Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 11:59 2 167 28

Асен Василев в парламента: Абсолютно безотговорно е да оставим държавата без бюджет

  • бюджет-
  • социални плащания-
  • служебно правителство

Цели се налагане на финансова дисциплина чрез замразяване на всички социални плащания, смята бившият финансов министър

Продължаваме Промяната" поиска служебният министър-председател Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да присъстват в пленарна зала по време на обсъждането на декларацията, свързана с искането им за внасяне на Бюджет за 2023 г. Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че е "неприемливо" двамата да не присъстват в пленарна зала, когато се обсъжда подобна декларация.

Той поиска половинчасова почивка, а председателстващият заседанието Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) заяви, че ще се свърже с тях. След почивката заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин ("БСП за България") обяви, че премиерът се готви за заседание на Министерски съвет, а служебният министър на финансите Росица Велкова е в среща, но са обяснили, че следят заседанието на парламента.

Депутатите приеха предложение на народния представител Иван Ченчев от "БСП за България" дебатът по декларацията да се излъчва пряко по БНТ и БНР. Ченчев обясни, че с оглед световното първенство по футбол и ангажиментите към рекламодатели, ръководството на БНТ е помолило по своя преценка излъчването на дебата да се прехвърля от БНТ1 към БНТ2.

В мотивите си при представянето на декларацията Асен Василев заяви, че е изключително важно този дебат да се състои. Според Василев ефектът за налагане на финансова дисциплина чрез замразяване на всички социални плащания няма да бъде постигнат. По думите му една немалка част от мерките, свързани със социалните плащания, са разпоредби в други закони.

Василев обясни, че те така и се променят в нормалния закон за бюджета. "Това, което най-вероятно ще се случи между първо и второ четене на Закона за удължаване за бюджета за 2022 г., е че всички социални мерки ще бъдат вкарани, най-вероятно те ще бъдат приети в зала и това ще бъде най-безотговорното отношение към финансовата стабилност", заяви Василев.

Ако тези мерки бъдат приети в закон за удължаване на бюджета, те няма да бъдат остойностени, няма за тях да бъдат предвидени приходи или намалени други разходи, коментира той. В този закон за удължаване, тъй като той не е истински бюджет, няма бюджетно салдо, който парламентът да трябва да съобразява, каза Василев.

Според него е много по-отговорно да се внесе истински закон за бюджета за догодина със салдо 3 процента, което по думите му ще позволи да се запази финансовата стабилност и да се направи реална прогноза за приходите, за разходите, както и да бъдат заложени политики, които всички в залата смятат, че трябва да бъдат заложени.

Невнасянето на нов бюджет създава рискове пред възможността, на което и да е правителство да финансира касовия план, допълни Василев, след което уточни, че това ще създаде трудности и пред рефинансирането на държавния дълг.

Абсолютно безотговорно е да оставим държавата без бюджет, заяви Василев. Оставяме държавата на автопилот, коментира той.

В декларацията си от ПП настояват МС да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси и да внесе в Народното събрание одобрен Законопроект за държавния бюджет за 2023 г., заедно с актуализираната тригодишна бюджетна прогноза. Василев отбеляза, че законопредвиденият срок за внасянето на нов бюджет е изтекъл на 31 октомври и затова призовават Министерския съвет да изпълни това свое задължение, незабавно и да внесе истински Закон за бюджета за 2023 г., без да се променя салдото от 3 процента.

По думите му това би могло да се случи в рамките на няколко дни. Атанас Атанасов от "Демократична България" посочи, че служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона.

Трябва да кажем на Министерския съвет, че нарушават закона, това е смисълът на тази декларация, заяви Атанас Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хараре

    12 5 Отговор
    Асен Василев в парламента: Абсолютно безотговорно е да оставим държавата без бюджет. ПРАВИЛНО Е КАЗАНО,ТАКА Е. ИЗЛЪЧЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕДЛОЖЕТЕ БЮДЖЕТА!

    Коментиран от #28

  • 2 НЕПРОСТИМО

    20 7 Отговор
    Не ,не това е абсолютно безотговорно !!! Абсолютно безотговорно ( и непростимо) ще е да позволим на ПП/ДБ да влезнат отново в НС по вторият начин !!! Абсолютно безотговорно ще е , ако им се даде възможност да се докопат до (каквато и да било) власт !!!
  • 3 зачуден

    12 8 Отговор
    Коки ,ма това не е ли сглобеното от теб (между две пъшкания в леглото с Румката) бюджетче?! Нали ни се хвалеше (когато беше министърче) ,че това е най добрият и най гениалният бюджет ,дето България е имала някога?! Сега ,що не ти харесва?!
  • 4 В тоя парламент

    14 1 Отговор
    как случайно не падна една ракета...
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    ЧАКА ни ВИДЕНОВА ЗИМА и ДЯНКОВАЬ постна пица
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛиБеРаст

    12 4 Отговор
    Тези мошеници за няколко месеца осrаха все откъдето минаха.

    Коментиран от #20

  • 8 асанчо пеееаст такъв

    12 5 Отговор
    ходи се лови за парапета, ти за друго не ставаш! Грухтящ не.щ.астник!
  • 9 ТРАДЖЕДИ

    15 8 Отговор
    Кокорий е изпаднал в състояние на сексуален глад. Няма го СпецОфф ,няма го Наско Културата (готиното) ,няма го (дори) Божанката (в САЩ бил) останаха му само няколко депутатчета и Настимирчо.Трагедия!
  • 10 Петров

    11 5 Отговор
    Всичко на американците ще дадем , а каквото остане на урките...пълен погром
  • 11 Петров

    17 1 Отговор
    Къв Шенген, ква еврозона.....ние сме по зле от африканска държава. Събудете се
  • 12 Ами

    11 5 Отговор
    Спрете да слагате прът в колелата.Спрете да пречите да се направи каквото и да е.Няма как,вие да оаквате всичко,а да заповядвате друг да чисти след вас.Хем сте аматьори,хем се пъчите,че сте големи разбирачи.
  • 13 Така ще е в държава,

    8 7 Отговор
    в която Председател на НС е бившо пиколо и келнер!
  • 14 Пенсионер

    10 3 Отговор
    Правителството с постановление, може да вдигне МРЗ, но не иска. А, защо не иска? Нека Гълъб Донев в НС да обясни защо не иска! Според директива на ЕС, минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната за, страната! Така както са тръгнали нещата, младите хора ще бягат, дори може да почнат да емигрират в, Румъния, където от 1 януари 2023г., МРЗ става 653 евро! А, пенсиите се вдигат с 12,5%, за какво говорим?!
    Ако у нас направим заплатите на депутатите да бъдат 3 минимални заплати, което е най-справедливо, тогава няма, да се водят тези пазарлъци!
  • 15 123456

    4 1 Отговор
    кРРРРиза ! това е кРРРРРРиииииииЗЗЗаааа !
    каза Коки !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Токсик

    9 6 Отговор
    По-безотговорни, по-продажни и по-бездарни от неофашистите от ПП не е имало в България !

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #17 от "Токсик":

    Говориш глупости. Единствено ПП се сети за възрастните хора и на 2 пъти юли и октомври им вдигнаха пенсиите. Вярно с малко, ама ги вдигнаха. Предишните управляващи нищо. ГЕРБ, като беше 12 години на власт, какво направи с пенсиите? Нищо! Е....?

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЛиБеРаст":

    Вдигнаха пенсиите на 2 милиона пенсионери.
  • 21 Никой

    5 2 Отговор
    отговорен орган в страната не изпълнява конституцията. Премиер с двойно гражданство; президент според който избори трябва да се правят само пролет или есен и който два месеца не връчва първият мандат; парламент който не може и не иска да състави правителство но иска да продължава да работи и т.н. Очертава се парламент минимум за 5 месеца без редовно правителство и доста по дълго време служебно такова.
  • 22 Токсик

    9 6 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Браво, значи ПП първо вдигнаха цените двойно , а след това с малко вдигнаха пенсиите, направо похвално. Да не изброяваме поразиите, които направиха за милиарди, с които ощетиха държавата. Абе много сте кухи това евроатлантиците!
  • 23 Туйн Пийкс

    6 6 Отговор
    Онзи подставеното лице,където се води председател на ДПС,на развален български го каза,ДПС са против приемане на бюджет ,тъй като във този бюджет фин.средства щели да бъдат насочени към социалната сфера,а не за инвестиции,Сарайте искат инвестиции ,които да се разпределят от тях...
  • 24 Анинимен

    7 0 Отговор
    Трябва да има ограничение на мандатите и за народни представители защото има депутати от младежи избирани чак до побелели коси и те не мислят за нищо друго освен тяхното оцеляване в парламента
  • 25 Как е Спецов и как и говорно го назначи?

    5 1 Отговор
    Един некадърник и шарлатанин си Асенчо!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дрън дрън та пляс

    0 1 Отговор
    Бойче къде си бойче, как хубаво си живяхме без пари по твое време....
  • 28 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "хараре":

    Това е работа на боко нали е големия победител
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове