Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 05:47 1 225 6

Манолов: Разговорът за минималната заплата е разсейване от важните теми

  • димитър манолов-
  • подкрепа-
  • заплати-
  • синдикати

Синдикатите имали уговорка с Асен Василев за увеличение на възнаграждението в две стъпки

Манолов: Разговорът за минималната заплата е разсейване от важните теми - 1
Снимка: NOVA

„Разговорът за минималната работна заплата е безсмислен, той ангажира внимание и ни пречи да говорим за важните неща”. Това заяви лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред NOVA.

Той обясни, че в разговор с бившия финансов министър Асен Василев е имало съгласие за увеличение на възнаграждението, но на две стъпки.

Запитан да определи на какво приличат разговорите между партиите за бюджета, Манолов каза: „Аз не мисля, че размерът на минималната заплата е най-важното нещо, за което сега говорим, но когато се приемаше сегашния бюджет, имахме разговор с тогавашния министър на финансите (Асен Василев), който се съгласи, че размерът на минималната работна заплата трябва да е по-висок. Той каза, че това не е добре да се прави наведнъж. Може да бъде направено на две стъпки в рамките на една актуализация на бюджета. Знаем как се развиха нещата политически – нямаше преразглеждане на бюджета (кабинетът на Кирил Петков падна – б.р.). Доказано е, че това нещо (увеличението на минималната заплата), трябва да се случи.”.

Манолов изтъкна проблемите с неяснотата дали ще бъде приет бюджет за 2023 г. „Не само сегашният бюджет може да бъде упрекван за това, но поредица второстепенни разпоредители с бюджета са недофинансирани. Това са агенциите, които работят на терен – Картография, Пътна инфраструктура, БАБХ, НСИ и др. Става дума за смешни пари, които могат веднъж завинаги да бъдат решени”, каза синдикалистът.

В студиото на NOVA Манолов каза още, че важният разговор е за дерогация (искане за частична отмяна на някои международни споразумения), която засяга записаните условия в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на емисиите на парникови газове.

„България е приела цените на парниковите газове, но те трябва да бъдат променени. В противен случай не ни чака нищо добро. Това ускорява сроковете, в които трябва да ликвидираме енергетиката си като такава”, обобщи темата Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дрън дрън

    10 1 Отговор
    Нищо не правещи профсъюзи.
  • 2 Ия-Ник

    5 0 Отговор
    Профсъюзите да се правят на защитници е повече от НАГЛОСТ.Като са толкова загрижени защо не воюват срещу финансовите политики на частните фирми по отношение на осигуровките на работниците?Да не би да не знаят какво се случва в 90% от фирмите?И какво като са частни и там няма синдикати?Работещите живеят в България!С колко от парламентарнопредставените партии са провели СЕРИОЗЕН ,АНГАЖИРАЩ РАЗГОВОР това недомислие с нереалните осигуровки да се реши законодателно и то така,че да няма вратички?
  • 3 ВИНЕТУ

    4 0 Отговор
    Инфлацията е 30 40% а заплатите,??????

    Коментиран от #5

  • 4 Менте синдикалист

    4 0 Отговор
    Безмислен казваш а? Егати псевдосиндиката Я кажи колко хора работят на минимална заплата да видим кое е безмисленото Статистиката казва че са повече от 700 000 работещи бедни
  • 5 Пеперуда

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВИНЕТУ":

    Инфлация е когато се вдигат разходите (на фирмите) без да има възможност за вдигане на приходите. Точно това й е страшното на инфлацията - че заплатите не могат да настигнат поскъпването. И ако за бюджетните заплати могат нещо там да се напечатат пари, то в частния сектор няма откъде да се вземат. Тогава идва страшното. Защото частния сектор осигурява парите на държавата.
  • 6 Помощ 112

    2 0 Отговор
    И как така разговора за мин заплати е разсейване от важните теми като минималната заплата е една от най важните теми... Работодателите в БГ усигоряват масово на мин зап ако искаш искаш, за това държавата трябва да се погрижи като вдигне минималната заплата. Но щом господине казваш, че това не е важна тема а само разсейване от истинсите важни теми така да бъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове