Last news in Fakti

28 Септември, 2022 07:20 2 609 21

Експерт: Високите сгради не предпазват от мълнии, те действат като проводник

  • мълнии-
  • предпазване

Електронните устройства също привличат мълниите

Експерт: Високите сгради не предпазват от мълнии, те действат като проводник - 1

Столичани станаха свидетели на стотици мълнии през миналата нощ. Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея.

Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която уби трима души в София.

"Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около "провокатора" на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни", заяви експертът по мълниезащита - инж. Радослав Калчев.

В края на август семейство мъж и жена загинаха след като беседката, в която се скрили от разразилата се буря, беше поразена от мълния.

"Просто това е едно природно бедствие, никой не го желае, но то се случва", смята жителят на Гигинци - Христо Трендафилов.

Малко преди това жена оцеля по чудо, след като беше ударена от мълния в Приморско.

"Последният ми спомен е как съм на плажа с приятеля ми, слънчево, и след това...нищо", сподели пострадалата от мълния Теди.

Експертите са категорични - високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите, напротив, те действат като проводник.

"Тази легенда, че високите сгради обират мълниите, е напълно невярна", категоричен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да седим на закрито по време на гръмотевична буря, съветват още експертите, но ако все пак ни завари на открито:

"Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай, събираме краката, клякаме и да не станем мишена. Все пак е нещо, отколкото нищо", добави инж. Калчев.

И още - електронните устройства също привличат мълниите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо за наличието

    25 0 Отговор
    на гръмоотводи при сградите?

    Коментиран от #11

  • 2 БеГемот

    11 2 Отговор
    Туй е работа на бог...тия са били много грешни ...спомнете си содом и Гомор...Абе в Библията всичко пише...ама няма кой да чете ...викат и КНИГАТА ...

    Коментиран от #6

  • 3 Майстор Тричко

    6 2 Отговор
    След като електронните устройства привличат мълниите, защо не наситим градовете с излезли от употреба електронни устройства които да привличат мълниите на безопасни места, като високи сгради и кули, снабдени с гръмоотводи?
  • 4 Да бе

    16 1 Отговор
    Експетртите да си върнат дипломите и да си вземат агнетата. До сграда висока 30 метра, не може да падне мълния в радиуса на разстояние до 15 метра.
  • 5 глоги

    13 1 Отговор
    Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито.ОТ МЪЛНИИ,А ГРЪМОТЕВИЦИТЕ СА ЗВУК,ТЕ НЕ СА ОПАСНИ. Мълниите/елекрическите искри/убиват хора и животни.

    Коментиран от #9

  • 6 Вероятно

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    В Сирия май няма такива бури, няма как сирийците да знаят че под дърво е опасно да се скриеш.
  • 7 лют пипер

    2 3 Отговор
    БеБе каза,че няма да има пари за пенсии. За помощи също,защото бюджетът е същият. За минимални заплати едва ли също ще има пари,икономиката ще се срине. Като нямат пари хората,търговията със стоки ще спре.
  • 8 оня с коня

    7 6 Отговор
    Не съм съгласен със съвета че най-безопасно е да се стои на закрито защото било най-безопасно - има Кълбовидни мълнии които влизат СЪВСЕМ НЕКАНЕНИ през Кумините в Жилищата и трепят де когото сварят.Даже има случаи когато Човекът е влязъл в Тоалетната и се е заключил,а Мълнията кляка пред вратата и го чака на Гюме да излезе.
  • 9 И аз все се

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    чудя защо се казва "гръмоотвод"?!
  • 10 Доктор по електротехника

    11 2 Отговор
    Toзи "експерт" да си изяде дипломата! В кой ПУЦ е "завършил" и коя година?
  • 11 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо за наличието":

    Навремето учителката ми по физика каза" Който спомене, че гръмоотводите на сградите служат за привличане и отвеждане в земята на гръмотевици, да си знае, че ще има двойка."

    Коментиран от #12

  • 12 Да, така е

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Не е за отвеждане на гръмотевици, а на светкавици. Както казах, не знам защо се казва "гръмоотвод", а не другояче.

    Коментиран от #13

  • 13 РЕАЛИСТ

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "Да, така е":

    Нито едното , нито другото. Гръмоотводът служи да предотвратява привличането. Променя поляритета.

    Коментиран от #15

  • 14 РЕАЛИСТ

    1 4 Отговор
    На ветроходите едно време са слагали в лошо време верига на мачтата до водата, за да предпазват кораба от гръм, а не да го привличат.

    Коментиран от #21

  • 15 Не мога да се съглася,

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    че предотвратява привличането. По скоро отвежда по определен път с по-малко съпротивление заряда от светкавицата към "заземителя", ако може да се вярва на описанието за това как функционира "гръмоотводът".
  • 16 Божие наказание

    5 3 Отговор
    Koлко ли трябва да си греховен в делата си и невярващ в Христос, че металният купол на столичния християнски храм, който не е разрушен, да привлече мълнията и да я насочи за да порази и убие човек....?!!!
  • 17 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Припомнете си Бен Франклин и историята му с хвърчилото и ключа

    Коментиран от #18

  • 18 Какво за него?

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Освен че с този си експеримент е доказал, че при светкавиците става дума за електричество и е дал началото на "гръмоотводите".
  • 19 778

    1 1 Отговор
    А тези сгради нямат ли гръмоотводи?
  • 20 ААА

    3 1 Отговор
    Върху стара църква гръм не пада , но ако е новопостроена от инДжИнери с купени дипломи може и да падне . Има хиляди сгради с метални покриви ,паметници на културата , останали от древността . Ако им падаше така гръм щяха ли да са останали до наши дни.
  • 21 ААА

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    А в старите църкви , между каменните зидарии , оловни листове .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове