Last news in Fakti

4 Септември, 2022 06:58 4 167 12

Инспектори спират коли за проверки на опасни места и в нарушение на пътните правила

  • инспектори-
  • автомобили-
  • проверки-
  • нарушения

Експертите са засекли и други нерегламентирани практики

Екипи от Агенция "Автомобилна администрация" спират за проверка на опасни и забранени места. Това показва видео на Европейския център за транспортни политики, предаде БНТ.

Експертите са засекли и други нерегламентирани практики. От държавната агенция признават за проблеми с местата за контрол, проверяват и сигнала на европейския център.

Ускорителната лента е едно от критичните места на всеки пътен възел. И спирането там, освен че е забранено е и много опасно. След завоя със засилка автомобили и тирове могат да не видят спрелите коли или да реагират с навлизане в активната лента за движение без предупреждение за останалите.

Нощем рисковете се умножават.

"По този начин освен, че служителите, които извършват проверките са в риск, всички останали участници в движението са поставени в риск", коментира Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

По принцип не е редно да се извършват проверки на това място в пътната мрежа, тъй като там е опасно, каза и Бойко Рановски – изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

Проверяващите на Околовръстното на София изглежда не са изолиран случай. И трите екипа на Ботевградско шосе, на "Автомобилна администрация", Пътна полиция и АПИ са спрели на забранено от закона място, специално маркирано с коси линии. В нормативите е обозначено като маркировка М15

"Практиката показва, че по подобен начин проверки се извършват като тежкотоварните автомобили биват отбивани от основния трафик на големи паркинги, където се извършват такива проверки", казва Диана Русинова.Местата за проверки са огромен проблем пред всички контролни органи. В момента подходящи места за проверка са единични", обясни Бойко Рановски.

Камерата на европейския център за транспортни политики улавя и други смущаващи действия на инспекторите. Като спирането на ТИР-ове за проверка зад автомобила на ДАИ, извън обсега на видеорегистратора.

Диана Русинова: Контрол и превенция на евентуална корупция или други злоупотреби, заради това е измислена тази система.

Бойко Рановски: Документиран е този сигнал, назначена е комисия, която да извърши проверка.

БНТ: Как ще проверите, то е зад видеорегистратора?Бойко Рановски: Автомобилите са оборудвани с достатъчно на брой технически средства, за да можем да извършим проверка, има и вътрешни правила, по които трябва да работят служителите, така че всичко ще бъде проверено.

Въпреки назначената проверка, от агенцията не са изискали записите на европейския център. Само с тях могат да засекат цялата система от нарушения.

"Нещото, което мен лично много ме притесни е това, че тези проверки, които траят по две-три минути, които са зад микробуса, а тези които са през микробуса траеха по 30-40 мин", отбеляза Диана Русинова.

Специализирана проверка няма как да се направи за три минути, най-кратката е за 20 – обяснява бивш проверяващ от автомобилната администрация, сега член на европейския център

"Единственият мотив, с който излизат обикновено инспекторите е, че товарният автомобил е бил спиран някъде в страната. Но дори и това да е така, това отнема време, за да може да попълнят необходимите документи и реквизити", обясни Красимир Пъргов - Европейски център по транспортни политики.

По думите на Бойко Рановски не може да се говори предварително, че са засечени проверки за по две-три минути, преди да бъде извършена друга проверка.

Зад видеорегистратора на ИА "Автомобилна администрация" е спрян и сръбски автобус с 14 деца. След забележка, инспекторите все пак местят колата и правят проверка пред камерата. Съставят акт, спират от движение буса и си тръгват, без указания, къде да изчакат сутринта. Автобусът с децата остава на пътя, в ускорителната лента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веднага

    38 0 Отговор
    някой да инспектира, инспекторите !
  • 2 да де

    47 0 Отговор
    ДобрЮтро стрино Пено това е практика и е от години. Така наречените държавни органи които трябва да въдворяват ред масово го нарушават и няма кой да ги санкционира.
  • 3 Ханко Брат

    27 0 Отговор
    Калинии, не знаят закона с голямо его и обидчиви като им кажеш.
  • 4 Хранилки- калинки

    27 0 Отговор
    Хранилки , това е от години , и някой сега се е сетил, така се събират по добре без отчетните глоби които се приберат в джобовете на контролните органи, мафията така се издържа
  • 5 Петър

    34 1 Отговор
    Оня ден, на АМ "Струма" при село Студена, имаше съвместна акция на КАТ и ДАИ, акцията се извършваше в аварийната лента, нещо което хем е незаконно, хем е опасно.
  • 6 Милен

    26 0 Отговор
    Ами мисля, че това е добър повод да се създаде някоя служба в някое министерство, която да проверява проверяващите. А защо не след това още една в друго министерство която да контролира проверяващите на проверяващите и т.н.
  • 7 Чичи

    25 0 Отговор
    На АМ Хемус, в първата отбивка след правешкия тунел в посока Вн, и непосредствено след десен завой, спира една бяла полицейска Астра СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО! и снима с камера. С нетърпение очаквамкога на някой тираджия щему се до"ере и ще ги направи на пастет!
  • 8 Да трябва да се подели вината

    2 5 Отговор
    Ама вина има и държавата като не е осигурила места наречени КПП ИСЕРВИЗНИ ЦЕНТРОВЕ. КАКТО И ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АВАРИНИИ ЛЕНТИ КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА И НА ИЗХОДИТЕ.
  • 9 трябва да се подели вината

    1 2 Отговор
    Ама вина има и държавата като не е осигурила места наречени КПП ИСЕРВИЗНИ ЦЕНТРОВЕ. КАКТО И ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АВАРИНИИ ЛЕНТИ КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА И НА ИЗХОДИТЕ.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наркос

    5 0 Отговор
    Пари нема действайте!
  • 12 лош матриал

    9 0 Отговор
    нема читави кадри толкова си могат дебилите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове