Last news in Fakti

12 Септември, 2022 12:38 3 830 16

Сдружение Балканка с протест пред МОСВ: До кога ще мълчите?

  • сдружение балканка-
  • мосв-
  • протест

Поне 6% от територията на страната са отдадени за ново ровене в търсене най-вече на злато, сигнализират от сдружението

Сдружение Балканка с протест пред МОСВ: До кога ще мълчите? - 1
Снимка: БГНЕС

Сдружение "Балканка" организира протест пред сградата на МОСВ на Мария Луиза 22 в София във вторник, 13 септември от 8,30 часа под надслов: WANTED!!! ИЗДИРВА СЕ: Министърът на околната среда и водите!

Ето как се аргументират от "Балканка":

Редица събития, свързани с управлението на водите на България, за което министърът на ОСВ е "компетентния" орган у нас, разтърсиха през последния месец държавата. Като започнем от "защитата от вредното въздействие на водите" - зловещите наводнения в района на Средна гора в Карловско и Копривщица, преминем през "устойчивото управление на водните ресурси" - останалата без вода река Искрецка и съответно община Своге, и стигнем до това, че по време на служебното правителство продължи престъпното раздаване на площи за проучване на метални полезни изкопаеми, като площ ЕЕ-1, ЕЕ-3 или новата площ в Брезнишко, които бяха съгласувани от "компетентния" орган по един или друг начин.

Поне 6% от територията на страната са отдадени за ново ровене в търсене най-вече на злато и това става без Стратегията за развитие на минната индустрия да е подложена на Екологична Оценка и Оценка на Съвместимост с Натура 2000, в тежко нарушение на няколко директиви на ЕС и на националните ни закони - ЗООС и ЗБР! И всички тези събития изискват веща намеса от страна на компетентните институции на МОСВ. А какво получиха хората - една оглушителна Тишина!!! Всички други държавни органи ги чухме по медиите, само не и министъра на околната среда и водите.

А от МОСВ носят отговорност и за сечите даже, защото така наречените "горскостопански програми" преминават през преценки за необходимостта от ОВОС на РИОСВ и през становища за допустимост на Басейновите дирекции. И едните, и другите са длъжни да осъществяват текущ и последващ контрол върху дейностите, които са съгласували! Вместо това, даже и в случая с изчезналата вода на Своге, от БДДР три дни поддържаха тезата за неизвестно никому земетресение, в опит да прикриват престъпленията на НЕК на Петроханското плато, докато не бяха порязани от сеизмолозите с Новината, че никакво земетресение не е имало. И в деня, в който НЕК пуснаха води надолу под каналите на каскадата Петрохан, до края на деня те потекоха в Искрецка и чудото стана! И какво последва - последваха нови разкрития за това, че НЕК няма никакви права да взема нито капка вода от Петроханското плато.

А оглушителното мълчание на министъра на ОСВ продължи и проблемът сякаш беше забравен. Ние няма да го допуснем!!! В случая с наводнените села, престъпното мълчание на МОСВ доведе до това други и некомпетентни органи да замърсят обществените телевизии с небивалиците си, обяснявайки че трябва да се нарушават "смело" законите и да се изсичат крайбрежните гори например, което е забранено и от Закона за Водите, и от Закона за горите, защото чрез тези гори се цели точно обратното - да предпазят хората, като не позволят реките да изкопават бреговете си и растителността да забави течението така, че реките да се разливат на безопасните места.

И да не говорим, че в действащите все още Планове за Управление на Риска от Наводнения няма нито една мярка, която да е изпълнена. Нито една! И на фона на тези безумни и засягащи пряко хората мераци да се изсекат докрай крайбрежните гори и на фона на бедствията, МОСВ издава становища, че всеки може да си проучва за подземни богатства без да е необходимо да се оценява въздействието му, както е в случая с площ ЕЕ-1 в поречието на Габровница и манастир 7-те престола. Ще припомним само, че сегашния зам. министър на околната среда, тогавашен директор на БДДР, Петър Димитров, издаде становище за допустимост за площ ЕЕ-1, в което заяви, че имало множество питейни водоизточници, но те не ги знаели къде са, нямало и учредени СОЗ, не се знаело и къде ще се рови, затова всичко било наред?!

Същия, когото осъдихме преди две години за това, че разреши една незаконна сеч по бреговете на Янтра, и който си затваряше очите за кражбата на несортирана речна баластра и жива кал от река Вит за насипа на магистрала Хемус при Боаза? И сега ни е заместник министър с ресор води за награда... За да не мълчим и ние, се събираме, за да видим имаме ли министър на ОСВ на Мария Луиза 22 и да поискаме ефективни действия от служебната министърка, ако я има на белия свят. А ако ще продължава с мълчанието, трябва да си ходи!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туй шото

    31 4 Отговор
    българите са апатични. всяко чудо за три дни и апашите свикнаха.

    Коментиран от #11

  • 2 СЛЕД БСП И ПП

    19 11 Отговор
    ПОТОП В ДЪРЖАВАТА.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бравоселянииииииии

    4 2 Отговор
    Браво много недобре
  • 7 Сух

    13 4 Отговор
    Поставените лица от Радев! Пак ще се продава българското богатство за жълти стотинки на някой евроатлантическа фирма..
  • 8 Тома

    17 1 Отговор
    Трябва един Пиночет и всичко ще си дойде на мястото.Тогава ще тръгне тази бедна и нещастна държава
  • 9 Минувач

    16 0 Отговор
    МОСВ - това е една от дълбоко затъналите в корупция държавни организации!
  • 10 Когото

    12 0 Отговор
    И да хванеш от това смешно министерство първо е за затвор, а след това за следствие, дело и пак затвор. Многогодишен. Всеки един от тия от министъра до шофьора е обигран мошеник и рекетьор. В МОСВ има и винаги е имало много пари, много власт, много корупция, и никакъв професионализъм. А за местните им директори е въпрос на чест да си направят поне по една две къщички докато не са до кацата.

    Коментиран от #12

  • 11 Буха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Туй шото":

    Българското народонаселение абсолютно си заслужава правителството, администрацията, службите, полицията, здравеопазването, учителите, че даже и малцинствата, защото е (няма да пиша какво е, че пак ще ме баннат)
  • 12 Всички крадци трябва да се затворят...

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Когото":

    По стадионите на държавата и да им се проведе три месечен курс,как да не лъжем,крадем и унищожаваме държавата!Разследване на всички заграбени пари и други материални активи и пълна конфискация,без значение дали са от баба или тъща...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СЗО

    2 0 Отговор
    И защо оставят постовете на очевидни тролове.
  • 16 СЗО

    1 0 Отговор
    За Факти или добро, или нищо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове