Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 12:50 2 327 32

Събраха пари за първата българска космонавтка

  • татяна иванова-
  • космонавтка

19-годишната Татяна от малка мечтае да стане първата жена космонавт на България. През годините момичето упорито следва тази своя мечта, като вече е преминала през два учебнотренировъчни лагера по модел на NASA – в Измир

Събраха пари за първата българска космонавтка - 1

1188 дарители се включиха в кампанията на бъдещата първа българска космонавтка Татяна Иванова, организирана от онлайн платформата Подкрепи.бг. Така само за две седмици от нейното начало в сметката на космическото момиче на България се събраха 118 хил. лева, които са ѝ необходими, за да покрие разходите си за обучение през следващата година и да се доближи до сбъдването на мечтата си да стане астронавтка.

19-годишната Татяна от малка мечтае да стане първата жена космонавт на България. През годините момичето упорито следва тази своя мечта, като вече е преминала през два учебнотренировъчни лагера по модел на NASA – в Измир, Турция през 2018 г. и в Хънтсвил, Алабама, САЩ през 2019 година. В момента Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkiye за България, президент – основател на Интеракт клуб Добрич, посланик на фондацията “The Mars Generation”, както и на Атлантическия клуб в България.

Наскоро младата българка е приета в специалност „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ). Събраните дарения ще бъдат използвани за заплащане на таксата ѝ за обучение, за кампуса, учебните материали, застраховката, транспортните разходи, храна и др.

Това е третата успешно затворена кампания в дарителската платформа Подкрепи.бг. Сайтът е изграден изцяло от доброволци от различни професионални сфери (ИТ специалисти, предприемачи, юристи, счетоводители, маркетолози и др.) и не удържа никаква комисионна от събраните чрез кампании пари. Идеята за нея възниква преди повече от година, когато след скандала с друга популярна онлайн платформа за дарения, ИТ специалисти се обединяват и решават да създадат нова напълно прозрачна система, която да подпомага значими каузи в България. В началото на 2021 г. те регистрират Сдружение с нестопанска цел "Подкрепи БГ", със седалище в гр. София.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    14 1 Отговор
    А за македонецът?
  • 2 Кольо,

    24 10 Отговор
    До там ли я докарахме че да събират пари за някъква който никой не познава че искала да учи за космонавт в Америка....

    Коментиран от #19

  • 3 емигрант

    24 8 Отговор
    Защо не събирате пари за всички български деца които имат нужда от лечение, космонавти ли предпочитате пред българските деца - бъдещето на България ? Запросили пари за космонавт, а беднотията от Космоса ще я оправят, такава тъпня никоя народност по света не може да си позволи ? "Кусур" ви е космонавт и десет на изстреляте в космоса пак ще си останете бедни и никой няма да ви приеме като интелигентна нация ! Научете се да се срамувате от простотията за да разберете защо сте бедни !

    Коментиран от #13

  • 4 космата

    4 4 Отговор
    нафта 😄
  • 5 Галина Колева,

    11 11 Отговор
    Жива и здрава да бъде! Никога да не забравя България и да не се срами, че е българка.Такива като нея са лицето на България.

    Коментиран от #9

  • 6 Asтер

    16 2 Отговор
    Започвате да събирате и за следващите 5 години.
    ИЗГУБЕНИ хора.Знаете ли колко деца има в България сьс мечти и талантливи но нямат средства.Е да не летят в космоса....хахаха аучат за да работата.....просия ...
  • 7 Анкета

    18 7 Отговор
    За кого трябва да се събират пари:
    "+" - за децата, които мечтаят за топла вечеря
    "-" - за пълнолетната Татяна, която мечтае да си чеше ..... в САЩ
  • 8 За първия ни космонавт

    22 1 Отговор
    Георги Иванов не сме събирали нищо?
    Стига с тази бедна "демокрация, бе!!!

    Нямало пари за линейки, нямало пари за децата,...нямало пари за нищо...?
    А дебелите коли на депудатите? Кюлчета злато, чекмеджета...?
    И през социализма крадяха всички, кой каквото можеше, ама все имаше повече и за всички...
    Какво стана днес, с тая фалирала демокрация???

    Коментиран от #30

  • 9 тц тц

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Галина Колева,":

    Тя вече е забравила, че е българка: лице на Space Camp Turkiye, посланик на Атлантическия клуб.
  • 10 Гост

    14 1 Отговор
    посланик на Атлантическия клуб в България..... мони паси що не и е поел следването? А и този университет дава стипендия за успех 90% от таксите. Я направо пишете чия щерка е момата...
  • 11 Ром Бакарди

    4 5 Отговор
    Браву, браву....е те таз ша ги упрай изванземнити. Кат доди време да фърчи из космосат, сас себе си убезателно ша земи, изброявам: ракиа, шопска салата, локанки, пастарма, киселу мляку, идна баница, можи и мусака да врътне докат летят около Луната! За да могат изванземнити да кусат най доброто измеждо земните манджи и питиета.

    Коментиран от #14, #23

  • 12 До емигрант

    4 3 Отговор
    Ами събирай бе, кой ти пречи !
  • 13 един

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "емигрант":

    Имаш ли със какво да мислиш преди да пишеш?Много се съмнявам че имаш нещо в главата,иначе щеше да знаеш, че дарения за болни деца се правят и чрез "Българската Коледа",отделно се подпомагат болни деца/и не само/,чрез дарителски SMS кампании и чрез даряване по-банкова сметка и т.н.!Не разбирам защо си против, хората да даряват и на някой който има талант и може да успее на световно ниво?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вие разбирате

    5 1 Отговор
    ли, че ние намаляваме като нация и ни предстои изчезване, от космоса ли ще докараме семе за да продължим българската нация ? НАМАЛЯВАМЕ много бързо и сме единствената нация на земята която е застрашена от ИЗЧЕЗВАНЕ ! Вместо за космонавти пари, ни трябват пари за спасяването на децата ни и тяхното качествено обучение в училище, какви космонавти, какви щуротии още са ви нужни за се запознаете с действителността и нуждите ни ?

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Ние ще доказваме на света чрез космоса ли, че имаме ТАЛАНТИ ? Германия, Франция, Англия нямат ли таланти или нямат пари за да изпратят жена в космоса ? Знаеш ли, както писа един, че изчезваме, ще заселваме българи в космоса ли, за да не изчезнем от галактиката ? Имаме проблем с бедността и детската смъртност това ясно ли ти е ? Коя уважаваща себе си държава ще загърби най-сериозноте си проблеми и ще проси пари за разни космонавти за да доказва ТАЛАНТ ? Какъв размисъл, каква трагичност имаш, явно е неосъзнат комплекс за малоценност ?

    Коментиран от #20

  • 18 анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Кой разреши на комунистите да откраднат тези пари не ти е ясно нали ? МаLоумен първо ще кажеш за себе си, щом не си разбрал, че зад всяка кражба от хазната стои суверена с изборът си на крадеца ? Кой още не е разбрал, че БКП/БСП създаде ДПС, ГЕРБ, ПАТРИОТИ разни, днешното измислено СДС, Копейкин - СУВЕРЕНА нали така, ти не си ли от суверена който избира тези крадци или не гласуваш, защото си мишка ?
  • 19 Агата Кристи

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кольо,":

    Ако ти беше позната или рода, същият коментар щеше да напишеш ?
    Аз също не познавам момичето, но, ШАПКА МУ СВАЛЯМ !!!
    А теб бих те посъветвал първо да се запознаеш с постиженията му, пък тогава да "оригиналничиш"...
  • 20 един

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "анонимен":

    България да не би да хвърля огромни средства за космонавтика,че го правиш на въпрос?Подпомага и то с лични средства едно талантливо момиче и то със сума която е нищожна в национален мащаб!Колко по-големи разхищения се правят за милиони и милиарди,а той тръгнал за едни 118 000хил.лв. да вдига олилия!Има хора на които личните им автомобили струват повече от събраната сума,но това не го правиш на въпрос!

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 препис

    5 0 Отговор
    За първия ни космонавт- Георги Иванов не сме събирали нищо." НЕ СМЕ СЪБИРАЛИ ,ЗАЩОТО държавата имаше специална програма по която го финансираше,а и по-голямата част от разходите поемаше Русия. И за другите ни космонавти беше така.
  • 23 луноходинъ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ром Бакарди":

    и бахур и бахур !!
  • 24 джедай

    3 2 Отговор
    Да е живо и здраво момичето и да реализира мечтите си!
  • 25 луноходинъ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    ами те със скъпите коли не искат да стават космонавти и си купуват коли.
  • 26 цербер

    1 2 Отговор
    Нека,това са добри неща. Зная,че Америка ще я глътне и Татяна няма да се върне в България,но радостта от постигнатото ще й бъде светлина в живота.
  • 27 Истината

    1 0 Отговор
    Българския данъкоплатец ще хвърли милиони на вятъра за да може Татянчето в най добрия случай да кара селскостопански самолет в САЩ!
  • 28 Пълно е с малоумници

    1 0 Отговор
    Аз също вече почти 50 години мечтая да стана космонавт . Много Ви моля , съберете пари и за мен !
  • 29 Хихата

    2 0 Отговор
    Капачки приемат ли се? Ако е така и аз се включвам в дарителската кампания!
  • 30 Мислителят

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "За първия ни космонавт":

    Да е здраво момичето и да постигне мечтата си , но я помислете - сега е на 19 г. Така излиза , че през 2018 г. в лагера в Алабама е била на 15 г. И коя българка от България ще отиде там на обучение ?

    Коментиран от #31

  • 31 Мислителят

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мислителят":

    Моя грешка - 2018 г. в Измир , 2019 г . в Алабама . Успешен полет , момиче !
  • 32 мнителен

    0 0 Отговор
    Въросният space camp е ученически лагер, не е реална програма за обучение на астронавти.
    А Embry–riddle е скъп частен у-т с доста нисък ранкинг и прием на 2/3 от всички кандидати :). Все пак има 6 астронавти с дипломи оттам, но със солидно военно образование зад гърба си, и всички са вече в пенсия.
    За да имаш шанс да станеш астронавт трябва първо да завършиш топ 3 военна академия в US или аерокосмическо инженерство в Purdue, MIT, Stanford и подобни. Май пак си създваме фалшиви герои, за да пълним новините, нещо като с македонските космонавти на ИТН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове