Last news in Fakti

16 Декември, 2022 15:44 5 962 33

НОИ разкри мащабна схема за източване на пенсионния фонд

  • измама-
  • пенсии-
  • източване на пенсионен фонд

От руините на ЖП завода "изпълзяват" фалшиви УП-та за по-високи пенсии и преизчисляване на вече отпуснатите, съобщава информационния бюлетин на осигурителния институт

Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) – София град, обслужва най-голям брой осигурители и осигурени лица и съответно - полага интензивни и значителни усилия за противодействие на опитите за злоупотреби със средствата от публичните фондове на държавното обществено осигуряване (ДОО).

През годините са установени извършени злоупотреби от осигурителите, които следва да подават информация в Регистъра на осигурените лица (РОЛ) и да издават удостоверителни документи за осигурителен стаж и осигурителен доход, но и от физически лица, представящи със заявленията си за отпускане на пенсии неистински удостоверителни документи.

Първите случаи на неоснователно подавани данни в РОЛ от осигурители във връзка с изплащане на парични обезщетения бяха установени още през 2009 г. като в периода от 2010 до 2012 г. са подадени над 200 сигнала до Национална служба „Криминална полиция“.

ТП на НОИ – София град противодейства успешно и на най-мащабната и организирана схема за измами, установена в системата на НОИ, за източване на средства от фонд „Пенсии“ на ДОО чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма (ДФ) „Строймашинженеринг“.

Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното ТП на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба, по подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма - „Транстехника“, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение „Вагоностроене“, включващо няколко завода.

По този начин ДФ „Строймашинженеринг“ се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО „Вагоностроене“ и ДФ „Транстехника“ и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г. След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители.

Впоследствие чрез графологически експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство.

След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г. – 2017 г. в ТП на НОИ - София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснати вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за осигурителен стаж и осигурителен доход, на които е придаден вид, че са издадени в периода 2000 г. - 2005 г. от ДФ „Строймашинженеринг“. От руините на ЖП завода „изпълзяват“ фалшиви УП-та В над 90 на сто от случаите (освен от ДФ „Строймашинженеринг“) заявителите представят и удостоверения по обр. УП-30, издадени от ЖПЗ „Г. Димитров“, а в трудовите им книжки има заверен стаж от завода, който като част от състава на СО „Вагоностроене“ за кратък период е бил към ДФ „Транстехника“.

При издаването на тези документи е използвано обстоятелството, че през 1999 г. архивът на ЖПЗ „Г. Димитров“ е бил унищожен при пожар. Всички удостоверителни документи за трудов стаж, издадени от ЖПЗ „Г. Димитров“ и ДФ „Строймашинженеринг“, са за длъжности от първа или втора категория труд и са за периоди, които стриктно допълват липсващи периоди на действително положен трудов стаж.

В издадените образци УП-2 за осигурителен доход са посочени високи размери на дохода, които значително надвишават средномесечната работна заплата/ средномесечния осигурителен доход за страната и са нереалистични с оглед на обявената от 1993 г. неплатежоспособност на фирмата. Такива документи са използвани и с цел повишаване на индивидуалния коефициент на вече отпуснати пенсии.

В приключилите през периода 2019 - 2022 г. десетки съдебни дела по жалби на лица, депозирали в ТП на НОИ - София град документи от ЖПЗ „Г. Димитров“ и ДФ „Строймашинженеринг“, по недвусмислен начин се доказва, че тези документи са неистински и не удостоверяват реално придобити осигурителен стаж и осигурителен доход в посочените предприятия.

В съдебните производства се доказва, че лицата в претендираните периоди са работили при друг осигурител и често образователната и професионална им квалификация не предполага работа на посочените в документите длъжности – според последните в леярски цех са работили учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др.

Общият брой заявления, подадени в ТП на НОИ - София град в периода от 2012 г. до 2017 г. с документи от посочената държавна фирма е над 350. С разкриването от ТП на НОИ - София град на схемата за ощетяване на фонд „Пенсии“ е предотвратено нанасянето на щета на ДОО в особено големи размери, предвид че се касае за дългосрочни плащания, за които биха били необходими ежегодно по няколко милиона лева.

След период на „затишие“, от 2019 г. беше констатирано значително завишаване на опитите за злоупотреби, което наложи системното извършване на проверки и анализи на данните от информационната система на НОИ. Установени са осигурители, подали уведомления за сключени трудови договори с назначени много лица с възнаграждения в размери равни или близки до максималния осигурителен доход за съответната година, без да са внесени осигурителни вноски или осигурители, назначавали за кратък период от време лица, които след това са подавали заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица.

Такива осигурители са определени като рискови, а резултатите от извършените при тях проверки/ревизии по разходите на ДОО в преобладаващата част доказват, че се касае за фиктивни осигурители, които не извършват в действителност никаква стопанска дейност, съответно - нямат приходи от нея, но подават данни в регистрите на НАП за „назначени“ лица, които реално не са упражнявали трудова дейност и не са имали качеството на осигурени лица. При доказване на тези факти подадените данни се заличават от регистрите.

По отношение на такива рискови осигурители бе завишен както последващият контрол - чрез извършване на проверки и ревизии по разходите на ДОО, така и предварителният контрол в производствата при преценка на правото и изчисляване на размера на паричните обезщетения и пенсиите. От 01.01.2019 г. до 31.10.2022 г. от инспекторите по осигуряването в отдел „Контрол по разходите на ДОО“ на дирекция „Краткосрочни плащания и контрол“ са извършени 41 645 проверки и ревизии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е така, защото

    32 6 Отговор
    имаме най великите IT специалисти на планетата и истински данни към НОИ не постъпват!
  • 2 зевзече

    23 5 Отговор
    същия номер като с бащата на една надарена млада певица, само че там ставаше въпрос за 15 човека, а тук за 350, доста нагла схема
  • 3 Преминаващ оттук

    40 2 Отговор
    По-голяма помийна яма от България няма. Държава на измамниците и крадците. Шенген ли!!! Каква Европа, какъв ЕС.

    Коментиран от #5

  • 4 фалшиви УП-та

    17 6 Отговор
    Сериозно престъпление....

    Коментиран от #18

  • 5 Вие комунягите я

    16 14 Отговор

    До коментар #3 от "Преминаващ оттук":

    направихте такава ! И вместо да се скриете в най-дълбоката дупка пак се показвате като въшка на чело !

    Коментиран от #24

  • 6 Бравоооо

    9 5 Отговор
    посочената "държавна фирма" ..... с над 350 ..... Това просто е абсурдна наглост.
  • 7 плюс минус

    22 5 Отговор
    Защо над милион български пенсионери с по 38 - 40 години трудов стаж останаха на минималната пенсия, която дори не стига за храна и лекарства?
    Защо?

    Коментиран от #19

  • 8 Бойчова работа, или на Веждито

    20 5 Отговор
    в леярски цех "са работили" учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др.

    Коментиран от #10

  • 9 Божкеееее

    18 4 Отговор
    """"реално не са упражнявали трудова дейност и не са имали качеството на осигурени лица. """"... Пълна лудница.

    Коментиран от #22

  • 10 Май точно

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бойчова работа, или на Веждито":

    На Веждито.....
  • 11 СО „Вагоностроене“

    17 3 Отговор
    Бастиона на ГЕРБ

    Коментиран от #12

  • 12 Те нали ги бяха хванали

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "СО „Вагоностроене“":

    С едни футболисти на времето и всичко се прикри, на Бойчо хора.
  • 13 Хapвардски тapикат

    6 15 Отговор
    Кирчовите далавери

    Коментиран от #15

  • 14 Чичак

    15 0 Отговор
    в периода от 2012 г. до 2017 г. Кой беше шеф на ТП на НОИ - София ?
  • 15 Да бе

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хapвардски тapикат":

    2012 г. до 2017 Киртака къде е бил? Що се излагаш ?
  • 16 Шофьор

    18 6 Отговор
    А защо моите родители се пенсионираха през 90-те с 20г трудов стаж и на 55г и 57г.А аз сега съм на 57г и ми искат 41г стаж и 63,6г за да ме пенсионират а Измамници Шарлатани жалки
  • 17 Мирно

    15 6 Отговор
    През 2001 г работех като шофьор на камион до 2003г за този период съм писан в НАП,като работник на преса а в НОИ съм осигуряван само 1 месец за пенсия. НОИ И НАП ме пренасочват към отдавна идчезналия работодател да му потърся отговорност защо не ме е осигурявал 2г

    Коментиран от #25

  • 18 МОН Герасим Борисов

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "фалшиви УП-та":

    А назначените от БОКо директори на дирекции в министерствата с ФАЛШИВИ дипломи ко ше ги праиме?! Те не само са с фалшиви дипломи, нищо не правят поради необразованост и некадърност, а им се води и пенсионен стаж със свръхвисоки заплати, респ. максимални пенсии?! Защо няма обрзователен регистър и професионален регистър и научен регистър?! Партийните д-ри, доц. проф. акад. без средно образование ...... с лопата да ги ринеш - БАН и пишман университетите - лафвки за дипломи се пръскат по шевовете?!
  • 19 АьЬЯЬЯЬ

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "плюс минус":

    И още страшно много ще има. НЕ СА ВНАСЯЛИ ДОСТАТЪЧНО ВНОСКИ! Само стаж не стига?
  • 20 Реалист 6548

    10 5 Отговор
    Най голямата ИЗМАМА са НОИ и НАП чак през 2010г за първи път ми дадоха пик код за НОИ и се оказа, че близо 3г не съм осигуряван от 2 ма работодателя, не могат да ми помогнат от НОИ, също се оказва че в НАП трудовите ми договори от 22г се водя 2 ра категория труд шофьор на камион, а в НОИ от плащаните осигуровки ме водят 3 та категория за пенсия ,такива били законите ми казват от НОИ
  • 21 Истината

    15 1 Отговор
    Категоризацията на труда и пенсионирането са пълен БАТАК !!!!!!!!!
  • 22 ДА да

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Божкеееее":

    И някой (350 тарикати) ще връща луди пари ....12месеца по 1000 лева по 5 години = 60 000 лева, а и лихвите. Малиийййййййййй!

    Коментиран от #26

  • 23 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    ще видим Шенген през крив макарон
  • 24 Хъш

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Вие комунягите я":

    "Вие комунягите я направихте такава..."
    По това си личи че си българин, винаги някой друг му е виновен. То византийци ли не бяха, турци, руснаци, комунисти, Путин да не забравим. Едва ли ще съм жив да видя с очите си американците как ще са ни виновни и те.
  • 25 Хъш

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Мирно":

    Братко, това не етвоя работа а на прокуратурата. Нобса та си има пова важна работа да брани крадците.
  • 26 Хъш

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "ДА да":

    Дали?
  • 27 Така де..

    8 2 Отговор
    гражданите вземат пример от:
    политиците си,
    полицаите си,
    общинарите си
    и т.н.т.,
    така както децата се учат от родителите си.
    ,,Ремонт трябва ,но отгоре надолу,,
  • 28 Доко

    7 5 Отговор
    Щом е така ,защо и кой им запали на НОИ архивите и не само в София а и в други териториални поделения в страната?
  • 29 Зевс

    7 5 Отговор
    Гешев да се взима в ръце и да започва масови арести на длъжностни лица осъществявали падението на българската държава или да връща наградата "Джовани Фалкон", която не му се полага все още. Тази награда трябва да бъде за вече покойните магистрати допринесли с действията си в борбата с мафията.
  • 30 Ген. Гурко

    10 5 Отговор
    Гешев, ето ти престъпниците за дълъг затвор, а не онези измислици за "паравоенни опълченци".
  • 31 Ной

    12 0 Отговор
    Наи голямата далавера Ной ✍️💶📄📃📝💶🧑‍⚖️💶
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    От така написаното.....Нещо не разбрах:Такива осигурители са определени като рискови, а резултатите от извършените при тях проверки/ревизии по разходите на ДОО в преобладаващата част доказват, че се касае за фиктивни осигурители, които не извършват в действителност никаква стопанска дейност, съответно - нямат приходи от нея, но подават данни в регистрите на НАП за „назначени“ лица, които реално не са упражнявали трудова дейност и не са имали качеството на осигурени лица. При доказване на тези факти подадените данни се заличават от регистрите.?????Плащали ли са осигуровки на "Фиктивните" си служители или НЕ????Ако са плащали.........Всичко е коректно!!!Ако не са плащали са станали ,като другите ДЪРЖАВНИ БЮРОКЛАТИ!!!!!Говоря за цялата......държавна,магистрати,милиционери и други подобни не правещи БВП,а Получаващи!!!
  • 33 Цуца

    0 0 Отговор
    В администрацията ”където бръкнеш”все мирише?! Тази огромна маса от неграмотни писарушки, назначени по приятелски, и в голямата си част политически роднинства трябва да бъдат тотално изчистени! На компютрите играят игри и като се поиска справка или документ, гледат
    като пилета в кълчища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове