Last news in Fakti

13 Септември, 2022 03:59 7 799 21

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

  • история славянобългарска-
  • афера-
  • кражба

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска” - 1
Снимка: Нова ТВ

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От този,който се изживяваше

    65 8 Отговор
    Като дисидент с "китара" заради това ,че изпял една песен на "Бийтълс и искаше да смени кирилицата с латиница ,освен продажна душа какво друго да очакваш.? А за набедения за гооолям юрист ,който само приказките му бяха големи ,а мутрите бяха в разцвет какъв е смисълът да говорим.
  • 2 Лост

    40 1 Отговор
    Ралица Агайн има ли нещо общо с Венцислав Агайн? Че беше депутат от НДСВ, а после стана мравка в Новото време с Кошлуков и Севлиевски. А при нейното ръководство фалира и застрахователно дружество и нищо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    20 3 Отговор
    За агент "ХРИСТОВ" - Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, за секретен сътрудник "АНГЕЛОВ" - проф. Желев, за секретен сътрудник "КОВАЧЕВ" - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, за секретен сътрудник "БЛАГОЕВ" - Неврокопски митрополит Натанаил - нищо не споменава авторът...? Има и още много други "интересни имена" замесени в "специална операция МАРАТОН" - заслужава си да се прочете книгата...
  • 5 дедо Герчо

    5 22 Отговор
    ВОЙНАТА С ГЪРЦИЯ,СЕ РАЗМИНА НА КОСЪМ...ХЪХЪХЪ...ДААА
  • 6 И светинята продали

    58 6 Отговор
    Конят е предател и продажник, знаем, просто още едно доказателство.
  • 7 Бонев

    54 2 Отговор
    Направо си представям ако гърците бяха на наше място как щяха да ни върнат нещо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    14 37 Отговор
    В България ВСИЧКО е фалшиво и най-вече ИСТОРИЯТА!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДС ченге краде

    6 18 Отговор
    От това трябва да се гордеем или срамуваме.
  • 12 История СЛАВНА-БЪЛГАРСКА

    40 6 Отговор
    Не е история славянобългарска ! Трябва да се спре с лъжите за България и нашите учени историци да излязат от сянката и да заявяват истината с фактите които се премълчават с години !
  • 13 СЗО

    28 4 Отговор
    Добре изпълнена операция, но защо я върнаха обратно на гърците.
  • 14 Това си го спомням

    30 2 Отговор
    Гърците бяха викнали всички световни телевизии унизиха ни като народ ръгаха и плюха по България и българите беше ужасно а Пешо само се смееше беше му забавно
  • 15 Бузъ

    15 1 Отговор
    Кът шпионски роман. Как няма филм за това. Ама по-добре всъщност. Нашите режисьори отпочват нещо, замисъла в началото е примерно, комедия, трилър, екшън, исторически, приключенски... И накрая все го обръщат на пошла драма с много викове, крясъци, мъки, мъка, мъка, мъка и става тотална и противна бузъ
  • 16 33333

    13 1 Отговор
    Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г.
    На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.
  • 17 Тома

    25 5 Отговор
    Бат петьо коня е един пълен нещтастник
  • 18 Николов

    6 1 Отговор
    На гърците - гръцки номер. Ашколсун.
  • 19 История „славнобългарска“

    14 3 Отговор
    няма славяни, прочетете става въпрос за славата на българите, Стига с тия комунистически предатели на историята на България.
  • 20 2022

    6 4 Отговор
    Пешо Коня,предател на Българщината!Той както и всички след кървавата дата 09.09.1944 г. и след комунистическия преврат от втория ешелон комунисти/Желев, Вагенщайн, Станишев, Луканов/те пък го гръмнаха, неговите,комунистии сие компания на 10.11.1989 г ни предадоха пак.История Славянобългарская беше донесена и то ОРИГИНАЛА в България.Всички българи посетихме изложбата, където беше показан оригиналът на История Славянобългарская.Пешо Коня ,я върна на Гърците,които нито имат История нито имат произход/произхождат от племе от Африка, затова жените са с къси крака,широки бедра, мургави, азбуката е заимствана от латинския език.Мъжете са мургави с орлови носове.Направете справка от къде произхождат гърците.Голямо чудене ще падне, от техните лъжи.Но, Пешо Коня ,като пръв безродник ,върна Оригинала на История Славянобългарская на Гърците-ПОЗОР!Колкото до соросоидките и соросоидите които пишат ,че няма славяни-Има славяни, има траки преди тях, има прабългари .Учете Българската История, а не липсващата такава при тъпите сащ .

    Коментиран от #21

  • 21 БМДТ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "2022":

    И къде ги видя тези славяни по нашите земи?
    Колкото до "Историята" на Паисий, ако наистина се вгледа човек в оригинала, ще види, НЕКАДЪРНО ДОБАВЕНАТА БУКВА Я..
    8(осем) години и тия от ДС едно Я не могат да напишат като хората. 😃
    ИСТОРИЯ СЛАВНО БЪЛГАРСКАЯ
    И една забележка към статията:
    Не е "Евтимий", А СВЕТИ ЕВТИМИЙ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ!!!
    Тлените му останки са отнесени в Москва и, за съжаление ИЗЧЕЗВАТ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове