Last news in Fakti

26 Август, 2022 23:00 3 476 17

България се прости със загиналите полицаи в Бургас (ОБЗОР)

  • българия-
  • прощаване-
  • загинали полицаи

През целия ден познати и непознати се стичаха към мястото на трагедията, за да се поклонят пред паметта на полицаите. На лобното им място командоси от Бургас организираха и бдение.

България се прости със загиналите полицаи в Бургас (ОБЗОР) - 1
Снимка: МВР

Траурен ден в Бургас заради загиналите при тежката катастрофа двама полицаи. Минута мълчание запазиха близки, приятели, колеги, но и напълно непознати в памет на 43-годишния Атанас Градев и 30-годишния Йордан Илиев. През целия ден на мястото на катастрофата се стичаха хора, за да оставят цветя. Загиналите бяха погребани днес в Бургас.

„И двамата като хора и като служители, просто са невероятни хора”, каза Генади Тенев от СФС МВР в Бургас, приятел на загиналите, цитиран от Нова телевизия.

„Безупречни полицаи, многократно награждавани, всеотдайни към работата си. Просто герои. За съжаление днес ще ги изпратим”, обясни областният управител на Бургас Мария Нейкова.

За да отдаде почит на загиналите и да ги изпрати в последния им път, в Бургас пристигна и президентът Румен Радев. Той разговаря и с приятелката на 30-годишния Йордан Илиев.

„Гибелта на двамата полицаи е вследствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите”, каза Радев.

Ангажимент за това пое вътрешният министър Иван Демерджиев. „Прощаваме се с двама достойни служители, които изпълниха дълга си и на свой ред аз ще направя всичко възможно да изпълня своя към тях”, каза той.

А през целия ден познати и непознати се стичаха към мястото на трагедията, за да се поклонят пред паметта на полицаите. На лобното им място командоси от Бургас организираха и бдение. В Спешното отделение на болницата в града още помнят десетките случаи, в които полицаите буквално са спасявали животи.

„Имаше мъж на 40-годишна възраст, който използваше неговата така наречена приятелка за сутеньорски действия. Докара я пред спешното отделение в критично състояние. Реаниматорите се пребориха за живота ѝ. Полицай Илиев отново беше в спешното, за да защити и колегите си, и обществото от този индивид”, разказа д-р Светослав Тодоров, зам-директор на болницата в Бургас

Тримата сирийски граждани, които бяха задържани след катастрофата, вече са с повдигнати обвинения. 15-годишният Омар, за когото е доказано, че е шофирал автобуса - е обвинен за две престъпления.

„Ще акцентирам на назначената ДНК експертиза, от която има по категоричен извод, че профилът, който беше иззет по време на огледа съвпада по категоричен начин с ДНК профила на лицето, което е задържано”, обясни Теньо Гайдаров, началник на окръжния следствен отдел.
„Случаят е квалифициран като особено тежък. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години , тъй като се касае за непълнолетен”, коментира Соня Петрова, прокурор в Окръжната прокуратура в Бургас.

18-годишно момче е с обвинение за съучастие в каналджийството. Той е настанявал мигрантите в автобуса. 48-годишен мъж ще отговаря за същото престъпление. Той е купил автобуса.

През деня сирени огласиха както Бургас, така и цялата страна. В София пред МВР колеги на полицаите поднесоха цветя и венци в тяхна памет. Патрули в цялата страна спряха точно в 13.00 ч., за да запазят минута мълчание. Пожарникари също сведоха глави.

„С цената на живота си предотвратиха нещо по-тежко, което можеше да се случи по улиците на Бургас”, каза Красимир Костов от МВР-Варна.

Не пропуснаха обаче да посочат, че за последните 10 години борят на полицаите, които работят на терен, е намален с над 20%. Липса на подготовка, некачествен кадрови подбор и мерки, взети постфактум - това са част от проблемите, които констатираха синдикатите на МВР.
Всички, работещи в системата, искат цялата строгост на закона да падне върху задържаните за смъртта на двамата полицаи.

„Те се опитаха да изпълнят служебния си дълг докрай, защото не се знаеше автобусът, ако беше влязъл още по-навътре в града, какво щеше да стане. Постъпката им е геройска. Много малко хора биха рискували живота си по този начин. Мога да кажа, че за 7 години Йордан направи много”, сподели Стамен Нейчев, граничен полицай, приятел на загиналия Йордан Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бог да ги прости.

    20 8 Отговор
    Бог да ги прости момчетата опитаха да си свършат работата .Лоша преценка на ситуацията.На всеки може да се случи.

    Коментиран от #11

  • 2 Митко

    19 4 Отговор
    Не ми стана ясно-кой шофира патрулката?Безупречния или много опитния.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 приоритети на дс статуквото

    25 2 Отговор
    Всеки ден умират хора,които не са по-малко важни от полицаите,но за тях не се споменава! А началниците по закон отговарят за живота на подчинените си,докато не стане беля и сега ще правим пози!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мите,

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Митко":

    несъмнено е бил български полицай.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 емигрант

    28 2 Отговор
    Бог да ги прости момчетата за простотията която извършиха да дадат живота си от некомпетентност и непрофесионализъм ! ЛИЦЕМЕИЕТО на управляващи и всякакъв вид началници е водещо в работата им, днес да ги оприличават на герои за "добре" изпълнен дълг към Родината, защото добре изпълнения дълг към Родината не е да станеш ЖЕРТВА, а без жертви да си свършиш работата ! Ако тези момчета бяха обучени правилно / ако въобще са обучавани в някакви ситуации на противодействие на престъпници / нямаше да са мъртви, ако полицията имаше правото да използва оръжието си, а не да го носи за престиж, тези момчета нямаше да са мъртви, ако тази полиция използваше елементарни ленти с шипове тези момчета нямаше да са мъртви, тези момчета не са герои, те са жертви на тъпите си началници получили постовете си за "преданост" към по-висшестоящите или по линия на шуробаджанащината при ГЕРБ ! ЛИЦЕМЕРИЕТО е на върхът на пирамидата на КОРУПЦИЯТА, последвано от ОБЕЩАНИЯТА !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 емигрант

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бог да ги прости.":

    Не е лоша преценка, а липса на елементарна подготовка и професионализъм за такава ситуация която е всекидневие така да се каже за всяка полиция ! Преди години един психопат с ловна пушка уби спец-полицай по най-просташки начин, защото спеца беше неподготвен, а е СПЕЦ ?
  • 12 Галина Колева,

    11 1 Отговор
    А само едни шипове трябва ха и щяха да са живи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 колониална биологична единица

    11 1 Отговор
    Не ми стана ясно , кой лоясал началнически мозък , прати тези две момчета за курбан , с трошлив Опел Астра да спират пътя на автобус , който се опитват да спрат по целият път , от границата. Значи утре , ако някой влезе през границата с танк , няма да могат да го спрат до София и ще влезе в парламента. Рибата мирише от към главата . Неадекватността , и некадърността е обхванала всички сектори и сфери , на колониалната ни територия . И за съжаление от това се дават жертви , и се мре геройски.
  • 16 хвала

    5 0 Отговор
    Само милиционер може да спре автобус заставайки с кола пред него стоейки в колата.
  • 17 Мрена Йирданова Адвокат

    0 0 Отговор
    Да почиват в мир...Имах любовник полицай и много уважавам тази институция...Това са истински мъже...Уважавана адвокатка съм, а тези мъже ми пазят гърба...Евала...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове