Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 10:52 1 083 40

Радев: Будителите са носители на културата, морала и свободата. Нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно

  • румен радев-
  • будители-
  • морал-
  • култура-
  • свобода

"Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие, ако чуят тази признателност от нас", подчерта президентът

Радев: Будителите са носители на културата, морала и свободата. Нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно - 1
Снимка: БГНЕС

Точно 100 години ни делят от първото честване на Деня на народните будители. Днес на този празник ние си спомняме вече цяло столетие за всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на "Дондуков" 2 след церемонията по издигането на националния флаг пред президентството, цитиран от БНТ.

"Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд. Може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече от знанията и аргументите. Будителите са носителите на културата, на морала и свободата. На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време и почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме, да не пестим нашата благодарност поради свян или липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие, ако чуят тази признателност от нас", подчерта президентът.

Ето и пълния текст на неговото слово:

Точно сто години ни делят от първото честване на Деня на народните будители, постановено с окръжно на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и потвърдено с постановление на Министерския съвет още същата година.

Вече цяло столетие на този ден си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти.

На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие ако чуят тази признателност от нас. Няколко думи на благодарност, които днес можем да кажем и напишем на личните си будители, са морален жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъди и ти

    5 2 Отговор
    будител, ще можеш ли да станеш

    Коментиран от #5

  • 2 леле мале

    7 1 Отговор
    ДА ВИ ОЖАЛИ ЧОВЕК. А ТОВА ЧЕ БАНСКАЛИЯТА Е ТОЧИЛ МИЛИОНИ ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА ПО КАНАДСКА БОРБА ОТ 28 ГОДИНИ НАСАМ НИКЪДЕ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА!!!!!
  • 3 Поведи народа

    3 5 Отговор
    мисли за благото на народа си, бори се, не се води от чужди интереси

    Коментиран от #31

  • 4 12340

    5 6 Отговор
    "...За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции...."!!!!
    ....а тиквите са на боклука,дето им е мястото!

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Народът на Бг

    6 2 Отговор
    Отвращават ме следните будители на Съвременна България!
    Визирам: Бойко БорисоФ ; Ахмед Доган; Каръдъа; и
    Всичките 240 будители в парламенТЕТО!
  • 7 Софиянец

    11 5 Отговор
    Будителят не винаги живее лесно да разлика от националния предател гнусофила фърчилков
  • 8 баба Вуна

    3 5 Отговор
    В момента бюджета е на излишък с 1милиард и Ради иска да го даде на американците за самолети на картинка.

    Коментиран от #25

  • 9 Празнуващ Хелоуин

    4 9 Отговор
    Тези будители сметките ли ще ми платят, хладилника ли ще ми напълнят, че да им се кефя 🤣
  • 10 Мустафа Карадая

    6 1 Отговор
    един заспал ви разправя за будители. сега остава и да направи и един банкет по случая
  • 11 Агата Кристи

    8 0 Отговор
    Особено ДРУГАРКАТА ИМПЕКСОВА не живее лесно ...
    На 28 години старт на приватизаторските и умения, мъж в ЛукОил, син при гадните капиталисти, за да го развращават....
    МЪКААААА.... МЪКА ! Това, нейното, живот ли е ? А тя е "будителка" / ЗАБЛУДИТЕЛКА/ на "милите" комуняги .... ТЕЖКА РОЛЯ, но я играе добре ...
  • 12 Милфка

    5 2 Отговор
    ората спят на студено, а нашия им говори за будители. абе Раде 500лв нето е минималната заплата бе.
  • 13 4444

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "12340":

    Ти от боклука коментираш, щом знаеш кой къде е

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реалист

    10 0 Отговор
    Тази дума"будители" е срамна за нашия народ, защото ни напомня колко сме "заспали", да не каже нещо по-остро.
  • 16 Верно ли

    4 1 Отговор
    Честит празник на всички! Спомнете си, че сте Българи (най-вече)!!!
  • 17 Мнение

    3 5 Отговор
    За мен Будители са Продържаваме Промяната!!!
  • 18 Реалист

    3 0 Отговор
    Животът на Будителите е труден, защото се мъчат да променят нещо закостеняло, остаряло, капсаловано. Тях ги клеветят и хулят, а те трябва да отстояват на бурята.
  • 19 12340

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "4444":

    Точно там съм!
    До мен Бою Тиквата гние до ПКП и леля Цецка Цачка!
    ....малко по-надолу вонят Фидоската и Цветан Цървула...
    ..а над сметището летят на метли Деса Дуловска , Дариткова и Ангелкова
    и вият като банши !
  • 20 Любо Бубев

    8 0 Отговор
    Тези будители, слава Богу, не са били ветропоказатели като Радев. Не са били подлоги на Путин и Доган.
  • 21 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Будители? За тва фуражката краварска ни монтира кире канадчето! За десерт след мутропитека. Са Пак ще ни монтират Крадлив Слугинаж. Последна национална Катастрофа!
  • 22 Абсурдистан

    6 2 Отговор
    Каквито и клишета да бълва, фурашката ще бъде запомнен, като "разединител"!
  • 23 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Трябва да имаш интелект и душевност, различна от тази на н.........ц, за да почиташ този ден! Свещено е делото на народните будители и честит празник на тези, за които е празник!
  • 24 Кочо

    1 3 Отговор
    С малки изключения, никакви бутители няма на територията, само лъжци, евроатлантически подлоги, предатели и рецитатопи на пропаганда!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ПОЛУЗАСПАЛ

    1 1 Отговор
    будителите не свършиха работа .племето е заспало дълбоко. сега ни трябват СЪБУДИТЕЛИ !!!
  • 27 Студопор

    2 0 Отговор
    Тоталната противоположност на тия, дето говорят за будители те, бутащи се сами сред тях без да са направили абсолютно нищо полезно и стойностно за народа си.
  • 28 Студопор

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаберий":

    Ти чакай - февруари месец идва другата измислица - Свети Валентин...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Роза

    3 0 Отговор
    Честит празник!Този празник е повод да си припомним,че в бълг.история е имало славни времена, през които "по друг начин се е живяло,мислило и говорило".Повод е да си припомним,че е имало хора с благородни и щедри сърца,каквито сега трудно се намират.Когато стане въпрос за будители,в моето съзнание винаги изниква образът на Паисий-таинственият монах,който пише на жумеща лампа родолюбивата си творба.Той не е искал нищо да се знае за него,само книгата му да се чете от всички българи!Великата скромност на истинските родолюбци!В този ден да си припомним за всички тях.....и да ги обичаме,както те са обичали България!
  • 31 Бегай легай бре

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Поведи народа":

    "поведи народа и мисли"????? Аз на тоя и две овце няма да му дам, да поведе защото ще загуби едната, и ще продаде другата...... И сержант пенсионер да мисли?????
  • 32 Будител

    2 1 Отговор
    Какви будители с тия модератори??! Че всяко патриотично слово тия марионетки на козяк го трият. Знам че ще изтриеш и това, продажник! За теб става въпрос, заради тебе и твоите господари, всичко читаво и родно гине в България! Господ ще ви накаже! Сещаш ли се защо?
  • 33 Даа,

    1 1 Отговор
    С тоя президент сме заникъде.
  • 34 ДНЕС БУДИТЕЛ Е АЗИС !

    2 0 Отговор
    Днес будителството е абсурд да бъде признато като европейска ценност !

    "Можете ли да си представите как би го понесла от никого неизбраната председателка на ЕС - Фон дер Лайен, новините да започват с "О, неразумни европеецо". Паисий Хилендарски е недопустим будител в Европа. Това е тъжно"
  • 35 НА НАС НИ ТРЯБВАТ БУДИТЕЛИ

    1 0 Отговор
    С ИДЕИТЕ НА ХЕЛОУИН И СВЕТИ ВАЛЕНТИН ! ДРУГОТО ПЛЕВНЯЛИЕВ И ПАСИ ЩЕ ГО ОБОБЩЯТ В ЗАЙЧАРНИКА НА ТИКВАТА !
  • 36 Анонимен

    1 0 Отговор
    Баба Цонка и тя не е будител, няколко поколения не са учили и днес има пари и злато да ви зарови. Всичко днес е материално и баба Цонка, не кланя глава никому, нищо, че не знае 2 и 2, колко прави, а умните вие за 33 г ги разкостихте и днес много от тях не са между живите. И кой умен в случая, който родител е давал пари да си изучи детето или баба Цонка. Умните хора са отчаяни от живота, болни са. Всички сте комунисти и деца на дс, разпръснати във всички партии.
  • 37 Хахаха

    0 0 Отговор
    Който си живееше при бай Тошо добре, днес пак си е ок, с малки изключения. Бате Бойко им помогна на бедняците и станаха софиянци в повече. Живи и здрави бъдете.
  • 38 Хахаха

    0 0 Отговор
    Днескашните будители с купени дипломи отлични.
  • 39 Никой

    0 0 Отговор
    Страх ги е кола да карат, но са от старото поколение будители. Мерси, от страхливци българи историци. Хаха. Нямат милост към народ Будители хохо. Искам амет будител, той може всичко, не се шегувам за амет турчина. Занаятчиите за мен са будители, преди 1944 занаятчиите са ви изхранвали, а не другите
  • 40 123

    1 0 Отговор
    ТЕ СА БИЛИ БУДИТЕЛИ И МИСЛЕЛИ ЗА НАРОДА А ТИ СИ РАЗЕДИНИТЕЛ И ВИНОВЕН ЗА ХАОСА В МОМЕНТА НО ГЕНЕРАЛЕ ВЛАССТА Е СЛАДКО И ДОХОДНО НЕЩО --НАЛИ КАКВО ЧЕ НАРОДА МИЗЕРСТВА И ГЛАДУВА ТЕБ ХИЧ НЕ ТЕ Е ЕНЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол