Last news in Fakti

2 Януари, 2023 17:55 1 548 10

Калин Терзийски: Човек може да е оптимист единствено по отношение на собствената си воля

  • щастие-
  • богатство-
  • свобода

Всяка свобода е свещена, когато нарушаваш норми, когато нарушаваш добрия вкус, когато правиш в очите на еснафите и на моралистите безобразия, това е свободата, казва поетът

2022 година беше една за едно болно, умиращо дете и друга - за един милиардер. И в единия, и в другия начин на живот, човек може да бъде и щастлив, и нещастен. Това каза за Агенция "Фокус" в анализа си на отишлата си вече 2022 година поетът и психиатърът Калин Терзийски.

"2022 г. едва ли е оставила едно и също усещане и преживяване за всички хора.Това е било годината, в която е живяло и едно дете в Танзания, което страда от тежко недохранване, което има малария, да кажем, и чака последните си дни, защото милиони деца умират от болести, които са лечими.

В същото време това е било годината, в която някой познат или непознат от медиите ни човек, е спечелил, увеличил е богатството си от 50 милиарда на 100 милиарда долара. И честно казано с възрастта аз открих, че човек и в едното състояние, и в единия начин на живот, и в другия начин на живот на много бедния и на мизерстващ човек, и на много богатия и уж проспериращ човек, може да е и много щастлив, и много нещастен", каза Терзийски.

"Какво преживява човек в една година си е лично негово преживяване и то е толкова интимно и трудно разбираемо дори за самия него, че по-добре да не обобщаваме. Какво е оставила годината? На всеки по нещо", допълни поетът.

"Човек се ражда, без да знае защо, без да са го питали дали иска, или не. И една от много силните мисли, които чух, за съжаление не много отдавна, ако я бях чул в много по-ранни години от живота си, щеше да ми служи по-дълго време – "Човек може да е оптимист единствено по отношение на собствената си воля“, т.е. на това, с което разполага. Иначе, както казваше някой "животът е гаден и накрая всички умираме", това е цитат от американски филм, някаква черна комедия. Но едва ли има нещо по-вярно от това", анализира сложността на човешкото битие поетът психиатър.

Калин Терзийски коментира и темата за скандала в Народния театър "Иван Вазов", с който бе белязана отишлата си година:

"Нека да има скандали, защото хората, съвременният човек с неговите приложения в тъпите смартфони е като жабата, като земноводните, той вижда само движещите се мухи, той вижда само скандалите, които се появяват на първа страница на мизерните медии. И затова, това ще стане повод поне да се говори за театъра, да се обърне внимание и току-виж - хората отишли, подведени от това да видят какво става там. А там ще видят нещо хубаво, защото нашите актьори, в Народния театър особено, са най-добрите в Европа".

В анализа си на духовните катаклизми, случили се в годината, останала вече зад гърба ни, Терзийски застъпи тезата, че послушанието и дисциплината не са градивни, не водят до промени и нещо добро. Както не е добра "свободията", заменила истинската свобода: "Ние сме твърде малки и ограничени все още от селския си патриархален морал и не можем да приемем, че това, което наричаме "слободия", това е една много грозна и излишна дума, но че тя е истинската свобода. И сме все още склонни да смятаме, че има свобода, т.е. това, което ти разрешават, а това е абсурд, това е оксиморон. Нещо още по-потресаващо е да има "правилна свобода", т.е. тази, която ти позволяват и ти е разрешена и "слободията", т.е. тази, която не ти разрешават и е "забранената свобода". Не. Всяка свобода е свещена, когато нарушаваш норми, когато нарушаваш добрия вкус, когато правиш в очите на еснафите и на моралистите безобразия, това е свободата".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Африканец

    21 8 Отговор
    Какво може да ни каже един алкохолик?

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обръгнал

    11 4 Отговор
    Факти станаха отвратителни....Смърдят та се нетраят вече...
  • 4 Град Симитли

    12 6 Отговор
    ДАНО. се оправи ЧОВЕКА
    ЗДРАВЕТО е най--голямото БОГАТСТВО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя поркаше като

    11 2 Отговор
    Риба. Да ни светне. Как остави рекиджоса?
  • 7 БеГемот

    4 2 Отговор
    Пияндету ръси акъл по нова година...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами много

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Африканец":

    Работи.
  • 10 Анонимен

    1 0 Отговор
    Нас не ни интересуват качествата, пороци, а четем между редовете и ни допада написаното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове