Last news in Fakti

7 Август, 2022 16:39 4 709 50

Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на нови машини на пехотата

  • красимир каракачанов-
  • димитър стоянов-
  • пехота-
  • вмро

По отношение на авиацията нямам никакво съмнение в компетентността на министър Стоянов, смята той

Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на нови машини на пехотата - 1
Снимка: БГНЕС

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС. Това се казва в позиция на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, качена на страницата му във фейсбук. Повод за реакцията е заявената готовност от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за възстановяване на летателната годност на бойната авиация и задвижване на проекта за бойните машини на пехотата.

В своето изявление в социалната мрежа Каракачанов изразява пълното доверие в компетентността на Стоянов по отношение на авиацията, но обръща сериозно внимание на забавената инвестиция в бойни машини за пехотата.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца!, обръща внимание почетният председател на ВМРО.

Той припомня и детайли като този, че машините трябваше да бъдат изработени в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската, казва още бившият министър на отбраната и призовава:

...Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Прилагаме пълния текст на позицията на Красимир Каракачанов:

С встъпването си в длъжност новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов заяви два основни приоритета на своята дейност, а именно летателната годност на бойните самолети в българската авиация и проекта за бойните машини на пехотата.

По отношение на авиацията нямам никакво съмнение в компетентността на министър Стоянов, тъй като дълго време той беше висш офицер от състава на военновъздушните ни сили.

Убеден съм, че ще намери необходимите решения не само за продължаване на проекта за придобиване на нов изтребител, но и за поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25, на които последните трима министри на отбраната гледаха като на нещо ненужно и умишлено бутаха нещата към тяхното приземяване и унищожаване. Това не са „руски“ самолети, а са български, купени от България самолети, с парите на българския народ. За тази техника трябва да се полага грижа.
По другата тема, която министърът засегна, проектът за бронираната машина за пехотата – изцяло подкрепям, че трябва да бъде даден нов тласък на проекта.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца!

Припомням, че този проект за инвестиционен разход е класиран като № 1 в Приоритизирания списък от проекти на Българската армия. Неговото забавяне досега, съзнателно или не, представлява престъпно бездействие по редица причини.

Затова и призовавам Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Напомням, че проектът предвиждаше тази техника да се прави в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика. Както беше и за двата многофункционални патрулни кораба, които вече се строят във Варна, както и проектите за бронираните машини за специалните сили - които се правят в Самоков.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груххх

    54 10 Отговор
    Не е твоя работа! Бягай в BILLA има промоция на вратни пържоли!

    Коментиран от #2

  • 2 шегичка

    47 6 Отговор

    До коментар #1 от "Груххх":

    Той е по македонската наденица ке умрЕ за нея.
  • 3 А аз

    41 4 Отговор
    самолетите , агенте Иван !
  • 4 ужасен

    42 5 Отговор
    А тоз тулуп кой го изкара на пистата !!!
  • 5 12340

    31 4 Отговор
    "ИТН отряза ВМРО за общо явяване на изборите"....
    ......и идэ0тет0 не го щат т0Ъ !

    Коментиран от #20

  • 6 Да разследва

    31 1 Отговор
    теб !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Понякога човек

    30 2 Отговор
    Си мисли дали останаха нормални хора! Дай им да нагъват кюфтета и да плещят глупости 😇
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    15 3 Отговор
    на всички и тогава беше ясно че е едно празноговорене , нито атлантици нито русофили ще се съгласят , това е част от техните комисиони и начин да оползотворяват доносническите си умения , а прокурора ще разледва по скоро ланшния сняг от колкото връзките на мафията
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бамбука

    21 3 Отговор
    Някои пият две питиета и стават нагли, други пият и хапват агнешко на чеверме и забравят пред чий народа говорят глупости.
  • 13 Тома

    15 2 Отговор
    А какво има общо с това агент иван.

    Коментиран от #18

  • 14 Лошо

    23 1 Отговор
    Ще трябва да връща комисионната
  • 15 Всъщност

    17 2 Отговор
    Кофти ! Ако вземеш комисионната за натовски машини-ковчези , и търговецът да те държи отговорен защо държавата не ги купува . А ми защото са боклуци , и дори в момента имаме по-добри !
  • 16 Варненец

    23 0 Отговор
    И колко пехота имаме, че ни трябват машини? Пехотата ни ще успее ли да напълни 10 броя?
  • 17 Агент Иван

    19 2 Отговор
    Шопар ,колко е комисионната за самолетите ,български военни имоти продаде ,Български паспорти на Албанци продаваше ,крадохте от оградата ти и скатаджията.
  • 18 Кремък

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    Бави му се комисионата.Затова плаче.
  • 19 Сол

    20 1 Отговор
    Tashaka на Боко
  • 20 А неее бе

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "12340":

    Баба ти е идэ0тет0, че участвала в създаването ти!
  • 21 Шкембе комита...

    7 1 Отговор
    Ей ся шъ омаам една тава с кифтета, и ако мога да вляза в БМПто, тръгвам да превзема Македония...урааа, по пет на нож...пържоли...
  • 22 Доста

    1 11 Отговор
    Глупусти са се изписали от тролозаврите тук. Чудя се кой вярва на приказките за комисионни, агенти, паспорти, огради и прочие дивотии надраскани готе без грам доказателства. А забравих , че не е служил в казарма. Само дето бая корав хлебец и МНО сме изкусали заедно за 2 години.
  • 23 Иван

    13 1 Отговор
    Абе мишко за какво са ти машини всичко в гйола а той машини търси най важния проблем
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жоро

    15 1 Отговор
    Каракачанов е безполезен идиот. 1% за ВМРО. Даже няма да хванат и субсидия.
  • 28 Tърновец

    2 2 Отговор
    Като елемент на бронята на съвременните БМП се използуват алуминиеви композити и целите технологии са строго за собствена вътрешна употреба, дори и да стане чудо някоя водеща фирма да трансферира модерна технология у нас ние нямаме професионални хора да я усвоим, може би шкембе войводата иска да уреди свои познати с поръчка; той също носи отговорност за раздутият договор за F 16; колкото до БМП дори General Dynamics се интересуват да получат Немската Пума
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хихи

    0 6 Отговор
    А Kоkорчо и Прост0 Киро кога?
  • 31 Някой 22

    5 2 Отговор
    Прав е човека, купи самолети сега ако имаше и машини директно превземаме РСМ барабар с албанците.

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 да се разследва забавянето

    9 1 Отговор
    на новите ф16 изтребители и защо не са ми изплатени комисионите както аз си ги смятах
  • 36 Жоро

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Някой 22":

    Ние да не сме руснаците че да трепем съседите си?? Ние едно село не можем да превземем. Армията ни е окрадена и опоскана от такива шкембе войводи. Имаме супер стара техника по всички параграфи. Даже не ми е ясно как НАТО ни приемат. Може би защото не искат да паднем в ръцете на врага, но знаят че трябва да ни носят на гръб. Това е положението.
  • 37 Тиква

    11 1 Отговор
    Наглец, ако трябва теб да те разследват ще гниеш 50 години в затвора. Не сме сляпи и знаем какво сътвори за 12 години. Имоти, катери и куп други.
  • 38 бсфн

    9 1 Отговор
    Тулуп русенски върви за платените изтребители
  • 39 🇧🇬🇷🇺

    7 1 Отговор
    А теб кога ще те разследват МВРО паспортна служба
  • 40 джаба

    9 1 Отговор
    ЛЬ0ЛЬ0Т0 КОЙТО СЕ НАПИКА КАТО СТРЕЛЯ С ПУШКА,,АХМАКА ОТКРАДНАЛ МИЛИОНИ ОТ МАКЕДОНСКИ ПАСПОРТИ,ТОЯ КОГАТО И ДА ГО ТЕПАШ ВСЕ Е КЪСНО
  • 41 Не бързайте с оръжията

    4 4 Отговор
    Скоро ще трябва да преминем на новия руски стандарт. Гълъб ще ни въоръжи с руски оръжия су 35, Армата основен танк Ц500 ПВО,
  • 42 Павлов

    7 1 Отговор
    Шишко, а тебе и шефът ти Тиквата, кой ще ви разследва за 400-те млн комисионна, които гушнахте от американците за чертежите на самолети, които никога няма да дойдат.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 етдгсас

    8 0 Отговор
    Патерица здравей. Как е работата кого ще излъжеш сега? На изборите какво ще лъжеш? Със Джамбаза двамата сте вече цялата партия. Ти ще караш самолетите ке неф 16 а Дамбаза ще мята пиратки и ще полива с маркуч. Мръсна патерица скрий си гнусната лъжлива муцуна.
  • 45 1234

    5 1 Отговор
    по мои спомени този лично няколко дни преди да си тръгне прекрати тръжната процедура
  • 46 ФИНЦИ

    7 2 Отговор
    ЖАКО МЕКОТЕЛО ПРИЗОВАВА ДА СЕ РАЗССЛЕДВА ТИ НЕЩО СЕ ОБЪРКА БЕ ВАИВОДИ ТИ СИ АУЛТ БЕ И ИТН ТЕ СЛАДВА ПО ПЕТИТЕ ВИИ СТЕ БОИКОВЦИ НЕЩАСТНИИИИИ
  • 47 Анонимен

    4 0 Отговор
    Ти какво направи мамино детенце беше подлога и 4 години папаше а сега лаеш
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове