Last news in Fakti

23 Декември, 2022 22:30 2 081 0

Важните новини във ФАКТИ на 23.12.2022 г.

  • горива-
  • николай денков-
  • румен радев-
  • депутати-
  • иван бакалов-
  • корнелия нинова-
  • помощ-
  • делян добрев-
  • христо анастасов-
  • мръсен въздух

Кабинетът няма механизъм за директно подпомагане

Важните новини във ФАКТИ на 23.12.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Обрат! Без отстъпка за литър гориво от януари

Без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от януари 2023 г.

Николай Денков: С ГЕРБ не сме имали все още неофициални разговори

Беше жалко, че имаше празни места на масата, защото обсъждахме приоритети и национални цели. Целта бе да работим по тази програмна декларация. Другите партии, които днес не присъстваха, явно изобщо не обмислят подкрепа на правителство. Това сподели в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът и кандидат за министър-председател от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) акад. Николай Денков.

Радев: Повишението на минималната заплата - от 1 януари

Повишението на минималната заплата ще е от първи януари 2023 та година, това категорично заяви президентът Румен Радев и сложи точка на спора между министри от служебното правителство по темата за датата, коментира БНР .

Президентът по категоричен начин сложи край на публичния разнобой между министрите от служебното правителство от кога минималната работна заплата да бъде увеличена, като коментира и дискусията в парламента по темата:

"Докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, видяхте отвчера, че служебното правителство вече решава този въпрос. Ще има увеличение на минималната работна заплата и то от 1-ви януари, веднага".

Вицепремиерът Лазар Лазаров вече обяви: ще предложи минимална заплата от 780 лева - с 10 лева повече от предходното си намерение и от дата 1-ви януари, а финансовият министър Росица Велкова на няколко пъти изрази становище, че вдигането е добре да се направи от юли.

Що се отнася до връчването на втория мандат за съставяне на правителство, президентът потвърди:
"Това ще се случи в първите дни на Новата година". Отказа да коментира коя ще е третата избрана от него формация, ако и вторият мандат се провали:

"Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим ролетката с мандатите. Какъв ще е изхода? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне, да намерят път един към друг".

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Журналистът Иван Бакалов за соца, Моника Станишева и Бойко Борисов

"В края на соца като млад журналист пишех в "Стършел". За мен беше чест, беше като връх в журналистиката да ми публикуват материал в "Стършел". Имаше тогава измислен жанр "конкретен фейлетон" - във фейлетонен стил описваш реален проблем, скандал. Имаше рубрика "Четиво за министри и генерални директори". И анонси към материали "На вниманието на главна прокуратура". И прокурори се сезираха по публикации, за разлика от сега. А от друга страна вестника го съдеха засегнати. За да се опази от дела вестникът, си беше взел юридически консултант, който четеше някои спорни материали преди да излязат. Консултантът беше председателят на Градския съд Димитър Попов, който после стана премиер ("За Бога, братя, не купувайте"). Негов приятел в редакцията беше Любомир Янов, с когото Димитър Попов играеше шах. Идваше вечер, сядаха на едно бюро и играеха шах. А редакторът Сергей Трайков използваше момента да даде на Попов да прочете някой материал. Така ми се случи веднъж да седя като ученик, докато Попов ми чете материала. Каза - "Това не е възможно", трябваше да проверяваме допълнително, но се оказа възможно и го призна в официален отговор Министерство на финансите - "най-големият ръкавел", както каза Сергей Трайков.

Нинова: Господин президент, предадохте левите хора

Президентът Румен Радев подписа Закона за предоставяне на военна помощ за Украйна. Това заяви Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, съобщи Агенция "Фокус“. "В тази връзка искаме да кажем следното:

През март месец президентът направи следното изявление – "Който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна и по този начин въвлече България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът.“ Цитат. Обръщаме се към президента Радев – дължите обяснение на обществото, защо поехте риска да въвлечете България във войната. Господин президент, предадохте левите хора.“, допълни Нинова.

Ние докрай ще се борим против предоставянето на оръжие на Украйна, защото смятаме че това въвлича България във войната, категорична е Нинова. "В тази връзка ще сезираме Конституционния съд. На 21 декември отправихме писмо до колегите от "Възраждане“ да се присъединят към нашата подписка, защото нашите подписи не стигат. Ако това не се случи, още днес ще сезираме омбудсмана на Републиката, която също има право да сезира Конституционния съд. Ще използваме всички възможни начини по закон, всичко по силите си ще направим, за да спрем този договор, който по същество представлява взимане на страна във войната“, в заключение каза Нинова.

По рано от "Възраждане" обявиха, че ще сезират също Конституционния съд за решението на парламента да се представи военна помощ на Украйна, като за целта започват да събират нужните подписи сред депутатите.

Костадин Костадинов обяви, че до момента са събрани 24 подписа, а са нужни още 21 и призова "БСП за България", ако наистина са против, да се подпишат.

Радев: Сезирането на КС и налагането на вето за оръжията за Украйна са безнадеждна кауза

Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно, каза президентът Румен Радев в отговор на решението на "Възраждане" и БСП ще сезират КС за предоставянето на военна помощ на Украйна

Обнародваха помощта за Украйна

Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси е обнародван в бр. 102 на Държавен вестник от днес.

Делян Добрев: Ние не вярваме на "Лукойл"

"Ние не вярваме на „Лукойл“. Не вярваме и че обещанията към служебния кабинет ще се случат, че ще си преместят бизнеса тук и ще внасят данъци. Нищо не са платили за тази година, както обещаха, както не са плащали и през последните 12 г".

Политолог: Страната ни е в най-сериозната конституционна криза досега

Провалът на опитите за съставяне на кабинет са симптомите, а не причината на кризата. Страната ни се оказва в най-сериозната конституционна криза, без да е такава буквално.

Мръсен въздух в цялата страна

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива. Това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-трудно се диша през последните 48 часа в Пловдив, където в район „Тракия” замърсяването е около 2 пъти над нормите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол