Last news in Fakti

25 Септември, 2022 07:05 2 195 63

Христо Иванов призова: Да не позволяваме България да премине към президентско управление

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • избори

Трябва да си реформираме правосъдието, по начин, който да е неутрален. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш си - това е още от същото, заяви съпредседателят на ДБ

Христо Иванов призова: Да не позволяваме България да премине към президентско управление - 1
Снимка: БГНЕС

"За “Демократична България” има два фундаментални приоритета: агресията на Путин с последиците от нея за енергетиката и сигурността и отбраната ни, и корупцията, която също е свързана с Кремъл.”

Това обяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, който е и водач на листите на обединението в 24-и МИР в София и в Пловдив.

“Целокупният политически елит с изключение на нас влезе в тези избори с волята да игнорира войната, да не се говори и мисли за нея. Начинът да не се страхуваме е да покажем, че имаме национални съгласия какво да правим, че имаме политики”, каза Иванов. И обясни, че искаме или не, ние сме част от войната, защото два месеца преди нахлуването в Украйна Путин поиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 г. Отделно, че Москва обяви България за вражеска страна.

“Опитът този ред да бъде взривен е опит да бъде взривен нашият начин на живот и да бъде заменен с нещо напълно непредсказуемо”, предупреди лидерът на “Да, България”. И призова: “Трябва всички институции и политически лидери да уеднаквим оценката си и да имаме национално съгласие по този въпрос”.

Според Иванов трябва да се поддържа диалог и да се търси някаква форма на съгласие в новия парламент, за да може да се направят промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, за които е необходимо голямо мнозинство, въпреки че, по думите му, се очертава поредния “салатен парламент”, съставен от множество разнородни формации. “Трябва отрезвяване, фокусиране, скромност и съзнание накъде вървят нещата. Хората очакват конкретни резултати за своя живот”, каза съпредседателят на ДБ.

“Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Правителството не може да даде тези пари, може да даде инфлация. Начините доходите да се качат трайно и устойчиво са инвестиции и добри работни места. В момента огромни капитали се изнасят от Русия, а България не е конкурентна да привлича тези работни места”, каза Иванов и очерта следните приоритети за привличане на чужди инвестиции:

Правосъдие, защото никой няма да дойде у нас без законност;

Радикална промяна на режима на поощряване на инвестициите, защото те дори напускат България и отиват в Сърбия и Румъния;

Електронно управление, за да стане България лесна за живеене и за работа;

Образование, за да има качествени работни места в индустрии с висока добавена стойност.

“Има много възможности, ако се стегнем, за година-две България ще тръгне в нова посока на икономическо развитие, стига да има съгласие за управление, което има волята и знае как. Националният интерес е ясно да разбираме задачите пред нас и прагматично да оценяваме коя формула може да ги реши”, каза Иванов.

По думите му, за “Демократична България” принципността по въпроса за участие или не в дадена коалиция означава отпор на заплахите от Кремъл и борба с корупцията, като двете теми са взаимно свързани.

“ГЕРБ докато са това, което са, дори и да спечелят избори, не могат да управляват. Те се държат все едно 12-те им години управление не са се случили, че не е имало тежък проблем с корупцията”, каза Иванов. И добави, че за ДБ проблемът не е персонален, а системен. “Ние държим да елиминираме системните и институционални предпоставки за корупцията, а не една или друга персона от ГЕРБ. Ще ни бият хората, ако трябва да участваме в управление с тях. За ДПС да не говорим”.

Според Иванов “Демократична България” ще бъде инициатор и гарант за спазването на още един национален приоритет - радикалната модернизация на армията. “Не можем да продължаваме да си пазим оръжейните фетиши от съветско време. И това не означава просто да купим някакви железа, а означава огромна инвестиция в човешки капитал, в наука, в технологии. Вижте Израел”, каза Иванов. И призова също за прочистване на спецслужбите от руско влияние.

“Трябва да си реформираме правосъдието, по начин, който да е неутрален. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш си - това е още от същото. Не трябва да има човек, в който да се концентрира толкова много формална и неформална власт”, каза Христо Иванов. И призова политиците да спрат да си произнасят присъди един на друг. Но се пошегува, че депутатите трябва с пирограф да напишат на банките си името Курц - австрийският канцлер, който си тръгна не защото е осъден за злоупотреби и корупция, а защото имаше съмнения.

По думите на Иванов, в България сме свикнали на канцлерска република и силно подценяване на парламента, поради което си мислим, че основният политически лидер трябва да стане вицепремиер - докато той може да носи отговорност и в парламента. И призова да не бързаме да определяме бъдещото правителство като “експертно или програмно”, защото тези думи са превърнати в табу, както и думата консенсус. “Ще трябва да се говори по същество и да се носи отговорност. Защото за всяко едно “салатено правителство” отговорност ще се носи в парламента”, каза Христо Иванов. Според него една от причините за срутване на предишната управленска коалиция е било тъкмо подценяването на парламента, докато някои политици са се изживявали като в уестърн в правителството.

Иванов призова още да не позволяваме България да премине към президентско управление. И че тук дори не става дума за президентска република, в която има парламент, а за такава, която месеци и месеци наред има служебни кабинети без парламент, което е много опасно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    103 6 Отговор
    От вас никой не става да е в управлението на България.
    Търтеи безподобни.
  • 2 Махай се и шиши и цони

    60 3 Отговор
    Като се махнеш, за да дойдат напред в партията свестни.
  • 3 Борис Три

    15 40 Отговор
    Нека да преминем към монархия... Искаме Симеон Две Велики на власт! Да живее кралят, да живее България!!! България на три морета!!!!!
  • 4 До Ицо с комунистически корени!

    93 4 Отговор
    Вие бяхте в коалиция с комунистите и се съюзихте.Колко процента от Българския народ си мислиш, че Ви вярва.Според мен под 4%.Вие сте просто едни лъжци.

    Коментиран от #57

  • 5 За Българите

    65 4 Отговор
    Защо не! За да може да храним 240 търтей и техните преближени.
  • 6 Теле

    76 4 Отговор
    Референдум, народа да реши, койси ти да решаваш
  • 7 провинциалист

    22 25 Отговор
    България не си е и помисляла да тръгва към президентско управление, тоя какво бълнува?

    Коментиран от #22

  • 8 Хр Иванов Краденето на Борисов и ГЕРБ

    57 2 Отговор
    Беще възможно благодарение на Началниците от Брюксел и тея зад Океана!? Пополист си и лъжеш непрекъснато Хр Иванов!? Аут сте от НС!!
  • 9 Българи

    52 9 Отговор
    Този е уникален ЛИЦЕМЕР не гласувайте за Х.Иванов за да може да изчезне от политиката.УНИКАЛЕН ЛИЦЕМЕР.БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ГЕШЕВ Е ОЩЕ ПРОКУРОР.БОЙКО Е ОЩЕ ВЪВ ВЛАСТА.И НИЕ ТЪПЧИМ НА ЕДНО МЯСТО.ЗА ТОВА ГИ Е СТРАХ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.ТАКА ЧЕ Е НЕОБХОДИМА СМЯНА НА СИСТЕМАТА.А ХР.ИВАНОВ ЖИВ И ЗДРАВ ДА Е НО ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЗА НЕГО.
  • 10 един

    6 35 Отговор
    Христо,хубави неща говориш,но крадливите и алчни за власт КОМУНИСТИ никога няма да те разберат!Те и предците им са живели на гърба на работещият народ,и лесно няма да се откажат от държавната софра!И днес, под тази статия ще наизкачат десетки тролове/техни защитници/,на които комунистите плащат със парите които крадат,за да ги защитават!
  • 11 123

    35 7 Отговор
    Бих гласувал за политическа формация, която издигне кандидат от типа на ген. Пиночет. Човек, който ще изрине до дъно Авгиевите обори на българския политически живот и върне страната към реалността.

    Коментиран от #14

  • 12 Мирчеввв

    57 5 Отговор
    Никога няма да гласувам за ПП продажниците и ДБ дебилите
  • 13 Име

    37 1 Отговор
    Страх тресе кочината
  • 14 Исторически парк

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Няма такъв българин сорка ;)
  • 15 дядото

    30 2 Отговор
    колко много се страхувате от президентска република.то и сащ,пред която раболепничите е такава.друг е въпроса защо се страхувате.
  • 16 човек от народа

    37 1 Отговор
    никаква власт на тези ! ще ни вкарат във война !
  • 17 Сульо Пулев

    33 4 Отговор
    Бойкикев, червен туморе маджовски, кой клякаше пред презедентството и се кълнеше във вярност на Фигурант Черепов??? Кой разнасяше ковчези и бесилки? Кой палеше полицаи? Кой тормозеше софиянци??? Скапаняко, ще гледаш НС през крив макарон, червен отпадъко!
  • 18 БгТопИдиот

    28 2 Отговор
    Очаквам верСия на Народен съд V 2.1 за кирчовци,куневици ,христовци и прочие съсипали една просперираща Държава и нация !!!!!!!!!!

    АдМмина ми изтрива 90 % от коментари-факт (цензурата работи остават само "правоверните" мнения)
  • 19 Гост

    24 2 Отговор
    Чипоноско,нищо няма да реформирате вие от ДБ,следващите четири години ще седите наказани в ъгъла на НС с 3-4 изсулени депутата.
  • 20 ха ха

    20 1 Отговор
    и какъв е вашия начин на живот , та не искате да бъде пренареден ? празни приказки за инвестиции и сигурни работни места с минимално заплащане и то с ;правото ; на някоя мутра да не заплати труда с ; възпитателна цел ; , с европейско финансиране за мафиотските структури за дебнене слухтене и ритане през колената , и понеже плюскате като за последно не искате вашия начин на живот да се променя ? защитавате бандитския модел по лични причини , тогава какви сте ? политици или бандити
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фриман

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    Само таково управление ще оправи положението в България. Няма нито един нормален в парламента и няма какво да губим, ако ще опитаме. Поне ще можем да взимаме отговорност от президента, ако се е издънил. Сега ходи намери виновен.
  • 23 Минувач

    3 14 Отговор
    Напълно съм съгласен с приоритетите, посочени от Иванов. Как ще бъдат наложени в парламента обаче не се вижда засега.
  • 24 Защото тогава всички вие пиявици ще

    20 1 Отговор
    Останете без лапачка
  • 25 Сали

    22 1 Отговор
    Пъзлю. Шарлатанин. Един файтон избиратели два файтона съпредседатели
  • 26 Маджо какво каза?

    21 1 Отговор
    Да не позволяваме Христо Иванов и Кирил Петков отново да захапят кокала. Моля излезте гласувайте против тези ако искате България да спре да потъва. Негласувайки, само им давате гласовете си.

    Коментиран от #37

  • 27 Вече всички разбраха

    13 3 Отговор
    че едно говориха,а друго вършиха.Предатели долни! За Президентска република! Само Възраждане!!!
  • 28 седфр

    13 1 Отговор
    Ей го и Ристю демокрацията, този дългонос шпионин на кравария. Тоя и цялата им групичка така са се назобили с грантове от "Америка иска да язди България", че ако мустафата му каже и майка си ще продаде този мошеник. Цялата им групичка е от предател и нагоре и на изборите освен зЕленски да гласува за тях, друг не знам дали би си причинил такава трагедия. Никакъв глас за тази измет, само искат да си живечт на гърба на българите и да предават националните ни интереси. Същите са като разбойниците от ГЕПИ, ПП и БСП, измет.
  • 29 жжжжжж

    9 2 Отговор
    ице , когато се криеше под юмрука на решетката беше добре , нали?
  • 30 Повече от 30

    15 2 Отговор
    години се върти едно и също. Вече 30г демокрация и стабилно вървим към регресия. 30г едни и същи партии и лица скачащи от една формация към друга с намерения Ето сега ще сменя боята, за да мога да вляза в парламента. Опитахме всички форми на демокрация. Защо да не пробваме президентска република?
  • 31 па нещо си те объркал

    14 1 Отговор
    Не така Ристьо с рогата , САЩ са с президентско управление , значи протекторатът им също , нали ти за туй са бориш срещу порция грантове , пък сега не си щял президентското , ше ти се спират грантовете май .
  • 32 Дебиле

    14 1 Отговор
    Да не позволяваме на бойкикиев да влезе в парламента!
  • 33 Фори

    3 9 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Ходи и до дубай да си хареа апартамент в руския комплекс.Там ще си харчи натовскат пенсия 3000лв.
  • 34 младен иванов

    12 1 Отговор
    Защо да няма президентско управление,бе Христо?Такива нищожества като тебе ли да управляват???
  • 35 Курадо Катани

    13 1 Отговор
    Ако зависи от този, още утре ще ни прати на война да ум рем за благото на Америка. Време е за Възраждане и предателите по затворите
  • 36 С какво

    6 2 Отговор
    можеш да спреш птезрението към себе си и към партийката си. Още не е ядно кой окраде повече републиката - сдс или тиквата, а сега сте заедно
  • 37 Кой слуша

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Маджо какво каза?":

    Маджо е ясно - бившия му шофьр, сега само тиква, и него не искаме
  • 38 Нане

    7 0 Отговор
    и тоя изпълзя от нафталина! Уставка
  • 39 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Нека на 2.10.22 год.гласуваме така,че простаците от ДБ и евроатлантиците бъдат изритани от парламента.
  • 40 Подлогите на САЩ вън от България!

    8 0 Отговор
    Потомственият комундел Хр. Бойкиев скоро пак ще виси по дувари и посолства за някоя дребна пара.
  • 41 Христо ти си

    8 0 Отговор
    фурнаджийска лопата
  • 42 Хари Потен

    7 0 Отговор
    Гласувай против дебе и пепе - спаси българин от фронта
  • 43 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Естествено че само при условията на ДЕМОКРАЦИЯ А ЛА БГ , партийните избраници могат законно да се "облажават", джафкайки се помежду си. И най-важното – НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ОТ НИКОГО ЗА НИЩО !!
    Така вече 33 години....... Как да не е хубаво ?? По.ве3че от половината народ под "прага на бедността" Как да не е хубаво, как партийците да не са щастливи !?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 не безполезен , вреден

    7 0 Отговор
    Тоя на снимката има вид на сблъскал се челно със собствената си несъстоятелност , нефелност , мерзост и продажност .
  • 49 Факти

    5 0 Отговор
    Всички партии се страхуват като дявол от тамян от президентско управление , защото свърши авантата ! След като повече от 30 години ни управляваха всякакви партии и ни докараха до тук , значи е време за президентска република !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 и ти си продажник бе

    2 0 Отговор
    герберско мекере !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 гласувайте за ДЪБЪ ,

    3 0 Отговор
    ДАЙТЕ НА ПАРАЗИТИТЕ , РИСТО И ТАНАС ДА БЪРКАТ В КАЦАТА С МЕД И ДА КРАДАТ С БОЙКО И ДОГАН + КИРЧО И КОКОРЧО ......... БЕЛ ДЕН ДА НЕ ВИДАТ ТИЯ МОШЕНИЦИ КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯТА !
  • 54 Алито от София

    3 0 Отговор
    Пинокио нагази водите на доган и стана най големия политик с генерал хамстера, а той и хамстера са главните виновници да ходим да гласуваме всеки месец, що трябва да свалим Гешев и да сложим Пинокио, и да върнем хамстера в данс, за това е цялата борба на тези мръсници
  • 55 Щял да позволява и да не позволява

    5 0 Отговор
    Кой си ти бе боклук?
  • 56 Тоя е костовист,

    1 0 Отговор
    Комунисти прикрити, задушиха истинския преход-СДС, за да продължи зависимостта на държавата от ДС-сътрудници/червена олигархия/ и в политиката, и в икономиката.БГ без лустрация, БГ без отворени фосиета, единствена от соц.страните и БГ с конституция/на червените/ позволяваща 30г ограбване
  • 57 Абе, те СА си

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "До Ицо с комунистически корени!":

    Комунисти, прикриват се като демократи
  • 58 Тези са една голяма

    0 0 Отговор
    Червена ГНУСОТИЯ, от организаторите и изпълнутелите на метежа от променкаджии, уж, който съсипва държавата, всячески
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Що ме изтрихте

    1 0 Отговор
    Че посочих рална истина,лесно проверима за Ристъо Брадата! В битността му на министър в последната минута е узаконил нови 102 кантори на чситата.Да станат оше повече,.Само дрънка за съдебни реформи,като се е фиксирал върху Гешев.А за реформа в закона за чси нито дума.Защо ли? Нали вдигаш врява за коренни промени бе,брадатия? Или там не е позволено да пипаш? А и защо,като ти самия си им дал златния ключ към пачките.
  • 61 БгТопИдиот

    1 0 Отговор
    Очаквам верЕСия на Народен съд V 2.1 за кирчовци,куневици христовци прочие съсипали една просперираща Държава и нация !!!!!!!!!!

    АдМмина ми изтрива 90 % от коментари-факт (цензурата работи остават само "правоверните" мнения)
  • 62 Сес

    0 0 Отговор
    По добре президенстка република отколкото парламентарна..защото такива като този тиквеник няма да си разиграват кончето...за 33 г. Парламентарна република се случи многопартийни интереси..кражби..и няма осъдени..няма партии..няма субсидии..лапачка...никоя партия не мисли за народа...мисли как да ги маниполира,за да гласуват..и лапачката започва...този да си вземе лодката и да отива доброволец в украйна...едно е да си политик друго е да си държавник..за сега няма такива...планът РАНЪТ ДЕЙСТВА..И ДАНО В БГ.НЯМА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗАЩОТО НЯМА КОГО ДА МОБИЛИЗИРАТ..НАРКОМАНИ...МАМИНИ СИНЧЕТА ГЕИЧЕТА..ТОВА Е АМЕРИКАНСКИЯ МОДЕЛ.И ЕС...
  • 63 Васил

    1 0 Отговор
    Иванов никога не говори неща, за което да не са му платили!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове