Last news in Fakti

4 Август, 2022 15:48 2 271 19

Доц. Георги Костов: Реалната цена на дървата е 60-70% над миналогодишната

  • дърва за огрев-
  • дърва за отопление-
  • георги костов

Потреблението на дърва за огрев се увеличава

В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на газа и електроенергията. Тази година за първи път социалнослаби хора могат да закупят дърва за огрев на по-ниски цени от пазарните. Това става чрез създадените централни складове по места. Единственият в област Кърджали такъв склад е в Момчилград. Държавното горско стопанство вече започна раздаването им, за което е създадена необходимата организация, разказа директорът Веселин Райчев пред кореспондента на БНР Валя Апостолова:

"Засега сме продали около 200 кубика, пространствени. Имаме записани още за около 150 кубика. Раздаваме по 5 кубика на семейство. За по-големите села, като Припек, сме предвидили сечища, от които да имат готовност хората да добиват сами"

Цената на дървата от горското стопанство е 95 лв на пространствен кубик и не е променена от миналата година. В различните места обаче стига и до 130 лв. Причината - част от дървата се продават от фирми, а заводите предлагат високи изкупни цени - до 190 лв. Така фирмите предпочитат да продават на заводите и се появява дефицит на дървата за огрев.

Раздаването на дървата за огрев е по списъци, изготвени от кметовете. От горското стопанство уверяват, че няма да позволят в тях да се записват хора с предпочитания към политическа партия, каквито случаи е имало преди години.

За БНР доц. Георги Костов - преподавател в Лесотехнически университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор „гори“ коментира, че на места има дефицит.

„Хубавата новина е, че за разлика от разговорите за природния газ, дърва в България има! В гората има много дърва и те могат да бъдат добити. Големият проблем е, че не могат да бъдат добити на тази цена, която различни политици, визирам конкретно Нинова, преди 6 месеца обещаваше“. Според него реалната цена на дървата е 65-70% над миналогодишната:

„Дървата за огрев зависят от цената на труда за добив в гората. Миналата година добивът на един пространствен кубик ако е струвал около 12-13 лв. а в момента средната цена е около 22-25 лв. На следващо място - товарните разходи. На един пространствен кубически метър беше около 10 лв. сега е около 16 лв. - тоест 60% отгоре. Следва транспортът с автомобил. Цените на горивата се удвоиха и съответно цената на услугата се увеличи с 50-60%. Няма кой да добива и да продава дърва на цени от миналогодишните, след като всичко е различно“.

Според Костов, трябва цената да бъде обявена честно, а МТСП да определи и подкрепи социално слабите.

„Кметовете дават списъци, но в тях не е ясно кой е социално слаб и кой не е. Независимо от твърдението, че няма партийни пристрастия, точно партийно действат“.

Според него с дървата може да има нова спекулативна криза, подобна на тази с олиото – да изчезнат от пазара, докато цените се нормализират. Паниката може да доведе до посегателства върху гората, предупреди той. Необходимо е държавата да засили контрола.

В момента хората се презапасяват заради лошите сигнали в енергетиката. Повишеното търсене, при дефицит на пазара, води и до ръст на цените.
„В България потреблението на дърва за огрев, нормално, годишно е около 2.5 до 2.8 милиона плътни куб. метра. Още около 2 милиона кубика с почти същите характеристики се използват от големите заводи. Щом заводите могат да си позволят да вдигнат цената е от миналата година от 90-100 лв на 160-170 лв. явно, че това е пазарната цена, защото тези заводи играят пазарно. С други думи оставете пазарът да реши въпроса с цената. Дърва има. Не можете да накарате частните фирми, които имат пазарна цена от 160 лв да продават на 80 или 90“.

Костов коментира и обявеното от Корнелия Нинова намерение държавата да прескочи посредниците и да стане търговец на дърва.

„Ето, шест месеца по-късно, колегата каза, че в Момчилград е складът, в който карат от Горско стопанство Крумовград. Защо не е в Крумовград? Значи около 80-100 километра да докараме от Крумовград до Момчилград, да стоварим дървата и след това да ги връщаме в обратна посока - това ефективно ли е? Да не говорим за претоварването 1 – 2 пъти“.

Има риск дървата да бъдат ползвани като политическа стока. В малките населени места е практика да има забавяне в доставките с цел да бъдат убедени избиратели да гласуват по определен начин, каза доцент Костов.

Потреблението на дърва за огрев се увеличава, защото по малките места се бави внедряването на алтернативи като газ и фотоволтаици, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Гошо

    15 0 Отговор
    Ако е вярно има да мръзнем зимата а помощи ще има само за един специален етнос

    Коментиран от #3

  • 2 студ

    13 1 Отговор
    Другарката Нинова нали обеща евтини дърва на всички?
    Миналата година един кубик дърва тук беше 56лв., а сега е 90.
  • 3 Габровец

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Гошо":

    Помощи се дават по цвета а не по друг критерий
  • 4 Адам Хилтън

    13 0 Отговор
    2022-ра година разчитаме на дърва за огрев. Отиде мита че демокрацията водела до богатство и прогрес.
  • 5 Каун

    11 0 Отговор
    В бг вече е модерно да си от черната боя че те са с предимство навсякъде
  • 6 гнус

    14 0 Отговор
    Социалният министър биеше тъпана, преди оставката, че ще увеличат с 100 лв. помощта за отопление и веднага цената на дървата потегли нагоре. А хората без помощи как ще си купят дърва на тези надути цени?
    От много хвалби БСП навреди на хората.
  • 7 да де

    10 1 Отговор
    Един кубик никога не е един кубик винаги е на минус за клиента така, че цената не е 60% нагоре, а минимум 80%.
  • 8 гнус

    9 2 Отговор
    Цената за частника била 160 лв., ама продава дървата на 260 лв. Нормално ли е надценката да е над 50%?
  • 9 Тра-ла-ла

    8 0 Отговор
    Газа е основна съставка в производството на дърва! Тези заводи с газ работят, как я мислите,Вий? 🤦🏻‍♂️
  • 10 Орел

    8 0 Отговор
    Този дърво не е видял в живота си. 5 кубика ще стигнат до нова година, може би.
    Та питаме за пореден път, какво стана с евтините дърва на Курнела?
  • 11 Евроатлантик

    4 3 Отговор
    Какви дърва бе? Какво става с зелената сделка?колите пушели много, пък ще се топлим на дърва и въглища!!! Да се забранят веднага, че унищожихте и горите и зимата не се диша особено в малките градове
  • 12 Кога стана дървобивник

    6 1 Отговор
    Този мушмурок ?? Къде бяхте Костов, нали под ваша диктовка се писа закона за Горите и тъпата Наредба 8 за сечите в горите 2009-2011 г. Или пак гладите костюма - нали идат избори, но опитните лесовъди познават ибрикчийскит ви гербаджийски номера?!

    Коментиран от #18

  • 13 Ддд

    4 0 Отговор
    Тези обяснения са подигравка, дори за не много интелигентен човек.
  • 14 безпартиен

    5 0 Отговор
    До цент!Всичко взимат до цент от държавната софра цял живот такива "учени"
  • 15 гого

    5 0 Отговор
    Ето заради такива неразбории, едни мургави събратя отиват с брадвата в гората и секът де що сварят. Ще ти плащат 130 къб. ама друг път! Или има държава или няма!
  • 16 Боруна Лом

    4 1 Отговор
    А КОЛКО НАСАДИХТЕ, БЕ? ПОГОЛОВНА СЕЧ!
  • 17 Щсдд

    6 0 Отговор
    А защо дървата трябва да са по-скъпи Да не би да ги поливаха с бензин ли с газ ли с нафта ли.
  • 18 Хайде,хайде

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кога стана дървобивник":

    С електронни търгове на които фирмите вдигат цените на дървесината до абсурдни нива ,очаквате да я продават евтино ли? Ами скъпо я купуват ,скъпо ще я продават. Печелят горските стопанства и си раздават бонуси.
    Не засаждат гори с парите. Ето това правят опитните лесничеи от ПП
  • 19 Едно време,

    1 1 Отговор
    В топливо, дървата се продаваха на тон. Сега на пространен ? Кубик?! Плащаме и за въздуха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове