Last news in Fakti

3 Септември, 2022 23:00 1 851 18

Йотова призова за проверка защо МК в редовния кабинет е спряло средствата за археологически разкопки

  • илияна йотова-
  • перперикон-
  • мк

Трябва да разберем къде отидоха парите от увеличения бюджет на Министерството на културата, заяви Илияна Йотова при посещението си на Перперикон

Йотова призова за проверка защо МК в редовния кабинет е спряло средствата за археологически разкопки - 1
Снимка: Пресцентър

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова Министерството на културата да направи проверка на средствата за археологически разкопки в страната, които министърът на културата в последното редовно правителство не е отпуснал. По покана на Регионален исторически музей – Кърджали и екипа на проф. Николай Овчаров вицепрезидентът посети Перперикон, където се запозна с новите открития в археологическия комплекс, сред които е езически храм от 3-4 век, функционирал до приемането на християнството в началото на 5 век. Тази година средствата за разкопките са осигурени изцяло от местната власт в Кърджали.

Пред журналисти Илияна Йотова посочи, че когато страната ни отстоява националната позиция за защита на фактите и срещу пренаписване на историята, е важна и ролята на българската държава в подкрепа на археологическата дейност. „Няма как да защитаваме собствената си история извън пределите на страната, ако не я познаваме, а за да я познаваме, трябва археология, необходими са разкопки, факти, научни трудове“, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че дейността на археолозите следва да бъде ресурсно максимално осигурена.

Илияна Йотова апелира служебният министър на културата да направи проверка не само на средствата за археологически разкопки, но и за какво са дадени парите от увеличения бюджет на Министерството на културата и дали не са финансирани само определени проекти и грантове за сметка на други важни дейности.

Перперикон е не само история, той е бъдеще, свързан с култура, туризъм, развитие на целия този регион. Оказва, че някой на някакво ниво слага кръст на дългогодишни проучвания“, допълни Илияна Йотова.

Във връзка със затрудненията на общините при процедурите по прехвърляне на собственост, свързана с културно-историческите паметниците, Илияна Йотова заяви, че подобни въпроси трябва да бъдат решавани преди всичко по компетенция на местната власт, а не на централната. „Нужна е по-голяма самостоятелност на общините, повече правомощия и възможности за събиране на собствени средства“, допълни Илияна Йотова. Тя посочи, че в момента местната власт зависи почти изцяло от националния бюджет и малко от европейски средства, което ограничава възможностите на общините да провеждат политики за просперитет на жителите им. Проблемите пред местната власт, необходимостта от децентрализация и проектите за развитие на Кърджали бяха обсъдени и на среща между вицепрезидента Йотова и кмета на общината Хасан Азис.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брао

    10 9 Отговор
    Че ко пречи да ги дадеш от твоята заплата ...за месец 30хил
    Зимаш ша дадеш тан 10 хол......Как ...Как ...може да приличаш толко на св-ня...в тело к леце...бузи....ено кам ено...
  • 2 Кърджали, ДПС

    9 5 Отговор
    Всичко там е под съмнение?! Къде са артефактите?!

    Коментиран от #4

  • 3 кУмУнист

    15 0 Отговор
    Защо не питате кмета на Кърджали Асан Агата майка му дали има сергии на Перперикон и дали не платиха не някой да запали колите на конкуренцията. Аз имам семейни познати които от години имат сергия там и са гидове на Перперикон и Татул, най голямата конкуренция на хасанчовците и някак си им изгоряха 2 коли и няколко сергии, слочаеност, не мисля.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лика прилика

    13 6 Отговор
    Тези двамата с президента, що не се вземат па да вдигнат една тежка сватба в Москва а и Вл. Владимирович да поканят да им кумува
  • 6 Казуар

    8 4 Отговор
    Другарят Овчаров се слагаше на Борисов и той му даваше пачки пари и за това се озъби на правителството на Петков.
  • 7 Анонимен

    4 3 Отговор
    А иначе щяха да открият светия Граал и новия ковчег, вярно няма лошо, но от сателит се вижда всичко и какво като открием нещо, все същите щща сме, минало за минало, важното е настоящето, а то е от Левски до газпром.
  • 8 Ххх

    5 0 Отговор
    Археологическата дейност и преиздаване на актуализираната история на България е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА СЪВТЕМЕННА БЪЛГАРИЯ !!!!!!! ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ПОЧНАТ ДА УЧАТ И МИТОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ !!?!!!!!! !!!!!!!!!! Повече от 10 хиляди години...
  • 9 Тракийско име

    3 0 Отговор
    Казва се Перперик !
  • 10 ПП?

    2 0 Отговор
    Само ЛЪЖИ!
  • 11 Ами

    4 1 Отговор
    Щот са ваши хора ма Йотова !!
  • 12 40 години пред ЦУМ спираха коли

    3 3 Отговор
    Сега разкопки пред ЦУМ сигурно търсят на някой от Живково Дипломата
  • 13 Мдааааа

    3 2 Отговор
    Идва зима. И когато след години правят разкопки по нашите земи ще ни намерят вкопчени в радиатори и облечени с по два пуловера и три шапки на главите.

    Коментиран от #16

  • 14 Абе ти

    3 4 Отговор
    докога с рашиста Радев ще плюеш по предишния кабинет и директно предизборно се правиш на голям фактор.Много големи важности си предаваш.Тази длъжност твойта на явна скандалджийка трябва да бъде закрита.Защо една добра дума не казахте за добрата социална политика на предишното правителство?Мизерници сте с рашиста Радев и предатели.Като си отвориш устата и знаем какви лай-- ще бълваш и против кого,жалка жено.Прокремълска пат--.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гошо

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааааа":

    Такива като тебе явно е хубаво да ги намерят така, защото само плюене ви е в устата, защото вашият любим Газпром и Бледният Молец не са вече на мода свърши им времето!
  • 17 Стоян Хлебаров

    1 2 Отговор
    Ето че,и Йотова....като няма какво друго да прави....и тя започна да иска процедури-сякаш е в Народното събрание! А ровещия в боклуците арх.Овчаров,това и чака-той е с тия,които му дават парите....и няма срам....
  • 18 Обективен

    1 0 Отговор
    Защото нямаме култура в управлението на страната и патриоти от типа на нашите видни археолози. Идеолог на загробващите по розличен начин и с различни идминистративни похвати е онзи хитлеристки генерал, който казваше "Като чуя думата култура се хващам за кобура!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове