Last news in Fakti

4 Януари, 2023 15:24 4 958 57

Затворът и наборната военна служба за репресираните лица ще се признават за стаж за пенсия

  • ксо-
  • пенсии-
  • стаж

Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", заяви, че няма да подкрепят тази поправка в КСО

С промени в Кодекса за социалното осигуряване, приети на първо четене, се дава възможност затворът и наборната военна служба за репресираните лица да се признават за действителен стаж за пенсия. Законопроектът бе предложен от ДПС и бе подкрепен със 131 гласа "за", 31 - "против" и 38 "въздържал се". "За" гласуваха народните представители от "Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход" и 20 депутати от "Продължаваме Промяната". "Против" бяха депутати от групите на "Възраждане", част от "БСП за България" и част от "Продължаваме Промяната". С "въздържал се" гласуваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на ПП, съобщи БТА.

В доклада на водещата комисия е записано, че със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

От името на вносителите законопроектът бе представен от Севим Али, който посочи, че редовната наборна военна служба е била задължение на всички лица, подлежащи на такава служба и с предложените промени ще се отстрани неравнопоставеността при зачитане на действителен стаж на тези лица, както и на лица, които са реабилитирани, интернирани, изселвани.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от ПГ "Продължаваме Промяната" посочи, че те не подкрепят законопроекта, тъй като е достатъчно, че на тези лица им се признава осигурителният стаж. Не е редно, отбеляза депутатът и посочи, че пенсия ще получават хора, които не са правили осигурителни вноски. Народният представител допълни , че става дума за около 2000 души, чиято пенсия би била около 314.50 лв., а средствата, които ще са нужни, ще са между седем и осем милиона на годишна база. Той призова да се реши тази несправедливост спрямо малка част от сънародниците ни.

Атанас Славов от "Демократична България" каза, че обсъждаме изключително кратък и важен законопроект, защото, по думите му, той показва отношението към близкото ни минало. Славов бе категоричен, че въпросният законопроект ще даде минималната дължима от нашето общество компенсация на онези български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим. Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало, добави депутатът. По думите му става дума за конституционни и граждански права. ДБ в 47-ото НС подкрепи този законопроект, ще го направим и днес, заяви Славов.

Георги Гьоков от левицата настоя, че се решават политически проблеми чрез социалната система. Няма как да продължава това повече. Аз не казвам, че тези хора не са пострадали, не казвам, че те не трябва да имат права, но защо решаваме този проблем на тези хора чрез социалната система, попита Гьоков.

Мустафа Карадайъ коментира, че законопроектът предвижда две промени, с които се опитват да уредят прилагането на различно тълкуване от страна на администрацията, спрямо трайната практика на Върховния административен съд, който недвусмислено в своите решения изтъква, че времето на наборна стаж се признава за осигурителен стаж от трета категория. Карадайъ обясни, че именно това не се признава от администрациите, с аргумент че е записано действителен стаж задължително. Той посочи, че става въпрос на тълкувание и непрестанна борба с чиновника, за едното право и то на репресирани хора. Днес вече 33 години живеем в демокрация, благодарение на цената, която те платиха за тази демокрация, някои платиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети платиха тази цена със свободата си, заяви председателят на ДПС.

Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане" ,заяви, че няма да подкрепят тази поправка в КСО. Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепят предложението на ДПС, тъй като е елементарен жест не само към хората, преживели Възродителния процес, но и към всички, загубили човешките си права през тези години. Председателят на парламента Вежди Рашидов ( ГЕРБ-СДС) обърна внимание, че е един от тези, които много добре помнят Възродителния процес. По думите му тогава много българи са се срамували от това, което се е случвало. До днес аз не съм поискал извинение от целия български народ, и то е само защото живях между достойни български граждани, които нямаха никаква вина, каза той.

Днес говорим за едни седем милиона, не са пари колеги, защото, по думите на Рашидов, това са хората, които са построили социализма в строителни войски. Аз бях войник там, днешна България тя е построена от тези български граждани. Това са хората, които до днес са на всички български строежи, това са честни, достойни хора, които живеят на собствената си земя, добави Рашидов.
Тези хора построиха България, допълни Рашидов и призова депутатите да не политизират въпроса, а да приемат законопроекта на първо четене.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фондация Костя Копейкин

    25 23 Отговор
    Казармата отдавна се приема за трудов стаж, тоз Костя Копейкин е изперкал.

    Коментиран от #16, #25

  • 2 Меди Доган

    31 6 Отговор
    Браво!И аз имам стаж в затвора.

    Коментиран от #7

  • 3 Митьо Очите

    34 1 Отговор
    Моето брои ли се за стаж за пенсия?
  • 4 БОЗА

    26 5 Отговор
    Ако не си репресиран явно си ходил в казарма по желание...по гнусен от комунизма е само късният антикомунизъм... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    28 2 Отговор
    За наборната служба задължително трябва да се признава за трудов стаж, служил съм 1991 Март до 1992 Септември в ГВ 18 месеца още на истинската Армия и МВР. (ГВ -бяха към МВР)
    Но за престъпниците които сега децата и внуците са олигарси, робовладелци и чорбаджии, да им се признават наказанията за трудов стаж, не съм съгласен.
  • 6 БЕЗРАБОТЕН

    24 1 Отговор
    Сега ако напъна комшийката и тя ме осъди за изнасилване ,след което отида в кауша ,вече ще ми върви стажа !!!! ООООУУУ ЙЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!

    Коментиран от #9

  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Меди Доган":

    Амеда сега прибира голяма пенсия и рента от обръчите от фирми, прави си оргиите всяка вечер в различните палати и замъци и не знае на кой свет се намира!
  • 8 Парадоксално , че

    22 1 Отговор
    толкова години гък не казаха точно тези които гласуваха днес "пенсиите" ! На всичко отгоре и гербавите го гласуваха , чийто вожд е участвал активно във Възродителния процес в Дуловския край и е награден за заслугите си спрямо мюсюлманите ! Лъчо "мозъка" също нищо по темата толкова години , а днес за да подкрепи гласуването за пенсии каза , че на жените с хирургическа намеса са правили детеродните органи безплодни.... Питам аз , защо се сетих след повече от 30 години ? Допълнително нова мушенгия и предизборна уловка на хартиени избиратели !
  • 9 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "БЕЗРАБОТЕН":

    а и ако хване, ще ти дават и детски надбавки даже!
  • 10 Това е идиотизъм

    26 3 Отговор
    натрапван от Запад! Ти да блъскаш като роб,някой дрогиран да премаже дъщеря ти на някоя спирка,да "лежи" "ефективно" 3-5 г.и това да му е "трудов стаж"? Нема да мине,давам още година-две на ЕС,после ще се мажем с кетчуп,честно!

    Коментиран от #40

  • 11 този път

    9 8 Отговор
    съм съгласен с копейката
  • 12 завод

    34 3 Отговор
    Да си престъпник и да си лежал в затвора,и това да ти се признава за трудов стаж....Поредната българска простотия в НС! Още на какво ли ще се нагледаме? Идиотии!!!
  • 13 Мхм

    17 0 Отговор
    Наборната служба не е се ли признава за трудов стаж за всички?
  • 14 Питам само

    22 0 Отговор
    Аз само да питам за времето и жертвите от Възродителния процес и Турското V вековно "присъствие"
  • 15 В затвора

    8 0 Отговор
    Хората работят яко. Изпълняват по две надници, за една заплата??и токаква? Мижави! Който е работил в местата за лишаване от свобода, да му се признае осигурителен стаж, а не само на тези с мюсулмани . При Живков осигуровките се плащаха, от кюпа, в това число приходите от стопанска дейност, на затворите! Ех как се правят на…
  • 16 верно е

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фондация Костя Копейкин":

    Навремето ми издадоха документ от военното окръжие в който пише колко и къде съм служил.Накрая пише, да послужи при пенсиониране.
  • 17 Мисирко Мисирков

    15 1 Отговор
    А за тия дето не са репресирани ама са ходили в казармата има ли шанс да се признае за трудов стаж???? Драга редакция, имате ли официално становище по темата???
  • 18 Даа

    26 0 Отговор
    Политиците май гледат така да си уредят пенсия. Усещат че ще споделят квартира с бай Ставри.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 За университет и докторантура няма....

    19 3 Отговор
    ...трудов стаж, за затворници - има...

    Коментиран от #26

  • 21 Започна извиването на ръце

    15 5 Отговор
    от Турска страна!Каквото и да ни дадат,ще си го върнат по 2!Следва продължение! Спасението на България е само едно-Възраждане!Единствената Българска партия в България!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Като си подадох документите за пенсия оставих и войнишката си книжка и я взеха.Наборната служба се брои,макар да се уволних след 2г и 2-3 месеца ,но тя се брои поне ,засега.Вярно,че в бг....докато имаш пулс......не си пенсионер,но......все пак.........Нещо пак не сте прочели........Хакти!
  • 23 Псевдоним

    14 1 Отговор
    Накрая всички питиета ще станат пенсионери - кой с телк, кой лежал в затвора, а ние на по 70-80 години ще им изкарваме пенсиите. Гениално.
  • 24 Спорното

    17 1 Отговор
    Нали знаете, че истината винаги е по средата !? Кой и как точно ще определи кой е истинския репресиран и кой е криминално проявен и лежал в затвора, па какъвто и да е етническия му произход ! Казармата и до сега се признава за трудов стаж, но при мининум 15 години осигурителен стаж извън нея ! Дали си взривил вагона на майки с деца или си репресиран, кой ще го каже !?
    Между другото нищо ново след 9.09.1944 година половината от т.н. "активни" борци са лежали в затвора за криминални прояви, но ......... и т.н. !!!
  • 25 А бе вие не можете ли да четете?!

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фондация Костя Копейкин":

    Става дума за турските изселници,които определени външни сили ги принудиха да напуснат родината си!Това за казармата!По отношение на затворниците:Затворник няма права,няма осигуровки!Кое не ви е ясно!Кретени,Костадинов и Възраждане вече са втора политическа сила,колкото и да не ви харесва!

    Коментиран от #28

  • 26 И къде го

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "За университет и докторантура няма....":

    Пише, че затворниците имат право? В КСО го няма!
  • 27 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Нашите идиоти Сър!
  • 28 А защо затворникът

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "А бе вие не можете ли да четете?!":

    Няма права? Грешка на законодателя! Превъзпитават го? А от друга страна го принуждава, икономически, на стари години, да извършва престъпления, поради липса на средства! Много държавнически.

    Коментиран от #33

  • 29 Тити

    12 2 Отговор
    И кво излиза че един убиец ще взима по голяма пенсия от работещ машала.
  • 30 Анонимен

    6 2 Отговор
    Ще подкрепят и хоро ще играят. Неспазване на човешките права. Анадънму булгар. Жалко, че пострадаха обикновените хора.

    Коментиран от #32

  • 31 Бачо Киро

    9 2 Отговор
    Казармата винаги се е признавала за трудов стаж, но откъде да го знаят и авторчето, и политиците... Колкото до затвора... Всичкото сиган дет е крало и се писа репресирано, ся ще има пенсия, даже един ден да не е работило официално.
  • 32 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    В Гуантанамо викаш яко им спазваха правата, пишман-демократе ...
  • 33 Бачо Киро

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "А защо затворникът":

    Затворникът естествено че няма права, има номер. И в Меката на демокрацията е тъй. Ако работи в затвора може и да му се брои нещо, но не съм чак толкова запознат. Правата му се възстановяват като си изкара наказанието. Какви осигуровки искаш да му текат по време на лежане в затвора? Ти нормален ли си...
  • 34 Анонимен

    2 7 Отговор
    Става въпрос за възродителен процес. Който се опълчи на комунистите или тия които ги наричате в, възродители, за тях иде дума. Лежали са по затвори, без съд и присъда. Някои страхливи турци са се съгласявали доброволно да им се сменят имената от турско на християнско. Вертер, едно младо туркинче.. Вертер й е сменял името.. И тя, вие, защо сте с немско име, а аз да съм с българско, но се разминало и е в Турция омъжена за сръбски турчин. Не им е било, беше, лесно, но и на българите нима им е били след 1944,но това е друга тема.
  • 35 Анонимен

    3 1 Отговор
    Нищо общо няма затворника крал, с тези турци лежали по затворите. Или така ви изнася на някои участвали в тоя гнусен процес. Както казваше нашата, отивайки в селото, а там живеят турски казълбаши. Не биваше, не са това, което бяха. Огорчени са и не искат да разговарят с мен, а са родени и израснали идвайки от война, гърция. Кон магаре става ли, ми казваше маман. Това са живи хора. Бкпдс, има и турци участвали във тоя процес възродителен, но са ги изпращали в северозапада, а ит там в югоизток, за да не ги разпизнаят техните си турци. И това ни го каза моят шеф от бкпдс, а брат му българин е бил по Живково, Аташе в Турция. Пострадаха нашите деца и ние, за което нямане вина, аз съм израснал сред тях, в турско село и бяхме приятели, заедно бяхме на байрама и великден, но счупен хляб цял не става за старото поколение, което се ражда няма да знае нищо, какво е било, а понякога историята се пише, както на тях им изнася.
  • 36 сирене

    5 0 Отговор
    СОРОСОИДЧЕТАТА да помнят сега че ВАГНЕР СА ЛОШИ!
  • 37 Очевидец

    2 5 Отговор
    Ако не бе тоя възродителен процес, България нямаше да е това, което е днес.

    Коментиран от #44

  • 38 Българин

    2 0 Отговор
    За три години на запад, турчина купува жилище в центъра на града, а българина го няма, но, да са живи и здрави.
  • 39 Пенсионер съм

    4 2 Отговор
    При пенсионеране си носех военната книжка да добвя две години стаж от казармата.Казаха ми,че този стаж се признава само ако не ми достига изисквания стаж.И така не ми признаха тези две години.
  • 40 Идиотизъм е,че не осмисляш написаното

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Това е идиотизъм":

    Става дума за политически затворници по време на социализЪма. И колко много дебили се съгласили. С такъв народ малко ни е всичко, което ни се случва. 80%,а може би и повече.

    Коментиран от #43

  • 41 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    6 0 Отговор
    Българи , четете внимателно това се отнася само за ДПС .Хиляди или милиони от Турция сега ще се наредят на опашката пред пенсионното и законно ще източат НОИ .
  • 42 ха ха

    3 0 Отговор
    Днес вече 33 години живеем в демокрация, благодарение на цената, която те платиха за тази демокрация, някои платиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети платиха тази цена със свободата си, заяви председателят на ДПС./ същите доводи имат и партизаните , пак натрапваме оня модел от който не сме и излизали
  • 43 позеленял

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Идиотизъм е,че не осмисляш написаното":

    щото при мутрокрацията сега няма репресирани ? или мачкани по приумици на политическите полицай-милиционери ?
  • 44 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Очевидец":

    Ако не беше турското робство, сега България нямаше да е това в което се превърна за последните 33 години!
  • 45 Тодоров

    5 2 Отговор
    Казармата се признава за стаж - 3 та категория!
    На професионалните военни - категорията е първа!
    Справедливо ли е спрямо срочно служещите?
    Казармата НЕ СЕ ПРИЗНАВА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ - това директно ощетява - пенсиониращите се мъже при възраст 67г.
  • 46 Димов

    3 0 Отговор
    Някой си урежда неговите хора с пенсии.
  • 47 Димов

    4 0 Отговор
    Нормално ли е за един следобед, тихомълком да приемат да им хрантутим бандитите? В САЩ са карали затворниците да работят ангария. Построиха си пътищата с техният труд, а тук ще им плащаме пенсия за това, че са престъпници. Що за безочливо изплюване в очите на данъкоплатеца? И ще ми говорите за демокрация? Тук няма демокрация. Просто едни бандити и техните слуги, които ги уреждат с нашите пари.
  • 48 Димов

    5 1 Отговор
    Моля, някой да обясни: как така ще плащаме пенсия на бандитите за това, че са крали, насилвали и убивали? ЗАЩО??? Що за падение е това? Как не го беше срам този, койт е представил тази подла безочливост за гласуване? Докога бе, докога?

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Димов

    5 0 Отговор
    А в съседната статия пише, че нямало механизъм за подпомагане на бедните с финансова помощ.
  • 50 Който осигурява

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Димов":

    Работно място е длъжен до осигурява работещият. Санкцията е гроба, от 25 заплати. Но законът не се отнася за МП, па после защо нямаме правосъдие. Ми нямаме.

    Коментиран от #52

  • 51 Ти и аз

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Димов":

    Няма да я плащаме, защото лишеният, от свобода, сам си я е заработил, но законът го ощетява!

    Коментиран от #53

  • 52 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Който осигурява":

    Това, че работодателят те осигурявал е демагогия. Ти си изработваш всички осигуровки. Работодателят си е направил сметка, колко пари ще му струваш, колко от тях трябва да внесе като негова част по осигуровките ти, и колко да ти даде наръка. Това, последното, е само една част от изкараните от теб пари.
  • 53 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ти и аз":

    Дай извадка, каква част от БВП е приност от затворника. САЩ си построиха пътната мрежа с ангарията на затворниците.
  • 54 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    Абе тези репресете, като активните борци против капитализма и фашизма несвършват. Колкото повече отминават годините от десетоноемврииската "революция",толкова повече репресете излизат. Нищо ново не е научено,нищо старо не е забравено.!
  • 55 Даа!,

    2 0 Отговор
    Та да попитам,заради един приятел.Кой ръководи цялата държава в действителност? А вие продължавате да се цепите на леви,десни,либерасти и консерви.Според гънките под каскета ви.Някой попита ли,знае ли,колко от " възрожденците" заселели се при комшията,и до момента източват през НОИ милиони ,във вид на пенсия? Защото са с двойно гражданство,разбираш ли? И ще продължат,защото тогавашните 24-27 г,сега им е дошъл реда.И милиони източват( кой ги проверява,дали и там не получават) и изборите ви объркват тотално.Защото имали двойно гражданство,разбираш ли? Само от там са гарантирани поне 5-6 места в НС.После се чудим защо винаги са вечен балансъор ,и в тях е ножа и хляба при всяко правителство Мръдне в ляво,и десния по дупе на земята.Или обратното.
  • 56 Димов

    1 0 Отговор
    Моите уважения към пострадалите от Възродителният процес, от тази част от историята ни и аз се срамувам, но кой ще определя, кой е репресиран и кой не е, че да не се накачули всеки пандизчия на тази хранилка? Знаем как се уреждат статути у нас.
  • 57 баба Цола

    1 0 Отговор
    Има подробности, които трябва подробно да се осмислят преди приемането на такъв закон. Въпреки , че наборната военна служба се зачита за трудов стаж и днес. Но има много несправедливости, когато младежите още не навършили пълнолетие служиха в армията и губеха свободите си. Не само на полит. затворници тряба да се обърне внимание, защото много от политическите бяха и криминални , които се писаха политически а те бяха крадци и други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове