Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 09:40 1 854 14

Д-р Гълъбова: Много е възможно аутистичното състояние да е спасило Сашко

  • александър-
  • перник-
  • аутизъм-
  • цветеслава гълъбова

Бях приятно изненадана, че сме способни на такава съпричастност

Д-р Гълъбова: Много е възможно аутистичното състояние да е спасило Сашко - 1
Снимка: Архив

"За състоянието на хората с аутизъм и с ментални нарушения се знае много малко в България. Такива хора са невидими или малко видими за нашето общество. Много е възможно това аутистично състояние да е помогнало на малкия Александър от Перник да оцелее толкова дълго време в планината. Това е добре познато на медицината състояние в своето проявление, но не е познато като причини и като вътрешно физическо състояние на организма, а в този случай това е имало много голямо значение за оцеляването на детето при тези атмосферни условия и без осигурена храна и вода. В случая "дефектът" се е оказал ефект и е изиграл много благоприятна роля". Това каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Свети Иван Рилски".

"Бях приятно изненадана, че сме способни на такава съпричастност, каквато видяхме по случая със Сашко от Перник. Показахме, че сме способни на единение, въпреки че накрая имаше и обвинения към бащата на момчето - как се е грижел за детето си", коментира тя.

По думите ѝ хората с ментални и физически проблеми трябва да станат видими за обществото и да се знае, че и близките им също имат проблеми. "Да гледаш човек с психично разстройство или с ментални увреди, да имаш у дома си дете или възрастен с аутизъм, всичко това е една огромна грижа. Тук е ролята на държавата да подпомогне семействата в грижите за тези хора, защото става дума за многогодишна грижа", каза тя.

В предаването "12+3" д-р Цветеслава Гълъбова коментира и политическата обстановка в страната. "Виждаме една и съща стока на политическата сергия и тази стока е развалена, а това вече не може да се скрие. Едни и същи играчи се явяват, отново ни лъжат и отново няма никакво наказание за тях". Предстоят ни поредни предсрочни парламентарни избори, защото вече е ясно, че няма да има правителство, категорично заяви тя и добави: "И ще имаме същото ястие на масата - същото основно, със същата гарнитура и със същия десерт".

Като член на инициативата "Майки срещу войната", д-р Гълъбова коментира възможността България да бъде въвлечена във войната в Украйна. "Има такава опасност, защото решението на парламента за военно-техническа помощ за Украйна е формулирано така, че е противоконституционно, както го определи проф. Пламен Киров", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джипко бибитков

    17 6 Отговор
    Що за глупости...приказки за раята.Пробвай се ти 9 дни на дивана без храна и вода да видим колко ще издържиш.Друг е въпроса ,че това дете е било с други дрехи...капиш????
  • 2 Запознат читател

    9 4 Отговор
    Не е ли време да се спрат вече коментарите. Прекалено много се навлиза в личното пространство на хората. Считам че даже е нагло. Никъде по света го няма това. Това може да доведе до вредни проблеми за хората.
    Считам че има достатъчно други теми да се занимават журналистите.

    Коментиран от #3

  • 3 Въпросче

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат читател":

    Защо ? Точно по тази тема се замислихме по теми , като трудностите по отглеждане на проблемни деца и за отзивчивостта на българите , в която отдавна не вярвахме .
  • 4 Читател

    4 4 Отговор
    Права е докторката ! Както и за критичната ситуация с детето , така и за общия поглед към обществото ни .
  • 5 пфууууу

    16 1 Отговор
    Изобщо не е възможно! Стой и половин час без яке в планината през зимата и ще те питам, "професорке"!
  • 6 Потребилет

    6 2 Отговор
    Психиатърката да ги разказва на децата от градината тези измислени манипулативни глупости, законите на физиката и на физиологията са еднакви за всички - няма значение какъв си. Човек ли си - ако попаднеш в такава ситуация, или намираш обратно пътя към цивилизацията още същият ден, или си "умирай-трудно" някъде на сред нищото!!!
  • 7 Мхмм

    9 2 Отговор
    "аутистичното състояние" дава свръх сили и възможност да се черпи неподозирана мистична енергия може би и калории от къде само, че не разбрах .. и до колко дни може ?
  • 8 Не и не

    12 1 Отговор
    Гълъбова - заминавай на психолог! Какви са тия глупости дето ги пишеш? Чак пък всички ли ни имаш за бавни!? Той Беър Грилс я изкара тоя 9-дневен режим, я не, а какво остава за малко дете, което на всичко отгоре и няма рационално мислене!? Какви хора сте бе, още вярвате в Дядо Коледа!? Или по-лошо - слагатш ни всички под един знаменател, а именно: ИДИОТИ!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Този случай е много показателен на какво жестоко мозъчно промиване са подложени "нормалните" деца...Трябваше едно дете с диагноза ADHD(хиперактивност) да оцелее 9 дни в природата за поука на всички.
    Сигурен съм, че ако Сашко беше "нормален" и знаеше, че не може толкова време да оживее без грижите на цивилизацията, щеше да е умрял.
  • 10 САШКО СЕ Е УПЛАШИЛ ОТ ЦЕНАТА НА

    0 0 Отговор
    КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ И Е ЗАБЕГНАЛ В ГОРАТА ! ЦЕЦО ГАЛОША ПЪК Е НА ЕКРАНА ТАЗИ СУТРИН И АЗ ВЕДНАГА ПОСЕТИХ ТОАЛЕТНАТА !
  • 11 ГанЯ

    4 0 Отговор
    Д-р Гълъбова: Много е възможно аутистичното състояние да е спасило Сашко
    Ми... Не...... докторке....... Не е възможно!
  • 12 дебеЛ Лебед

    0 0 Отговор
    Може ли да кажем и , че държанието и възпитанието , като ТУЛУП и ПРОСТАК е помогнало на ББорисов да оцелее и да развие своята вродена байганьовщина ?
  • 13 Удавената Риба

    1 0 Отговор
    Аз мисля , че дори БОГ като Бойко не може да удържи 9 дни сам , в планината , при 5-6-7 градуса , без храна и вода ! Да не би детето да е имало ятаци ? А де !
  • 14 Кума ЛисА

    0 0 Отговор
    Сега трябва да махнат всички ТВ формати в стил СЪРВАЙВЪР и ИГРИ НА ВОЛЯТА ! И да пуснат - БЪДИ КАТО САШКО - да пускат всевъзможни хора с ежедневни дрехи , да се скитат из непозната гора и планина , без храна и вода , без КАМЕРИ и СЦЕНАРИЙ ! Това ще е шоу !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове