ ДРУГИТЕ КАЗИНА САМИ ЩЕ ДАВАТ ПРОЦЕНТ - 50
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чернокож китаец

    1 1 Отговор
    Ало комисията по хазарта, защо вече 5та година не давате лиценз на berfair
  • 21 Дипломат Чукча

    4 0 Отговор
    Откакто две поредни седмици излязоха едни и същи числа народът им видя сраните гащи, затова Божков показваше по тв-то победителите и играеха.По живково време всяка седмица имаше 6-7 шестици и даваха 20хиляди.Сега с месеци няма шестица за милиони.Докато не слезе чекръка сред народа на живо никой нема да им вярва.Ердо като дойде в Турция прво забрани хазарта!
  • 22 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Цялата държава е поставена на "рулетката за оцеляване"!
    Нищо стабилно, съвестно отмерено и изпълнено. Далавера и шашма за българина на всички нива ! Както го баламосват за светлото бъдеще, така му смъкват и гащите, да му се види светлия задник........
  • 23 7777

    3 0 Отговор
    В тази държава само хазарт се рекламира . От сутрин до вечер по телевизора реклама на хазарт, всички билбордове хазарт, цели градове окичени с реклама на хазарт. Това е грозно и подтиква младежта към лоши пороци, това трябваше да поправят, а не да разширяват дейността. Парламентите до сега винаги са имали време и готови закони за хазартния бизнес, но за важните неща нямат. Защо ли е така?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пешо

    5 0 Отговор
    да променят изплащането на печалбите , не може при печалба от пет милиона да ти се изплати триста хиляди и след това 14 години на месец по еди колко си .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове