Last news in Fakti

4 Август, 2022 10:54 2 742 34

Проф. Кантарджиев: Няма такова нещо като "настинка"

  • covid-
  • проф. тодор кантарджиев

Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и ноември месец да сложат модифицираната ваксина

Проф. Кантарджиев: Няма такова нещо като "настинка" - 1
Снимка: БГНЕС

Достигаме хребета - най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се това до голяма степен зависи и от поведението на хората. Това каза професор Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София, предаде БНР.

Той оцени като "неприятна тенденция" масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове.

Това е лишило "системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области", категоричен е той.

"Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям", допълни той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията, предупреди той.

"Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят – "заразни настинки". Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване "настинка" няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намаляват се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция".

Според Кантарджиев в София има "някакъв колективен имунитет", но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко:

"Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили повече от 10-ина месеца".

"Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било "грипче". Не! Още не е грип, защото и смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип".

Към края на септември се очаква европейските държави да имат достъп до новите ваксини, но „трябва да се знае, че тези ваксини са само за бустер, а не са за първична имунизация“, предупреди той.

Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и ноември месец да сложат модифицираната ваксина, посъветва Кантарджиев. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер, защото са слабо защитени от новия вариант.

"Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант".

Маските категорично имат ефект, заяви проф. Кантарджиев. Той се позова на изследване в САЩ от 2021 г- в училища от различни щати с еднакво разпространение на коронавирусна инфекция.

„В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските което говори за две неща – първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второто - че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката“.

„По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух“, каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор Данчо

    80 3 Отговор
    Така е, кантарджия. Настинка, простуда, грип - няма. Има само ковид.
  • 2 ++++

    30 3 Отговор
    А ссъпругата му от какво си отиде - от добрите ддоктори, от настинка, от кковид или от онази гадна болест, за която сомчето мълчи.......
  • 3 Бостанджиев

    66 4 Отговор
    Лекарската мафия в последните 2 г. отмени всички болести - приема само "болни" от ковид, за да точи касата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Раз мисъл

    61 2 Отговор
    Абсолютни лъжи и измишльотини! Ако в този момент се направи внезапна проверка в инфекциозните отделения в София е много интересно какво точно ще се види там. Освен това ако в едно отделение има 5 или 6 легла, разбира се, че може да са позапълнени 4 от тях, но ако са 50-60 леглата, а само 4 са заети - запълняемостта е нищожна. всичко е въпрос на как ще бъде представено. Защо се спестява информация колко общо инфекциозни отделения има с по колко легла, колко от тия легла са заети и тн. Тези злоупотребяват със служебното си положение и с властта си, като се позовават на информация, която нито може да бъде проверена нито потвърдена от независим субект. При това положение може да си измислят, каквото си искат и никой не може да го потвърди или опровергае. Абсолютна измама, преследваща икономически и политически цели! Тия плачат за разследване, арест, съд и затвор!

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Адам Хилтън

    48 3 Отговор
    Да бе, настинка и грип няма. То сигурно и туберкулозата и маларията са изчезнали щом не пращате безплатни ваксини за тях, въпреки че уморяват далеч повече хора от Кратунит 19 всяка година.

    Коментиран от #16

  • 7 😷😷😷

    56 2 Отговор
    Харата са мъдри да не се тестват, защото знаят, че американските подлоги скуги на фармафията наричащи себе си "лекари" ще им издействат не само безмислени маски, но и вредящи им задължителни "ваксини"?
  • 8 Гост

    33 1 Отговор
    Едно и също слушаме...
  • 9 Лекар, видял светлината

    42 1 Отговор
    Ясно, риновирусите не съществуват. Благодарен съм на професора, че ми помогна да осъзная тази своя заблуда. И не се вълнувам, дали прозрението му се е явило насън или го е мярнал на дъното на казана с ракия.
  • 10 Абсурдистан

    45 2 Отговор

    До коментар #5 от "Раз мисъл":

    Точен коментар, който се потвърждава само, като се видят изключенията за носене на маски в заповедта на онзи хубостник! Значи според него, ако въобще има такава заразяемост, тя не може и няма да се случва в барове, ресторанти, кафенета, дискотеки, спортни зали, но ще се случва в хотели, магазини, кина, театри, концертни зали и обществени места - пълен нон сеснс, абсурд, взел ни е за иди оти и ни се подиграва на всички заедно и по отделно и никой не може да му отговори! По света всичко е отменено - Франция, Англия, Гърция, Австрия!

    Коментиран от #13

  • 11 Лост

    28 1 Отговор
    На снимката показва с пръст :"Ей толкова не ми вярвайте!". 😉🤣
  • 12 ЧУЙ ЧУЙ

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Раз мисъл":

    ...вземи един червен флумастри и по лицето и ръцете си нарисувай ЧЕРВЕНИ точки и така ПОД прикритие на ШАРКА влизаш в първото инфекциозно отделение ПРАВИШ МИКРО снимки и какво къде КОЛКО и ПРАВИШ доклад ТУК на същото място и ВРЕМЕ👍
  • 13 Пациент

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абсурдистан":

    Ако на някого изследванията излязат с лоши резултати и му поставят не добра диагноза няма ли да се потърси 2, 3 мнение, да се повторят изследванията, да се провери, да се потвърди отново - ДА, нали. Тук един мижав тест, неясно точно какво отчита и хоп - сготвен си. На човека нищо му няма, но видиш ли теста е положителен. Ама ако ще е така, може да си харесам някоя симпатична уроложка и нищо, че ми няма нищо да ходя по честичко да ми преглежда анатомията и физиологията, ама тогава няма да може, но щом е ковид - всичко може.

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Незнанието НЕ те прави прав❗
    Замислял ли си се защо при подобни екстремни условия веднъж "настиваш" , а друг път не ❓
    Над 80% от събеседниците ми ми се смеят , когато им кажа че белия дроб започва над ключиците им ! След проверка викат : "Не знаех!" ‼️
  • 17 Ти си пълен

    28 0 Отговор
    Палячо,толкова сте некадърни,че не можете и да лъжете...

    Коментиран от #28

  • 18 Ангел Кунчев гл.здравен инспектор

    28 0 Отговор
    Браво колега Кантарджиев,продължавай да баламосваш овцете и бъди сигурен че ще те включим в депутатската листа на Герб.
  • 19 БРАВО

    3 1 Отговор
    КАПУЛГ !
  • 20 Доктор

    27 0 Отговор
    Как е възможно това нещо, този клоун, да има медицинско образование? Докъде може да стигне човешкото падение? Кави маски бе боклук нещастен? Всички сериозни изследвания категорично установяват тяхното безсмислие. Защо не говорехте за маски само преди две години? Това недоразумение нали е пенсионер, защо постянно му публикувате платените глупости. Защо е на синекурна длъжност в общината, а не е в затвора?
  • 21 Казанджи мустак

    21 0 Отговор
    Бай Шиле казанджията, заработва. Трябва да има кинтаци за хубави розови домати за ракията. Затова е готов да избълва всяка глупост. Този за разлика от кунчовеца, изобщо не си вярва на простотиите. Кунчака поверва на собствените си щуротии за ваксата и взе, че се овакса. И аха, аха и... замалко. Добре, че у ВМА му дежуряха 24 часа на 5 смени. Докато казанджи мустак такава простотия никога няма да направи. Той е мустакат тарикат, може много глупендери да убеждава, обаче той самия от моста няма да скочи
  • 22 провинциалист

    25 0 Отговор
    От Уикипедия: "Острият вирусен назофарингит, познат най-вече като настинка, представлява силно заразно вирусно заболяване на горните дихателни пътища. Причинители на настинка могат да бъдат над 200 вирусни щама, като в най-честия случай това са риновируси.". Нямам повече въпроси.
  • 23 Долу маските

    31 0 Отговор
    Не ставайте роби на страха! Никакви маски, никакви мерки, никакви ваксини. Безумие е пред 6 месеца да те карат да се бодеш. Да сложим край на това сега и завинаги!
  • 24 Замълчи бе

    21 1 Отговор
    слагач ! Паднал си ми в очите.
  • 25 историята

    15 1 Отговор
    " Настинката винаги е някаква инфекция. Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване "настинка" няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото." - А необикновено, какво е? Ха-ха-ха-ха-ха, този не знае какво говори!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И Фаучи

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пациент":

    каза преди половин година, че тестовете не са надеждни, но продължава употребата им с предназначението им
    "Страх лозе пази". Цяла зима ходихме с маска - стриктно според предписанията им. Никакви контакти на закрито и пак се разболяхме. Що е то?

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 28 Могат

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си пълен":

    и лъжат, но все по-трудно се измислят лъжи и затова жънат дефицит на доверие
  • 29 Горно Уйно

    9 0 Отговор
    Кантар, ставаш за Сатиричнио. Мисля, че ще те вземат веднага. Добър си, "разийш ли".
  • 30 То е

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "И Фаучи":

    Ами експериментално доказателство е, как чрез въздействие върху съзнанието може да се разболее тялото!
  • 31 Копипасте

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "И Фаучи":

    И Кари Мълис през ХИВ/СПИН истерията каза, същото : че ПЦР метода е за размножаване и анализ на ДНК материал и не е подходящ за медицинска диагностика на вирусен РНК материал, но Фаучи и компания "наляха" 2 милиарда долара от ония – скъпите долари! И сега кой знае защо пак направиха същото със САРС - КОВ 2!? Извода е един - следвай пътеката на парите! Откъде се звемат, кой ги харчи, кой и за какво ги получава ..... ?!
  • 32 Копипасте

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "И Фаучи":

    Допълнение : Кари Мълис получи навремето нобелова награда по химия точно за създаването на ПЦР метода! Кой по-добре от Кари Мълис ще знае за какво е добър този метод?!
  • 33 манипулация

    2 0 Отговор
    "...Не! Още не е грип, защото и смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип"...."

    Това е манипулация!
    Какво говори за "смъртност", без да назове процентите и динамиката? Без реални цифри и статистика, това не представлява нищо!
    Даже и в най-трудните периоди, включени в статистиката на СЗО от ковид са починали малко над 6 милиона души по цял свят ДО СЕГА!
    Тогава за какво е целия този театър? Да "пазите народа", но го съсипвате. Нарушавате Конституцията, тероризирате всички с нещо, напълно измислено.
    НО, това няма да остане така! Вие всичките ще си платите за тези лъжи и престъпления против нашия народ!!!
    Само да не ми пищите после пак: "Че имало репресии" и че "цветът на нацията" бил избит"?
    Всичките вие сте хрантутници на разни западни организации. НЕ СТЕ ЕЛИТ! По-скоро сте паразити!
    Медицинските ви дипломи не струват пукнат грош, токова са "добри", колкото и хардвардската диполма на про100-то! :)!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове