Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 05:36 2 582 16

Наследниците на Никола Вапцаров не са съгласни македонският клуб в Благоевград да носи неговото име

  • никола вапцаров-
  • наследници-
  • македония-
  • благоевград-
  • клуб

Македонски културен клуб отваря врати в Благоевград на 30 октомври

Наследниците на Никола Вапцаров не са съгласни македонският клуб в Благоевград да носи неговото име - 1
Снимка: БНТ

Македонски културен клуб отваря врати в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Срещу откриването му се противопостави общинският съвет в Благоевград, който прие специална декларация. Наследниците на бележития ни поет пък изразиха несъгласие с избора на име за клуба, предаде БНТ.

Македонският клуб в Благоевград да бъде културен мост между България и Северна Македония, е основната цел на инициаторите.

"Ние се чувстваме македонци и в това си качество искаме да образуваме чрез нашите идеи, нашите инициативи, ново културно пространство на взаимодействие между българската и македонската държава, между българския и македонския народ. Другата ни цел е България най-после да признае съществуването на македонско малцинство, което е аномалия без прецедент в Европа", коментира Атанас Мазнев, инициатор.

Срещу откриването на клуба остро се противопостави Общинският съвет в Благоевград. В декларация съветниците определиха, като антибългарска провокация разполагането на Македонски културен клуб на територията на Община Благоевград.

"Ще цитирам това, което излезе като обявление за създаването на този център, обявено от самите организатори, разбира се: "Този център трябва да бъде ръководен от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, организация, която си е поставила за цел да "защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България", така бе обявено", каза Радослав Тасков, председател на Общинския съвет в Благоевград.

Клубът е разположен в частен имот, а това не изисква издаване на разрешение от местната власт. Несъгласие с името на клуба пък изразиха наследниците на бележития български поет Никола Вапцаров, който е определен като македонец от инициаторите за създаването на Македонски културен клуб в Благоевград.

"Вие сигурно знаете, че той е участвал в македонски културен кръжок, поетичен ли кръжок, не мога да кажа, не съм историк, но такъв кръжок и той се самоопределя като македонец", казва Атанас Мазнев.

"Претенциите, които имат братята от Северна Македония не са основателни за това, защото всички документи, които ги имаме и нашето самочувствие и чувство, което сме ние роднините – аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги са твърдели, че са българи, защото са родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че произход българин, националност българин", казва Никола Вапцаров, племенник на поета.

Вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

Въпреки официалната покана, той няма да присъства на откриването на клуба в Благоевград тази неделя. Очаква се обаче това да направи лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такава държава

    44 2 Отговор
    А знаете ли че този клуб се финансира от Канада а точно Канада прати ПростоКиро да отвори вратите на Македония .. овце сме си и овце ще си останем

    Коментиран от #10

  • 2 Ееее, Луно,

    24 2 Отговор
    Луно, землю македонска и за тебе ли ке се тепаме!
  • 3 Маке

    21 9 Отговор
    Украина е Руската Македония !
  • 4 Срам

    7 21 Отговор
    И аз не съм съгласен нещо да бъде назовавано на името на този предател, българомразец и агент на чужда държава.
  • 5 Не пипайте

    31 1 Отговор
    Н.Й. Вапцаров! Никъде и по никакъв повод поетът не е казвал, че е "македонец"! От къде го изсмукахте това? Очевидно някои имат интерес да подклажда омраза между двете държави и един от тях е и този Мицкоски, който мрази България и в червата си...Не казвам "двата народа" щото всъщност няма два народа...

    Коментиран от #16

  • 6 СЗО

    7 10 Отговор
    Решението: Вапцаров да се обяви за комунистически терорист, и да се забрани наименуването на културни клубове на негово име.
  • 7 СЗО

    15 2 Отговор
    "Ние се чувстваме македонци ....... Другата ни цел е България най-после да признае съществуването на македонско малцинство" КЪДЕ Е ДАНС???
  • 8 Софиянец

    7 16 Отговор
    За македонец незнам, вероятно е. За българин съм сигурен че не е, чист руснак е поета, диверсант - платен агент на мацква.

    Коментиран от #12

  • 9 Факти

    18 0 Отговор
    Имали ли такава държава Македония, за Гърция е област Македония и им го начукаха чак името си смениха. За нас Българите няма такава държава. От1934 година – за създаване на отделна народност на базата на македонската етнографска група от българския народ.
  • 10 Бонев

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Няма такава държава":

    Да беше само Киро с мед да го нахраниш. Основният предател стана Боко. Сега ще може да чете Винету на македонски.
  • 11 От Благоевград

    3 1 Отговор
    е как никой не ме е питал аз съгласен ли съм? А и наследниците защо, не са съгласни? Банско от векове е в тая как и беше името... северноюгозападна македония.
  • 12 Само

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянец":

    абсолютен невежа може да напише подобно нещо за поет, чиито произведения са преведени на 90 (деветдесет!) езика... Естествено, теб, "пламенния патриот", никой не те познава, но поезията на Вапцаров се чете на деветдесет езика и никой, освен няколко нашенски пудели, не го е нарекъл с думите, които ти не се посвени да напишеш!
  • 13 Гост

    3 6 Отговор
    Всички ще КЛЕКНЕТЕ, всиички, сега коментирате само, защото е анонимно, но иначе сте гола вода! Ще клекнете, за свир40ци!
  • 14 софия

    1 0 Отговор
    сега се македонците наред да откриват и така ще се редуваме един път ни един път те и тн...
  • 15 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    Мой прародител е бил в четата на Ильо войвода, бил се е и в Освободителната война и винаги е бил БЪЛГАРИН! Всичко останало е политика на Русия и Сърбия!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Не пипайте":

    В статията няма нито дума за МАКЕДОНИЗМА му, защо?
    Вапцаров е правоверен МАКЕДОНИСТ, от когото се е срамувал дори баща му Йонко, това е натежало за да не бъде помилван от Цар Борис ІІІ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове