Last news in Fakti

8 Декември, 2022 06:12 1 034 3

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево"

  • явор гечев-
  • министър-
  • гкпп капитан андреево-
  • бабх

Това е работа на редовното правителство, смята министър Явор Гечев

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево" - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево". Това е работа на редовното правителство. В момента на граничния пункт част от проблемите са решени, но все още съществуват други. Стараем се да не се образуват големи опашки. Фитосанитарен контрол се извършва само на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден. Подали сме документи за обществена поръчка за апарати, които ще могат да осигурят по 100 проби на ден.

Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от novini.bg, по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия - правни, фактически и процесуални - за защита на интересите на държавата и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.

"Все още нямаме екшън план за "Капитан Андреево", но успяваме бързо да реагираме и засега се справяме добре", коментира д-р Иван Шиков, който едва преди два дни бе назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ, след отстраняването на неговия предшественик. Той допълни, че все още не е успял да се запознае в дълбочина с дейността на граничните пунктове, които досега не са му били ресор.

Министър Гечев каза още, че не разглеждат варианти за пускане на частни лаборатории, но мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, за да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни. "Войната в Украйна промени трафика както в Европа, така и в Азия. Предвижда се той само да се увеличава в следващите години", допълни министърът и обеща, че всеки проблем, който беше изнесен в медиите, ще подлежи на пълна проверка.

Относно визията си за бъдещето на БАБХ д-р Шиков изтъкна, че през последните години агенцията е била олицетворение на недобри практики, затова той ще работи в насока връщане на добрия ѝ имидж. Той подчерта и факта, че БАБХ не е само "Капитан Андреево".

Министър Гечев отбеляза, че една от забележките, които е имал към вече бившия изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, е бил недостатъчният административен капитал на правния отдел на агенцията. В тази връзка Шиков сподели, че е предприел действия по възстановяване на дирекцията, която към момента работи на половината си капацитет.

Що се отнася до процедурите по държавната профилактична програма, изпълнителният директор на БАБХ увери, че голяма част от тях вече са стартирани. След откритото миналата седмица огнище на бруцелоза може да се каже, че има известен проблем с болестта при едрите преживни животни, но при дребните е заложено 100 процента вземане на кръвни проби, с което смятам, че ще успеем да се справим до края на годината.

По време на изслушването беше констатиран и друг проблем в агенцията - всички такси, които БАБХ събира, отиват в държавния, а не в нейния бюджет. Същевременно министър Гечев определи ведомството като "тежкоразходно". Затова Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" правят всичко по силите си, за да подкрепят дейността на агенцията.

На комисията беше решено на заседанието другата седмица отново да има изслушване с министър Гечев и д-р Иван Шиков, този път на тема стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика, който беше одобрен от ЕК вчера.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свини

    6 2 Отговор
    Не се накрадохте, ей.
  • 2 Хихихи..

    4 2 Отговор
    И "редовното" и "нередовното" правителство са две мишлета от един таван с хранилка Козяк..
  • 3 Рог

    3 0 Отговор
    Чакат правителството на герб-дпс
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове