Last news in Fakti

6 Декември, 2022 07:15 2 554 17

Поискани са само половината ваучери за украинци

  • ваучери-
  • украинци-
  • поискани

И Международният червен кръст започна програма за финансово подпомагане на уязвими групи бежанци

Поискани са само половината ваучери за украинци  - 1
Снимка: БГНЕС

26 549 украинци са поискали ваучери от 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, съобщи Агенцията за социално осигуряване в отговор на въпроси от в. "Сега". Раздадените ваучери от началото на проекта на 1 ноември досега са 22 928. Това е половината от очакваното количество ваучери, които трябва да се реализират в рамките на тази програма - 40 000.

Дирекциите за социално подпомагане в страната приемат заявления за ваучерите до края на декември, т.е. за вземането им остават малко дни, като се имат предвид празниците. Срокът за използването на ваучера е 2 месеца от датата на издаването им.

Малкият брой заявления е странен на фона на огромните проблеми с изхранването на бежанците в последния месец. Както "Сега" многократно писа, кабинетът спря да плаща за храна на настанените в хотели и бази и дори не благоволи да си признае за това. Промяната в условията на т.нар. "хуманитарна" програма е от 16 ноември. 9 дни по-късно Министерството на транспорта пое ангажимент да предоставя храна в подопечните му бази, което реши само частично проблема. Оттогава насам за част от хората се грижат доброволци, БЧК също помага с храни, а като цяло проблемът стои нерешен и много бежанци тръгнаха да търсят подслон в Румъния.

Ваучерите са само за 100 лв. и еднократни, но все пак са някакво решение в безизходицата, затова пълното им усвояване би било от помощ. Възможно е обаче хората да се притесняват да ги искат от страх да не бъдат лишени от подслон или др. помощи, тъй като в началото на проекта някои социални дирекции превишиха правата си и изискваха информация от доброволчески организации за подпомаганите от тях хора.

Нова възможност

Паралелно с държавната програма, БЧК също обяви преди няколко дни, че започва финансово подпомагане на бежанците. Това е кампания на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. За украинците в България сумата е 125 лв. еднократно. Подкрепата е предназначена за домакинства с дете под 18-годишна възраст или възрастен член над 60-годишна възраст, както и за домакинства, в които има човек с увреждане или хронично заболяване, или пък бременна или кърмеща жена. Сумата ще се дава и на самотни жени без друг възрастен придружител, като от указанията се разбира, че става дума за еднократна сума на всеки член на домакинство, който има право на помощта, т.е. попада в една от изброените групи.

Статистика

Според информация от щаба в момента у нас има 9697 души, настанени на издръжка на държавата (в хотели и държавни бази). Над 900 000 украинци са преминали през България от началото на войната, от тях в момента тук са около 51 000 души.

Още за ваучерите

Финансирането за ваучерите идва от Оперативната програма за храни на ЕК, а според нейните ограничения ваучерите могат да се ползват само за неотложни нужди от храна, детски храни и дрехи, училищни пособия, хигиенни материали, но не и за лекарства например. Забрана има и за купуване с талоните на тютюневи изделия, вино, спиртни напитки, пиво.

По повод първоначалните сведения, че някои вериги магазини отказват да приемат ваучерите за украинци, АСП изтъква, че в кампанията имат ползотворно сътрудничество с "Билла", "Т – маркет", "Кауфланд", "Жанет", "Фантастико", както и с малки локални търговци, които са партньори по линия на семейните помощи за деца. Тъй като отчитането на ваучерите от търговците тепърва започва - те се отчитат от седмо до десето число на следващия месец, към момента са осребрени само 277 броя.

Условията към кандидатите са да имат статут на временна закрила и да попълнят анкетен талон, като донесат регистрационна карта на чужденец, личен документ за самоличност и адресна регистрация. Ваучерите се изплащат на човек, а не на домакинство, т.е. майка с две деца например ще има право на три ваучера по 100 лв. Това е втората директна помощ към бежанците след еднократните помощи от 375 лв., каквито се полагат и на българи при непредвидена криза. Въпреки че се раздават едва сега - на прага на зимата и в края на годината, тези ваучери бяха едно от първите неща, които кабинетът обещаваше за бежанците през март.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    50 1 Отговор
    ваучери за бг пенсионери кога по 100 лв.

    Коментиран от #3

  • 2 Вие решихте проблемите на Българския

    53 1 Отговор
    Народ, та раздавате на мързеливите Украйнци помощи! Срам и позор сте, но то марионетките са си такива!
  • 3 Един БЪЛГАРИН

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    ПО 70ЛВ за коледа на калпак БГ пенционер а за тия................
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кабел

    39 0 Отговор
    На укрите месото,а на БГ пенционер-зелето.
  • 6 Бако

    38 0 Отговор
    Естествено че няма да иска ваучери. Друго си е да те хрантутят в хотел 5 ок инклузив. Докога ,докога ще търпим наглите украинци?
  • 7 Опааа

    30 2 Отговор
    Какви ваучери за тия търтеи бе! Мачкаааааай Вова! Слава! Денонощно дронове и ракети! Слава!
  • 8 12345

    27 1 Отговор
    Изгонете готованците окраинци. Да отидат в тъпите сащ ,които ги защитават и снабдяват с оръжие против Русия.За Вл. Вл. Путин! За Русия!
  • 9 Проблемът

    13 0 Отговор
    Не е в тези 100 лв а в разделението което съществува по отношение на емигрантите бягащи от демократични и другите които бягат от тоталитарни бомби
  • 10 Хххп

    22 0 Отговор
    Не ги искат, защото не са опрели до тях, те Синти си имат. Искат олинклузив в пет звезди. Не стана ли ясно това и на слепи, и на глухи?!

    Коментиран от #14

  • 11 8585858

    12 1 Отговор
    Ами дайте ги на пенсионерите, те имат нужда, реална нужда. Не са артисти като уккрите. Те дойдоха за пляжата и кушането, факт.
  • 12 Трт

    15 0 Отговор
    90процента от Българите немогат да си позволят и един ден в 5звезден хотел ,а те месеци без пари.
  • 13 тр5тр

    11 0 Отговор
    Трябва да се проверява имотното състояние на всеки. Може да имат жилища в мирните части на Украйна и да са ги дали под наем. Може да имат жилище в Бг, да са го отдали поднаем и да живеят на хотел.
    Трябва да се проверява адресната им регистрация в Украйна. От зона на военни действия ли са дошли, или от зона без война.
  • 14 стига!

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хххп":

    Не искат ваучерите от страх, че ще проверят имотното им състояние и колите им. Държавата трябва да отсее истинските бежанци от туристите. Не може на всеки да раздава безразборно.
  • 15 Даа!,

    10 0 Отговор
    А за нашите баби,дядовци- рода на пенсия,по 70 лева.Пак еднократно.Точно онези,който десетилетия са изграждали тази държава.На украйнеца-стотачка- за Коледа! Не го питат от кой регион,как е дошъл,кога,с какъв превоз,мъжете
    - дали подлежат на мобилизиация.Даваййй- на ангро.Важното е,че е от Румъния им даваше в лей по наши осем лева дневно!? Да се оправя! Затова през тях минават скорострелно.Ганъо е богат- швейцареца на Балканите!
  • 16 От първото

    11 0 Отговор
    нашествие на тези скакалци,до момента ( и продължава харченето) сме ударили няколко стотин милиона български левчета- народна пара.Защото приехме от кол и въже.Грам проверка от кой регион на Украйна.Почти сигурно е,че няма от регионите Донецк- Луганск.Лично съм виждал десетки техни коли с украинска регистрация- киевска,лвовска,херсонска,новгородска регистрация.Нерде Стамбул,нерде Ямбол по комшийски! Надушиха и през нета, директно си предават инфото.Тук е далавера нон стоп.Пет звезди хотел,ол инклузив, безплатно лечение,дори и транспорта ти плащат.С коли от среден клас нагоре.Истински бедния,дори не може да стигне до тук.Само за гориво, нощувки,му трябват хиляди евро.А сега,за капак нашите Йес сър,по стотачка на калпак.И те се мръщят? Дайте на старите хора по сто лева ваучер,бе наколенки! Да посрещнат поне християнска Коледа що годе прилично!

    Коментиран от #17

  • 17 Шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "От първото":

    А стига бе!!! Видял си украински коли с Новгородска регистрация!!! Аз направо спя!!! Дори не съм разбрал, че украинците са превзели Новгород!!! Ако не са го направили по море, значи са отрязали Беларус от Русията!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол