Last news in Fakti

3 Декември, 2022 11:02 2 088 26

Политолози: Депутатите преобърнаха дневния ред на обществото

  • депутати-
  • избори-
  • изборен кодекс

А обществото има много други точки в дневния ред

Политолози: Депутатите преобърнаха дневния ред на обществото - 1
Снимка: БГНЕС

В рамките на 2 месеца политиците преобърнаха дневния ред на обществото и представиха промените в Изборния кодекс като едва ли не най-важния закон в държавата за следващите 10-15 години напред.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ специалистът по политически комуникации проф. Росен Стоянов и политолога Георги Киряков.

Отегчението беше толкова голямо от този маратон, че аз в края на краищата не разбрах какво точно е гласувано и ще трябва доста сериозно да се върна във всички дебати, свързани с изборния кодекс, за да мога да осъзная какво реално депутатите ни предлагат като начин на гласуване.

„Оказа се, че Изборният кодекс е ябълката на раздора между партиите, което създаде напрежение в обществото. А обществото има много други точки в дневния ред, които трябва да бъдат решени и на които, нито парламентът, нито служебното правителство дава отговори“, посочи политологът Георги Киряков.

Според експертът по политически комуникации проф. Росен Стоянов хаосът с гласуването на отделни предложения за промени на изборните правила е бил толкова голям, че в крайна сметка е трудно да се определи кой ще понесе политическа отговорност за конкретни грешни решения.

По думите на проф. Стоянов в предизборната кампания никой не е поставил акцент върху този законопроект.

Българските граждани, които решиха да гласуват, все пак участваха в процеса, делегираха властта на тези политически партии, които преобърнаха дневния ред и поставиха този законопроект като едва ли не най-важното пред България в близките 10-15 години.

Според политолога Георги Киряков никога не е имало единствен и неповторим, справедлив начин на гласуване.

„Затова има разнообразие от избирателни системи в целия свят. Има разнообразие от начини на гласуване, включително в САЩ не е само с машина“, посочи той.

Според него най-вероятно президентът ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс, но подчерта, че държавният глава все още не е изразявал окончателна позиция по въпроса.

„Ако трети мандат се даде на БСП, президентът ясно казва, че иска да се върви към предсрочни избори. Само че той може да не го направи това нещо, защото него ще го обвинят в предсрочни избори“, отбеляза Киряков.

„Единствената логика, която намирам в търсене на изход чрез „Български възход“ е, че Радев ще има байпас да заобиколи ръководството на БСП, отново оставяйки на разположение и подавайки позитивен сигнал към избирателите на БСП, като подкрепи човек, който е гравитирал около това пространство, но и два пъти бивш негов министър-председател“, добави проф. Стоянов.

Политолозите прогнозират по-скоро избори, отколкото съставяне на правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    21 3 Отговор
    Кога политиците са се съобразявали с дневния ред на обществото?
  • 2 Към "политиците" и депутатите:

    14 6 Отговор
    ГЕРБ + ДПС + БСП = коалиция"ЗА НЯКОЛКО ДЕПУТАТА ПОВЕЧЕ" ! Защото хранените ни хора могат да останат без работа, а те освен да са депутати друго не могат!
  • 3 Българка

    19 10 Отговор
    Тройната хартиена банда направи погром над честни и демократични избори. ГЕРБ-ДПС-БСП широко отвориха пшортите за купен, контролиран, подправен в протоколите вот. Те изтърбушиха Изборния кодекс и РЕАЛНО ОТМЕНИХА/ ЗАБРАНИХА МАШИННИЯ ВОТ, СЛЕД КАТО МАШИННИЯТ ПРОТОКОЛ НЯМА ДА СЕ ПРИЗНАВА, А РАЗПИСКИТЕ ЩЕ СЕ БРОЯТ ИЗГОДНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИК , където тройната банда има мнозинство. Машините са прескъпи принтери, но все пак призовавам да се гласува машинно и да се атакуват резултатите от ръчното прекрояване на следващи избори . Машините все пак имат памет и може да се сравни машинен протокол с ръчно преброени/ откраднати гласове

    Коментиран от #8, #18

  • 4 ТаУмВзе

    20 3 Отговор
    Няма ни общество, ни Народ на територията. Търбушат търгашите в Последна национална катастрофа и тва е.
  • 5 А не бе

    13 5 Отговор
    Коня, Моня, Протести, Ристю и Танас....Киро и Кокор, евтината газ, азерска ми дойде и вдигнаха цените вчера яко, Лукойл, за кво ни е, АЕЦа, за кво ни е, Мариците, за кво са ни...... Чаира за кво ни е.... и тъй
  • 6 Мнение

    12 15 Отговор
    Просто Кирчо изпадна в истерия.Затова.Взеха му вълшебната флашка.
    В никоя нормална страна не гласуват с тези машинки.Пробвали са ги и са ги забранили.Нас на балами ли ни правите?

    Коментиран от #25

  • 7 Бюджет няма

    19 1 Отговор
    Радев пълни фонд война, хората мрат от глад и недоимък, туберкулозата отново се появи.... Мине, не мине някое село го наводняваме да не скучаят хората, държава няма ......а депутатите си вдигат заплатите на всеки три месеца
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лойко

    12 2 Отговор
    Ами,обърнатите правят обратен
    дневен ред.Всъщност,депутатите
    са вредни за нашето общество.
    Т.е.,ние сме си мазохисти,сами на
    себе си.Тази институция,е противо-
    държавна.Има ли държава ,в обществото.
    Джон,защо българите нямат
    държава?
    Защото,нямат общество ,сър.
  • 10 За Янев плазмодия ли бе ?

    16 2 Отговор
    чрез „Български възход“ Радев щял да има байпас да заобиколи ръководството на БСП....... Ти не си у ред бе писателя !..... Янев, приключи с политиката ! При следващ парламент го няма !

    Коментиран от #15

  • 11 Янев има шанс само

    11 2 Отговор
    Ако почне да вряца: "НАТО вън" ама пак никой няма да му повярва
  • 12 Истината!!!

    15 3 Отговор
    Българските депутати и по-точно "Хартиената коалиция", за пореден път показафа, че не народа, достойният му живот и просперитета им е важен, а важно им е как по подъл и подмолен начин да си нагласят законите така, че да откраднат по непрозрачен начин някой глас повече и да вкарат някой депутат повече в Парламента, за да заграбят властта и да се доберат до ФИНАНСОВИТЕ средства на държавата ни!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Германия:

    7 1 Отговор
    Планираното основно обезщетение за различните групи е както следва: самотните лица и самотните родители ще получават 502 евро на месец вместо сегашните 449 евро, т.е. с 53 евро повече. Двойките или съвместните домакинства ще получават 451 евро на партньор, увеличение с 50 евро. Възрастните в заведенията за грижи, както и тези под 25 години, които все още живеят в домакинството на родителите си и не са наети, трябва да имат право на 402 евро - увеличение с 45 евро в сравнение със стандартната ставка Hartz IV.За младежи между 14 и 17 години се планира увеличение от 47 до 420 евро, за деца от 6 до 13 години с 39 до 348 евро и от 35 до 318 евро за малки деца.

    Тези проценти са далеч под нивата, изисквани от социалните асоциации, и ще послужат само за увеличаване на нивата на бедност. Детската бедност също ще се изостри значително. Съществуващите напълно неадекватни размери на обезщетенията пречат на децата и младежите да бъдат осигурени правилно. През 2021 г. детската бедност в Германия достигна 20,8 процента, т.е. всяко пето дете расте в бедност.

    Коментиран от #14

  • 14 А ние къде сме, в Европа ли сме верно

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Германия:":

    А?.......къде сме?
  • 15 Атлантизъм цена нема

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "За Янев плазмодия ли бе ?":

    Янев самостойно и персонно ще се съедини партийно и индивидно с новото ляво обединение и лично той пак ще си рахатясва у собранието.

    Коментиран от #20

  • 16 Закс

    7 1 Отговор
    Дипутатити не работят за обществото а за заплати и не само ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дайте

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    и ние да ги изтърбушим на следващите избори. Без Герб, ДПС и БСП. Те са си токсични от създаването.

    Коментиран от #21

  • 19 А не бе

    3 0 Отговор
    На ти булка "атлантик"...Мъжа ти безработен ще е, а ти св..ки ще въртиш по магистралата !!!!Шолц завърши речта си под аплодисментите на публиката
  • 20 ще се съедини партийно

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Атлантизъм цена нема":

    Ще съедини той, ама фазата и нулата.....
  • 21 Ще ги изтърбушим я

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Дайте":

    Ама киртаците и ДБерастите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТКО

    5 1 Отговор
    Е нали ги изтърбушихте...направихте си ваши закони за една нощ и на разпети петък ги вкарахте!!! И така за две години...ни разкатахте държавата и народа!!!!
  • 24 Стадото

    7 1 Отговор
    което избра в парламента да влязат крадци, лъжци и слуги на мафията, да се радва на избора си, докато го лъжат и крадат! Когато поумнее, може и да живее по достойно! До тогава, може само да блее!
  • 25 Що бе

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Щатите, Белгия и Австралия не са ли нормални държави?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове