Last news in Fakti

22 Декември, 2022 21:22 5 425 45

Акушерките в България с позиция за разменените бебета

  • акушерки-
  • разменени бебета

Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие

Акушерките в България с позиция за разменените бебета - 1
Снимка: БГНЕС

От Националния професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха официална позиция относно случая с размяна на бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Една от основните цели на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е да представлява своите членове, да изразява и защитава техните права и интереси, да гарантира за тяхното образование, да осигурява продължаващо обучение и възможности за повишаване на професионалната им квалификация с цел гарантиране на качествени здравни грижи.

Относно нашумелия в медиите случай с разменените бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София, считаме за крайно неприемливо тиражирането на хипотеза за вина на акушерките. Информацията, с която разполагаме към момента, е оскъдна и неясна, а изнесените факти си противоречат. Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие, без да има официално становище от разследващите органи. Вменяването на хипотетична вина ще урони авторитета на акушерките и ще подкопае доверието, с което се ползват сред жените. Само по себе си подобно деяние е опасно и застрашава уникалната емоционална връзка, която се изгражда между раждащата жена и акушерките, което неминуемо ще рефлектира върху качеството на предоставяните грижи.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от години се бори и заостря вниманието на отговорните институции, обществото и политиците върху кадровата криза, която води след себе си до голяма натовареност на работещите в системата на здравеопазването. За съжаление много от нашите предложения не бяха взети предвид. Днес се сблъскваме с един случай, който е в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики и липсата на стандарти по здравни грижи. Въпреки всичко, неприятният инцидент остава единичен случай, а не обичаен проблем, именно защото акушерките осъзнават своята ключова роля в протичането на бременността, раждането и следродилния период. Те продължават да работят със страст, да надграждат своите знания и умения и да се борят за подобряване на грижите за бременните и родилките.

Уважаеми журналисти, бихме искали да заявим, че БАПЗГ няма да участва в медийни изяви преди да излязат експертните решения и преди да приключи досъдебното производство.

Инна Ненова, Председател на НПКС на акушерките Към БАПЗГ".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айше

    21 0 Отговор
    Това на снимката е моето.Няма как да го сбъркат акушерките.ха ха ха На баща си прилича.
  • 2 Патриота 🇧🇬

    30 1 Отговор
    Не сме общество бе, а народ нация в един народ има мн общества мойто общество мяна нищо общо с обществото на Сорос и третополови!
  • 3 ХАХАХА

    56 3 Отговор
    Това което се е случило е недопустимо! Горката жена ,която трябва да се грижи за чуждото бебе и дали ще се грижи? Майчинският и инстинкт е преборят, направо не ми го побира главата ,а госпожите акушерка говорят за собствения си авторитет.Малко на гузен негонен бяга.
  • 4 А, настройване

    28 1 Отговор
    Да се мълчи и нищо да не се казва, абе ей
  • 5 Последния Софиянец

    46 4 Отговор
    Цялото ни здравеопазване е пълна порнография.

    Коментиран от #7, #29

  • 6 СРАМОТА

    58 2 Отговор
    Като си направил такова брутално престъпление, е нужно да се снишиш и са се извиниш на потърпевшите. А не да се оправдаваш колко ти е тежка работата. Срамота!!!

    Коментиран от #26

  • 7 Нормално е

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    добитъкът не иска здравеопазване и образование, а пиене, ядене, дизеларки, апартаменти в София и почивки в мизерната Гърция. Който иска да се лекува, да ходи в чужбина.

    Коментиран от #12

  • 8 Ралчев - Циганьора

    9 0 Отговор
    Аз не съм нищожество, а борец.
  • 9 Жалка държава, юмрука да се маха

    51 1 Отговор
    Защо не разменят веднага бебетата. Да си върната децата на майките и да си ги отглеждат. Защо се бавят, децата растат. Има вече Днк тест. Каква е тая държава, да не могат да си вземат собствените деца.
  • 10 Гост

    42 1 Отговор
    Два днк теста ще докажат кой крив и кой прав. Единият е направен. Какво чакате, че не направите вторият? Първият тест не е ли достатъчно основание да се изиска вторият, въпреки несъгласието на другата жена? Това е абсурдно! Всяко дете трябва да е с майка си. Децата не са стока, да се разменят. Кой спи и кой трябва да се размърда?
  • 11 Бабугер

    9 18 Отговор
    Истината е че медицинските работници изнемогват, не издържат, не получават това което заслужават и ще се гаврят по същия начин както "държавата" се гаври с тях. От десетилетие всичко е на самотек - демократично и либерално. Ще раждате като бабите си за по- сигурно, под сянката на кривата круша. А мъжете ви да смятат правилно, че да ви е естествено топло, но не много топло, че тока и газа са скъпи.
  • 12 доктор в чужбина

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Нормално е":

    Не е по-добре и в чужбина!Напротив-по-зле е!Някога,може бие е било за предпочитане,но някога-минало и забравено!

    Коментиран от #14

  • 13 д р Злобил

    21 3 Отговор
    Не сме и очаквали друго от мафията в бели престилки, освен да се бранят едни други. Сакън да не падне петънце върху техния имидж.. А как никой от тая организация не се сети да поднесе поне едно извинение на родителите? То е ясно че извинението не оправя нещата, ама като си се загрижил за виновните, поне от кумова срама се извини на невинните
  • 14 В Турция би трябвало да е

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "доктор в чужбина":

    добре. Там военните и лекарите са на почит.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    21 0 Отговор
    Аз се чудя,защо има бели цигани и чръни българи!?

    Коментиран от #21

  • 17 Пребито от акушерка бебе

    17 1 Отговор
    Една такава ме би в родилния дом имаше го на камера записано
  • 18 Хохо Бохо

    5 6 Отговор
    Нистина е МНОГО "неприятна" ситуация...
    Двете жени могат да сключат еднополов брак и да си гледат децата заедно...
    НЕКА ДА БЪДАТ ЗДРАВИ ДЕЦАТА!
  • 19 РЕТОРИЧНО☝

    12 2 Отговор
    В РОДИЛНИТЕ ДОМОВЕ ДА СЛОЖАТ ОБЯВЛЕНИЕ НА ЛИСТ А4 ........ПОДМЕНЕНИ ДЕЦА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ПЪЛНОЛЕТИЕ...
  • 20 Зевзек

    16 4 Отговор
    Че акушерките имат вина имат. Но най-виновен е шефа на болницата, който прави организацията. Във всяка нормална държава вече щеше да си е подал оставката или щяха да са го уволнили, ако не си я беше подал. И не само това, този шеф никога повече няма да бъде шеф дори на кебабчийница, каво ли на друга болница.

    Защо шефа на болницата още не е УВОЛНЕН г-жо КМЕТ(смет софийска) .

    Коментиран от #27, #36

  • 21 Мюмюн

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    С тия масови заменки два пъто по-бързо циганизираме нацията - българите отглеждат цигaнчетатa, а ние от българчетата правим цигaни.
  • 22 РАДЕВ КОМАНДВА БАЛАМИТЕ ХОРА

    12 6 Отговор
    СМЕНИЛИ ДВЕ БЕБЕТА НЕ НЕ ТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ - ДБ СМЕНИХА БЪЛГАРИТЕ ЗА ЕДНА СОФРА В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО НА ЗЛОТО И ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИСКАТ ОЩЕ ОРЪЖИЕ ОТ ФАЙЗЕР и ШМАИЗЕР ЗА ДА СЕ ПОБЕДЯТ ХОРАТА АНТИКОВИДАРИ
  • 23 Зевзек

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "В Турция би трябвало да е":

    Отиди да видиш какви са турските полица и турските лекари и ги сравни с българските. Аз в турска болница не съм бил и турските лекари не мога да коментирам. Но съм бил на екскурзия в Турция, в турските градове можеш са видиш много повече полицаи отколкото в българските градове. Въпреки, че щато брой полицаи на 1000 население България е много по-напред. Също така не съм турски полицай с наднормено тегло, докато масово бг полицаите са по над 130 кг.. Сигурно при тестовете за бг полицаи има минимално тегло от 100 кг., ако си по-лек не ставаш за бг полицай.
  • 24 Стършел

    3 0 Отговор
    Мониторинг трябва на тая държава, на всеки ъгъл и във всяка стая трябва камера. Тогава нещата ще се оправят.

    Коментиран от #25

  • 25 БИГ БРАДЪРА ОТ МИКРОСОФТ

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Стършел":

    ВЕЧЕ ГО НАПРАВИ И АЗ АЗ СЪМ БОЛЕН ЧОВЕК И МНОГО ЛУД И И АКО ПУТИН НЕ ПОБЕДИ ЗЛОТО ОСТАВАМ АЗ ---СЪДИЯТА ДРЕД АНТИХРИСТА
  • 26 Крум Зарков

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "СРАМОТА":

    "А не да се оправдаваш колко ти е тежка работата. Срамота!!!"

    На другите българи да не би да ни е лека работата. Например хлебари, баничари ... стават в 3 часа и почват да месят и да печат в 4 чака, та в 7 часа, като отиваш на работа да можеш да си купиш баничка. Ако някой баничар обърка брашното с прах за пране дали някой потърпевш клиент ще го интересува колко му е тежка работатата...

    Като ви е тежко, напускате болниците, ЛИДЛ търси касиерки и дава 2 пъти по-високи заплати от болниците. Или май не са 2 пъти по-високи, защото в ЛИДЛ няма добавка за първа и за втора смяна, няма клас прослужено време, няма бонуси за вредни, няма ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЩОМ ПОЛИТИЦИТЕ СА МОШЕННИЦИ

    4 7 Отговор
    НЕКА И АКУШЕРКИТЕ РАЗМЕНЯТ БЕБЕТАТА !
  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Лятото ми се наложи да вляза в болница една седмица заради коронавирус. Направо не можах да повярвам колко внимателни и добри бяха и лекарите и сестрите и санитарите. Санитар ми отказа да вземе пари от мен за услуга, купи ми вода и ми донесе чаша защото не бях си взел от вкъщи. Напрово не можех да повярвам че в България има такава болница. Мислех като изляза да пиша до министъра и да ги похваля. Обаче яко се изложиха с храната, явно беше някакъв кетъринг. Хем беше гадна, хем беше малко, даже малко е слава дума. Едната ми вечеря се състоеше от една филия хляб и 40 грама зелена чорба на дъното на купа. Друга вечеря се състоеше от 2 филии хляб, ориз 50 гр. и мини пилешко бутче, само най долната част. Ама като казвам наистина беше мини за пръв път виждам толкова миниатюрно пилешко бутче, 5 пъти по малко от стандартното. Чудно ми беше откъде ги намират тези пилета джуджета...

    Не съм се оплаквал от болницата, все пак хората ме лекуваха добре и ми обърнаха внимание. Но бях много разочарован от храната, за мен накой краде нагло от храната на болните. И този някой е шефа на болницата, който сключва договор за доставка на храната. И шефа на фирмата доставящо храната и той краде. отвратен съм, двама, шефа на болницата и шефа на фирмата за храна крадът от болните, буквално крадат от залъка ни.

    Коментиран от #44

  • 30 КИРО И БОКО СЪЩО СА РАЗМЕНЕНИ

    6 5 Отговор
    ПЪК ЕТО НА , ПРЕМИЕРИ СТАНАХА И ЛЪЖАТ КАТО ИНДИЙЦИ !
  • 31 Зевзек

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бастун":

    "ТОЧНО тази организация досега е работила безупречно!"

    Ти на размяната на бебетата "безупречна работа" ли казваш. Защото за мен това е много мърлява работа. Ако бяха разменили твоето бебе, или ако тебе те бяха разменили и те бяха дали на някоя майка от гетото. Дали пак щеше да казваш на това "безупречна работа". Ако те бяха пратили в гетото или пък те бяха дали на някой баща пияница и побойник.

    Вече поговорката не е "Роди ме майко с късмет пък ме хвърли на смет", а е "Роди ме майко в болница за богаташи, където подменят бебетата, та да ме вземе някоя жена на милиардер"
  • 32 индже

    7 0 Отговор
    за такива СЛУЧАЙНОСТИ съм чувал преди 20 години в Ст Загора
  • 33 БезПутин

    1 0 Отговор
    Аз Крал на Англия, но бях разменен...
  • 34 Това е огромен скандал!

    13 1 Отговор
    Никой не настройва обществото срещу акушерското съсловие! Вшновните да понесат отговорността за неспазването за процедурните нарушения и грешки, което поставя родилките в стрес и несигурност!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Така е!

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Зевзек":

    Този с най- голяма заплата носи най-голяма отговорност! Шефът на болницата ортанизира работата! Тжй е виновен, да го съдят за 3 милиона лева!!!

    Коментиран от #38

  • 37 Лора

    11 0 Отговор
    Абсурдно е всичко и най-вече неприятно за двете семейства. Още по-абсурдни са законите в тъпата ни държава.Не стига че не са виновни родителите, ами трябва да водят сега дела въпреки ДНК тестовете да си върнат собствените деца.🐵🐒
  • 38 Бети

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Така е!":

    A, за управляващите, в държавата, какво ще кажеш, Ами всичко идва от там, от олиго..френите, президент, вице, правителство, депутати, е какво да се очаква от другите, рибата се вмирисва от главата....
  • 39 Анонимен

    5 0 Отговор
    Значииии,да не се бият толкоз какви грижи оказват,щот не е баш така. Доде не тръгне бебето не ги поглеждат жените,ако не са бутнали некоя пара ,а после ги хвърлят на кушетката и па не ги е еня за нищо и никой.Ама накрая се бутат като лешояди на мърша за почерпка....
  • 40 Бебетата са си размени ли гривните, и

    4 0 Отговор
    Бебетата са скача ли по Креватчетата!! Бардак, като в Държавата!! Дерат Родителитецсцпо2-3 хиляди лева за "избор на Екип" Изнудване, Обир от Бялата Мафия!! Някой да познава екипите, та ще прави Избор!!! Мяродерство се казва!! И изобщо имали повече от 1 екип дежурен, за да прави някой Избор!! Някога със, Стълба си взех жената, и Бебето През ноща от тази Болница!!! Мародерстват, докато не си платиш ти правят хиляди въртели!! Духовников беше лекар по това време в тази Болница!!! Като време!!
  • 41 Дадохме 450 000 000 Дарение за Украйна

    5 3 Отговор
    Чугунената глава Д Стоянов раздава Бащинията си на Бандеровците в Украйна!! Политици Престъпници не Раздавайте това, което са събирали и изгладували нашите родители!!
  • 42 Чудеса по мръсните дни

    4 0 Отговор
    Всичко се прави с цел поставяне баркод на новородените,после чип-татуировка.Всеки голям град си бележи стоката,роби на труда или нещо друго.Следват и мн.други изненади от чувала на сатана клаус.
  • 43 5та Градска Болница Неврологично

    4 0 Отговор
    Интензивно отделение 5 стая!! Ада на Земята!!! Само един лекар с Брадичка на средна, възраст(едър човек) се грижише за Пациентите!! Останалото Фигуранти! Една сестра от Перник ми даде нейно лично обезболяващо!! Здравеопазване Трагично!! лекарства нямали, нищо обезболяващо??? Градска Болница Фандъкова Ада на, Земята!!
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Как, хем си болен от НЕЩОТО , хем си и Гладен?????????това на......... го казвай!!!Шизооо ,пак те разкрих!
  • 45 Откраднат живот

    1 0 Отговор
    Вампирите в бели престилки още какви неща са правили и правят,ужаси под хуманния чадър.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове