Скок при цените на зърното, пшеницата и царевицата прогнозира главният изпълнителен директор на стоковите борси и тържища Васил Симов. Причината за покачването е в натрупването на допълнителни разходи през зимата.
"Съществува такъв скок в сравнение с миналата година по това време, той е доста малък", заяви Васил Симов в студиото на "България сутрин".
Според него цените се отразяват, тъй като пшеницата е една от най-популярните борсови стоки и влияе не само на хляба, а и на всички тестени изделия и на брашното. Големият скок е бил в началото на март, когато е започнала войната в Украйна, но цената върви надолу и се успокоява.
"Специално за пшеницата няма притеснения. Реколтата е над 6 млн. тона – една от добрите през последните 20 години. Потребностите на България са доста скромни. За една година са необходими не повече от 2 млн. тона, така че останалите близо 4 млн. тона трябва да бъдат изнесени и то основно с кораби и в сурова конкуренция с останалите държави износителки в Черноморския басейн, така че на търговския фронт нещата никак не стоят спокойно", посочи Симов пред Bulgaria ON AIR.
По думите му всички търговци се опитват да продават, но конкуренцията е голяма, а и става дума за майсторство, умения, контакти и съобразяване с цените.
"Когато говорим за олиото, трябва да погледнем ситуацията със слънчогледа. Нямаме никакво притеснение и няма причина хората да се притесняват и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в световен мащаб за 1 година. Ние в България не внасяме слънчоглед и не бива да внасяме, защото нашата продукция е доста добра", категоричен е гостът.
Той обясни, че сме отворена икономика и цените се влияят от търсенето и предлагането, но и от цената на суровината в световен мащаб. Уточни, че поскъпването на долара е основният фактор, който е повишил цената на олиото и всички стоки, които го използват.
"Цената на захарта се дължи изцяло на поскъпването на долара и на енергийния ресурс. В България поскъпването за една година е близо 70%. Като сложим към това и задължителното поскъпване цената на труда, при преработката на суровината се получава така, че готовата продукция излиза по-скъпа. Може би ще се поуспокои, когато минат тези есенни месеци, традиционни за българина в производството на компоти, туршии и други домашни благинки, но при всички положения много се влияем от долара", твърди Симов.
Той посочи, че когато човек влиза в магазина, трябва да купува само това, което му е необходимо и увери, че за пшеница, брашно, хляб, слънчоглед и олио няма защо да се притесняваме, защото не ги внасяме, а само ги продаваме на международни цени.
"При петрола се забелязва същата тенденция в началото на месец март. Сега международните цени са се успокоили, даже вървят малко надолу. Лошото е, че и петролът го купуваме в долари", каза гостът.
Той уточни, че държавите на ОПЕК нямат намерение да увеличават производството, дори леко го ограничават, с което държат по-високи цени за петрола.
"Бих дал съвет в магазините, като влизат хората, да си пазаруват само това, което е необходимо в количества, които са необходими, защото колкото по-големи количества купуват, толкова повече вдигат цените продавачите", завърши Симов.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Оня ден
Коментиран от #6
10:20 01.11.2022
2 Про митак
10:20 01.11.2022
3 Мдаа
Коментиран от #7, #16
10:21 01.11.2022
4 12340
....да граняса и да си го чукате у кухите тикви,
ама пък е било еФтЯно !
10:24 01.11.2022
5 Рошко
10:26 01.11.2022
6 баба Вуна
До коментар #1 от "Оня ден":
в Ирландия литър олио е 1,20 евро.10:26 01.11.2022
7 Хари Потен
До коментар #3 от "Мдаа":
тъй ще е тя, бензинът и млякото единствено от презапасяване поскъпват, нали, айнщайне10:26 01.11.2022
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 квя
10:29 01.11.2022
10 Бамбук
10:36 01.11.2022
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Механик
Пак я подкарахме като 90-те. Някои от вас сигурно помнят един дето викаше "За Бога братя, не купувайте!"?
А по-паметливите сигурно си спомнят тогавашните "експерти" дето по ТВ всеки ден ни обясняваха, как така е нормално, щом поскъпне долара, всички цени да се вдигат, а на следващия ден, когато долара падаше, същите тия ни обясняваха, как няма по-нормално от това, щом долара пада, цените да се вдигат.
Мислех си, че поне в рамките на моя живот, това няма да се повтори и за пореден път разбрах, колко малко познавам живота и хората.
10:42 01.11.2022
14 нелогично
10:43 01.11.2022
15 Пешо
В БГ пшеница предимно и хайде за износ.
Направиха ни един консуматор само.
Цвеклова захар при производството се използваше и обрезките за животновъдството. То и животновъдството се вижда до къде е.Месо от Германия и Полша. Произведено в БГ.
Коментиран от #18
11:14 01.11.2022
16 Загрижен
До коментар #3 от "Мдаа":
Приятелче, ти за спекула явно никога не си чувал...А, ако ти спомена и за картел, съвсем ще почнеш да даваш на заето...
11:26 01.11.2022
17 Експерт
11:29 01.11.2022
18 един
До коментар #15 от "Пешо":
Наясно ли си,че отглеждането на цвекло за производство на захар е нерентабилно, цената на захарта ще бъде по-висока от вноса,плюс това,че производсвото на цвекло изисква допълнително работна ръка която и сега липсва в земеделието!При планова икономика ставаше отглеждането на цвекло,но при частно земеделие никой не може да си позволи да губи от захарно цвекло,за сметка на другите зърнени култури!Ако държавата дотира отглеждането на цвекло може,но няма защо да го прави след като вноса е по-евтин!Коментиран от #19, #20, #21
11:30 01.11.2022
19 баба Вуна
До коментар #18 от "един":
е в Франция що гледат цвеклоКоментиран от #22
12:01 01.11.2022
20 квя
До коментар #18 от "един":
Е как в другите държави е рентабилно да се отглеждат зеленчуци, само в България не е? Да ти имам и логиката! Просто в българия субсидиите отивам или за зърнопроизводителите или при правилните хора. И за обикновенният производител пари няма!12:10 01.11.2022
21 Пешо
До коментар #18 от "един":
На тръстикова захар, ако нямаш квота се плаща акциз.Ако внасяш от Европа и е цвеклова НЕ.Не че е по евтино, а им подсигуряват субсидия, на глупавите цвеклопроизводители.Ние сме по-умни от тях и затова сме на този хал.За рентабилност го наложиха от ЕС .И е вярно ,че субсидиите отиват при правилните хора, а и не ги обявяват.То и няма смисъл вече .
12:44 01.11.2022
22 един
До коментар #19 от "баба Вуна":
Не зная как е във Франция,но ти гарантирам,че ако е печелившо отглеждането на цвекло у нас,изобщо няма и да те чакат ти да ги подсещаш!Да не би случайно ти да им каза да сеят лавандула/преди време/!12:45 01.11.2022
23 байгън с колелото
14:58 01.11.2022
24 Ченгето
19:09 24.04.2023