Last news in Fakti

8 Януари, 2023 05:43 1 386 18

Не е ясно кога разменените бебета в "Шейново" ще бъдат върнати на биологичните си родители

  • бебета-
  • размяна-
  • шейново-
  • болница

От ръководството на болницата заявиха, че въвеждат по-строг контрол при изписване, който ще изисква двоен подпис

Не е ясно кога разменените бебета в "Шейново" ще бъдат върнати на биологичните си родители - 1
Снимка: БГНЕС

След случая с разменените бебета от болница "Шейново" обмислят нови механизми за контрол. Това заяви за БНТ директорът на болницата д-р Румен Велев, цитиран от агенция Фокус.

За размяната се разбра за пръв път през декември, след като два месеца след раждането една от майките направи ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Проверка на прокуратурата установи, че бебетата са разменени след объркване на гривните на майките. И докато от болницата обмислят затягане на контрола, все още не е ясно кога те ще се върнат при биологичните си родители.

До седмица трябва да стане ясно дали в болница "Шейново" може да се внедри нова система, която да отстрани възможността от субективна грешка при изписване на новородени бебета. Системата трябва да генерира автоматично специални гривни с баркодове.

От ръководството на болницата заявиха, че въвеждат по-строг контрол при изписване, който ще изисква двоен подпис.

"Ще караме майките, които досега са се разписвали за бебето и са писали само пола, собственоръчно да написват на този документ, номера на на гривничката на бебето. Тоест да имаме контрол и от страна на майката. Не само наш", посочи д-р Румен Велев - изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново".

Той увери, че ще има наказани за размяната на двете бебета, след като са готови окончателните резултати от наложената проверка.

"Все още чакаме проверката от одита, от общината. Това, което ние си направихме като проверка е това, което стана общоизвестно, че в крайна сметка е станала една неволна размяна. Не може да си я обясним как точно се случила. Най-важно е да стане размяната. Надяваме се час по-скоро този процес да приключи", заяви д-р Велев.

Колко време ще отнеме процедурата все още не е ясно. Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. Според юристи независимо от това дали двете майки са съгласни доброволно да разменят децата, казусът трбява да се реши в съда.

"Доброволно споразумение биологичните родители на детето не могат да постигнат по този начин и това споразумение да породи съответните правни последици", каза адвокат Людмил Рангелов.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска за оспорване и установяване на произход. Причината - всяко от децата има издадено удостоверение за раждане, в което родителите не съответстват на биологичните.

Според юристи има вероятност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК изследвания. Съответно същата процедура трябва да се проведе и за второто дете. При евентуален отказ на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

"Ако се случи това, тогава вече трябва да приключи делото за установяване и оспорване на произход и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на истинската майка, може да ѝ бъде принудително отнето", посочи адвокат Людмил Рангелов.

По случая започнаха проверки на РЗИ, Столична община, агенция "Медицински надзор", като засега няма данни, които да водят към версията за умишлена размяна. Ако бъде доказана такава то предвиденото наказание е затвор до 2 години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    23 0 Отговор
    Знаеш ли кога циганка ще върне бяло бебе със сини очи, направо ужасяващо че расте в циганска среда и неандерталци.
  • 2 ХАХАХА

    23 0 Отговор
    Как може бе ,какви хора сте вие ,деца имате ли или вас майка не ви е раждала? Ще оставите българчето при циганката, която не се знае какво може да му причини ,същото се отнася и за българката ,знаете ли какво значи насила да гледате дете ,което не е ваше? За бълга.ката съм абсолютно сигурен ,че не го поглежда дори. Как може да не можете да се поставите на нейно място ,а ще и обяснявате какви искове трябва да заведе в съда.?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 007 /агент/

    12 0 Отговор
    НА АДВОКАТИТЕ КИСИИТЕ ВИНАГИ СА ПРАЗНИ ...
    ТАКА ЧЕ...
  • 5 Петър

    8 1 Отговор
    Това нещо е чиста глупост:
    Според юристи независимо от това дали двете майки са съгласни доброволно да разменят децата, казусът трбява да се реши в съда.
  • 6 Питам

    16 0 Отговор
    Няма ли най-сетне тези майки да заведат дело срещу тази болница за обезщетение
  • 7 Касандра

    5 3 Отговор
    Чавето ми е халабинос и е мою шо кат джилезу почват да му текат лигите ,а кат минеме през вторични суровини се изпуска от кеф.
    Нищо не връщам.
  • 8 Как

    3 2 Отговор
    кога, ами един хубав ден !
  • 9 А някой да ми каже

    14 0 Отговор
    Някоя санитарка с лилави венци дали не е направила "объркването" по поръчка? В Гърция нашите индианки раждат на конвейер, ще оправят и гърците с бразилски чавета!

    Коментиран от #11

  • 10 ще ме мотаят

    9 1 Отговор
    Аз ако съм рома/как звучи само/ го занасям на закрила на детето те без друго нищо не правят и да си го отглеждат. И съд за всички по веригата.
  • 11 ХАХАХА

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "А някой да ми каже":

    Абе те гърците нямат ли си цигани или нашите са по хубави? И след като цяла България знае как раждат ии за какво нашите циганки ,мислиш ли че осиновителите незнаят? Ами търсенето определя предлагането.
  • 12 Христо

    8 0 Отговор
    Идиотщини!

    Какви ги реди тоя адвокат. Нали вече обясниха, че актовете за раждане са правилни, само физическите бебета са разменени

    Що за безумие месеци да не можеш да си гушнеш собственото дете, да знаеш, че някакви други хора го държат... Трябва да има бързи процедури. Има полицейска закрила, има прокурорски решения, какъв съд...
  • 13 истината за произхода

    1 1 Отговор
    на руzzoфилите
  • 14 Дякон Левски

    4 0 Отговор
    Циганката избяга с бебето в Германия, иди я хвани. Ще минат месеци може и повече а другата майка какво да направи? Къде е държавата и институциите които да си свършат работата? Алоооооууууууу!!!!!!
  • 15 Така така

    2 0 Отговор
    Циганите убиват за шише ракия, крадът деца и смучат пари от държавата. Нашите пари.
  • 16 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    3 0 Отговор
    😅Да изчакат децата да навършат 18 години и те да решат кои са им родителите. 😃
  • 17 да сме коректни

    0 0 Отговор
    Те със съдебен акт ще и отнемат чуждото насила - как ще и върнат обаче родното насила ми е чудно........
  • 18 Магдалена Манолова

    0 0 Отговор
    Според мен този случай е добре обмислена измама от двете майки, които са използвали слабите места в процедурата по изписване на бебета. Те може да бъдат в комбина срещу болната за да вземат някой лев. Дори са много алчни. Бебетата са сменени извън болницата и плана на майките влиза в действие много след като са били изписани. Къде е лицето на бялата майка? Още гузно се крие. Ако беше права е логично отдавна да я бяхме видели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове