Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 05:36 2 814 31

Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни

  • александър-
  • перник-
  • аутизъм-
  • оцеляване-
  • психолог-
  • владислава цолова

Така смята психологът Владислава Цолова, основател на Център за поведенческа терапия на деца с аутизъм

Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези девет дни. Така смята психологът Владислава Цолова, която е и основател на Център за поведенческа терапия на деца с аутизъм, предаде БНТ.

Според нея е малко вероятно детето да успее да предаде напълно какво точно му се е случило, но със сигурност ще може да покаже какво е чувствало. Фактът, че се е справило само и е оцеляло ще се отрази добре на развитието и самооценката му.

9 дни, в които малко момче, въпреки студа и глада, успява да оцелее само в планината - как е възможно? Според психолога Владислава Цолова, която е и родител на дете с аутизъм, един от факторите е високият адреналин, който екстремната ситуация провокира.

"Техният кръг е ограничен, те са винаги в парникова среда, те са под конвой от родители, специалисти и когато видят свобода - за тях адреналинът е толкова силен, че не усещат студ", заяви Владислава Цолова, психолог, основател на център за поведенческа терапия на деца с аутизъм.

Децата с аутизъм не осъзнават опасностите, на които са изложени - и съответно не се страхуват.

"Ако ние бяхме на неговото място, може още първата вечер да ни се пръсне сърцето от страх, защото знаем, че не можем да оцелеем. Той това не го знае", допълни Владислава Цолова.

Прагът на болката също е различен.

"Например моят син в първи клас счупи краче на разходка в парка, обаче на сутринта каза - защо не мога да стъпя на крачето си. Всеки невротипичен човек не би могъл да спи от болка", коментира психологът.

Когато вали дъжд, често децата в аутистичния спектър просто си отварят устата и искат да ги вали, разказва психологът.

"Храната и течностите, които за нас са социално неприемливи, за тях имат по-различно измерение, те са свързани основно с цветове, тактилна чувствителност и немалко деца търсят тактилната стимулация като пясък и пръст и ги слагат и в устата си", каза още Владислава Цолова.

Оцеляването без чужда помощ ще се отрази добре на самочувствието на Александър, смята психологът. От негова гледна точка не се е случило нищо страшно, а е получил възможност да бъде самостоятелен.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 14 Отговор
    САШКО е ГЕРОЙ
  • 2 Некой си

    73 7 Отговор
    Цолова е виждала гора и планина само по телевизора.
    Факти, не публикувайте безумствата на всеки малоумник!

    Коментиран от #27

  • 3 Асдф

    58 3 Отговор
    Даже на Рамбо Първа кръв му беше студено в планината.
  • 4 Фон дер Миндер

    58 5 Отговор
    Лелката говори небивалици
  • 5 ШумОФФ

    49 1 Отговор
    Беър Грилс нямаше и една нощ да изкара без да вика мокри са ми чорапите и усещам хипотермия.
  • 6 на теория е лесно

    58 3 Отговор
    Много ми кеф, да видя този психолог в гората, без дрехи, храна и вода за девет дни, и да покаже на хората, че е възможно.

    Коментиран от #7

  • 7 Асдф

    35 0 Отговор

    До коментар #6 от "на теория е лесно":

    Нощно време пълен сумрак, чакали абе направо разходка в парка.
  • 8 100%ФАЛШ

    43 0 Отговор
    Уникални небивалици
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе....

    40 1 Отговор
    Преди няколко дни един друг беше казал, че е невъзможно 6 дни да оцелява в гората. Без храна и вода. Сега пък било възможно. Смешни станахте бе.
  • 16 Чичак

    37 1 Отговор
    Хайде пак нова песен със стар глас, и таз излезе да обяснява как "леко" дехидратирано дете след 8-9 дена престой в планината оцеляло на тоя студ , ама тук говорим за дете, а не за възрастен, и съвсем случайно докато вниманието на всички беше ангажирано със Сашко изпоналовиха дружина педофили, приеха хартиените бюлетини, пратиха оръжие за Украйна и кой знае още какво щуротии.

    Коментиран от #20

  • 17 Сървайвалист

    29 1 Отговор
    Ял е шипки и круши казаха, а кроасани растат по дърветата.

    Коментиран от #23

  • 18 Реалист

    3 34 Отговор
    Разбира се че е възможно. Още повече че детето е аутист и не окъзнава реално ситуацията. Неговият страх е различен от този на дете, което осъзнава че се е загубило. Паниката им е от различен тип. Неосъзнаването понякога е жинотоспасяващо. Този случай е точно такъв.

    Коментиран от #19, #24

  • 19 Лоун сървайвър

    40 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Организма си иска храна, вода, топлина, сън.
    Айде ти да не си в гората стой си дома на дивана 9 дни без храна и вода да те видим ? Няма и един ден да изкараш.
  • 20 РЕАЛИСТ

    24 2 Отговор

    До коментар #16 от "Чичак":

    На държавата и трябваше отклонение на вниманието. На един корумпиран граничен полицай му отнесоха главата с бренеке. Каналджиите се оказаха турски граждани , които няма да ни бъдат предадени и нещата ставаха много сложни. Точно тогава се загуби дете и медиите само с това ни занимаваха.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор
    Познавам хора ,които го правят,но те са много добре екипирани и доста подготвени........чувал съм и за ........които ходят боси при минусови температури и то за период от над 24ч и не само не загиват,но и не са с измръзнали крайници.Човешкият организъм е много по-сложен от моето мислене,затова колкото мога да кажа........възможно е...Дваж повече имам основание да кажа не е възможно.Истината е,че тенденциозно отвлякоха вниманието на МЕЕЕЕ- сирките!
  • 22 ПСИХО

    20 0 Отговор
    Психически може , но физически не може !
    Тия ги разправяйте на баща му !
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 14 Отговор

    До коментар #17 от "Сървайвалист":

    В момента на тази височина където е бил има само,Шипки ,ябълки,лапад и киселец.Има много есенни гъби.В Неделя на вилата за краткото време видях много Саждива по народному Миша гъба.Тя има много Витамин А,като майската.Малко разбирате планината,та се тупайте по хартията наречена "Експерт " и философствайте от гугъл!
  • 24 Празноглав Реалист

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Какво общо има аутизма с глада и обезводняването ?
    Разбирачите станахте много !
    Хората казаха " Обходихме тези зони НЯКОЛКО пъти " .
    И изведнъж , ХОП и Сашко е там !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 123456

    6 0 Отговор
    Дойде време за сапунката - затваряйте очите и слушайте какво ви говорят ... След като се чуха две -три реалистични мнения , време е за ..... сапунисване ... А Сашко - да е жив и здрав !
  • 27 Шляхтиц

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Некой си":

    При това през месец Ноември, на нашите географски ширини. С медицински експерименти е доказано човек може да издържи не повече от три дни без вода и шест дни без храна.
  • 28 За хората с ограничено мислене

    2 4 Отговор
    Хора живеев в диста напреднало време вземете прочетете нещо преди да коментирвате децата с алтизъм не са болни нито бавно развиващи ср
    Тва са деца с различни мислене от нашето
    Това са деца с доста по развит мозък от вашите
    Тва са деца който контролират тъй наречения праг на болка на чувства и др.
    Дете с алтизъм може да оцелее в така среда и човече от 9 дни хората с алтизъм не испитват страхове като повечето от вас коментаторчета
    Децата с алтизъм са нашето по добро бъдеще
    Моля ви се преди да коменрирате образовайте се малко
  • 29 Хохохо

    4 0 Отговор
    Сега пратете този психолог в гората 12 дена, да пробва. Писна ми вече от разбирачи, психолози, военни експерти, ковид професори и т.н.
  • 30 Жададык

    4 1 Отговор
    Не виждам защо упорито се търси мнението само на никому неизвестни "експерти", които дрънкат откровени глупости... Поканете съдебен или спортен медик, за да разберете, че адреналинът е нещо мощно, но без енергия организмът умира много бързо при тези условия...Аман от експерти.
  • 31 Пипи

    1 0 Отговор
    Ай стига с тоя Сашко, бе! Да е живо и здраво детето ама оставете го на мира! Има толкова други важни неща на дневен ред, а вие си пишете само ... Сашко, та Сашко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове