Last news in Fakti

15 Юли, 2022 15:42 11 521 46

От АОПА - България разкриха фактите по приземяването на самолета "нарушител" край Плевен

  • аопа българия-
  • самолет-
  • приземяване-
  • бохот-
  • прехващане

Асоциацията излезе с открито писмо, в което изрази възмущението си от служителите на МВР и медийното отразяване на случая с прехванатата от изтребител "Чесна"

От АОПА - България разкриха фактите по приземяването на самолета "нарушител" край Плевен - 1
Снимка: NOVA

От “Асоциацията на пилотите и собствениците на въздухоплавателни средства” в България излязоха с открито писмо относно събитията от 13 юли 2022 г., свързани с въздухоплавателно средство с регистрация LZ-TTE.

"На 14 юли Българските медии публикуваха материали, че малък самолет нарушил въздушното пространство на България в района на гр. Свищов е прихванат от вдигнати по тревога двойка изтребители МИГ-29 и е бил приземен принудително на летище Бохот край Плевен.

Операцията била протекла за период от 5 мин, като първи контакт с “нарушителя” е бил направен в 18:03, а в 18:08 е бил принудително приземен.

Каква е фактологията на събитията?

В интервала 17:30-17:45 на 13 юли е получен сигнал от румънска страна, че необозначено въздухоплавателно средство (ВС) се наблюдава в района на гр. Свищов, което потенциално би пресякло границите на България и Румъния. Задействан е координационен център на НАТО в Испания. Поискана е информация от ДП РВД относно известни въздухоплавателни средства в този район, като такава не е била налична. Взето е решение за изпращане на двойка изтребители Миг-29 от авиобаза “Граф Игнатиево” с цел прихват и идентификация на предполагаемия нарушител", пишат от Асоциацията.

По-рано същият ден, обучаеми пилоти на летище Бохот съобщават на своя инструктор Валери Илиев, че имат проблем с радио комуникацията. Г-н Илиев решава да извърши полет в района на летище Бохот с цел тестване на радио оборудването на борда. Около 18ч, г-н Илиев захожда за кацане на летище Бохот и забелязва двойка Миг-29, които извършват 3 виража около него, подават сигнали за прихват след което се оттеглят. Г-н Илиев изпълнява обичайните след полетни дейности като по време на прибиране на самолета в хангара на летището започват да пристигат служители на МВР. Следват обиски и арести.

Г-н Илиев е задържан и освободен чак на сутринта на 14 юли.

Становище и въпроси на АОПА България

Въздушното разстояние от гр. Свищов и летище Бохот е 65 км. Самолет Cessna-150, изминава това разстояние за 20-25 мин. Информацията публикувана от медиите, че въздухоплавателното средство с регистрация LZ-TTE е прихванато в 18:03 в района на град Свищов и е ескортирано от двойка изтребители до летище Бохот, където е кацнало в 18:08 е абсолютно невярна.

Кой е Валери Илиев? Г-н Илиев е пилот инструктор с дългогодишен опит. Завършил е ВНВВУ Г. БЕНКОВСКИ Д. МИТРОПОЛИЯ, като негови ученици са не само пилоти от гражданската авиация, реализирали се в България и по света, но също така и кадри от състава на ВВС, действащи и в момента. Г-н Илиев е един от авиаторите в България, който е сред най-подготвените и запознати с правилата и условията за провеждане на безопасни полети. Има ли извършено нарушение? Новините и медийните интервюта от 15 юли започват да говорят за нарушаване на военна зона.

Това е временно резервираната зона LBTRA41, която е била активирана 30 мин преди въпросните събития и започва от височина над 300м от терена. Временно резервирана зона е въздушно пространство с определени размери, временно резервирано за специфичните нужди на определен ползвател, като друг трафик може да преминава транзитно през него с разрешение по контрол на въздушното движение. За сега няма правна уредба уреждаща ползването на ВРЗ след съгласуване с ползвателя. ВРЗ-та са активирани в голяма част от времето без да се използват от военни въздухоплавателни средства. Това блокира огромни обеми от въздушно пространство и силно затруднява полетите на авиацията с общо предназначение.

Нарушението, което г-н Илиев евентуално е извършил е, че в тези първи 30 мин от активирането на зоната, той не е уведомил Центъра за Полетна Информация и/или ВВС/авиобаза Долна Митрополия за проведения тестов полет. Нарушение би имало ако полетът му е бил проведен на височина от над 300м от терена. Въпреки, че има рискове при навлизане в резервирани зони, когато те наистина се ползват по предназначение, подобен вид нарушения са ежедневие по света и НК на България не дефинира определени санкции. Нормална практика е да се информира Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт при сериозен инцидент и/или ГД ГВА, които е редно да вземат отношение.

Тъй като тази и подобни зони са постоянно активирани с или без причина, ползвани или не ползвани, то за съществуването на авиационното училище в Бохот е изградена практика за съгласуване на работите на училището с базата на ВВС в Долна Митрополия. Във въпросният ден, за въпросните 30 мин това съгласуване е било пропуснато, тъй като според г-н Илиев, обучаемите пилоти са информирали центъра за полетна информация към ДП РВД, че се провеждат учебни полети на летище Бохот и той не е счел за необходимо да информира отново за неговият тестов полет. Отново напомняме, че Свищов е на 65 км от летище Бохот и няма как РВД да свържат работата на летище Бохот с евентуален нарушител над гр. Свищов.

Въпроси на АОПА България към съответните институции:

1. Извършено ли е проследяване на евентуалния нарушител над гр. Свищов? За АОПА България е абсолютно сигурно, че няма как цесната на г-н Илиев да е била в 18:03 над гр. Свищов при границата с Румъния (основната причина за задействане на координационния център на НАТО) и 5 мин по-късно да каца на летище Бохот.

2. Може ли ВВС да гарантира, че не е имало втори самолет в района на гр. Свищов?

3. След като е установено, че ВС с регистрация LZ-TTE е в нарушение на LZTRA41, евентуално намирайки се на височина над 300м, то защо не е уведомена ГД ГВА, както би следвало да стане в подобен случай, а са сезирани органите на МВР?

4. Кой е дал заповед на летище Бохот да се извършват обиски и арести?

5. Защо г-н Илиев е бил задържат до сутринта на 14-и? По какво обвинение е бил той задържан?

6. Защо освен г-н Илиев са задържани и други присъстващи на летището без те да имат отношение към евентуалното нарушение?

7. Защо се налага полицейски произвол и се нарушават грубо свободите на граждани на България?

Асоциацията на пилотите и собствениците на въздухоплавателни средства в България изразява своето дълбоко възмущение от действията на служителите на МВР и некоректното отразяване на събитията от медиите в България, които имаха единствено за цел да създадат фалшив PR и сензация, която освен, че е недостоверна, но и уронва престижа на едно от най-елитните училища за подготовка на авиационен персонал в България.

АОПА България апелира към поднасяне на извинение на г-н Илиев за изключително грубото отношение от страна на органите на МВР, както и извинение от страна медиите в България за некоректното отрязяване на нарушението. АОПА България също така отправя апел към ВВС на България, ДП РВД и ГД ГВА за създаване на работна група с цел осигуряване на възможност за общо използване на въздушното пространство на България както от военни, така и от граждански въздухоплавателни средства.

АОПА България е част от IAOPA (International Aircraft Owners and Pilots Association), която е създадена през 1962г. и в момента включва във федерацията си пилотски асоциации в 82 страни по света. Потенциалът за развитие на полетите на ВС с общо предназначение е огромен. Противно на общоприетото мнение, че сектора е достъпен само за изключително заможни хора, АОПА България предоставя информация относно пазарното развитие на средствата за въздушен транспорт както и начините и пътят за придобиване на квалификация за управление на въздухоплавателно средство.

Също така асоциацията съдейства за развитието на туризма в България, като за последните години е съдействала на групи от Франция, Швейцария и Германия да достигнат Българското черноморие. Подобно съдействие не би било необходимо, ако зони като въпросната LBTRA41 не се активират постоянно или има точен и ясен критерии за ползване на въздушното пространство от граждански и военни въздухоплавателни средства, завършват от АОПА България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Копанарин

    39 2 Отговор
    На къде отива света? Кандидат премиер на англия , прилича ми на един колега от казармата , влах от милковица плевенско.
  • 3 Хихи

    73 1 Отговор
    Казано накратко нашите ВВС, и милиция се из по на с раха.
  • 4 да де

    60 0 Отговор
    Някой пак се е оакал гаф след гаф.
  • 5 Студопор

    58 1 Отговор
    Толкова много координация и процедури за 1 умрял ЛЗ... Ако беше отряд от изтребители, докато ги прихванем и са ни изтреби ли.
  • 6 ЛаЗ 7

    16 58 Отговор
    Айде пак полицията им е виновна че не си е пуснал полетен план и да се обадят.Все пак в момента е война.Добре че винаги имаме виновен и аче как ще живеем.

    Коментиран от #9, #23, #45

  • 7 плевен

    44 0 Отговор
    Наивници. Чакат журналист да се извини когато лъже. До сега това още не се е случвало.
  • 8 Мьодлинг

    14 50 Отговор
    Това, че са свикнали да не спазват инструкциите и това им е станало практика, не ги оправдава. Щом летят, трябва да се индентифицират. Нека операт пешкира и следващия път да си знаят. Крилатите ракети също не се индентифицират в крайната фаза на полета когато летят ниско, преди да се издигнат и да атакуват. А изтребителите са още и прихващачи и това им е работата. Могли са да го "приземят" бързо, бързо. А той се и ръпчи. Де бой де.

    Коментиран от #35

  • 9 Бгг

    58 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЛаЗ 7":

    Не знаех, че сме във война. И с кого воюваме бе ???

    Коментиран от #22, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сух

    48 0 Отговор
    Кога ще разкрият фактите за онзи къде се приземи преди месец..

    Коментиран от #18, #30

  • 12 Бгг

    31 2 Отговор
    Що не преместят половината ВВС в северна България ( т.е. единия МиГ) , че да ме хабят гориво да минават Балкана. ??? А ми то ефките къде са бе ??? Що не прихванахте тоя нарушител с тях ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фики

    31 1 Отговор
    Защо освен г-н Илиев са задържани и други присъстващи на летището без те да имат отношение към евентуалното нарушение?
  • 17 Тиква

    30 1 Отговор
    До сега не е бил нарушител, сега изведнъж стана. Но млъчите за другия самолет който са хванали Румунците. Та нашия Учебен го разпъват е на кръст. Егати държавата сме
  • 18 Иван

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сух":

    Там се мълчи. Но.сега се вдига пушилка за нищо. Нали имаше и друг самолет но мълчат за него все още. Егати
  • 19 те тия ако знаят какво работят от мвр

    23 0 Отговор
    7. Защо се налага полицейски произвол и се нарушават грубо свободите на граждани на България?

    ами ако бяхте татуиран и бяхте избили поне две млади момичете щяха да ви дада стъпба да се приоберете ама наше тулупи от де да ви знаят кои сте там у мвр-то всичко е безхаберници седят там за заплати ! и то големи заплати всичкото МВР трябва да се изрине и нови кадри тия тулупи там се имат безнаказани съдете ги сега в муждународен съд за превишаване на правата
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор
    нащо мвр знае да се крие зад храстите и да ви дебне дали карате с 50км друго не знаят дори са неграмотни и не могат да пишат

    съдете ги в международен съд
  • 21 Гост

    28 0 Отговор
    Преиграват...много бързо реагират, когато няма защо, но когато има нужда никакви ги няма.. какво стана с онзи самолет където мина през няколко държави, кацна в България и никой нищо вече не казва по случая. ....
  • 22 ЛаЗ 7

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бгг":

    На 400 км две държави водят война използват ракети и други въздухоплавателни средства една срещу друга, като един дрон Ту падна в държава която също не участва във войната като нас.Като те стрелят с изделия с маркировка (10) върви обяснявай че ти нямаш нищо ама нищо общо с това.

    Коментиран от #26, #34

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЛаЗ 7":

    къде е таз война господине? има само военна операция то винаги някъде е имало такива ама вие сте невежа и не знаете, чакате някой да ви го напише
    айде малко да ви информирам нали сте невежа и чакате наготово
    Прочети първо това, а после с опорките спуснати от кравария:))
    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави.
  • 24 Дядо

    35 0 Отговор
    На мен ми прилича на някаква неуспешна ПР акция на ВВС, за да компенсират от абсурдния случай, където проспаха един друг полет преди месец и никой не разбра какво е станало. Ако е така, жалко, че е на гърба на човека.
  • 25 ГОЛЯМ СМЯХ

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бгг":

    много неграмотни тролове пишат тука , така са му спуснали опорките че сме във война така пише иначе той от де да знае като е диванен трол
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЛаЗ 7":

    добре е да си пиете хапчетата които ви предписват за страх и добре е да не излизате много на слънче че сте дали фира господине
  • 27 Перо

    17 1 Отговор
    Пълна некадърност на ВВС!
  • 28 Абсурдистан

    13 2 Отговор
    Нпоследък все по-често имам чувството, че в публикациите се използва някакъв чужд език, различен от българския. По случаят с прихванатият самолет за пореден път се използва един странен за мен израз - "обучаеми пилоти"! В ранните ми години в училище са ме учили, че "обучаем" ознчава "такъв, който може да бъде обучен", както и "необучаем" - "такъв, който не може да се обучи или не подлежи на обучение"! Човек, който се обучава се нарича "обучаващ се"! Надявам се, че обучаващите се за пилоти, наистина са обучаеми!
    Хубаво е да се дава възможност и за друго мнение, но и трябва да се пита за отговори, които незнайно защо никой не търси. Защо никой "журналист" не попита: Редно ли е да се лети с изключен транспондер и наистина ли е бил изключен същият на чесната?

    Коментиран от #33, #36

  • 29 деебелото

    13 1 Отговор
    Мамалигите след като са го видели над Свищов са го виждали и дали е отишъл до Бохот!Да кажат кога във ВВСса реагирали по минути,кога са излетели миговете и кога са ги прихванали-всичко по минути!Това не сме го чули до сега!Мамалигите да кажат до къде са следили баш самолетчето с белото на борда!
  • 30 Тра-ла-ла

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сух":

    На мен ми мирише на PR акция, точно заради този случай. Просто човека е набеден за нарушител , за ни покажат как ,,действат".
  • 31 Радевски

    18 0 Отговор
    Стига сте харчили ресурс за глупости, прихванали били тренировъчна чесна, голям смях, чудя се дали можете да прихванете истински изтребител, но едва ли.

    Коментиран от #44

  • 32 Румен Близнаков

    10 0 Отговор
    Явно и в АОПА има някой, който не знае разликата между ПРИХВАТ и ПРЕХВАТ. Научете военната терминология и тогава пишете!
  • 33 Джо

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Абсурдистан":

    Така е. И като не му работело "радиото" що пък не го е пробвал на земята???
  • 34 Бгг

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЛаЗ 7":

    То по света винаги има войни. Това Сирия, Ирак, Сърбия , Либия, Израел, Виетнам и т.н . Но това не означава, че ние сме във война. Макар и в много от конфликтите да е използвано оръжие което е произведено тук.
  • 35 Някой

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мьодлинг":

    Хм, а крилатите ракети с 120 км/ч ли се движат? Щото, радарите дават местоположение, височина (някои), скорост и вектор на движение.
    Та, изглежда ужасно непрофесионално да объркаш кришата ракета с един от най-дребните и бавни учебни самолети.
    Отделно от това, явно не са прехванали правилния самолет. Не може този да измине 60 км за 3-4 минути. Да не се окаже, че е имало и друг самолет, който се е изплъзнал от военните? И пак да са станали за резил...

    Коментиран от #43

  • 36 Румен Близнаков

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Абсурдистан":

    За сведение на незнаещите- в летателната книжка, която е официален документ, има графи: летял като инструктор, летял като ОБУЧАЕМ и още няколко, които точно отразяват, като какъв е летял съответният пилот. Не се явявайте неподготвени за сериозни дискусии.
  • 37 решение лесно

    2 12 Отговор
    ВВС да предсавят фактура с направените разходи по глезотиите на самозабравили се екземпляри и отнемане лиценза на училището и на инструктора....Решил да си пробва радиостанцията, ами ако военният пилот е решил да си пробва оръдието ?5345
  • 38 редник

    8 0 Отговор
    Авторе,
    На снимката е Ан-2 и не разбирам защо е сложена?!
    Имайте поне малко уважение към читателите си - все се е случвало да видим самолети...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Потрес!

    13 0 Отговор
    Вдичко това в опит да измият срама от ония самолет, който кацна у нас и никой все още не знае, кой, защо и т.н. !?!?
    Същите тези "натовци" тогава обясняваха, че такъв малък самолет не можел да бъде прихванат от изтребители!? Явно МИГ 29 са претърпели трансформация и вече може!
    Потрес!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Митко

    9 0 Отговор
    Тук става въпрос за ВВС и НАТО, които геройски са се противопоставили на една малка лястовица. Браво, герои! Защо се ползва националната полиция в случая? Сбъркана работа! Та нали военните си имат военна полиция, военна прокуратура и съд!
    Къде е военният министър, пък той като ти обясни за какво става въпрос?!? Мани мани. Направо Столтенберг да се изкаже по случая. От цялата работа е ясно едно, че ако някой иска да ни прецапа територията ще го направи безпроблемно.
  • 43 Никой

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Някой":

    Пак за резил????? НАТО ни пази!!!
    Военният министър и Столтенберг сега ще раздават награди!!!
    Добре че не са били някои сериозни въздухоплавателни чудовища!
  • 44 Бинго

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Радевски":

    За истинските си траят щото там не се знае кой кого, а тези мъничките им изкарват заплатите и финансирането на военните! Сега ще падне голямото перчене на ВВС, МО и НАТО!
  • 45 Чоко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЛаЗ 7":

    Каква война сънуваш бе? Какво толкова врещиш бе?
    През 1999 год. краварника като бомбардира Югославия, къде беше? Да да може и да те е нямало още.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове