Last news in Fakti

6 Януари, 2023 23:04 2 064 15

Проверява се каним ли Мъск на лов за пума в България

  • мъск-
  • илон мъск-
  • лов-
  • пума българия

Министър Илин Димитров ще проведе и среща с издателите на книжката

Министерство на туризма проверява всички рекламни материали, с които се канят туристи в България, включително и брошурата, която предизвика много шеги във фейсбук през празничните дни. Появиха се публикации, в които се представяше брошура рекламираща България като дестинация за ловен туризъм на защитени видове - диви кози, мечка и рис. Освен факта, че тези животни не са ловни обекти, иронични изказвания предизвикаха и илюстрациите, с които туристическата брошура представя алпийски козирог вместо дива коза и пума вместо рис. Потребителят, който пръв сигнализира за случая, Емил Енчев, твърди, че ги е открил в Информационния център в самото министерство и действително такива самото ведомство е открило точно там.

В изявление днес от Министерство на туризма заявяват, че започват детайлна проверка на всички рекламни материали, включително и за грешки.

За конкретната брошура, която рекламира лова на защитени животински видове, МТ пояснява, че тя е с официален ISBN номер 978-619-91759-0-3 и е издадена през 2020 г. от Гласове.БГ ЕООД. Част от тиража на изданието е бил закупен през същата 2020 г. от Министерството на туризма като готов продукт. Министерство на туризма посочва, че не е участвало в изготвянето на съдържанието, в подбора на текстовете и снимките, а и не е издател - предвид това не носи отговорност за допуснати потенциални грешки в него.

Към момента тази брошура не се използва в официалните рекламни кампании, а наличните единични бройки от закупената част от тиража са изтеглени от информационния център на МТ.

Министър Илин Димитров ще проведе и среща с издателите на книжката. При установяването на данни за допуснати нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи, като ще се извърши и проверка.

От Министерство на туризма уверяват, че не рекламират лов на защитени видове, а напротив - ключова политика на институцията е свързана с развитието на устойчивия и зелен туризъм. Ловният туризъм е част от богатата палитра и е форма на алтернативен туризъм, но при строго спазване на законите и опазване на биоразнообразието и дивите видове.

Междувременно сайтът TravelNews.bg съобщи, че част от министерствата, включително и Министерството на туризма, през миналата година са сключили договори общо за над 87 000 лв. за анализи на Института за стратегии и анализи ЕООД, който се ръководи от журналиста Валерия Велева, собственик на сайта "Епицентър". За въпросните анализи са платили Министерство на туризма под ръководството тогава на Христо Проданов, МЗХ и самото Министерство на икономиката и индустрията, което тогава се ръководеше от лидера на БСП Корнелия Нинова. Договорите са сключени през ДКК и Национална компания "Индустриални зони".

Справка за договорите е предоставена на TravelNews, но не и самите анализи, както и не е обяснено за какво и на кого са послужили.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гимзо

    12 4 Отговор
    Сезонът за отстрел на Козлодуйски козел е открит.

    Коментиран от #8

  • 2 Гладна хиена

    17 2 Отговор
    Българете са изпростели като галоши.
  • 3 ще му

    4 1 Отговор
    гонят Михаля.....По- добре да скъсат на зеленото скато .....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОЗА

    20 1 Отговор
    Па не сте разбрали...Илиян Мъск(деда му Илия е родом от Хърлец) не идва,за Пума...искал да го водат на Илиенци да си купел Адибас...ма се опасявал,че ко доде у БГ ше се окаже с договор,за кабелна и Интернет,към А2...па той нет си имал и нещял нов договор,за две гОдини...бе мътна история е туй идване...ма най го било страх от силиконести моми,що веднаж доде си настройват Старлинка минал през Пайнер канала и видел некви дивни същества дет били хищни хиени(не пуми)...ма най го е бъз да го не разкрият,че е с български корени,че некви ниви-па дела...аве шашава история...не си заслужава,за едни матаронки такъв риск...;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 Вожд на ято муфлони

    14 0 Отговор
    Ще ловят Пуми, а Мамути нещат ли - само трипер на околовръсното мое хване Илончо! Поне ще му остави парещ спомен от БГ. :))))
  • 7 печатна грешка

    8 0 Отговор
    "туристическата брошура представя алпийски козирог вместо дива коза и пума вместо рис"
    "издадена през 2020 г. от Гласове.БГ ЕООД"

    Дачкови-Дебелачкови илюстративни материали.
  • 8 печатна грешка

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гимзо":

    Козлодуйски козел или козлодуйски козирог?
  • 9 Грешната

    7 0 Отговор
    информация ако беше само в тази книга - лесно ще се справят . Болшинството такива книги , а по - лошото и учебници се печатат с такива грешки заради които ще почнеш да си мислиш , че нарочно са направени .
  • 10 мале мале

    12 0 Отговор
    министерството купува готов продукт и го пуска на пазара за свой без да го погледне нито веднъж какво съдържа той ?!?!? вие подигравате ли се с народа ?
  • 11 Студопор

    11 0 Отговор
    Ами... Браво на Емил Енчев, който и да е той! Поне един човек се е сетил да погледне и е успял да разбере колко им е умствени капацитет на тия.
  • 12 Опааа

    6 0 Отговор
    Закривай!
  • 13 Механик

    11 0 Отговор
    " Министерство на туризма посочва, че не е участвало в изготвянето на съдържанието, в подбора на текстовете и снимките, а и не е издател - предвид това не носи отговорност за допуснати потенциални грешки в него."
    Е да ама е участвало в закупуването на "част" от книжките, без да провери "потенциалното съдържание"! И по тоя начин е похарчило моите/вашите пари за фалшивка. Кой ще върне сега парите?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове