Last news in Fakti

8 Декември, 2022 22:50 2 094 33

Стоян Сталев: Срещу мигрантите трябват не само демократични, но и насилствени средства

  • мигранти-
  • войната в украйна-
  • шенген

Имаме четири или пет големи КПП-та, които са претоварени, там не са правени инвестиции от може би 40 години, посочи бившият външен министър

Пропуснахме някои неща, които трябваше да се свършат в самата България, а също и в европейските страни, които имаха резерви към членството на страната ни в Шенген от много години. Беше важно да се води открит диалог с правителствата на Нидерландия и Австрия без да се скриват недостатъци или проблеми, а да се потърси помощ за решаването им. Ние трябва да свикнем на европейски маниер на диалог – той трябва да е открит и откровен, трябва да посочваме нашите проблеми и да търсим помощ за решаването им. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, пред телевизия "Блумбърг".

България има много тежко географско положение, тя е югоизточната граница на Европейския съюз и граничим с държави, през които има голяма миграция. Не е лесно с демократични средства да се спре тази миграция. Европейският съюз трябва да се замисли, че трябва да се взимат и някакви насилствени мерки за спиране на насилственото преминаване на държавните граници на Европейския съюз. Това не е малко престъпление и не трябва да се принизява пресичането на европейската граница.

Не можем да имаме външна политика след като почти две години няма стабилност в държавните органи. Има текучество и политическо противоборство, което не държи сметка за ефекта зад граница. Можем и трябва да спорим вътре у нас колкото искаме, но навън трябва да се опитаме да бъдем честни с нашите европейски партньори.

Освен мигрантската криза, ние виждаме състоянието и отчайващата инфраструктура на нашите КПП-та.

„Имаме четири или пет големи КПП-та, които са претоварени. Там не са правени инвестиции от може би 40 години. И те са в същия вид, каквито са били по време на социализма. Нищо ново не е направено. Не се взимат мерки за облекчаване на потоците. Трябва да се изгради нова инфраструктура, да има по-голяма гъвкавост на екипите и когато има натоварване, да са много повече.

„Това е особено фрапиращо за основната ни функция да бъдем транзитен коридор на Европа за Азия”.

Войната в Украйна и желанието бързо да се приложи Зелената сделка влияят негативно на пазарите в Европейския съюз, които не са подготвени за такива трусове, каза още Сталев.

Пренасочването на инвестиции не може да става с административни или политически решения. Административното насочване на инвестиционни потоци към едни или други стопански операции е фатална грешка. Време е в Европейската комисия много сериозно да се замислят върху скоростта, с която могат да бъдат постигнати климатичните цели. Това са легитимни цели, но трябва да се постигат с пазарни механизми. Само пренасочване на финансови потоци към определени цели няма да може да създаде конкурентна зелена политика.

„Това е по-голямото ми притеснение даже и от военната ситуация, защото в даден момент тази ситуация може и да утихне, но форсирането и администрирането на зелената политика не трябва да става по този непазарен начин”.

Коментирайки опита за държавен преврат в Германия, Стоян Сталев посочи, че този случай не трябва да се подценява, но че в него има известна комичност. Аргументите на движението „Граждани на райха” много приличат на аргументите, които се използват от Русия в настоящата хибридна война, а именно, че Германия е васална държава, че тя не се управлява от своите конституционни органи, а от подземна, тайна държава и от чужбина; че демокрацията вече не е успешен модел за управление и трябва да се въведе феодализмът, тоест връщане към империята.

Германските разследващи органи не говорят за установена руска връзка, но не е изключено те да не искат да обсъждат подробно този въпрос.

По думите на Сталев съюзът между Америка и Европа е много важен, а Европа няма друг континент, с който да има абсолютно същата ценностна система. Всички приказки, че Европейският съюз е васал на Америка, са абсолютно неверни и смешни и целят да обезличат ЕС.

Стратегическият въпрос е единството на самата Европа, която трябва да вземе по-сериозно забележките, които има Източна Европа. Ние познаваме много по-добре Русия, системата на управление там и не трябва само бизнес интересите да диктуват някои решения.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    23 5 Отговор
    Сирийските и иракски бежанци от Ердоган ще настаним в хотели на морето.
  • 2 Каква

    17 6 Отговор
    интелектуална шумкарска физиономия само , типичен "дипломат" .
  • 3 КПП

    11 2 Отговор
    Не бе Стоьо, трябва ред!
  • 4 Котка ученият

    10 8 Отговор
    Разбира се, имаме нужда от няколко бригади, въоръжени с HIMARS.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Очеизвадно

    21 3 Отговор
    Разграден двор с претенции за непробиваема крепост. Или..." Слушай какво ти говоря, не гледай какво правя". И освен на политиците, на никой не му е...за шенг.
  • 7 беленейске

    14 1 Отговор
    ако баща ти не беше Живко никой нямаше да те знае.
    справка - фамилията Марковка
  • 8 за който не знае

    6 1 Отговор
    През 1990 г. става съветник на президента Желю Желев, а от 1991 до 1998 г. е посланик в Германия. През 1997 г. е министър на външните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски. От 1998 до 2006 г. е посланик в Анкара.2 От март 2006 до 2010 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.34

    Член на Арбитражния съд при БТПП;

    Носител на ордена „Голям кръст за заслуги “ на ФР Германия, 1998;

    баща
    През 1990 г. Живко Сталев е председател на Централната избирателна комисия за VII велико народно събрание, председател е на Конституционния съд от 1997 до 2000 г.

    Коментиран от #10, #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тоя

    7 2 Отговор
    като с тесла дялан .
  • 12 Сашо Костов

    12 1 Отговор
    Който минава незаконно границата на Републиката Стрелбаа да седи там на мрежата чакалите ще го оправят да видим ще прескачат ли китайската стена на Валери Симеонов Винкела от Бутан
  • 13 Цензура

    23 1 Отговор
    Самата идея, че трябва да се молим на някакви си там в брюксел или където и да е - да ни позволят да пазим гграницата си от някакви дивaци, които нахлуват със сила през нея, е абсурдна и показва колко ниско сме паднали като държава. Граничарите едва ли не трябва да търпят да бъдат тероризирани, унижавани, дори убивани, та сакън да не нарушат "правата" на агресорите? Къде в международното право изобщо съществува понятие "мигрант"? Нима една суверенна страна няма право да защитава границата си и нима това не е основен принцип на суверенитета? Днес ни казват, че не можем да спрем със сила мигрите да нахлуват в държавата ни, която е наш дом, утре ще ни кажат, че нямаме право да ги спираме да нахлуват и в домовете ни !!!

    Ако имах власт, щях да заповядам тая сгaн да бъде избивана с картeчници и само да смеят урсулата, гутериш или който и да е да зинат, веднага щях да им кресна да си затварят вoнящите моpди !!! България е наша, а не на всеки талибан, решил да нахълта тука !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пак

    6 1 Отговор
    някакъв ДС агент ръси мозък !
  • 16 Анонимен

    2 13 Отговор
    Не може да стреляте по невинни хора. Това ми напомня в ония мрачни комунистически времена. Кое не одобрявате, че трябва към мигрантите да се подхожда с много приятелски тон. Те са деца, поне момчето, което беше ранено, но си имаше при Живков ред, открит лист, а и системата е била в ония години диктаторска, а днес е демокрация и явно запада именно затова по много показатвли не ви одобряват.

    Коментиран от #21

  • 17 елементарно

    10 1 Отговор
    Влакове трябват и ж.п.инфраструктура.Всички тия тирове се товарят на вагони,минават през скенер и пътуват за където си искат.Нито ще пречат на трафика,нито ще развалят пътищата.Ама,мафията не дава.Пропаднала кочина.
  • 18 Сталев?

    4 3 Отговор
    Едните на петзвездни хотели на морето, а другите - с насилствени средства?

    Коментиран от #32

  • 19 така де

    3 2 Отговор
    Щом не ни искат, защо да се избиваме с мигрантите? Те не искат тука, искат в истинския ЕС. Пускайте ги и по живо по здраво!
  • 20 И някъде тогава беше

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "за който не знае":

    Като Посланик германски министър,или друг важен пост го пита:Вие българите докога ще лъжете?И това по новините го казват по повод зачестилите измами и обещания към чужди търговци,дошли в страната да сключват сделки и връзки за бъдещето.По-нататъка знаем как се разви животът
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами да

    4 6 Отговор
    Подкрепям г-н Сталев за позицията!
  • 23 Истина ви казвам

    2 7 Отговор
    Първият мигрант в Европа пак е убит в България,но през 2о15 от садистът милиционер който беше покрит от тайните бг служби уж било рикошет от мост в бургаско! Сегашния случай не е прецедент.

    Коментиран от #24

  • 24 Ийсус

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Истина ви казвам":

    Милиционерът садист се казва Вълкан Хамбарлиев отСредец.Стреля по невъоръжени хора на месо!!!

    Коментиран от #33

  • 25 Гордостта на Тарра

    6 1 Отговор
    Много меки китки сте станали... На границата се стреля по принцип като нахлуваш в чужда територия по неосътвения ред .. ква работа имаш там никва значи си нарушител човек с незаконни действия..
  • 26 бихте ли пояснили

    5 0 Отговор
    Отново стигаме до същността - - - тия индивиди повече бежанци ли са или са мигранти ?!?!? Може би има различни подходи към тях според статута им , а може и да е интересно как всички са с изгубени лични документи ,а пък си носят смартфони.....и обхват имат,и роуминг......хм............?!?
  • 27 Упс

    1 0 Отговор
    Да и после женевски конвеци по правата на човека Хелзинки специализиран съд да гледа дела.
  • 28 Оопс

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Сега си ги пускат Мексико е навлезнало в територията на САЩ мигрнската Круиз ще ти се стори като излет същност това е основата евтина работна ръка стоки за всички от сърце.
  • 29 Чета тука

    5 1 Отговор
    "меките китки" и се чудя - трябва ли въобще да имаме граница и има ли тя почва у нас?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Геша

    1 0 Отговор
    Трябва, ама продажните телевизии , НПО-тата и много половата мисирщина от Св. Европа и вмирисано Зеле не дават дума да се издума за това.
  • 32 Геша

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сталев?":

    А бе докога трябва като на идиоти бавноразвиващи да ви се повтаря и подесетва че Украйна и те идват от страна с военни действия, с документи и през ГКПП с разрешение на властите.А криминалите нарушители на границата са престъпници, идват от Турция където война няма, с умишлено унищожени документи,въпреки че в Турция са имали такива и са млади, изпечени лъжци идващи заради социалната баница.Аман от дебили!
  • 33 Колко

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ийсус":

    ника ти са нужни за да се скриеш че си предател -антибългарин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове