Last news in Fakti

22 Юли, 2022 09:02 3 301 10

БФИЕК искат мерки, гарантиращи, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“

  • бфиек-
  • мерки-
  • правителство-
  • русия-
  • претенции-
  • булгаргаз

Призоваваме правителството да обяви как и дали смята да изпълни целите за намаляване на консумацията на природен газ с 15%. Тези цели засега са доброволни, но има вероятност да станат задължителни

БФИЕК искат мерки, гарантиращи, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“ - 1

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изпрати официална позиция до медиите относно осигуряването на природен газ за българската икономика.

Ето какво се казва в нея:

В рамките на изминалите два дни се случиха редица събития, свързани с гарантирането на доставките на природен газ в страната и Европейския съюз:

Европейската комисия обяви съобщението „Спести газ за сигурна зима“ (‘Save gas for а safe winter’), с което въвежда солидарни доброволни и задължителни цели за намаляване на потреблението на природен газ, както и критерии за подбор на потребителите, на които да бъдат наложени ограничения;

ЕК също така публикува и проект на регламент за координирано намаляване на потреблението на природен газ в рамките на Съюза;

КЕВР задължи „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газов хъб Балкан“ ЕАД да публикуват съответната информация, отансяща се до осигурени количества, капацитети и тръжни процедури, свързани с доставката на природен газ;

Премиерът замина на посещение в Азербайджан в опит да договори допълнителни количества природен газ;

Доставките на природен газ по „Северен поток“ бяха възобновени след плановия ремонт на съоръженията до нивата преди прекъсването на газоподаването.

Като организация, представляваща предприятия със съвкупна консумация на природен газ, възлизаща на 57% от промишленото потребление на газ в страната, изказваме следната позиция:

Приветстваме решението на КЕВР. Крайно време беше да се внесе по-голяма прозрачност на пазара на природен газ. „Булгаргаз“ ЕАД е най-големият доставчик на природен газ в страната, натоварен е с отговорността на обществен доставчик и снабдява както критично важни за икономиката на страната производства, така и топлофикационни дружества, а чрез голяма част от газоразпределителните предприятия – и битови и обществени потребители. Очевиден е надделяващият обществен интерес, особено в ситуация, в която има риск за доставките на газ.

Призоваваме правителството да обяви как и дали смята да изпълни целите за намаляване на консумацията на природен газ с 15%. Тези цели засега са доброволни, но има вероятност да станат задължителни. Испания вече обяви, че няма да се съобрази с изискванията на Европейската комисия. Намаляване с 15% на потреблението в България означава ограничаване на потреблението с около 450 млн. куб. м. на годишна база. Това са около 45% от консумацията на „Топлофикация – София“ или 82% от количествата, които могат да се съхранят в „Чирен“.

Базовата енергоинтензивна промишленост в България категорично не може да намали с такъв обем консумацията си без да намали производството и да не изпълни поръчките си в нарушение на съществуващи договори. Това ще доведе и до загуба на работни места, свиване на индустриалното производство и генерираната добавена стойност, съответно – до по-ниски приходи в бюджета. Доколкото има признаци за настъпваща рецесия, подобни мерки само биха влошили икономическата обстановка. Освен това, голяма част от производствата нямат алтернатива на природния газ като гориво или суровина в технологичните се процеси. Някои от топлофикационните дружества също не могат да използват алтернативно гориво поради характера на когенерационните им инсталации.

Необходими са и определени количества газ за поддържане на производствените съоръжения в безопасно и работоспособно състояние. Пълната липса на газ би могла да доведе до технологични аварии, които да унищожат оборудване за милиони и да занулят правени с години инвестиции. Освен това рестартирането на някои съоръжения може да отнеме години или да се окаже невъзможно. Критерият за технологична безопасност е предпоследен по приоритет в документите на ЕК и не е ясно как точно ще бъде прилаган.

Призоваваме правителството и държавните дружества да направят всичко възможно за гарантиране на доставките на природен газ в пълния им обем още от 1 август, както и да осигурят снабдяването след 31 декември 2022 г., когато официално изтича договорът с „Газпром експорт“.

Настояваме да бъде предприет пълният набор от действия, така че всички доставки да бъдат закупувани по дългосрочни договори с предсказуеми цени, като по възможност се избягва спот пазара, предвид настоящите ценови равнища. Призоваваме, ако бъдат договорени доставки на допълнителни количества газ от Азърбайджан, те да не бъдат при по-неблагоприятни ценови условия от настоящите.

Българската индустрия категорично не може да поеме допълнително повишение на цената на природния газ. Ако цената се повиши още, потреблението на газ ще намалее естествено по икономически причини – някои предприятия просто ще затворят. Това явление се наблюдава в ЕС от няколко месеца. Българската индустрия успяваше да удържи позициите си, но всички резерви вече са изчерпани и предприятията не разполагат с повече буфери, които да поемат нарастващите цени. В допълнение, поради високите цени на природния газ, понастоящем в индустрията има ликвидна криза, като предприятията са изправени пред нарастващи затруднения за извършване на разплащанията си за енергоносители. Тази липса на ликвидност поставя в риск и всички контрагенти по веригата на доставки. Под риск ще бъде поставен и „Булгаргаз“ ЕАД, тъй като, ако разплащанията от редовен платец като индустрията спрат, общественият доставчик няма да може да генерира средства, с които да осигури доставките на газ. Високите цени на газа ще навредят и на топлофикационните предприятия, тъй като ще се повишат разходите им при фиксирани приходи. Финансовата стабилност както на обществения доставчик, така и на консуматорите на газ ще бъде застрашена.

Настояваме да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обединява 28 големи производствени предприятия в страната, които отговарят за 44% от промишленото потребление на електроенергия и 57% от промишленото потребление на природен газ в страната. Членове на сдружението са: Алмагест АД; Алкомет АД; АДМ Разград ЕАД; Асарел-Медет АД; Аурубис България АД; Би Ей Глас България АД; Берг Монтана Фитинги ЕАД; Биовет АД; Готмар ЕООД; Девня Цимент АД; Елаците мед АД; Златна Панега цимент-АД; КЦМ АД; Минстрой Холдинг АД; Свилоза АД; Неохим АД; Рубин Трейдинг АД; Рока България АД; Солвей Соди АД; Стомана Индъстри АД; Тракия Глас България; Дънди прешъс металс Челопеч ЕАД; Холсим България АД; Линде Газ България ЕООД; Сол България ЕАД; Ер Ликид България ЕООД; София мед АД; Калцит АД


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    13 2 Отговор
    БФИЕК....Тая хранилка кога се появи? Колко от НАШ ТЕ ХОРА са назначени там? Колко големи са им заплатите? Имат ли 13 600 лева или са по 20 000 ,като на Хампеца?

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Лос т

    5 1 Отговор
    Абе,тези консуматори,не го
    ли играят посредници и
    държавата видиш ли не е
    в час.Вижте,с руснаците си
    плащайте,щото пак ще си
    платите.Такава е нагласата
    и я спазвайте.Не че
    краварите,са по меки със
    своята бруталност,но тук
    има народопсихология.
    От нея,Баце се опари и
    сега си трае.Та видиш ли.
  • 3 Този

    14 1 Отговор
    Минаваме на мазут, жива и здрава да е кака Гретхен... Още санкции ще налагаме ли или тези ни стигат вече... Winter is coming...
  • 4 гост

    11 1 Отговор
    Казуса е същия както при реакторите! И Ще платим и няма да ползваме газ! Основен закон при капитализма е , че ИКОНОМИКАТА ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА или както казва братския турски народ "интереса клати феса". Но нашите "политици и държавници" загърбиха интересите на икономиката за да се докажат , че са верни на поредния "голям брат". Те ще оцелеят, но за нас Кокорчо препоръча да ДУХАМЕ СУПАТА!

    Коментиран от #7

  • 5 ОТГОВОРЧЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Хампеца до като беше шеф на известната банка вземаше 200 000 /двеста хиляди/ ЕВРО , не лева на МЕСЕЦ! Това му позволява сега да ръси акъл срещу заплащане !!!
  • 6 Сандо

    13 1 Отговор
    А всичко можеше да се напише в едно изречение:Гледайте какво прави Унгария и вършете същото!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Казусът е същият , като с Мариците‼️
    Но там, взели невзели, плащаме на краварчетата‼️ Затова там няма проблем, а сега били загрижени 👿👿👿
  • 8 ТЯ И ЛЕНЧЕТО Е НА 8 ХИЛЯДИ ЕВРА

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    А ПЕНСИИТЕ С 30 ЛЕВА. ОСТАВКА КРАДЦИ.
  • 9 сирене

    5 0 Отговор
    да питат Ивайло Мирчев, той знае за газа! И колко и от къде... само цената не знае, хахахаха
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ти каквото си казала, все е обратното
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове