Last news in Fakti

7 Януари, 2023 13:53 2 379 47

Диян Стаматов иска 30% увеличение на учителските заплати

  • учителски заплати-
  • увеличение-
  • диян стаматов

Дори би могло един ден от седмицата да бъде изцяло проектен и учениците да бъдат извън училищната среда

Диян Стаматов иска 30% увеличение на учителските заплати - 1
Снимка: Архив

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30 процента - за учители, за работещите в Министерството на образованието и науката (МОН), и в Регионалните управления на образованието (РУО). Това каза в интервю за БТА Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. Той представи очакванията си за 2023 г., които са свързани с по-добро образование на учениците в страната ни, съобщи БТА.

"Едно от най-важните неща, което трябва да продължи, като желание, надежда и очаквания, е за увеличаването на учителските заплати, защото те в момента са добри, но трябва да се поддържа и занапред тенденцията за 125 процента средна заплата в образователната ни система", заяви Стаматов. Той отбеляза, че аналогична е ситуацията и в Унгария, където с много висок темп се предвижда увеличаване на заплатите на учителите, за да достигнат те 2000 евро.

"Нашите заплати в момента, въпреки че са високи, реално стартовата учителска заплата е 750 евро. Това означава, че много средства трябва да бъдат заложени, за да достигнем европейските стандарти, защото се очаква преминаване към еврото през следващата година", обясни председателят на СРСНПБ. Той отбеляза, че това увеличение е необходимо, "за да не се окаже, че отново сме на дъното на възнагражденията в Европейския съюз с нашите учителски заплати".

Необходима е реалистична оценка от въздействието на Закона за предучилищното и училищното образование

Трябва да бъде направена реалистична оценка от въздействието на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който вече е на седем години, заяви Стаматов. Той отбеляза, че ЗПУО навърши възрастта, в която могат да бъдат отчетени плюсовете и недостатъците в него. Необходимо е и да се даде възможност за още по-силна децентрализация на средното образование и за по-значима съвременна роля на ученика в училищната среда - с по-адекватни учебни програми, подходящи за всеки един ученик и за мисловното му разбиране с лекота, а не с академична тежест, добави той.

На въпрос кой да направи тази оценка за въздействието от ЗПУО, Диян Стаматов отговори, че "тази оценка би трябвало да бъде направена от хората, които имат професионална готовност - дали от висшия ешалон от ръководството на образователното министерство, дали от външна институция или организация, която е неправителствена, но тя трябва да бъде направена". Необходимо е тази оценка за въздействието от ЗПУО да бъде направена така, че да има измерима и отчетлива стойност, добави той.

Има очаквания за олекотяване на учебното съдържание от излишни академични термини

От много време говорим за редакция на учебното съдържание в учебниците - от началото на 2022 г., припомни Диян Стаматов. "Бяха направени известни и малко корекции, първите стъпки в редакцията на учебниците бяха направени, но се забелязва сериозно притеснение в управляващите екипи в МОН да продължат тези стъпки за редакция, а когато те не се правят, учебниците изглеждат още по-академични, а в същото време и ретро", коментира Стаматов. Той подчерта необходимостта да не се забравя, че днешните ученици са коренно различни от предишните поколения и учебният материал трябва да бъде много по-адекватен за днешните подрастващи, защото те ще управляват страната ни след 15-20 години, а може би и по-рано.

Председателят на СРСНПБ припомни, че 2022 г. беше годината на анкетите, като бяха анкетирани за учебното съдържание всички в образователната ни система, но няма резултат като конструктивен вариант.

Попитан какво трябва да се направи сега, Диян Стаматов отговори, че "всички очакваме да има олекотяване на учебното съдържание от излишни академични термини, практичната част във всеки един предмет да бъде изнесена ясно на преден план, за да може ученикът да извлече от нея мисловната информация, която ще му трябва, за да живее адекватно и нормално, а не, четейки учебника или дадено определение, да не знае изобщо за какво става дума". В тази ситуация ученикът не е виновен, а до голяма степен сме отговорни хората, работещи в образователната система, каза Стаматов.

Трябва да продължи дигитализацията в образованието и всеки ученик да има лаптоп вместо хартиен учебник

Имаме и друга сериозна надежда в образованието, като тя е свързана с изграждането на STEM центрове в училищата, което ще стане със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви председателят на съюза на училищните директори в страната. Той отбеляза, че другите държави отдавна са направили STEM центрове в своите училища и ние имаме голяма надежда това да се случи и в нашата страна през следващите години. Целта е училищната среда да стане по-мотивираща за учене, да се промени всичко, което е в нея, както и начинът, по който се преподава.

Важно е да продължи и дигитализацията в образователната система, и имам смело очакване всеки ученик да има лаптоп вместо хартиен учебник, заяви Диян Стаматов. Той уточни, че тези лаптопи трябва да бъдат предоставени от държавата и МОН, защото това е важна стъпка и днешните ученици ще живеят занапред в дигиталното време.

Имам очаквания за създаването на сериозна и специална програма за детските градини, "защото те са изоставени отдавна в цялата палитра от образователната ни система и винаги се разглеждат като институции за отглеждане на децата, докато родителите им работят", каза Стаматов. Той подчерта, че в "детските градини се случват истинските чудеса в първите седем години, свързани с развитието на децата". Детските градини са особено важни за подготовката на децата за постъпването им в първи клас, за езиковата им подготовка и за готовността им за учене, добави Диян Стаматов.

Необходимо е пилотно прилагане на нови формати на изпитите в образователната ни система

Необходимо е пилотно прилагане на нови формати на изпитите в образователната ни система - дистанционни, един изпит по всичко. "Изпитите в страната ни отдавна не са променяни, може би от 2016 г. няма нищо ново по отношение на надграждането им", каза Стаматов.

Той припомни, че имаше идея от 2022 г. да има промяна в изпитите, но добави, че всичко остана в процес на очакване. "До голяма степен начинът, по който учениците са се явявали на изпит, остава и така се явяват и сега, единствено е засилен контролът по т.нар. изтичане на информация от изпитите. Нищо друго - по отношение на дигиталните техники и технологичните възможности, не е приложено в системата на провеждане на самите изпити", заяви Диян Стаматов.

На въпрос какво трябва да се промени - самото провеждане на изпитите, или един изпит да включва материал от няколко предмета, председателят на СРСНПБ каза, че, говорейки за STEM кабинети и за такова обучение, то и изпитът трябва да бъде с такава насоченост - да е STEM изпит. "В противен случай ще преминем към ремонт на едни кабинети, но не и начинът на мислене да бъде въз основата на всичко това и да е без приложение. Българският език е изключително важен, математиката също е изключително важна, но те не са единствено важните предмети за живота на всеки от нас и проверката на знанията, уменията и способностите на учениците трябва да бъдат насочени към всички предмети с максимална практичност - комбиниран изпит с практичност, каквато я има в европейския свят, в големите изпитни платформи", обясни Диян Стаматов. Той уточни, че това трябва да се въвежда постепенно, със стъпка в един от изпитите за националното външно оценяване (НВО), после и в другите изпити от НВО, и в държавните зрелостни изпити. По този начин ще се въвежда единност по отношение на всички изпити, уточни Стаматов.

Трябва да има възможност за гъвкавост в учебните планове и за хибридни учебни дни в иновативните училища

Необходимо е също да има надграждане на идеята за иновативните училища с още по-голяма възможност за гъвкавост в учебните планове и с прилагането на хибридни учебни дни. Смисълът на иновативните училища бе и остава да има максимално много свобода в начина, по който се преподава и учебните предмети биха могли да не са стандартните, както е в момента - биология, химия, география, физика, а могат да бъдат комбинирани и да се преподават хибридно, обясни Диян Стаматов.

Дори би могло един ден от седмицата да бъде изцяло проектен и учениците да бъдат извън училищната среда, и да осъществяват проекти във фирми, предприятия и организации. Това ще става в изцяло практична среда, в реалния живот. За да се случи това, е необходима още по-голяма свобода за сегашните иновативни училища. Целта е да могат те да прилагат различен формат на учебната продължителност на годината, различни учебни седмици, хибридни учебни дни, да използват повече технологии, като всичко да е съобразено със спецификата на съответния клас и училище, каза председателят на СРСНПБ.

Той отбеляза, че "инотивните училища към момента са факт без никакво финансиране, но можем да си представим, ако има малко финансиране, колко голям ще е напредъкът им в страната". Всичко ново, което може да се случи в образователната ни система, идва от иновативните училища, защото при тях има свобода при преподаването на учебните предмети и това става чрез иновации, обобщи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам нищо против, ама

    60 3 Отговор
    вижте какво излиза от училищата - неграмотни младежи-чалгаджии! Вместо да наблягат да попълват фалшива документация от отчети и мероприятия, да вземат да научат децата на нещо !
  • 2 Чорбара

    50 3 Отговор
    Нахал , пе.ераст!
  • 3 Доктор

    59 5 Отговор
    Тези са изключително нагли и преминават всякакви граници. Огромната част от тях са ниско квалифицирани, ниско интелигентни и много мързеливи. Нивото на училищното ни образование е катастрофално.
  • 4 Анонимен

    38 1 Отговор
    "всеки ученик да има лаптоп вместо хартиен учебник" ....... Който си мисли, че непрекъснатото взиране в екрани всякакви не уврежда зрението, дълбоко греши...
  • 5 Колкото повече им увеличавате заплатите

    61 5 Отговор
    толкова повече учениците затъпяват! Странен феномен!
  • 6 Няма лошо

    46 4 Отговор
    Но то няма деца бе нашия.И какво излиза даскал сьс десет до петнадесет ученика да взема два бона.Значи за тях има пари а за Минималната заплата няма.
  • 7 И от

    48 4 Отговор
    де пари ? Кой и как ще ги изработи тия 30% ? За половин година работа при това !

    Коментиран от #10

  • 8 Емил

    17 4 Отговор
    Всички заплати трябва да се вдигнат с поне 30%! Не може да се влезе в еврозоната с този стандарт на живот - заплатите с 30%, а цените с 20% - за да се изравним с последните!
  • 9 Кроки

    14 3 Отговор
    Аз, давам направо100 процента.
  • 10 Емил

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "И от":

    Парите се печатат! Проблемът е за какво се харчат!
  • 11 Иван

    36 6 Отговор
    По гламаво от Даскал няма.40 години сьм работил в сферата на образованието.Убеден сьм!

    Коментиран от #20

  • 12 Голям зор

    15 0 Отговор
    Това е много добре даже са малко нали заплатите ще стават в евра.В частния бизнес работещите бедни също искат,и техните заплати ще бъдат в евра.
  • 13 Айде стига

    42 6 Отговор
    Това е връх на нахалството, само те ли работят,че да искат постоянно увеличения, а намаляване на работата, сам си признава,че заплатите им са добри, ама иска още пари ,дмс, пари за дрехи, половин работен ден, половин година ваканции, срам и морал нямат, и те ще учат и възпитават, стига вече
  • 14 Гост

    32 4 Отговор
    Диянчо излагаш се.... направо 3к евро стартово, първа категория, секретарка и служебен автомобил и макс по 5 деца в клас че да не се преуморите....
  • 15 Факти

    22 7 Отговор
    Зелен кон и умен даскал НЯМА !
  • 16 Мен..

    10 4 Отговор
    Доста от хората не правят разлика между частник и държавна работата...тия където бачкат за частник да ревът на шефа си те сами определят заплатата в дадена фирма.Държавата не и пука за заплатите давани от частник.
  • 17 Иван

    34 10 Отговор
    При норматив 648 часа по3 часа на ден.5 дена по 3 часа=15 часа.15 часа по40 минути=600 минути.600 минути-10 астрономически часа.40 часа работна седмица.Работят10 часа вместо40.Искат2000 лева.60дена платен отпуск.Три месеца не са на работа.Пак получават по 2000 лева.Нагли!

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Сега ще започнат

    13 13 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.
  • 19 Бивш учител

    12 15 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Напълно прав е. Напуснах системата заради ниската заплата. Ако някой завижда на учителите да стане такъв и ще разбере, че всичко си е оправдано.

    Коментиран от #23

  • 20 Бивш учител

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    И аз съм работила и съм убедена че НЕ СТЕ ПРАВ.

    Коментиран от #26

  • 21 джцс

    26 8 Отговор
    Докога ще ги хрантутите тия учители? Малко ли пари им наляхте? Работят по 4 часа на ден, почиват по празници, ваканции, събота- неделя... лекторски часове си пишат, частни уроци преподават... Още ли са гладни?

    Я, да отидат в частния сектор, да видят как се работи, да видят как шефът ще "увеличи" с 20% заплатата им!
  • 22 Иван

    16 3 Отговор
    Директор на СУ с 187 ученици получава 3500 лева.На Диянчо е най малко 5000.30%=1500 лева.Стават 6500лева.Трябва да се прекатегоризират учебните заведения.
  • 23 Учител по рисуване

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бивш учител":

    Аз съм си доволен, а имам ученици дето цяла година не ги знам кои са :) но не ми и пука.
  • 24 Чета ви злобните коментари

    11 15 Отговор
    и първото нещо, за което се сещам, са думите на крадеца от Банкя, единственото за което го поздравявам-лош материал сме.
    Ами станете учители бе. Нали ревете, че нямате пари, а в същото време-никви действия. Айде записвайте педагогика. Под пари ще се видите.
    Децата са такива, защото първо носят вашите гени, второ защото чакате учителите да ги възпитават, а вкъщи на таблета и гледат как плюскате туршия и плюете по телевизора, после спите.
  • 25 суйехд

    14 5 Отговор
    Когато ГЕРБ разбойниците ви държаха 12 г. в най голяма мизерия и ниски заплати и пенсии не ривахе, а сега искате за 2 г. да догоните европейските доходи и ривете. Като ви язди простия пожарникар мълчахте сега сте гласовити. Що за подход, що за изпълнение?
  • 26 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бивш учител":

    Прочетете коментар17 и тогава коментирайте.Този коментар само Вие можете да разберете.В противен случай сте от гламавите Даскали.Нека бьдем честни сьс сьвестта си!
  • 27 Коко

    12 2 Отговор
    И като се увеличи заплатата това значи ли че олигофрените ще започнат да учат .
  • 28 Очаквам

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    да сметнеш един пожарникар колко време държи маркуча гасейки пожара и да сметнеш дали не му е прекалено голяма заплатата за държане на маркуч по 1 час(примерно) на месец. Може и за един директор който подписва по 100 документа на ден за по 6 сек. или 600сек.=10 мин. 22 дни по 10мин=220мин = 3ч.и 40мин.
  • 29 Българка

    13 5 Отговор
    Спрете се бе!!! Достатъчно се повишиха заплатите и привилегиите на учителите? И колко рчаса работят, а колко са им оитпуските? А колко са им бонусите- за Великден, за 24-ти май, за Коледа? Колко работещи и произвеждащи имат такива доходи? Хайде стига!!!!

    Коментиран от #36, #47

  • 30 Иван

    13 2 Отговор
    НАП да се самосезира!Кога учителите,които дават часни уроци ще плащат данаци?
    Имат ли право на тази дейност след като нямат фирма за часни уроци?Как дерат само,от30 до50 лева на час.

    Коментиран от #33

  • 31 Богдан

    6 1 Отговор
    Защо само на Гербери давате думата?
  • 32 Буквоядец

    7 1 Отговор
    Красиви думи,от човек, който не разбира,кога един даскал е политически пристрастен. Това за заплатите е НАГЛО !
  • 33 В почти никой ВУЗ

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    вече не се влиза с конкурсен изпит, даже ги записват предварително и няма смисъл от частни уроци, с изключение на спец. "Медицина" (с биология). Рядко се дават/взимат частни уроци, само на слаби ученици с амбициозни родители.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичо Дончо каза

    6 1 Отговор
    Внимавайте да не се претоварят умствено чалго-питеците ,че ще осъзнаят бедата си.
  • 36 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    А с колко полу идиотчета се разправя ,знаеш ли ?
  • 37 От Варна

    8 3 Отговор
    Това е върхът на нахалството! Погледнете какви “ грамотници” излизат от средното училище. За сведение-истина, имам съседка, учителка по математика в средно училище. Тя самата разказва, че работи само с по 3-4 деца в клас, които проявяват интерес и имат амбиции. С останалите хич не си хаби нервите, учат ли, не учат ли, пише им тройка, да преминават нагоре. Имало ученици, които изобщо нямат представа за какво иде реч по тази математика! Явно не само тя упражнява такъв стил на работа. Близко дете се провали на изпита в седми клас. На поправителния тест учителката ги подготви да наизустят отговорите и то бе оценено с мн. добър. Кой е излъганият? Та заплатите да не се надуват ненужно. И аз искам увеличение, но чорбаджията си прави оглушки! Защо някои мислят, че парите като са държавни , може да се даряват щедро! И още, по мое време съученички без особени възможности, но с амбиции кандидатстваха в учителските институти, Рядко от любов към професията! Сигурно нещата не са се променили много?
  • 38 Анонимен

    13 2 Отговор
    Вдигат им заплатите, защото са съучастници в превръщането на учениците в стадо идиоти. Вижда се, че в България се отпускат пари само за такива неща. Както и на определени хора в държавната администрация, които се занимават с рекет, като висши служители в НАП, прокуратура и МВР.

    Коментиран от #39

  • 39 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Принципно си прав,но да се повтаря същият клас поради слаб успех е забранено от МОН.
  • 40 пенко

    4 0 Отговор
    ИМАХ ТАКИВА СЪУЧЕНИЦИ --- ПРЕДИМНО ГИ БИЕХМЕ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 41 Редно ли е?

    3 2 Отговор
    Много от учителите ,които имат възраст и стаж за пенсия, подават документи,но остават на работното си място,което директори не обявяват за свободно.Това е възмутително,за много млади учители няма работа,а пенсионерите получават и пенсия и заплата.
  • 42 Мдааа

    6 0 Отговор
    А,.....пенсиите? С тях какво правим ...а? Май нищо. Нали Нинова предложи да се направи ново преизчисление на пенсиите от 1.1.2023г., с коефициент 1.35. Нищо не стана нали?
  • 43 Една даскалица ви го казва

    4 1 Отговор
    Тоя герберски мунчо мисли за учителската заплата, защото ако тя се вдигне, ще набъбне и директорската (неговата, де). И плаче за децентрализация, т. е. делегираните бюджети да са независими и от първостепенния разпоредител (общината). Като се смени Фандъчката, може да има финансови затруднения. Да знаете, делегираните бюджети са убиецът на качественото образование! Съгласна съм с всички, които смятат, че в образованието се наливат пари без резултат!!!!

    Коментиран от #45

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 45 Агент 07

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Една даскалица ви го казва":

    Фандъчката, учудващо въпреки непрестанните атаки срещу нея, все още успява някак си да удържи положението. Буквално на магия. В този смисъл някакъв изтърсак Бонев постоянно плещи глупости,прави се на интересен и никой не вижда, че с действията си този индивид е вреден за обществото. Една даскалица тук във форума каза, че след оставката на Фандъкова, може да има финансови затруднения. Да, така е наистина ще има СЕРИОЗНИ ФИНАНСОВИ ЗАТРУДНЕНИЯ! Запишете си го някъде. Що се касае за делегираните бюджети, да те са жесток убиец на качественото образование! Само ,че много Народ прави гуши от тия неразбории...нали?
  • 46 Мен...

    2 3 Отговор
    Седя и чета как се оплаквате от частни утоци аюи замислете се децата Ви колко са тъпи че не вдяват в час или вие като родите ли сте умни помогнете им малко.... само се жалвате фа не говорим че даже не можете да си ги възпитате.... учителите не са длъжни да им дават първите 7 години те само надграждат това което ние трябва да свършим като родители.
  • 47 Работещ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Говоря от името на непедагогиески персонал в малко училище с много ограничен бюджет. Никой в училището не е взел допълнително пари за 24 май, 15 септември, а коледните бяха двуцифрено число. За Великден никога не в е имало допълнително възнаграждение. Първото увеличение, което беше за учителите не стигна до непедагогическия персонал /говорим за училищата с ограничен бюджет/. Непедагогическият персонал работи по 8 часа на ден и има отпуск, колкото всеки друг бачкатор и в малките училища взема по-малко от продавачка в супермаркет. Да не говорим за училищата - гета, където положението е плачевно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове