Last news in Fakti

18 Юли, 2022 11:41 2 683 20

Проф. Овчаров: Компромис е, че ни вписват в конституцията на РСМ

  • николай овчаров-
  • българи-
  • северна македония

София и Скопие подписаха протокол – част от преговорната рамка

Проф. Овчаров: Компромис е, че ни вписват в конституцията на РСМ - 1
Снимка: Фейсбук

„Решението за вписването на българите в конституцията на РСМ редом с куп други народи, сред които и ромите, е компромис.“ Това каза проф. Николай Овчаров, който е член на националния кръг за Северна Македония.

Българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония и едва тогава Скопие може да започне преговори за членство в ЕС. Както и съвместно честване на историческите дати и промяна в македонските учебници по история, като за това има съответните срокове. Този текст е част от двустранния протокол, който подписаха външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи.

„Така или иначе решението е взето. Нека да бъдем вписани като държавотворен народ, доколкото става ясно, но в никакъв случай да не си позволяват, някои наричат това нещо малцинство, това нещо никъде не е написано и не трябва да се купува, ако се случи това и въобще да бъде използвана такава формулировка“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 4 Отговор
    А ИСТОРИЯТА? Подарихме им я
  • 2 Делю Хайдутин

    21 2 Отговор
    Все едно в България да впишем българите като малцинство.Абсурд!
  • 3 Индиана Джоунс от козарника

    11 3 Отговор
    Гербаджия.

    Коментиран от #10

  • 4 Пич

    24 1 Отговор
    Тези започнаха да ми омръзват !!! Вместо да им подаряваме танкове , трябваше да ги атакуваме с тях ! И вече да сме ги вписали в конституцията !!!

    Коментиран от #9, #14

  • 5 Диамантената ръка

    24 2 Отговор
    Какво съвместно честване, каква обща история. Имат си отделна история след 1945г. и това е...
  • 6 Документи

    7 10 Отговор
    Нямат никаква стойност. От 2017 чакаме Македония да влезе в Федерална Република България и нищо не стана
    Точка 2 от договора 2017 се заобикаля и табу за България. Сега се предлага нещо което няма да стане.
    Гавра с Македония и македонсккя народ. Проблемите са че при последните преброяване бългаско малцинство няма. За да бъде признато такова малцинство трябва да има 10% македонското население и нагоре текущо 0.001%
    Насила ще накарат една страна като Македония да признае всичко от българско малцинство до папуаси-ескимоси малцинство. Тук липсва механизъм за защита. Бългаско малцинство може да се създаде след влизане на Македония като щат във Федерална Република България
    Тогава ще има истински гаранци за българите в щат Македония , щат Сърбия , щат черна гора , щат Косово.
    Сега ЗА да излезне един закон или поправка в конституция на Македония ще мине 15-20 години. И българите без защита. Защото закона и приложението му са важни. Мисля че до месец два 12 точка ще бъде атакувана в съдът в Хага и Европа. При решение на една такава институция или двете България ще трябва да ги пусне без българи. По важно е как ще се казва бългаския и българската история с последното решение между двете страни езикат който е общ и говориме на него от години ще се нарича македонски а историята на Македония. Оказа се че не само Киро от Канада не е чел история много политици също ще казват че създателите на бългаската азбука Кирил и методи , са македонци Гоце Делчев е македонец
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Корги

    10 3 Отговор
    Абе, шапкар, какъв компромис те гони? Кажи нещо за македонския език! Продажник!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Такъв е

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Индиана Джоунс от козарника":

    Гербаджия - кумунис - рашист.
  • 11 Галина Колева,

    2 0 Отговор
    Ако може нещо да се атакува в съд, то и България може да ги съди за присвояване на история и тогава ще се види истината.
  • 12 Помооощ

    2 1 Отговор
    Гробарския изкопчия БКП-овчар паднал в гроба, който копаел за македонците!
  • 13 Гавраил

    2 0 Отговор
    Бесният Бес се е разбеснял, че има по Бесове от него.
  • 14 Дайте да нападнем

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Да беше дошъл да ги буташ тия "танкове", вместо да даваш акъл от под на майка ти полата! България тая година трябваше да унищожи или продаде извън Европа 350 танка по Договорите за разоръжаване в Европа! И понеже и другите страни от Варшавския договор имаха за унищожаване подобни бройки от същите танкове, трябваше да се режат за скрап тия "танкове" от 1950те! А нарязването на един танк струва ок. $/€50000! Отначало фатмаците искаха да харижат на македонците 200 танка без окомплектовка и боекомплект, като след това мислеха да ги дерат чрез частните си фирми за боекомплекта и муниции! Но македонците казаха, че им стигат 96 танка с пълен боекомплект и после си купуваха евтино муниции от Украйна! И се усъвърженстваха в рязането на танкове - търговете за разане на танкове в Б-ия бяха печелени само от МК-фирми! Докато имаше танкове за рязане работеха Кремиковци и скопската Железара - след това всичко "умря"!

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дайте да нападнем":

    .......Трябваше да осигурим за бойната техника още и резервни части, оборудване, инструменти за ремонт и поддръжка. Политическата договореност между двете правителства беше постигната, предстояха разговори между военни делегации за техническите параметри на споразумението. От българска страна аз ръководех техническите преговори.
    У нас пристигна македонска военна делегация. В нея бе включен Илия Гльозев - 90-годишен старец, съратник на Гоце Делчев, Даме Груев, Ванче Михайлов. Тогава той бе съветник на техния министър на отбраната Никола Клюсев. Гльозев е служил в нашата армия като поручик в кашишкия полк в гр. Марица, а сега Симеоновград. Бил е командир на инженерно-сапьорна рота в полка.
    Когато водехме разговорите с македонците, постоянно се пазаряха за условията на дарението. Те държаха да носят боята за боядисване на танковете от Македония, защото уж била антирадарна, направена по стелт технология. Което не беше вярно. Искаха и да им преведем техническата документация за бойните машини на македонски. Поради тази причина възникна известно напрежение между двете делегации.
    Бай Илия Гльозев събра своите хора и ги смъмри: „С българите пишем с едни букви, имаме една азбука, говорим на един език, защо ви е превод?“
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 иво

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дайте да нападнем":

    ЕЙ , ГЛАВАНЯК , РАБОТЯ ВЪВ ВОЕНЕН ЗАВОД ! Кви 50000 ТЕ ГОНЯТ ? НЯМА ТАКОВА НЕЩО ! СКРАБА ПОКРИВА РЯЗАНЕТО , ЧЕ И ОСТАВА ЗА ЗАПЛАТИ ! УМНЪО !

    Коментиран от #19

  • 19 иво

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "иво":

    ПАРДОН , ДО N 4 !
  • 20 Минкова

    0 0 Отговор
    ТОВА КОМПРОМИС ЛИ Е. МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИ, КАКТО СРЪБСКИЯТ, РУСКИЯТ И ДР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове