Last news in Fakti

16 Септември, 2022 09:04 2 608

Таня Мирчева: Въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество

  • бсп-
  • таня мирчева

Таня Мирчева е председател е на Младежкото обединение в районната организация на БСП в район „Младост“ в столицата

Таня Мирчева: Въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество - 1

Таня Мирчева е завършила право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - по професия е адвокат. Понастоящем е докторант по римско право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където води семинарни занятия на студентите.

Автор е на художествените книги "Откритие" и "Легенди от Белинташ", насочени към популяризирането на историята и културата на българските земи.

Председател е на Младежкото обединение в районната организация на БСП в район „Младост“ в столицата, а на тези избори е кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ с преференциален номер 104.

Таня Мирчева: Въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество

Г-жо Мирчева, Вие сте млад юрист. През последните години съдебната система е доста често коментирана в контекста на предложенията за нейната промяна. До каква степен трябва да бъде променена тя и с какви конкретни аспекти?

Протестите през 2020 година ясно показаха, че въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество. Като адвокат трябва да ви призная, че това силно се усеща сред обикновените хора – основните недостатъци, които посочват, са свързани с изключително бавното и тромаво правосъдие. В момента са необходими цели няколко години, за да се развие едно гражданско дело, да премине през трите съдебни инстанции и да приключи с окончателно решение,… а след това идва ред на изпълнителния процес.

Мисълта за толкова години чакане често отказва хората да търсят правата си по съдебен ред, а това от своя страна създава у тях чувството, че държавата не е способна да гарантира правата им, а от там тръгва и горчивото усещане за липса на справедливост и наличието на безнаказаност.

В същото време част от съдилищата в България са изключително натоварени и макар към съдийската професия винаги да са се насочвали едни от най-добре подготвените юристи - справянето с подобен обем от работа е наистина трудно.

В БСП смятаме, че този проблем несъмнено трябва да се реши. Ето защо по отношение на съдебната система наша основна цел ще бъде да гарантираме равен достъп до правосъдие, бърз и справедлив съдебен процес и разбира се – равномерно натоварване в работата на съдилищата.

Какво е Вашето мнение за структурата на ВСС? А за процеса по избор на членовете му?

По начало структурата на ВСС и процеса по избор на членовете му са замислени така, че да отразяват принципите за демократичност и представителност. На теория това звучи добре. На практика обаче тази процедура също става жертва на задкулисието, обхванало държавния апарат. Всички видяхме как завършиха опитите за отстраняване на главния прокурор – едно от основните искания, които бяха издигнати от протестиращите през 2020 година.

В това отношение най-сериозният проблем са опитите за политическо влияние, които по времето на ГЕРБ се бяха превърнали в практика.

Един от най-важните приоритети за БСП е именно да върнем доверието в съдебната система и да премахнем възможността за съществуването на каквито и да било двойни стандарти, защото това е единственият начин да изградим България като правова европейска държава.

Вие сте кандидат за народен представител от листата на "БСП за България" в 23 МИР в София. Какви са основните проблеми, които виждате в столицата?

На предстоящите парламентарни избори членовете на БСП в столичния район „Младост“ ми гласуваха своето доверие като кандидат за народен представител, а Градската конференция на БСП - София ми отреди 4-то място в листата на 23 МИР. Както посочих още в самото начало на предизборната кампания – основната ми цел ще бъде да насоча общественото внимание към проблемите на гражданите в нашия избирателен район.

23 МИР обхваща цели 8 района на Столична община. Всеки един от тях има свои специфични проблеми. Въпреки това бих могла да посоча два от тях, които в една или друга степен засягат и 8-те района. Това са презастрояването и липсата на достатъчно детски градини.

На пръв поглед тези проблеми изглеждат от компетентността на местната власт и това в голяма степен е така – през годните кметът на столицата, така и не направи необходимото, за да се потърси решение.

Ако се вгледаме в глобален мащаб обаче ще видим, че коренът им се крие в цялостното състояние на страната. Години наред в управлението на България отсъстваше каквато и да било визия, а още по-малко план за икономическо развитие на отделните региони. Всичко това доведе до липса на работни места в малките градове, а това от своя страна доведе до обезлюдяване. Съвсем нормално е един млад човек да търси най-добрите възможности, за да се развива и отглежда децата си. В момента всичко това е централизирано в големите градове, където последствията са презастрояване, липса на места в детските градини и разбира се, още много други проблеми.

Доколко аполитични са младите?

Младите хора обикновено са отражение на средата, в която са възпитавани и отглеждани. В България преходът донесе много разочарование в обществото и това рефлектира върху начина, по който се гледа на политиката.

Изключително ценно за младото поколение е да осъзнае, че най-важното за страната ни е да изградим силно гражданско общество, което знае как да отстоява своите приоритети и най-вече - да изисква от политиците да работят за тяхното осъществяване.

Не бих казала, че младите хора в България са аполитични. Те обаче имат нужда да видят, че има кой да чуе гласа им в обществото, а дълги години това липсваше.

На тези парламентарни избори голяма част от кандидатите в листата на БСП са именно млади хора до 35-годишна възраст. Младежи с отлично образование и силни граждански позиции, които са способни да донесат промяната, която обществото ни толкова силно иска да види.

Време е стереотипът по отношение на БСП да бъде разбит, защото подобно силно участие в листите от страна на Младежкото обединение показва, че на тези избори именно БСП ще бъде гласът на младите хора.

Таня Мирчева: Въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове