Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 08:53 1 074 14

"Лекарят на годината": Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката от ранна детска възраст

  • лекарят на годината-
  • професор иво петров-
  • сърдечен хирург-
  • сърце-
  • болест-
  • кардио

"В Европа сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец", посочи професор Иво Петров

"Лекарят на годината": Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката от ранна детска възраст - 1
Снимка:i-health.bg

Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” инвазивният кардиолог от УМБАЛ "Сити клиник" проф. Иво Петров, който получи приза „Лекар на годината”.

"Мисията на всеки лекар е да помага на всички. Независимо кой откъде е и какъв е социалният му статус. Надявам се, че успяваме", подчерта той.

Той е от лекарска фамилия, но по думите му не това е повлияло на избора му на професия. „Блазни ме мисълта, че аз поставям основите на някаква лекарска фамилия. Дъщеря ми и синът на мой братовчед, с когото сме израсли като братя – и двамата са лекари. Така че се поставя някаква основа. Но това няма значение. Важното е, че хората от моята фамилия, и от двете страни, са изключителни хора. Много достойни”, посочи той.

По думите му изборът му да стане сърдечен хирург е станал случайно. „Избрах медицината случайно. По време на така нареченият демократичен преход трябваше много бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите колеги избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите заболявания са голям проблем за България. Имаше нужда от такива лекари. А освен това моят първи досег с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях доброволен сътрудник в болницата на професор Александър Чирков и така се запали интересът ми към тази специалност”, разказа професор Петров.

„В Европа и въобще в Западния свят сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец. Това са така наречените болести на циркулацията. Те са характерни за нашия начин на живот – повече заседналост, доста стрес, липса на движение. Пушенето също е един от основните рискови фактори. Това ни поставя на едни от първите места по тези заболявания. Трябва да се полагат грижи да не се разболяват хората. Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст”, категоричен е медикът.

И допълни: "Създаването на полезни навици трябва да се създава в ранна детска възраст, за да се избегнат предпоставките за ранна хипертония".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подобрете

    6 3 Отговор
    Живота на българските деца, за да са здрави! Но Вие мислите само как да си напирате / клиенти/, пациенти
  • 2 Зара

    9 1 Отговор
    Трябва,ама не обръща внимание.
  • 3 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Няма държава отдавна! Само тук там Бели дечица, потенциални емигранти.
  • 4 КовидманЯк

    13 3 Отговор
    След Ковид ПЛандемията на доктори не вярвам и една думичка вече!Доктор менгелевци в бели престилки!
  • 5 Хмм

    10 1 Отговор
    По времето на гнилия соц, имаше лекар във всяко училище, и се правеха профилактични прегледи. А, да - и здравеопазването беше наистина безплатно. Сега е само по конституция

    Коментиран от #14

  • 6 Джо

    10 1 Отговор
    Първо Честито поредно признание на доктора. После, за всичко е прав.Къде са спортните площадки за деца/без наркомани и помияри/,къде са басейните, къде са началните педагози / за които физическото е досада и ненужно/ къде са съблекалните и физкултурните салони,безплатните спортни зали ...???? Къде са хижите-при Вълка,Ковачки,Дебелян,Доган....Къде,къде????

    Коментиран от #13

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 8 Д-р Злобил

    5 0 Отговор
    Абе къде е Годжи, гробарят на 2020г? Него кога ще го правим лекар на годината? Толкова чували за трупове уреди, докато беше начело на НОЩ.. Я Боко да звънне там по телефона и да анулират тая анкета
  • 9 Анонимен

    1 3 Отговор
    Не обиждайте лекарите в Ковид отделения. Спасиха много хора, работейки при нечовешки условия преди няколко месеца. Другото си го знаем, рецепти и до там. Ако им дадеш ок, и обръщат според политиката ба сащ, пивече внимание на и да ядем в изобилие черно грозде. Било здравосливно за лекари и полицаи.
  • 10 Плевенски

    3 1 Отговор
    Днешната структура на здравеопазване няма сметка от профилактиката на клиентите... Докторите нямат интерес да си здрав! За съжаление така е направена системата

    Коментиран от #11

  • 11 Иван Костов

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Плевенски":

    Е нали аз я направих, за пари естестврно.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Е, нали трябва от малки да им се промиват мозъчетата на "ходещите портмонета".
  • 13 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Джо":

    "Къде са спортните площадки за деца/без наркомани и помияри/,къде са басейните, къде са началните педагози / за които физическото е досада и ненужно/ къде са съблекалните и физкултурните салони,безплатните спортни зали ...???? Къде са хижите-при Вълка,Ковачки,Дебелян,Доган....Къде,къде????"

    Ах, този Джо - къде, та къде - ми ясно е къде - всичко това остана в лошия соц...
    Искате ли да се върне?
  • 14 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хмм":

    "По времето на гнилия соц, имаше лекар във всяко училище, и се правеха профилактични прегледи. А, да - и здравеопазването беше наистина безплатно."

    Всяка пролет или есен, от първи до осми клас, в двора на училището идваше автобус и в него ни мереха тегло, ръст, обиколка на гърдите и ни гледаха на флуорограф и така се следеше за здравето и развитието ни!
    И тези автобуси останаха само спомен от лошия соц...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове