Last news in Fakti

20 Юли, 2022 20:52 1 417 35

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има

  • кевр-
  • станислав тодоров-
  • газ-
  • булгаргаз

До октомври ще запълним "Чирен"

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има - 1
Кадър БНТ

България може да разчита през зимата на азерски газ като "Булгаргаз" трябва да подсигури останалите количества, заяви в "Още от деня" председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"Газ за зимата има и това е азерският газ, който на 100% е сигурен. "Булгаргаз" трябва да осигури останалите количества. Истина е, че всички страни в Европа търсят газ. Ние търсим газ по целия свят, от Щатите до Туркменистан и това става на правителствено ниво. Това показва, колко е важно да имаме правителство, което се грижи за интересите на хората в тези условия на криза", обясни Тодоров.

Той изтъкна, че България получава азерски газ на три пъти по-ниска цена от тази на "Газпром". Прогнозира, че през октомври хранилището в Чирен ще бъде запълнено.

"Това, което наблюдаваме по отношение на газовото хранилище в Чирен е, че през май месец, когато Газпром спряха неоснователно доставките, почти нямаше нагнетяване, поради факта, че "Булгаргаз" трябваше да намери извънредно количества отвсякъде, за да задоволи потреблението в България. Тази липса на нагнетяване през май месец трябва да бъде компенсирана през останалите месеци. Това, което виждаме е, че към момента газовото хранилище е напълнено на 42%, и се пълни с около 1% на всеки два дни. Пълни се с газ на миксирана цена от всички източници, които са налични в момента. Това гарантира сигурност на отоплението през зимата и сигурност на консумацията на индустриалните потребители, които не могат да спрат", обясни Тодоров.

Той увери, че в момента в който Европа запълни хранилищата си на 90%, цената на газа ще започне да пада. Тодоров заяви още, че в Европа средно около 60% е запълването на хранилищата.

Светослав Тодоров заяви, че цената на газа за август, ще бъде формирана в края на месец юли и подчерта, че България е на първо място по ръст на индустриално производство в Европа, за първи път в историята си.

"Бизнесът според мен е добре и справедливо компенсиран по отношение на електрическата енергия. Всеки път оплакването е, че не знаят каква е цената, и всеки път цената е два пъти по-ниска от Европа, в този смисъл трябва да бъдат доволни", обясни Станислав Тодоров.

Тодоров коментира и договарянето на "Овергаз" на втечнен газ от САЩ през нов терминал от Албания.

"Това че "Овергаз" са успели да сключат такъв голям договор е много голям успех, и факта, че българска фирма успява да го направи, е още по-голям успех. Това е още един пример затова колко е важно да се освободи пазара на газ. Миналият петък сертифицирахме втората газова връзка с Ай Си Джи Би, тя е с капацитет да осигури цялото потребление на България, и е свободна за всички фирми, които искат да внасят газ. В този смисъл вече не зависим от една тръба, вече не зависим от един доставчик", заяви Станислав Тодоров.

Тодоров заяви също така, че България трябва да актуализира плана си за извънредни ситуации и да имаме готовност да го приведем в действие.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатана Z

    3 6 Отговор
    На кой му пука?

    Коментиран от #25

  • 5 Пак ще падне цената

    6 10 Отговор
    на ТОКА, ГАЗТА и БЕНЗИНЯ! УРА!
  • 6 От плажа

    7 17 Отговор
    Има разбира се. Няма обаче комисионни от руснаците.

    Коментиран от #9

  • 7 А ПО ЛЕКО

    34 3 Отговор
    Шефът на КЕВР: Газ за зимата има....................ВЕРВАШ ЛИ СИ .......?
  • 8 Красимир Петров

    39 1 Отговор
    Г-н смешников,къде е евтиният газ.На какво основание поскъпва водата с 1 лев на кубик.
  • 9 О боже

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "От плажа":

    Понеже няма комисионна, затова е по-скъпа? Че по-добре с комисионна, ще е по-евтина.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Съд

    36 1 Отговор
    Всеки, който бълва лъжи и дава голи обещания, следва да бъде съден. Всяко едно обещание, което се дава и не се спазваа трябва да е повод за съд защото заради тези лъжливи обещания биват избирани хора и партии, които след като са избрани, забравят за обещанията започват здраво да крадат.
  • 12 Абе

    7 23 Отговор
    Що така "евтиният"газ от братушките се оказва най-скъп?!?

    Коментиран от #30

  • 13 ха ха

    24 1 Отговор
    за спекулативното ценобразуване на газта разбрахме , но я кажи за останалите енерго източници , тон пелети отдавна надхвърли минималната заплата , а основанията са толкова фантасмагорични че чак налудничави , дърва , въглища ,брекети ? не сте там да изпълнявате желанията на бизнес мафиотите , а да регулирате цената между доходи на населението и приходи за бизнеса , ако не можете да се справяте , се махайте

    Коментиран от #27

  • 14 БАЙ КУРТИ

    20 1 Отговор
    Абе юли месец всички обещават , и казват как всичко е договорено , но дойде ли септември /октомври и почваме . Те предишните го казаха , Ний нямаме нищо общо . Накрая да не стане сакатлък /танкерите пътуват но кога ще пристигнат.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И заТфа

    24 1 Отговор
    Европа щяла да му запълни хранилищата. "О, Свещена Простота", ма те си КрадяХа маските като опря ножа до кокъла". ЗатФа ще намалявате мощността на подаване парно, щот има газ за Топлофикация, и щот цената от Гьон СуратРЛъка на ПП и Соросоидите ДБ СДС ГЕРБ БСП я вдигнахте с 40%. Зимата хората ще ви гъРмят трафопостовете с климатиците. Защото СороСоидите затрихте 3 енергийни проекта Белене, ЮП, Бургас Александрополус. Това са ток, газ, нефт. Да благодарите на ГЕРБ. А сега на ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, БСП, че наложиха санкции и едниствените в ЕС плащаме най-скъп газ, на 3-ма посредника. За 30 г. нищо не построихте за хората, само продавахте и Концесионирахте, че и историята ни я продадохте, соросоИдна...Някой хора трябва да възкръснат и загравяне на едни части, то па на някои ще взема да ви хареса.. То бива , ма вашето е
  • 18 Толкова лъжи и

    17 1 Отговор
    фантасмагории на едно място отдавна не бях чел.
  • 19 Гост

    17 1 Отговор
    Тоя то слушах, яко лъжене и мазане. Нищо не знаеше и еди коя си информация, важна да народа, не била стигала до него. Това му беше цялото участие. Газ може и да няма за зимата..

    Коментиран от #35

  • 20 оня с коня

    15 3 Отговор
    тая мишка защо не каже защо не вдигнаха цената на парното през юли а .Защото ако го бяха вдигнали още сега не на изборите народа щеше да ги измете
  • 21 ха ха ха

    15 1 Отговор
    Празни приказки.
  • 22 Хохо секса

    3 9 Отговор
    Защо се съмнявате, че и зимата ще има газ?
    Да не би, с газът на Путин да свършва и светЪт?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Т@УмВзе

    8 3 Отговор
    Не ви щем неруския газ!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #24 от "Т@УмВзе":

    Ние пък не ви щем въобще ! Че одан , вокзал , Сибир !! И без връщане !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хакуна матата

    8 0 Отговор
    Ахахахахахаха хем сме подсигурили всичко, хем трябва да актуализира плана си за извънредни ситуации и да имаме готовност да го приведем в действие". Поредните лъжи за замазване на положението.
  • 30 ссс

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Защото плащаме на специална фирма посредник и защото имаше един танкер @евтина@ газ, тоест защото нямаме газ от Русия той скача и ще скача и това беше ясно още април. Кое не разбра???
  • 31 аааа

    3 0 Отговор
    Газ няма, ако имаше куролацията щеше ли да води Лена в Азербайджан, вместо в Париж?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Газ няма, няма и да има

    1 0 Отговор
    Интересно как всички говорят в бъдеще време, а то все не се получава. То газ може да няма, ама революция и бунтове ще има като през Виденовата зима.
  • 34 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Газ за зимата има.......ама Ганьо трябва да подсигури останалите количества.....
    Ха Сега Де!
  • 35 И аз го

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    гледах.Пълен смешник, нищо не можа да каже. Като го пита водещата, каква е била цената на прословутите евтини танкери, се оплете яко и на края каза, че не помнел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове