Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 22:51 1 762 20

Икономист: Трябва да спрем помощите за бизнеси, които печелят от инфлацията и кризата

  • георги ангелов-
  • цена-
  • електроенергия-
  • парно-
  • газ-
  • бизнес-
  • помощи

Знаете, че енергийната бедност зависи от цената на енергията – когато е по-висока, по-малко хора могат да си я позволят, от доходите и от това каква е сградата – дали е изолирана и т.н

Икономист: Трябва да спрем помощите за бизнеси, които печелят от инфлацията и кризата - 1

Струва ми се, че динамиката е голяма – преди два месеца бих Ви казал, че на отоплението газ е с 2000% по-скъпо. Сега няма да е с толкова, но пак ще е скъпо. Всички горива поскъпват, може би токът само не поскъпва, но въпросът е с какъв уред се отопляват хората. С една духалка може да навъртиш огромни сметки. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.

На въпрос относно това дали би имало разлика в цената на тока, ако АЕЦ „Белене” работеше, той коментира: „Сегашната цена на АЕЦ „Козлодуй” е ниска, защото вече са изплатени всички разходи по нея. За АЕЦ „Белене” тепърва трябва да се изплащат големи суми, а това пречи енергията да е евтина. Ако работеше сега централата, това нямаше да доведе до корекция на цената.”

„През август и септември, когато беше скъпия газ, хората не са се отоплявали. Те го сравняват с предходните ноември и декември, а тогава цената беше такава. Същият месец на предишната година беше по-евтино, това е проблемът”, смята той.

Той обясни и поскъпването на пелетите: „Много хора се уплашиха от високата цена на газа, казаха си „дайте да си купим пелети”, имаше свръхтърсене при липса на предлагане и това вдигна цената на пелети.”

„Знаете, че енергийната бедност зависи от цената на енергията – когато е по-висока, по-малко хора могат да си я позволят, от доходите и от това каква е сградата – дали е изолирана и т.н. Цената на енергията в последно време расте, доходите – не чак толкова. Имаме нужда от енергийни и финансови мерки, въпросът е как да ги финансираме вторите”, каза той.

„Струва ми се, че ние отидохме с много голяма щедрост към подпомагането на бизнеса. Ние даваме средства на всички бизнеси – дори и на тези, създаващи инфлацията, които печелят от кризата. Ние трябва да спрем това, трябва да ги прехвърлим от бизнес към домакинства. Ние подпомагаме дори „Лукойл”, коментира още той.

Той обсъди и двойната тарифа на тока: „На теория това работи, но на практика – не. Проблемът е, че това се прилага на ниво електромер, но всеки може да си открие колкото си иска електромери – на гаража, на втория етаж, на третия етаж. Можеш да ползваш така помощта 18 пъти. Докато това е на ниво електромер, просто не работи. Ако е на ниво ЕГН – знаем кого подпомагаме, тогава е съвсем различно.”

"Почти през цялото време свободният пазар беше по-евтин и затова всички фирми искаха да излязат на него. Сега в кризата е обратното.в криза трябва да правим неща, които решават кризата. Дългосрочните мерки си работят дългосрочно, но погледнете ситуацията – 20 години свободният пазар винаги е бил по-евтин, и това беше идеята – домакинствата да излязат на него, за да ни е по-евтино. Имаме свръхпечалба в енергетиката – защо да вдигаме цената за хората? Няма нужда от това", допълни още Ангелов.

Той също така смята, че е важно да знаем кои са енергийно бедни и към тях да се насочи помощта, а тези, които могат да си купят климатик, да не получават тази помощ.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така

    22 1 Отговор
    и трябва да се вземе от тези бизнеси да се раздаде на народа

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    11 3 Отговор
    Аз страдам от инфлацията ,а не съм получил лев.

    Коментиран от #5

  • 3 Джо Славянина

    19 2 Отговор
    Бизнеса в България нали е частен, какви помощи за бизнеса? Имали дървено желязо?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Точно така":

    ПОДКРЕПЯМ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И какво работите МОЛЯ

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Държа заведение под наем в София.

    Коментиран от #8, #11, #16

  • 7 Нито...

    11 2 Отговор
    ...ти, нито някой друг може да спре спекулата докато не се предложат стоки на същото качество и страшно по-ниска цена от тази на картелите, които да са достъпни масово и лесно достъпни навсякъде. Смешник - хората не могат да не се хранят или пътуват!
  • 8 Джо Славянина

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    За какво търсиш помощи тогава, имаш си клиенти? Ако не върви, затваряш и се захващаш с друго.

    Коментиран от #12

  • 9 коментар

    11 3 Отговор
    трябва да спрем помощите за слънчака и пришълците там
  • 10 хихи

    5 8 Отговор
    Да не забравяме, че купувайки народната любов в интерес на олигарха кашашата я забъркаха Хардвардските Изамамници, които пък Радев ни ги натресе....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джо Славянина":

    МОЛЯ та кой не СТРАДА В българия в БЪЛГАРИЯ не страдат мутри мафиоти гангстери рекетьори изнудвачи ПРИЯТНА ВЕЧЕР
  • 13 Тома

    18 0 Отговор
    Според този аз съм богат защото имам климатик.Аман от каталясали експерти.Бизнеса карат коли за 500 хил.и държавата демек ние им помагаме за тока

    Коментиран от #14

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    господин ТОМА ТАКА СИ Е

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    КОЛЕГА тои НАЕМИТЕ са до НЕБЕСАТА как ОЦЕЛЯВАШ трябва ти ГРЪБ сигурно имаш УСПЕХИ на ВАС ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО и ПРИЯТНА ВЕЧЕР да не пропусна един в статията за нпотата ме заплашваДОВИЖДАНЕ
  • 17 Сънчо от горица

    8 1 Отговор
    "Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество." - До тук с четенето на статията. Лека нощ!
  • 18 вупрос

    15 0 Отговор
    а защо требва да има помощи за бизнеса помощите са от гърба на ограбения народ при положение че бизнеса с нищо не помага на народа никъде по света ддържавата не се ангажира с помощи за частния капитал в българия капитализма се приравнява към комунизма
  • 19 Бизнесмен

    1 4 Отговор
    Навсякъде има терикати и шматки. Терикатите си въртят бизнеса а шматките им завиждат, че не могат като тях 😐
  • 20 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Нищо няма да спирате ! Ядене и пиене , помощи и компенсации, добавки и позеленяване до последно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове