Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 10:46 1 746 24

Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме вирус, опасен за новородените и възрастните

  • covid-19-
  • тодор кантарджиев-
  • вирус

Той допълни, че през месец октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели

Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме вирус, опасен за новородените и възрастните - 1

До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, като в момента има случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември се очаква и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения. Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Проф. Кантарджиев допълни, че през месец октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо", уточни той.

"Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен.

Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. Силните, опасни микроорганизми - за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич... Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", поясни проф. Кантарджиев.

"Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон - BQ 1.1 вариант, който е подпод вариант и нов все едно вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална. Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден ", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира. Също е много полезен доматът, както и връщане към хубавите български традиции в храненето...

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40 - тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на "магарешката кашлица" - с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен, подчерта проф. Кантарджиев.

Той отново препоръча в момента да се започне прием поне за 10 дни на витамин Д, с оглед на идващите вирусни заболявания през зимата, за да се предпазва лигавицата. Приемът на изкуствени витамини също да не е през цялата зима, а за около 20 дни. Приемът на храни обаче, най-вече плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти е препоръчителен, а и те не се натрупват и не натоварват организма.

Проф. Кантарджиев припомни, че антибиотичното лечение се включва, когато вече са налице бактериални усложнения, като пневмонията. При 10 - 15 на сто ги има при вирусните инфекции.

За сезонния грип имаме достатъчно на брой антивирусни лекарствени средства, които се изписват от лекар. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми в първите два до три часа. Когато се започне веднага приемът, след три дни ще бъдеш напълно здрав, каза проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари. Преди тези периоди е добре да има т.нар. "грипни ваканции" и това дава положителен ефект върху разпространението на респираторните инфекции, което е доказала се практика у нас, като се въвежда по отделни области.

Проф. Кантарджиев каза, че е много малка вероятността да се разболееш едновременно и с грип, и с Covid, но ако това стане се лекуват едновременно и двете, като в първия етап се лекува носоглътката и увеличаваш антиоксидантите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 1 Отговор
    Вместо да пускате Мангъров който излезе прав за всичко ,пак пускате тези измамници!Нямам думи!Мисирки!

    Коментиран от #13, #19

  • 2 Делю Хайдутин

    41 0 Отговор
    Ще застудее и ще се увеличат настинките.И без да съм доктор ви го казвам.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    42 0 Отговор
    Такива дела се водят в света срещу този геноцид наложен над хората с ПРИНУДИТЕЛНО ИНЖЕКТИРАНЕ на генно терапии на частни фирми ,че хората казват- НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! ИСКАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В ТОВА!
    НЯМА ДА ПРОСТИМ!

    Коментиран от #7

  • 5 Румен

    25 0 Отговор
    На коя спирка да го чакаме с нетърпение?
  • 6 Въх!

    40 0 Отговор
    А какво прави американската биолаборатория в София?

    Защо американските биолаборатории са забранени на американска територия?

    Защо американците са си изнесли биолабораториите по целия свят?!!

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    41 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Откраднаха три години от живота ни .Искаме наказание за Ковид мафията!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Майна

    33 0 Отговор
    Огромни ПОСЛЕДСТВИЯ от ,,ваксите,, , ОГРОМНИ
    СМЪРТНОСТ !
    Инфаркти!
    Имунна недостатъчност на ,,ваксаните,,!
    Ще платите!

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "Въх!":

    Биолабораториите от Украйна се пренесоха във ВМА при Мутафчийски,на Цариградско шосе и по селата край София.Цяла София го знае.
  • 11 Последния Софиянец

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Братовчед ми беше мъж като скала ,а сега се влачи като пенсионер.Поне го разубедих за бустерите.
  • 12 палтените глашатаи и слуги на С30

    31 0 Отговор
    Това с новия смъртоносен вирус специалистът по вируси и ваксини бил гейтс ли ви го спусна или другарчето му терориста гейбресиус? Няам кой да ви се върже вече, пиян казан! Наиграхте се и се радвайте, че никой не ви търси отговорнист или не е тръгнал да се саморазправя с вас, защото държавата ви съучаства!!!
  • 13 Любопитен

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КАНТАРДЖИЕВ, ИМУНИЗИРА ЛИ СЕ СРЕЩУ ТОЗИ ВИРУС?
  • 14 Майна

    25 0 Отговор
    Смешно е -Списание Atlantic, което наскоро призова неваксинираните хора да бъдат третирани като терористи, сега призовава обществеността да прости на елита за това, което „направи и каза“ по време на мрачните дни на блокиране на COVID.
    НЯМА ДА ПРОСТИМ!
    НИКОГА
  • 15 Тома

    19 0 Отговор
    Бай шиле да не плаши хората защото бай Ставри днес пита за него
  • 16 СЪБЩЕНИЕ ДО СТОЛИЧНО РЗИ☝

    1 11 Отговор
    ...В СОФИЯ ИМА ГОЛЯМ % РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА К19 !!!ЗА ДА НЕ БЪДАТ КАРАНТИНИРАНИ МАСОВО „ГРАЖДАНИТЕ ”НЕ СЕ ИЗСЛЕДВАТ В ЛАБОРАТОРИЯТА ЗАЩОТО ЩЕ БЪДАТ ДОКЛАДВАНИ В РЗИ!!!НО ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ГРИПНА ВЪЛНА ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ!!!апропо АЗ ПОЛУЧИХ СИМТОМИ В НЕДЕЛЯ И В ПОНЕДЕЛНИК С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА!!!ВТОРНИК РЕЗИ МЕ КАРАНТИНА ЗА 7ДЕНА!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Горно Уйно

    4 0 Отговор
    Кантар, поздравявам те с македонската народна песна "Ми го краднаа топузот"!
  • 19 12345

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Такъв ли вирус сега пускат от хаммериканските лаборатории???
  • 20 Доктор

    7 0 Отговор
    Невероятен боклук.
  • 21 умзнае

    6 0 Отговор
    шилето пак започна да блее,явно дойде новата порция пари.
  • 22 ТИР

    6 0 Отговор
    Кантарче,,,колко % очакваш да се вържат на това,,,, или пак сертификат за да отидеш на работа?
  • 23 Този ни подготвя

    5 0 Отговор
    за ново "насилие" с ваксини.
  • 24 Аве

    3 0 Отговор
    Гарбидж по вер. да псофисаш с цялата си рода досаден некадърник...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове