Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 11:09 860 15

ПП предлага временна комисия за проблема с дървата за огрев

  • продължаваме промяната-
  • комисия-
  • проблем-
  • дърва-
  • огрев

Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление, коментират от партията

ПП предлага временна комисия за проблема с дървата за огрев  - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Целта на ПП е в рамките на 10 дни временната комисия да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната" показва, че основната причина за недостига и растящите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради: увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със спекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

"Продължаваме промяната" предлага временната комисия да обследва и защо пострадалите от наводненията жители на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима.

В рамките на работата на временната комисия ПГ на “Продължаваме промяната" ще представи и законопроект за справяне със системните проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пожар

    11 0 Отговор
    Българските граждани пък предлагат да изчезнете незабавно от Парламента ! Предатели - вечна оставка за ВАС !
  • 2 Излагация

    7 0 Отговор
    По-важно е украинските бежанци да са на топло по хотелите, без да им се търси сметка. Референдум България да се присъедини към Украйна
  • 3 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Още хрантутници по комисийски трябват да! Спинкай робе овца...
  • 4 горски

    5 1 Отговор
    Копаем дупки,и после ги запълваме...
    С Корнела ПП сътвориха абсолютни глупости в системата на горите,сега ще чистят тортта от оборите.
    Щяха да правят дървена борса,а вместо това яко се включиха в лапането..
  • 5 Доси

    5 0 Отговор
    Преди 35 години града ни беше почти изцяло топлофициран.Сегс изобщо няма парно.За 35 години демокрация ни върнаха преди 44-та година.
  • 6 Комисийка

    4 0 Отговор
    Тия от ПП са Пълни Прахосници.. Само "ам, ам" от комисийки, че и кИфтета папат, по-евтини от столова в студентски град..
  • 7 По време на управлението ПП и БСП

    3 0 Отговор
    имаше келометрични опашки на границата с натоварен дървен материал който изнасяха, тогава нямаше проблем, АЙДЕ СЕГА СТАНА ПРОБЛЕМА ОТ ЛИПСА НА ДЪРВА. АМИ ВИЕ ГИ ИЗНЕСОХТЕ БЕ БОКЛУЦИ.
  • 8 ВИДЯХМЕ ПОТОПА В СЕЛАТА

    3 0 Отговор
    ОТ НЕЗАКОННАТА СЕЧ. ХОРАТА КАЗАХА ЧЕ НЕ СТЕ СПРЯЛИ ДА СЕЧЕТЕ ЦЯЛА ГОДИНА КИРТАЦИ И КОКОРЧОВЦИ.
  • 9 АЙДЕ СЕГА

    2 0 Отговор
    КОЙ НИ ИЗЦАПА ГАЩУРИТЕ. ЛИЦЕМЕРИ.
  • 10 А моля моля

    3 1 Отговор
    За липсата на дърва питайте Ниновица, тя е в схемата на дървената мафия.
  • 11 Кочо

    3 0 Отговор
    След като не можете да снабдите хората с дърва, оставете хората да си наберат свободно от гората и реката! А не разни стражи да ходят и ги глобяват, защото трябва да има метеж! Ето, примерно от 3 месеца имаш заявени и платени 5 кубика и това не е повече от всички последни години, че да разправяте, че Кочо се презапасявал двойно и тройно! Ако Кочо отиде и прибере десет сухи и паднали бряста от гората - глоба! Ако Кочо развърти тоягата - престъпник! Вие там сте престъпниците! Частната мафия саботира общините в добива на дърва - ясно защо! Натиснете горската мафия, а не хората!
  • 12 ПП по добре не се намесвайте

    4 0 Отговор
    До каквото се докоснете всичко се срива, да не стане като с газта и олиото.
  • 13 ВИДЯХМЕ ВИ ОТ ПП и БСП

    3 0 Отговор
    СЛЕД КАНАДСКИТЕ СХЕМАДЖИИ Е ПОТОП В ДЪРЖАВАТА.
  • 14 Кочо

    0 0 Отговор
    Благодаря на ПП, че обръщат внимание на този важен за хората проблем! Вчера земеделския охранен Гечев се похвали, че когато станал министър били задоволени 35 % от заявките за дърва и служебното правителство ги докарало до 85%! Значи, оставате още 15% незадоволени! Ще ви оправят и вас!
  • 15 Очрвидец

    0 0 Отговор
    Късмет имали някои, били по живково тираджии, след демокрацията купуват тирове и носят незнайно от къде дърва и хранят ромите, като им цепят по цяла нощ дърва. Пазарна икономика, не е нужно да си с диплома, а да си в игрите с политиците. А що не и някой от Америка да ви подава, избягал с разрешението на другаря ви Тодор Живков. И пп. Те са навързани бре млади хора, нали наблюдаваме, отгоре си имат президенти от родопите и надолу и кво от това, ще се избият помежду си. Бойковите внуци ще цепят дърва на тяхните и на караянина внуците. Не само хотели, но се иска и да работиш. Издръжливост се иска, а те са като катъри жените им са още по издръжливи някои
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол