Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 20:39 2 590 39

Армията възстанови 121 км от оградата по границата с Турция

  • ограда по границата-
  • ремонт-
  • българска армия

Разрязани пана, изтръгнати от земята подпорни колони и 1300 м3 инертни материали за запълване на дупки и пропадания-това е била картинката

Военнослужещи от Сухопътните войски са възстановили общо 121 км от оградата по българо-турската държавна граница. Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той ги запозна с възстановителните дейности по инженерното съоръжение по българо-турската държавна граница, изпълнени от военнослужещи от Сухопътните войски през 2021 г. и 2022 г.

„Ако това съоръжение беше надеждно, нямаше да се налага да се извършват тези ремонтни дейности. Това е изключителен обем от работа, който извършва Българската армия за възстановяване на целостта на преградното съоръжение“, заяви той, цитиран от "Дарик".

В изпълнение на решение на Министерския съвет в периода октомври – декември 2021 г. инженерни формирования от състава на Сухопътните войски извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (ИВС) по българо-турската държавна граница и прилежащия път. В дейностите участваха около 50 военнослужещи и близо 20 специализирани машини. Задачите им бяха да възстановят целостта на проблемни участъци по съоръжението и прилежащия път, причинени от природни стихии и от човешка намеса, вследствие на увеличения миграционен натиск. В този период, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), военнослужещите извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности на 49 км от съоръжението, определени като критични.

Те ремонтираха около 365 оградни пана, подмениха 4 600 м спирала режеща тел, прочистиха над 27 000 квадратни метра растителност и над 40 водостока, възстановиха над 30 подпорни колони. Бяха положени и около 1 300 кубични метра инертен материал за възстановяване на проходимостта на отделни участъци от пътя с обща дължина 570 м. Военнослужещите изградиха и два нови водостока.

През октомври тази година военнослужещите от Сухопътните войски продължиха ремонтно-възстановителните дейности по инженерното съоръжение по българо-турската граница в районите на гранични полицейски управления Елхово, Средец, Малко Търново и Резово. В ремонтно-възстановителните дейности, които ще продължат до края на годината, участват около 30 военнослужещи и близо 10 пътни превозни средства и специализирана техника. До този момент са възстановени 4080 м спирала режеща тел, ремонтирани са 496 оградни пана и 70 опорни колони. Почистени от растителност са 195 квадратни метра. Възстановеният участък от съоръжението е 72 км.

Необходимите строителни и монтажни материали, стопански инвентар и оборудване се осигуряват от Главна дирекция „Гранична полиция“, в рамките на осигурените финансови средства по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 г., изтъкна военният министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булгаргладеж

    17 2 Отговор
    И тия се сетиха да се побарат. Вече да слушат Динко
  • 2 Един

    25 2 Отговор
    Всяко нещо оставено без потдръжка се унищожава. Сега пуснете 1000 волта по джелезуту и рахат. И скакалец не мое мина.
  • 3 Феерия на Лалетата

    9 0 Отговор
    аз пролетта пиках в Турция а уж бях още в България
  • 4 Христу

    15 0 Отговор
    Ограда е съоръжение което ограничава движението на добитъка. За разумен добитък оградата би трябвало да означава до къде му е позволено и докъде не. Така че проблема не е в оградата. Тя не е препятствие за някой имащ интереси отвъд нея. Пример - Берлинската стена
  • 5 Еле майка

    16 2 Отговор
    Заставаш напреки на оградата, чакаш и чистиш! От 30 2 да избягат обратно, и 3 години мюсюлманин няма да припари границата!
  • 6 Дипломат Чукчев

    20 1 Отговор
    НИЙ СТРОИМ ТЕ ЕМИГРАНТИТЕ МИНАВАТ!
    НИЙ РЕМОНТИРАМЕ ТЕ ЕМИГРАНТИТЕ МИНАВАТ!
    НИЙ СТРЕЛЯМЕ ТЕ НЕ МИНАВАТ!
  • 7 Дядо ви Тошо

    25 0 Отговор
    По мое време нарушителите на държавната граница след предупредителен изстрел се застрелваха .Такива бяха законите .В момента незнам какъв е закона но е достатъчно няколко нарушителя да се застрелят и повече никой няма да мине .

    Коментиран от #13

  • 8 Обаче

    19 0 Отговор
    ""Почистени от растителност са 195 квадратни метра."" Това е 5 пъти по-малка площ от двора ми от декар на село.
  • 9 Мамул

    16 1 Отговор
    Валерката да дава съботници докато е жив!
  • 10 Бойче си го каза

    15 0 Отговор
    Даже Бойко каза, че това е ограда за пилци. Трябва ни бетонна ограда, като на Гърция, дори Полша и Унгария имат по три огради, а са на стотици километри от Турция.
  • 11 Обаче

    9 0 Отговор
    ""Военнослужещи от Сухопътните войски са възстановили общо 121 км от оградата по българо-турската държавна граница. "" А това е около 1/3 от цялата ограда с Турция. Какво става с ония боравещи свободно с числата?
  • 12 уайтнойз

    7 0 Отговор
    е да кльона и войската беха много тъпо решение... кашимерията от Гоце се качвахме за 40 мин полка горе...
    Са един динко ви е останал хаха
  • 13 Даже

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо ви Тошо":

    И повечко недообучени граничарски кучета биха били полезни.
  • 14 От БДЖ

    11 0 Отговор
    Армията гради,Валерий си тъпче джобовете,и все се кани за релсата,ноооо се прави на разсеян
  • 15 12340

    12 1 Отговор
    и манол манов да наврат в някоя дупка ---и той е инертен матрял!....
    ...и биков и далавери сюлейманов---б0кл0ци,инертни материали !
  • 16 Наблюдател

    6 14 Отговор
    Колко много труд и средства се изразходват напразно
    Решението е много просто
    Тези нещастни хора бягащи от войни глад преследвания бунтове и чужди интервенции върху техните държави трябва да бъдат посрещани както посрещаме украинците
    Не трябва да има двоен аршин трябва да престанем с лицемерието и да не забравяме че насреща си имаме ХОРА

    Коментиран от #19, #20

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    ГРАНИЧАРИТЕ ни се ОБОРУДВАТ САМИ купуват сиоборудване по ИНТЕРНЕТ
  • 18 рамбо

    17 0 Отговор
    То военните може скокойно и сами да изградят т.нар. ограда, но нали тогава трябваше да се нахранят фирмите на ВАлери Пишман патриота ....Освен това на всички е ясно че тая бодлива тел не може да спре мигрантите. Те режат и преминават. На времето имаше граничари , постоянни караули, кучета,сигнална система, хора, патрулни автомобили, че даже и минно поле в най критичните участъци. Разрушихме всичко, било недемократично... Сега са пратили някакви необучени полицаи на обиколки, без тежко въоръжение,жилетки, на почти самоубийствена мисия. Нищо няма да стане така

    Коментиран от #21

  • 19 Интересно

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    От какво бягат например мароканците, защото се залявят и такива екземпляри. А да, социалната система в страните им не позволява да не правиш нищо и да си ежедневно нахранен.

    Коментиран от #23

  • 20 Точно така

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Не може към бягащи от руски ракети и самолети жени с децата си да бъдат третирани по същия начин, както брадатите младежи, дошли защото тук им харесва, но да живеят по законите и обичаите на родните си страни.
    Те просто харесват природните дадености и възможността за бизнес (дори каналджийство). С еднакъв аршин към всекиму.

    Коментиран от #24, #25

  • 21 мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "рамбо":

    Важното е на Валери релсата да му е харашо
  • 22 Феликс Дж

    9 1 Отговор
    Има ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ - няма проблем, няма ГРАНИЧНИ ВОЙСИК - резултата го виждаме от 2014 до сега.
  • 23 Наблюдател

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Интересно":

    Пускаме ги легално настаняваме ги където трябва проверяваме кой какъв е майките с деца с предимство ако има подозрителни ги връщаме обратно много по-евтино ще ни излезе и ще проявим хуманизъм какъвто се полага на всеки
    Нали уж говорим за правата на човека
    Изглежда не за всеки човек важи това

    Коментиран от #26

  • 24 Наблюдател

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Точно така":

    Пускаме ги легално настаняваме ги където трябва проверяваме кой какъв е майките с деца с предимство ако има подозрителни ги връщаме обратно много по-евтино ще ни излезе и ще проявим хуманизъм какъвто се полага на всеки
    Нали уж говорим за правата на човека
    Изглежда не за всеки човек важи това
  • 25 Наблюдател номер 2

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Точно така":

    Според теб проблема е че бягат от руски ракети
    Ако бягат от американско оръжие не може да получат прием

    Коментиран от #28

  • 26 Точно така

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Щом нямат документи, те няма как да бъдат върнати в някоя страна (защото не са нейни граждани). Затова унищожават документите си, но не и доларите си.

    Коментиран от #29

  • 27 Да,но

    2 1 Отговор
    Хубаво,че са я възстановили,доста работа са свършили,но каква точно ограда очаква министъра и бетон да е, стълбите пак вършат работа.Оградата е за възпиране ,ако ограда изобщо може да ги спре.Въпреки усърдната работа ,ей на от две години при управлението на Чашков всеки ден имаме гости на тумби.Е откъде минават,има ли видео наблюдение 24 ч., защо ЕС не отпусне и да се поискат средства за по модерно оборудване за граница 300 км и по обезпечено облекло за граничарите
  • 28 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател номер 2":

    Американските ракети "изравниха" градове в Авганистан (като Мариупол) и "жени" с бради бягат оттам към Европа. :)
  • 29 Щом нямат документи

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Точно така":

    Се връщат от страната от която са пристигнали

    Коментиран от #32

  • 30 Нквд

    2 0 Отговор
    Защо армията.
    Да я въстанови мвр те са без това всички от строителни войски кечаджиии. И махорки неграмотни тъпи.
  • 31 Бибитко

    6 1 Отговор
    От тази нескопосана ограда Валерката Кабелчето от Бургас - оня, който уж щеше да "спасява" България, натрупа милиони. А сега си гледа телевизийката и се подхилва отстрани.
  • 32 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Щом нямат документи":

    Има споразумение на ЕК с Турция срещу евра за връщане обратно при оградата. А когато са при магистрала Тракия, може да са дошли от юг, от запад от изток и т.н.... :) Пред властите на дадена страна се доказва нейн гражданин чрез личните му документи и наличие на добра воля.

    Коментиран от #37

  • 33 Чочо

    5 0 Отговор
    Един прибра парите, а 6 000 000 го гледат как си ги харчи....
  • 34 Кочо

    8 0 Отговор
    Абе, неадекватници! Стига сте изписвали и крали пари от оградата! Оставете я, не я пипайте и тя ще стане естествена преграда! Трупайте само стари телове, бодили, ламарини, колове и стъкла! Оставете всичко на природата, да обрасне с тръни, глог, кактуси и бодили! Засадете цариградско грозде, шипки и бодлива акация, след това те ще обраснат и станат една полоса от 200 м широка непроходима!
  • 35 Да дааа

    3 0 Отговор
    Колко сме жалки снимката е показна.
  • 36 За размисъл

    4 0 Отговор
    В Google maps може да се види как поляците са си оправили цялата си граница с Беларус. Виждат се от космоса разчистена полоса и ограждения. Освен охраната от армията. Значи може, стига да има воля и внимание.
  • 37 Ако го пуснем легално

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Точно така":

    Той няма да прескача оградата ще бъде настанен където трябва ще бъде проверен и ако не отговаря да критериите ще бъде върнат
    Нали никой не си прави илюзии че няма украинци мъже в набор на възраст които тука да вършат престъпления но и те получават българското гостоприемство
    Виждал съм такива и в поморие и в бургас в интерес на истината преобладават младите майки с малки деца
  • 38 Значи,

    2 0 Отговор
    Още един ред мрежа и по средата мини. Не разбирам защо трябва за не се ползват за такъв тип дейности.
  • 39 Будала

    1 0 Отговор
    Най ме кефи водостока
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове