Last news in Fakti

12 Декември, 2022 13:10 1 225 22

Политолог: Кабинетът "Габровски" е опит да се направи ГЕРБ по-приемлив партньор

  • кабинет-
  • гурб-
  • стратегия-
  • партньор

Борисов казва: Ако не се сформира правителство в рамките на този парламент, причината няма да е в ГЕРБ, а в останалите партньори, смята Теодора Йовчева

Този кабинет няма да мине, най-вероятно отиваме на нови избори, това заяви политологът Теодора Йовчева пред радио "Фокус" в коментар на изпълнения от ГЕРБ мандат.

"Бях изненадана, че се върна изпълнен мандат и това да отиде в зала. Както е известно, нашата процедура е двустепенна - първо се предлага министър-председател, след това състав и структура на министерския съвет. Ясно е, че още при гласуването на Николай Габровски като премиер няма да се случи, така че и Министерският съвет няма да бъде гласуван", каза тя.

Разнородните предложения за министри, които станаха ясни от изпълнения мандат с премиер проф. Габровски и които вече са били част от други правителства преследват две цели - първата е да се предложи кабинет, какъвто и да е, поради нагласите че над 60% от българите искат кабинет, макар и с компромиси, а електоратът на ГЕРБ е с най-изразена нагласа за съставяне на кабинет, стана ясно от думите на Теодора Йовчева.

Според нея вторият план е, че това е част от стратегията на превръщане на ГЕРБ в по-приемлив партньор. Във времена на криза много често се тиражира тезата за обръщане към експерти, а не към партийни лица. Това което виждаме като поведение от страна ГЕРБ, е адаптиране на партията към по-широка аудитория, а от друга страна - към възприемането ѝ като по-приемлив партньор с ясно послание от лидера ѝ Бойко Борисов: "Всички искат да има сформирано правителство, ето аз предлагам правителство, равноотдалечено от всички останали сили. Ако не се сформира правителство в рамките на този парламент, причината няма да е в ГЕРБ, а в останалите партньори".

"Термините "експертно" и "програмно", с които някои се опитват да определят характера на предложения кабинет, са малко мъгляви. Програма трябва да има всяко правителство и всяко правителство се предполага, че трябва да има експерти", каза Йовчева.

Тя коментира и варианта чрез парламентарни трикове кабинетът "Габровски" да мине: "Не виждам кой ще го направи - "Възраждане" са изключително радикални в позицията си, БСП неколкократно потвърдиха в последните 3-4 дни, че няма да излязат от зала, че няма да подкрепят този кабинет. Съмнявам се някой от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" да предприеме такова действие. Най-малкото те имат стратегическа полза от подобно нещо. Според мен просто този кабинет няма да мине и най-вероятно ще се отиде на нови избори", допълни политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Капка будурова

    4 10 Отговор
    Президентът продължава да работи за пунта Мара и няма вето. Бави се, иска герб да напазарува депутати за да мине гербетронското правителство в НС и да продължат да крадат. И да мине пак ще го свалят обаче вече заедно с президента
  • 3 Факт

    12 2 Отговор
    Безспорен факт е, че това правителство е на ГЕРБ и ДПС! Те ще го подкрепят на сто процента. Много вероятно е и Български възход да ги подкрепят. Така имат общо 115 гласа. Трябват им още 6 гласа. Врътката може да мине, ако депутати от ПП, БСП, ДБ умишлено отсъстват от заседанието и така кабинет може да бъде избран и с 115 гласа. Ще има ли игри с присъствието ще видим, това би било индиректна подкрепа. Правителство може да бъде избрано и с 62 гласа, ако в залата има само 121 депутати. Това най-вероятно е заговора на Доган и Борисов!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ева Лореда 👸

    1 3 Отговор
    Само Пет неща ,нямат Алтернатива ,ПОРНОТО, Пътешествията По света,Бирата,Слушането на Хубава музика,Гледане на хубави аржентински жени и мадами в нета, за,политката,и войните ,дреме ми на прашките и гьостерицата
  • 6 Опит

    9 4 Отговор
    на криминална шайка да се закичи с поредния лекар мутренски , от Балтовата клика ? Мнооого "престижно" нещо , а и "доверие" !
  • 7 къде е миндя

    5 1 Отговор
    що политолог изпълзе
    а къде е оксфордския гений от миндя да даде и той мнение
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Маринов

    8 6 Отговор
    При този Габровски са ходили наши познати за изследване и експертиза. Те не са богати хора и са му предложили само 200 лв. за услугата.
    А той е най-нагло и им казал: "Какви са тези 200 лв? Това тук да не е фризьорски салон?!?"
    Той е такъв арогантен, както и Борисов. Ама разбира се, че Борисов ще си избере човек по свой образ и подобие, няма да изберем нормален човек, я!...

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Ева Лореда 👸

    3 3 Отговор
    За да успееш в живота са ти нужни пет неща само ,да имаш женски сиси,да,имаш женски полови гениталий,Непукизъм ,Упорство ,и Хитрост
  • 11 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Маринов":

    Габровски е от крадливата шайка на Балтов в Пирогов.
  • 12 С.П.

    9 3 Отговор
    И на децата в детската градина е ясно, че зад предложените министри ще се формира втори ешалон - зам.министри, началници на политически кабинети и съветници в полоточеските кабинети, които ще са кадри на ГЕРБ. Последният пример беше в МРРБ - тогава министр беше Петя Аврамова, а за неин заместник беше назначен Нанков, който реално ръководеше министерството.
  • 13 ббкд4

    9 6 Отговор
    ГЕРБ никога няма да бъде приемлив партньор. Организирана група са те, група, която заби Бг в дъното.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чуторан

    8 5 Отговор
    Кабинетът ТЪРГОВСКИ няма да мине, защото са събрани старите сбирток муцуни, доказали какво могат и как го правят. Трябват нови, млади, умни, неопетнени хора, които милеят за народа си и България. Но не Киро и Асен, въпреки, че там има много умни и интелигентни момчета, но Киро и Асен дърпат тази партия назад. Тези двамата просто не стават за лидери.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сега ще ги видим

    0 2 Отговор
    Сега ще си проличи, кои са отговорните хора и партии. Колко още трябва да загуби България, за да разберат, че трябва да намерят общ език, да се обединят около интересите на хората и държавата и да заслужат безумно високите си заплати и бонуси.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пенко

    0 0 Отговор
    СТАР БЪЛГАРСКИ ПРИПЕВ : " ТЕ ОД ОРО - ТЕ ОД ОРЕ --Д Ъ Р Т О М АГ А Р Е .."!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове