Last news in Fakti

1 Декември, 2022 08:09 19 250 11

Промяна в Закона за хората с увреждания слага край на една несправедливост

  • телк-
  • закон за хората с увреждания

Хората няма да губят финансова подкрепа до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК

Проект за промени в закона на хората с увреждания ще направи опит да реши огромния проблем със забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК на хиляди хора. Той е на омбудсмана Диана Ковачева и бе припознат от ГЕРБ-СДС, които го внесоха за обсъждане,пише "Сега".

Проектът предвижда хората да не губят финансовата си подкрепа по закона до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Тази подкрепа е обвързана с линията на бедност и в момента е между 28.91 и 235.41 лв. месечно според степента на увреждане.

Заради дългите отсрочки в медицинските експертизи от времето на пандемията тази година е особено кошмарна за работата на ТЕЛК комисиите - хиляди хора трябва да се преосвидетелстват заради изтекли срокове на решения за инвалидност. И без тази допълнителна задача обаче лекарските комисии, които се занимават с медицинска експертиза, са изключително натоварени и без хора, като на места това води до драстични забавяния до 1 година. Това означава тези хора да стоят без доходи в очакване на новото си решение.

Проектът за промени на практика въвежда едномесечен срок за ТЕЛК да излезе с решение по преосвидетелстването на човек с увреждане. Текстовете предвиждат когато човек подаде заявление за преосвидетелстване до 1 месец преди изтичане на срока на експертното му решение и ТЕЛК не успее да излезе с решение за вид и степен на увреждане, това да се счита за забавяне и финансовата помощ да продължи да се изплаща до издаването на новото експертно решение.

Наред с това се удължава и валидността на последното издадено експертно решение. Информацията за закъснението ще се обменя служебно между заинтересованите институции. Срокове има и сега, но ТЕЛК почти никога не успява да ги спази, а докато стоят без действащо решение, хората нямат право на подкрепа.

Добавя се и нова дефиниция за забавяне в закона за здравето. При установяване на временна неработоспособност, за забавено решение се счита това, което не излезе в 14-дневен срок от подаденото заявление, а при трайните увреждания срокът е 30-дневен.

Когато новото решение определи вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, хората няма да възстановяват получената в повече сума, предвижда друга промяна в закона. Те няма да връщат и суми, получени в периода на обжалване на решението. Когато решение на ТЕЛК се обжалва в НЕЛК, НЕЛК има в 14-дневен срок да реши въпроса по същество.

Законопроектът, внесен от омбудсмана и ГЕРБ-СДС, ще сложи най-сетне край на една несправедливост в категориите финансова подкрепа, която ГЕРБ упорито отказваше да оправи, докато бе на власт. Става дума за скандалното разпределение кой на колко подкрепа има право. В най-тежката категория - на хората с над 90% увреждания и право на чужда помощ, където сумата е най-висока (235,41 лв.), бившите управляващи бяха заложили допълнително изискване за вида получавана пенсия, което изхвърли в по-ниска категория стотици хора. Така години наред тези хора получават над два пъти по-ниска сума от това, което заслужават за увреждането си.

Сред ощетените бяха и шепата живи военноинвалиди в България, които бяха 181, когато битката за техните права започна, а сега са останали 160 души. Няколко години трябваха на ГЕРБ да осъзнае, че това е неправилно разпределение и тези хора са ощетявани ежемесечно със 130 лв., а са пострадали в изпълнение на военния си дълг към държавата, както сега пишат Деница Сачева и колегите ѝ в мотивите към законопроекта. С него в най-високата категория за подпомагане влизат и хората с над 90% увреждане и право на чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо инвалидна. "До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на закона ще е с повече от 130 лв.", изтъкват от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    10 19 Отговор
    Сега телкаджиите спокойно могат да си сменят колите ...отново!
    А тъмно лилавите с телк ще ударят по един кючек!
    Няма помолят организация която така или да източване пари. В Бг всеки 2ри е с телк.
  • 2 гост

    14 4 Отговор
    А ако не се произнесе правилно, ще връщат ли?
  • 3 абв

    11 3 Отговор
    с деца и внуци на бивши комунисти на докараха до тук
  • 4 да ти е*ем и стадото дебилско

    30 1 Отговор
    всеки се изказва с някаква глупост насочена към дадени индивиди от обществото ни но никой не спомена че все пак има много ама много наистина болни хора и че това е добре за тях ? или пък че невероятното заплащане от 230лв е нещо грандиозно и болните хора ще се оправят с тия пари без проблем ???

    Коментиран от #5

  • 5 Санчо

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "да ти е*ем и стадото дебилско":

    Ами дай от джоба си ! Такива общи приказки на село или при индиициите,където поколения се хранят от тия помощи! Дори и бегла представа нямаш колко са корумпирани телк- а, ама наистина никаква! А хората в нужда и сега получават внимание и грижи ! Няма как да наливаш пари някъде,без преди това да си изчистил мръсотията!

    Коментиран от #6

  • 6 ГТР33

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Санчо":

    Много грачиш против определена група хора, многоси уж принципен, ама хич не грачиш против държавните хрантутници, които може би станаха над 1 млн. броя. Освен некадърност, некомпетентност, връзкарство, щуробаджанащина, корупция, мога да добавя и мързел и скатаване, работа по 2-3 часа на ден и само физическо присъствие пред компютъра. Не те дразни ли теб- принципния, че получават заплати, премии, бонуси, 13. заплата, пари за облекло и пр. всеки месец? Една стотинка принадена стойност не носят.
    На всичкото отгоре им е казано да не съдействат на граждани и даже отпращат хората под различен претекс. Ядат парите на работещите и отказват да ги обслужват.
    Хайде да не степенуваме кой по- по- най яде държавни пари!

    Коментиран от #7

  • 7 Санчо

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГТР33":

    Всичко което си написал е много вярно и съм съгласен не на 100,ами на 1000%! Но темата си е за телка....и пак казвам докато не се изчисти мръсотията,няма никакъв смисъл от наливане на пари,и то само защото партиите трупат политически девидент ! Разбира се тука и лекарите са в далавера та,. Ами само застани на паркоместата в големите супермаркет или молове и гледай хората с телк! И тия същите вземат именно от парите на някой който реално се нуждае от тях! Е,трябва ли да продължава така,инатях да се увеличават парите!
  • 8 Икарус

    5 0 Отговор
    Аз съм с трайни увреждания, ТЕЛК-а ми изтече на 1ви ноември, а ме викат за преосвидетелстване чак на 10ти януари. Това значи че три месеца оставам без пенсия, точно в месеците когато имам нужда от пари да си платя тока, в най-трудната инфлационна зима... Иде ми да умра, да не се мъча Това не е живот. А те нека си продължават да се карат в парламента За и Против хартиените бюлетини, щом им е толкова важно. Безсрамници, два месеца минаха от ПЕТИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, а ние сме все още без правителство. Писна ми от тоя живот.
  • 9 Манчева

    2 0 Отговор
    Да се махне преосвидетелстването на решения на ТЕЛК за уврежнения/болести, които са неизлечими и са доживотни. Каква е логиката да се преосвидетелстват такива....? Например слушах репортаж на една майка, че се иска преосвидетелстване за деца с аутизъм или такива с глутенова непоносимост, мисля че беше, което майката сподели, че е доживотно състояние на организма. При определени показатели на детето, които се следят и има влошаване, се отпускат средства за специална диета за това дете, и когато показателите влязат в норма, помощта се спира. Но спирайки помощта/ съответно диетата, детето пак започва влошаване на показатели, което отново предполага да се представят доказателства за влошените му показатели и така в един омагьосан кръг. Безумие пълно!
  • 10 Инвалид

    1 0 Отговор
    Браво на Герб, къде са цоцаалистите, или само секса са леви.
  • 11 Мама

    0 0 Отговор
    С чук и бег
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове