Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 07:38 1 529 12

Светослав Бенчев: Преместването на дейността на „Лукойл“ няма да се отрази на цените

  • светослав бенчев-
  • преместване-
  • дейност-
  • лукойл-
  • цени

„Ако разликата между сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ се задържи – а такива са прогнозите на всички анализатори, ще можем да разчитаме на 100 милиона лева в бюджета и 700 милиона лева за следващата година“, смята експертът

Светослав Бенчев: Преместването на дейността на „Лукойл“ няма да се отрази на цените - 1
Снимка: БГНЕС

"По принцип това няма да се отрази на цените на горивата, защото чрез тези средства ще се извършва подпомагането – тези пари, които бъдат иззети, със сигурност ще бъдат използвани за социални нужди. Но няма да става през колонката, както е в настоящия момент." Това предположи в ефира на Euronews Bulgaria Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация по повод преместването на дейността на „Лукойл“ у нас и как това би се отразило на цените на горивата.

„От друга страна, както рафинерията, така и останалите компании на пазара, гарантират, че нашите цени са най-ниските в ЕС – както производствени, така и цените с данъци и такси“, допълни той.

Експертът смята, че сключеното споразумение между правителството и „Лукойл Нефтохим“ има безспорно своите положителни страни.

"От една страна, в българската хазна ще влязат едни средства, които ще могат да бъдат използвани както правителството прецени. А от друга страна, се гарантира, че най-голямата рафинерия на Балканите ще продължи да функционира, което е добре както за страната, така и за целия регион. Защото горивата от „Лукойл“ се използват и от други страни в региона", коментира Бенчев.
„Ако разликата между сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ се задържи – а такива са прогнозите на всички анализатори, ще можем да разчитаме на 100 милиона лева в бюджета и 700 милиона лева за следващата година“, смята той.

„Това е единствения възможен начин постъпления от този вид дейност да влязат в бюджета. Това показа и регламентът на ЕК, който реши да има свръхпечалби върху печалбите на рафинериите“, посочи Бенчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пладнешки крадци

    21 0 Отговор
    Крадете парите на ххората с високи цени и разликата щяла да отива за подпомагане! - ще си вдигнат заплатите в парламента.
    Седи срещу мене и ме уверява, че било за мое добро да ме ограбва официално!
  • 2 Така е

    10 0 Отговор
    Народа вече им свикна !
  • 3 хаберих

    6 1 Отговор
    Две руси хубавици стоят пред зъболекарския кабинет:
    - Зъб ли те боли?
    - Не, имам котлен камък.
    - Ми ,що не пиеш "Калгон"?
  • 4 Фактите

    2 15 Отговор
    Язък дето русофобите скачаха срещу Лукойл . Сега да видим с другите номера дали ще успеят да намалят с левче горивата . Но бъдещето е в електромобилите . Цял свят върви към електричество , ганьовците спонсорират ДВГ-тата !

    Коментиран от #8

  • 5 хаберих

    3 2 Отговор
    Причините България и Румъния да не бъдат приети в Шенген са чисто икономически. Това каза пред журналисти в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му поведението на редица заподноевропейски държави не е изненада. „Много е смешно и лицемерно, когато хора, държави или правителства, които не контролират собствената си територия, да говорят за сигурност и за корупция. Говоря за Нидерландия и Швеция.“- каза Джамбазки, предаде БТА. Според него корупция има навсякъде.
    „Причините България и Румъния да не бъдат част от Шенген са чисто икономически. И това е интересът на техния транспортен бранш, за да може нашият да не им е конкурент. Целта на тези хора е една – бизнесът да се премести и да плаща данъци в Западна Европа.“- заяви евродепутатът.

    Коментиран от #9

  • 6 един

    5 3 Отговор
    За да даде нещо Лукойл/Русия/,първо трябва да вземе няколко пъти повече и тогава да даде обещаното/понякога и то не е сигурно/!Тия уроци са ни преподавани отдавна!
  • 7 Съвършено вярно!

    3 2 Отговор
    А и цените планово и абсолютно контролирано, поради необходимостта от грижливо и много внимателно контролирано вентилиране на общественото недоволство и напрежение, постепенно ще бъдат вдигнати до 5 лева на литър, като има тенденция това да стане за литър от всеки тип гориво -> тоест ток, бензин, нафта, газаи метан. Просто неизбежен факт. Въпросът е кога тези 5 лева за литър ще станат факт!
  • 8 ЛиБеРаст

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Фактите":

    Да, Ганьо! Ще зареждаш електричката с ток от въглища. Електричката работи с енергия произведена някъде другаде, това е предпоставка за сериозни и нерешими проблеми.

    Коментиран от #10

  • 9 един

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    Ако от мене зависи,такива пияни руски мекерата,изобщо няма да ги допусна до Европейския парламент,а камо ли да да раздава акъл и да получава заплата за това, че работи против ЕС!Ще го изхвърля като мръсно коте такова лике,и да ходи да се оплаква на Путин!
  • 10 Фактите

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЛиБеРаст":

    Да си чувал , че си имаме АЕЦ ? И още два атомни реактора "под найлон" ? ТЕЦ овете са нужни само на американските си собственици .
  • 11 Рашавия

    1 0 Отговор
    Аре поредният четрихилядник ни обеждава колко са полезни Лукойл.
    А бе норвежците явно са доста глупави че не са им подарили всички печеливши бизнеси.
    Да, ама в Норвегия всеки жител е и акционер без да плаща 10$ за бонови книжки които са на стойност 2$.
    Всички изкопаеми в една страна принадлежат на народа и, не на някви назначени от Кремъл крадливи обезиани.
    А катар? Почнаха от нулата, всичко си е тяхна собственост.
    И от друга страна "освободената" Ангола, па и бегето?
  • 12 да да

    2 1 Отговор
    чудо няма да има..цените на горивата в корумпираната държава не зависят от пазара ...а от нашите хора..Всички досега управляващите само се правили вятър на устата...всичко платено..Божков и той бил привилигирован..с пачки в кеш докарал милиарди по своята сметка..Разликата там че го подгониха/защо ли ,всичко било по закон/..а лукойл прекалено мощна компания..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол