Last news in Fakti

19 Декември, 2022 14:55 1 629 28

Депутати предлагат легализирането на преработката на индустриален коноп

  • индустриален коноп-
  • законопроект

От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, мотивират се вносителите на законопроекта

"Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България" предлагат легализация на преработката на индустриален коноп у нас. Те са внесли в Народното събрание два законопроекти за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, съобщи "Сега".

В първия законопроект, под който са се подписали депутати от ПП, се предвижда да бъде легално отглеждането на растения от рода на конопа, както и тяхната преработка в продукти без психоактивно действие, които съдържат под 1 тегловен процент тетрахидроканабинол. Различното в законопроектът на ГЕРБ и ДБ е, че този процент на тетрахидроканабинол 0,3%. Разрешенията да се извършват тези дейност ще се издават от министъра на земеделието.

В мотивите към двата законопроекта се казва, че индустриалния коноп би спомогнал за развитието на устойчиви земеделски практики, които развиват не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти. "Към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти, в които то е съставна част, е строго ограничено до влакно, семена за фураж и храна и семена за посев", отбелязва законодателят.

Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа ниски нива на тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая трева е легална

    22 11 Отговор
    в половината свят, кво на баламосвате, мисля е по полезна от ракията...

    Коментиран от #7

  • 2 SDEЧЕВ

    19 0 Отговор
    БРАВО. ХОП ХОП ИДИЙСКИ КОНОП?
  • 3 Гост13

    21 0 Отговор
    Някои здраво е напазарил земеделски земи...

    Коментиран от #9

  • 4 Венета Новакова

    21 4 Отговор
    Легализирайте я ДА, а на мен ми дай хартия, за да ви покажа аз сега на ръка каква ще свия - ФУНИЯ, защото ми писна от тая простотия, да пуша постояно от ченге ли да се крия!
  • 5 100 каба гайди

    18 1 Отговор
    Тези депутати плантации имат ?
  • 6 Въпрос

    22 1 Отговор
    Защо ротшилдовите глобалисти още миналия век са забранили отглеждането и преработката на индустриален коноп?
  • 7 От кръчмата

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тая трева е легална":

    Вече "На здраве" без чашка, с БУКЕТЧЕ коноп !!!
  • 8 Псевдоним

    28 0 Отговор
    Можем да се обзаложим, че лицензите за отглеждане ще бъдат достъпни само за "наши хора".
  • 9 драндарския тарикат

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост13":

    изкупи имоти в Северна България.....Няма села,няма хора и .....

    Коментиран от #21

  • 10 12340

    10 0 Отговор
    "....котки и кчета може,прасета-не може?!..."
  • 11 Абе не знам,но

    24 1 Отговор
    Но всичко ново,е добре забравено старо!Още от царско,та дори през Социализма,се произвеждаше коноп в индустриални количества.Огромна част от земеделска продукция - се превозваше в такива чували.Сложиш картофи,зеле,дори дузина дини купувахме в такива чували,и в мазето.Ако са по нови- мирише та не се трае.Кой ти е мислил в онова време,че листата му са наркотик? Дори не го знаехме.Конопено семе на пазара- с чували.Струваше стотинки,и го купуваха единствено за канарчета и папагали.А от конопа се произвеждат фантастични ,летни обувки,чехли,ризи,аксесоари.Чисто, екологично,не мирише,не променя цвета си.Сега някой от " едрите" изкупили хиляди декари,са с е усетили,че там е златна мина.Разходи- направо смешни.Вирее и расте навсякъде.Едно поливане и до там.И хоп- лобисти в НС.
  • 12 сега е момента

    9 1 Отговор
    да се обосноват какво налагаше толкова години да сме с най-неадекватното законодателство по темата, да не говорим, че все още е такова по редица въпроси свързани с конопа.
  • 13 оня с магарето

    11 0 Отговор
    предлагам депутатите и депутатките да ги тестват за наркотици преди да гласуват каквото и да било.

    Коментиран от #16

  • 14 ннннннннн

    8 2 Отговор
    А КОГА ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ПРОСТИТУЦИЯТА,КАКТО Е В ХОЛАНДИЯ?

    Коментиран от #19

  • 15 Аззаззз

    6 1 Отговор
    Разбра народе кои са важните закони които трябвало да се приемат? Разбра ли?!? Конопа е май важния. И пак гласувайте за тия друсани хубостници
  • 16 Аззаззз

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с магарето":

    Да ги тестват и преди изборите
  • 17 хоп и ще залеем

    6 0 Отговор
    щелият свят с цигарки, той киро и хазарта много са в час.
  • 18 тъй де родно производство

    8 0 Отговор
    няма да пушим азиатските боклуци.
  • 19 акъл море

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ннннннннн":

    Ти в саксия ли си расъл - разходи се до околовръстното и сам виж дали е легална проституцията. По-добре да е като в Холандия и да плаюа данъци за да ти вдигнал цоциала и на тебе.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    На края след години,новите Хора ще се смеят на идиотите забранявали Конопа!!!Няма да знаят,че нещо ,което дава ПАРА,но не се контролира и ОТЧИТА на,бюроклатите бг е забранено....
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "драндарския тарикат":

    Своге и около Своге е изкупено отдавна от ДПС!Този за,който пишеш има Яко Мозък и си Владее страстите!
  • 22 адаша

    4 0 Отговор
    Окапа ми косата и не мога да стана раста. Абе това да е проблема. Ямайците го закинаа. Отиде им "бизнесо".
  • 23 Анонимен

    0 2 Отговор
    1. Легална като е, дай да тровите децата си. Знаем, че е легална и семейства с деца пушат трева от варна на запад, дано всеки има акъл и да не посяга, че на запад е позволено, дайте и в България.

    Коментиран от #25

  • 24 Емигрант

    3 3 Отговор
    Ами наркомани какво друго могат да предложат освен легализация на треви, след това ще поискат и легализация на хероин, за да сме пак първенци, няма да се даваме на холандците я ?

    Коментиран от #26

  • 25 страхотен довод

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    а семейства с деца не пият ли ракия до натравяне ежедневно пред децата си и после да бият жена си пак пред тях? Не нали? И аз така мисля,докато дрогирането венозно с трева води до директно сепуко пред цялата рода на коледа!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1234

    0 0 Отговор
    Не искам да издавам, в кои западни държави на улиците се продават наркотици и то свободно, добре, да чукнем на дърво, че не.., но с деца пораснали, запопнали трева от мъка. Силните хора оцеляват в живота. Повтаряхте на децата си. На запад си е страшно, без родителски контрол. Дано не ви подвеждам, но щом сме се запътили към тях, това я очаква България. По живково имаше, но бе единствено една наркоманка и то аптекар я сваля младото, а бе много грозна, по тоя начин, чрез наркотика, пада на улицата, мвр отива в къщи и нанират цяла чанта с лекарства. И чрез прокурор бе изпратена със съдебно постановление от съда, за лечение в Суходол, към края на 70те години на миналия век. Днес е по зле и от преди. Много млади си отидоха в бг без врене, падайки на земята от свръх доза наркотици. И до тях ченгето нищо и днес бедният купил и изучил детето си в софия, с жилище, с внуче, така се живее в бг, с проституция и наркотици, поне бб ни бе казал, псувайки го, бб, че им отнел забранил бивол ваш човек от провинцията, да упражняват в някоя тяхна къща проститутки, а сега е никакъв майстор строител, пишман строител, бокки ги разгонил
  • 28 Васил

    1 0 Отговор
    Демократична България биха направили всичко легално, от което могат да изкарат пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове