Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 05:37 3 995 17

Карло Луканов: Вероятно Тодор Живков се е готвил за някаква съпротива

  • карло луканов-
  • андрей луканов-
  • тодор живков-
  • 10 ноември

Баща ми, Младенов и Джуров са остовните участници в процесите, довели до свалянето му, заяви синът на Андрей Луканов

Карло Луканов: Вероятно Тодор Живков се е готвил за някаква съпротива - 1
Снимка: БНТ

10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален от власт след 35 години начело на партията и държавата. Редица съвременници на случилото се в нощта на 10-ти твърдят, че основна роля в организирането на процеса играят покойните вече Петър Младенов и Андрей Луканов.

Правителство на националното съгласие, социален мир и разблокиране на икономиката. Това са приоритетите на правителството на Андрей Луканов.

Карло Луканов коментира пред БНТ различават ли се те от приоритетите на днешните кандидати за властта и къде сбъркахме 33 години по-късно.

На 10 ноември синът на Андрей Луканов се намира в Москва. Той предварително е знаел какво се очаква да се случи. Според него наистина е имало риск за тези, които посягат на властта на Живков. Той си спомня, че баща му е наричал Тодор Живков вегетарианец, защото рядко е прибягвал до физическо ликвидиране на опонентите си.

"По-скоро е предпочитал да им остави нещо, размествайки ги, сваляйки ги от някакъв пост, за да имат какво да губят, за да не му отмъщават, да са доволни и да си траят. Когато посегнат на личната му власт, като човек е бил абсолютно готов да стигне до крайности", смята Карло Луканов.

Според него баща му, наред с Петър Младенов и Добри Джуров, са основните участници в процесите, довели до събитията във вечерта на 10 ноември 1989 година, а именно - отстраняването на Тодор Живков от всички постове в държавата.

"Те бяха в основата. После ги подкрепиха Георги Атанасов и други членове на Политбюро", спомня си Карло Луканов.

Според него именно подкрепата на Добри Джуров и ясното осъзнаване от страна на Живков, че руснаците и Българската армия не стоят зад него, са причините да няма кръвопролития.

"Макар че се говори, че е имало заповед полкът на баретите да бъде вдигнат в повишена бойна готовност, така че може би се е готвил за някаква съпротива" , допълни той.

Андрей Луканов е разчитал да има конструктивна опозиция, но това не се е случило, коментира синът му. Той твърди, че българската десница се държи така, както се държи левицата в САЩ, а БСП се държат като републиканците на Тръмп

Според сина на Андрей Луканов фактът, че политическите промени, които партиите предлагат, са останали същите от времето, в което управлява баща му, е свидетелство, че "тъпчем на едно място".

"Само една обединена нация може да се справи с трудностите, които предстоят. Вместо това започнахме да се делим - от начало на червени и сини, а след това се разделихме по ваксини и антиваксини, Русия и анти Русия. Няма ос, по която не сме се разделили", смята Луканов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    45 0 Отговор
    С една дума :М.Р.Ъ.С.Н.И.Ц.И.,а ние бананаджиите се радвахме.
  • 2 И байТошо

    23 12 Отговор
    Като всеки сатрап си мислеше, че е вечен. Конгреси, петилетки, тезиси, развит, зрял, презрял социализъм. Накрая неговите другари му биха шута.
  • 3 Онзи

    29 5 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОТРОЧЕТА - най-невинните, най-онеправданите, най-неразбраните... Как може обществото да не благоговее, че диша въздуха, който ТЕ дишат...
  • 4 5577

    34 1 Отговор
    Ха ха ха.
    Правителство на националното съгласие, социален мир и разблокиране на икономиката. Това са приоритетите на правителството на Андрей Луканов.
    Как познато звучи пък десетки години са минали. Това разблокиране не свърши ли. Всичко се унищожи. Чакаме някой чужденец да дойде да построи завод и да му работим.

    Коментиран от #10

  • 5 Софиянец

    28 4 Отговор
    Грешката на едно раболепно поколение ще я сърба България още поне век. А трябваше масов разстрел начело с баща му на ... може ли да си кръстиш момчето Карло?! Що за .... трябва да си!?
  • 6 хаберих

    24 0 Отговор
    Гинеколог и специалист по "уши, нос, гърло" решили да си разменят кабинетите. В гинекологичния кабинет влиза жена, а там е лекарят от" уши, нос, гърло". Жената знае за какво е отишла. С влизането си,тя се съблича и се настанява на стола. Лекарят е изненадан, навежда се към нея и казва:
    - Кажи "а-а-а"!
    - Докторе, моля ви, само не я учете да говори.
  • 7 Бай Стамат

    28 0 Отговор
    Обаче и Луканов хубаво не видя. Свърши пътя си по тази земя застрелян на улицата като някой треторазряден апаш, а накрая го показаха гол от моргата по всички вестници. Това вероятно е някакъв извратен вариант на отмъщение
  • 8 ИзбираТела

    19 6 Отговор
    На 10 ноември братужките ни освободиха за пореден път, този път демократично.
    Сега имаме безкраен избор за кой точно от техните подлоги да гласуваме.
    А Луканов и някои други дрогари създадоха мутрите да не би някой, събрал пари с труд случайник да дели баницата с богоизбраните от Кремъл.
    След хипер-инфлацията дрОгарете се успокоиха окончателно че икономиката е освободена и разблокирана.
  • 9 Алито от София

    26 8 Отговор
    Ако не бяха предателите Луканов и приятели, до сега България щеше да е рай и Швейцария щяха да ни завиждат, точно Луканов, Младенов и др.комуняги разбиха България и все още са на власт техни,, демократични "наследници, а Тодор Живков жертва дъщеря си Людмила, която искаше ново начало на България, комунизъм по френски, демократи и развитие на частен бизнес, а сега се сетете кой я предаде на Русия и кой я уби, а на това момченце, баща му е един от спонсорите на групировките и на много убийства, България потъна благодарение на другаря Луканов и Лилов, Младенов и Стоянов, и много други шпиони на Русия
  • 10 комунист

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "5577":

    На 10 ноември,чрез преврат е свален Тодор Живков и държавата и властта преминава в ръцете на Номенклатурата и ДС. Назначават си милионери , разделят народа създавайки си партии и така вече над 30 години се радваме на комунистически капитализъм създаден от комунисти
  • 11 Луканов, Живков . Станишев . Овчарови

    26 2 Отговор
    Добреви Пирински, Велчев и и подобни, деца внуци и внучки!!! М. А. Й. Н. А. Т. А. В. И.!!
  • 12 костов

    21 0 Отговор
    създадоха сокола и партията му за съжаление
  • 13 един от многото

    18 1 Отговор
    Карло Луканов е за Карлуково!
  • 14 Благой от СОФстрой

    17 1 Отговор
    Вътрешно партиен преврат и пълно сриване на законноста чрез създаване на бандитско-муренски групировки за да се страхува населението както по бай тошово време!
  • 15 Агата Кристи

    6 4 Отговор
    Родината на майката, е родината на детето. / бащи много/.
    Така, че "мой човек" - ти си РУШНЯК !. ЗАМИНАВАЙ СИ В ТВОЯТА МАТУШКА РУС. ПРИ ПУТЛЕР !!!
  • 16 Гошо

    3 0 Отговор
    Както по късно Т.Живков каза " А бе аз, ако не бях си подал оставката, само на превратаджии щяха да ми станат"
    Сетил се и тоя, да се изкара с произход от семейство на дисиденти борило се за демокрацията
  • 17 Някой

    0 1 Отговор
    Ако ще правим капитализъм , то нека капиталистите да сме ние. И раздаде на приближените до комунистическата власт двата милиарда , приготвени за текущата вноска по дълга. И обяви мораториум по плащането , имаш ефекта на фалит на държавата. Тоест обраха държавната каса , и се чупираха да стават олигарси, и да създават олигарси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове