Last news in Fakti

18 Януари, 2023 04:09 5 640 107

18 януари 1985 г. Възродителният процес - Януари 2023

  • възродителен процес-
  • бкп-
  • турци-
  • имена

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада

18 януари 1985 г. Възродителният процес - Януари 2023 - 1

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път се говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    86 17 Отговор
    Най-лошото беше, че Тато нямаше още една година власт за да не ни крадат и управляват дпс, както стана сега.

    Коментиран от #20, #67

  • 2 пешо

    78 26 Отговор
    това трябваше да стане още 1945година

    Коментиран от #30, #50

  • 3 Адам Хилтън

    80 10 Отговор
    Сегашното българско правителство иска ли сметка на Турция, за "Възродителният процес" срещу българите в Тракия през 1913-та? Не? Тогава да спре да се преструва че му дреме за турците - и без това много от членовете на ДС инициирали този процес по поръчка на Горбачов, след 1990-та не само не са съдени, а издигнати на високи държавни длъжности като "демократи."
  • 4 Историк

    37 38 Отговор
    Възродителния процес е активно мероприятие на Държавна сигурност: инсценирана репресия, с която да се подготви създаването на етническата партия ДПС след като дойде “демокрацията” и с която партия да се гарантира, че тайните служби ще продължат да ни управляват, като заплашват да взривят етническия мир, ако обществото тръгне в посока неблагоприятна за тях. Неслучайно ДПС се оформи СВЕТКАВИЧНО след като “Дойде демокрацията” и също неслучайно неин лидер (и до днес) стана ДС агента Ахмед Доган, който и до днес командва парада там и дърпа икономическите конци в голяма част от България (никой не е забравил думите му за “обръчите от фирми на ДПС”). Всички “изселени” продължават и до ден днешен да гласуват под строй за ДПС на всички избори. Това е общ проект на руските и турските тайни служби, с който си поделят влиянието в България. Нещо, което е факт от ден 1ви на уж “освобождението ни”.

    Коментиран от #13

  • 5 Срам и Позор!

    13 12 Отговор
    Само това бих казал. Reconciliation Day е необходим, за да има Мир!
  • 6 Лост

    45 2 Отговор
    Нека днес,ако има изяви с Борисов мисирките да му задават само един въпрос:-Какво прави ти по времето на В.процес?.
  • 7 хатче

    25 42 Отговор
    знаетели колко турци ги интернираха насисттвено на разли4ни места във страната това беше терор

    Коментиран от #8, #15, #16

  • 8 Историк

    39 22 Отговор

    До коментар #7 от "хатче":

    Комунистическия режим "интернираше" всички български граждани. Партията решаваше къде ще работиш и съответно те изпращаше там. Не те питаше дали искаш.

    Коментиран от #71

  • 9 хайдутин

    56 11 Отговор
    Техните предци , за да не ги заплюват комшиите , че са си сменили вярата ,са се отделили в отделни махали и са започнали да твърдят , че са турци. Самите турци са напуснали България през 1878г.. Бойко ги жали тях, аз не . На 3 март, докато българите честват Освобождението , евроатлантиците солидарно с тях се чувстват поробени.

    Коментиран от #12

  • 10 Гого

    29 17 Отговор
    Винаги сравнявам възродителния процес с направеното от Украйна в Донецк и Луганск. Представете си да бяха нахлули турци да "освобождават" сънародници

    Коментиран от #28

  • 11 АЛИЛ МУСТАФОВ

    21 21 Отговор
    СРАМ нали всички сме ХОРА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Деций

    38 10 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Няма да е лошо,да си накъсаш дипломата по история на малки парчета,/ако случайно я имаш/,и да я изядеш.Тези глупости може да ги говориш на младите.Мярката беше правилна,но твърде закъсняла.Ако строя беше запазен, всичко,щеше да е минало.Живея в смесен район,и съм свидетел на събитията.И до днес имам познати,които не си върнаха имената,и са с български имена,нещо повече,имаше не по малък натиск към хора от страна на ДПС,да си вършат турско арабските имена.Добре е всички да се запознаят с член 13 от конституцията на Турция.Това е доктрина,така се изгражда държава,създава народ,с общи цели и идеали.Всички теглят една каруца,в една посока.Реално турците в Турция са около 8%,сега ние какво да направим,да скочим срещу Аспарух,щото Българите са били 10%,и са претопени от траки и славяни,но името на народа и държавата остават,и се водят Български.Това са нарицателни понятия,чиито съдържания са различни от названията.

    Коментиран от #14

  • 14 Историк

    14 23 Отговор

    До коментар #13 от "Деций":

    "Мярката беше правилна,но твърде закъсняла." Коя "мярка"?

    Коментиран от #17

  • 15 АЛИЛ МУСТАФОВ

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "хатче":

    ХАТЧЕ така БЕШЕ

    Коментиран от #18, #33

  • 16 Деций

    47 13 Отговор

    До коментар #7 от "хатче":

    Знаем,знаем Хатче, страшен "терор"беше.Че ви изучиха,че влизахте с предимство да учите,помним как ви "тероризираха", Ибрям със успех 3,изместваше Иван с 5.Пускай си от време на време ,"Време разделно" ,да разбереш какви галеници на съдбата и режима сте били.Очаквам воят ви да надмине и Еврейският с техният измислен Холокауст.
  • 17 Деций

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Задаваш ми отговори!
    Смяната на имената разбира се.

    Коментиран от #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайдутин

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Ама тази версия за “поробването“ 1878г я пробутвате от както ГЕРБ и ДПС дойдоха на власт . Вие , ако си падате по исляма и искате да величаете Османската империя и да им пишете хвалебствена история , моля ...джамиите са отворени , ще ви приемат .А в тези региони , които изреждаш, живеят мюсолмани , които говорят турски , но ако аз науча китайски и стана будист, това не ме прави етнически китаец, пак си оставам българин.

    Коментиран от #29, #46

  • 20 Не само това

    37 10 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    Не само това,удобно се прикриват причините за този т.н. възр процес!
    Достатъчно е да се спомене атентата на гара Буново, опитите да се тровят язовири и други подобни! Предполага се ,че има архиви за всичко ,но бълг.дупедавци в парламента отдавна са продали България!
    Има вече цели региони където в обществени институции ако говориш на български е сигурно ,е работата за която си отишъл там няма да се получи. Все пак е добре да се знае,че към този момент България е християнска държава с официален език български. Поне докато онези в парламента не изтъргуват и това!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 комунист ☆

    27 8 Отговор
    "Режима на Тодор Живков пада" !?! Какво тъпо вношение.Все едно джагалите са го свалили,а не СССР,който предаде целия соц.блок.Ще го търсите Бай Тошо,ама го няма !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Деций

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    Тогава времето беше друго, състоянието на държавите и армиите също.Бай Тодор им беше приготвил голямо дърво,и те бяха на ясно с това!Тогава имаше държава,ресурсно и военно обезпечена,за разлика от сега.

    Коментиран от #39, #66

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пешооу..

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    От времето на Фердо Кобуря досега сме ги "прекръщавали" 8 или 9 пъти и пак сме им връщали,според политическия "момент" имената..Просто не си четем историята,примързява ни.Онуй Зеленото се пробва и то да сменя имена и да слухти кой на какъв език разговаря,виждаме докъде си докара "държавата"..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Деций

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мдааа":

    Помисли за причините довели до това решение на Политбюро,или смяташ ,че това е случайно хрумване?Има от къде да почерпиш информация.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хайдутин

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Що за глупави":

    Изобщо не ми пречат нито хората , нито тяхната религия , даже имам познати мюсолмани и си общуваме много добре .Тук говорим за етнос и за част от населението , което е подкокоросвано заради религията си , да гледат към друга държава .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Историк

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Деций":

    Насилствена промяна на идентичността на хората е чист фашизъм.

    Коментиран от #76

  • 37 И Доган

    9 3 Отговор
    от Меди стана Ахмет за да капят парички от турско.
  • 38 Българските турци

    16 1 Отговор
    След началото на колективизацията през 1947 г. проблемът беше дали турците, живеещи в България, ще бъдат убедени в социализма?В средата на този процес настъпва миграционна драма. Българското правителство отвaря границата, за да ги насърчи да отидат в Турция, тъй като вижда турските селяни като пречка при преминаването към колективни стопанства. Турция обаче заявява, че няма да приеме подобна миграция и затваря границата си. Затова хиляди турски семейства, тръгнали с надеждата да отидат в Турция, минават през българската граница, но се струпват на турската граница. През декември 1950 г., когато размерите на драмата нарастват, Турция решава да отвори границата и по този начин около 150 хиляди души преминават в Турция. В края на този процес, продължил почти две години, българското правителство затваря границата си,прекратява миграцията и започва пропаганда, за да убеди останалите турци да се присъединят към колхозите. ЦК на Комунистическата партия на България, по-конкретно генералният секретар Вълко Червенков, кани Назъм Хикмет в България. Българското правителство дава задача на Назъм Хикмет да спре изселващите се на големи групи турци от България в Турция. С тази цел през 1951 година той идва в България.Остава само 12 дена през които решава проблема и си отива...!.
  • 39 Историк

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Деций":

    Тоталитарните репресии никога не са "случайно хрумване".

    Коментиран от #59

  • 40 Българските турци

    11 8 Отговор
    Назъм Хикмет в България“ е заглавието на издадената през 1955 година книга, състояща се от 130 страници. Авторът е Блага Димитрова, а оригиналното заглавие на книгата е „Назъм Хикмет и България“. Назъм Хикмет, заедно с автора на книгата Блага Димитрова и отговорни лица от комунистическата партия, посещава турските села в България. Според записките на Димитрова, Назъм Хикмет е организирал 20 митинга с участието на 150 хиляди души, 10 пъти е държал реч пред народа, срещнал се е в 12 различни места с активисти на партията. Книгата на Блага Димитрова всъщност представлява пътепис на тези пътувания. Назъм посети двадесет села за четири дни и се срещна с хиляди хора, а когато се върна в София, направи следните предложения към партийните и държавните служители: „Ако искате да решите този проблем и турският народ да живее тук в хармония с вас: 1- Уважавайте техния език и религия 2- Отворете училища, които предлагат уроци по турски за тях 3- Обучете учители в учителски училища за тези училища 4- Публикувайте турски вестници, списания, книги и т.н. за тях 5- Дайте значение на турските предавания и турските песни по радиото. И в резултат на това, че правителството прие сериозно тези препоръки, атмосферата се смекчи.През петдесетте и шестдесетте години България изживя своите Сладки времена.
  • 41 Българските турци

    10 5 Отговор
    Имаше ентусиазъм, социална реорганизация,промишлен и селскостопански възход.С началото на седемдесетте години започна промяната.Неусетно от самосебеси новата система започна да формира своята буржоазия.Новите привилегировани , партийците,документираните борци против фашизма с техните семейства,спортистите и артистите ,и разбира се военните от БНА,МВР,от ДС и ВКР вече бяха новата комунистическа буржоазия, която устремно започна да расте и наедрява. Промени се отношението към малцинствата.Отново съживиха миграцията с редица споразумения за изселване с Турция.Забраниха изучаването на турски език в училищата на смесените окръэи.Този път турците започнаха да се изселват контролирано и разпродавайки на безценица придобитото през годините на Сладките времена.Комунистическата буржоазия се възползва най ефикасно от тази ситуация.БКП се върна към лениновата доктрина "малцинствата се асимилират от мнозинствата".Като начало решиха да ускорят асимилацията насилственно и започнаха с помаците - тъй наречените българомохамедани.Това беше началото на прословутия "Възродителен процес" !
  • 42 Българските турци

    22 8 Отговор
    Продължи 20 години през които преименуваха първо туркоезичните цигани ,после турците в Родопите и накрая масово и с военни блокади турците от Североизточна България където именно преди 40 години през 1951 година Назъм Хикмет се беше подвизавал.Завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм.А имахте един прекрасно композиран влак в който си пътувахме заедно...ние на полето и цеховете на заводите,вие началници,шефове и директори...ние Строяхме за Родината в Строителни войски в ЖП войски и КЕЧа,вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА. Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това...А тия от нас които минаха границата се настаниха и устроиха Там ,а тия които се върнаха и които останаха пуснаха корени по на дълбоко Тук.След това започнаха годините на "Великия преход" в България, който до ден днешен "бодро и мощно" продължава...И онази тоталитарна буржоазия дори след 50 години е все още на власт...а докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия!...
  • 43 Българските турци

    16 7 Отговор
    Когато не ореш и не сееш земята си, не можеш да жънеш...когато промишленноста и технологиите ти не произвеждат нямаш краен продукт...няма търговия...няма икономика... Пишеш за 1990 ... за БКП и Андрей Луканов...Това са точно годините на голямата екскурзия тоест когато ни прокудихте от България...Близо 300 -350 хиляди ги юрнаха към Турция ... 100-150 хиляди тръгнаха на към запада...(познавам стигнали до Аржентина и Уругвай). Реколтата за 1989 остана на полето...обраната изгни...през есента ... оран и сеитба почти не стана...Промишлените предприятия работиха на авариен капацитет...на много места спряха...търговията и снабдяването затъна...Всичко това трая две лета,една есен и една дълга зима 1989 - 1990...България обявява мораториум и фалира...А преди този хаос... както ти писах по горе с подробности...България изживя хубави времена !...
    Всички пак си мрънкаха и мърмореха... но колкото и да не е много богато но поне добре си живееха !?..Толкова трудно ли е да се осъществи онова национално равновесие с което България да заживее пак в нови "сладки времена"?!...

    Коментиран от #48

  • 44 Българските турци

    17 6 Отговор
    Защо все някой трябва да ви "измъква от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!!... И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!! Никакви американци или руснаци не са в състояние да ви попречат да си изберете къкъвто си искате "Диктаторъ" стига да сте единни и сплотени Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!...
    А всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Историк

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хайдутин":

    "Ама тази версия за “поробването“ 1878г я пробутвате от както ГЕРБ и ДПС дойдоха на власт " "Който ни освободи, той ще ни пороби". Знаеш ли чий думи са това и през коя година са казани, та говориш за ДПС и ГЕРБ?

    Коментиран от #56, #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Историк

    4 12 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    "България изживя хубави времена !" Всеки, който пише за режима през 89та година като за "хубави времена за България" не е истински българин. Тогава българската държавност беше сведена до продължение на съветската.

    Коментиран от #51, #58, #72

  • 49 Вълканов

    4 4 Отговор
    Вместо до се договори с Турското ръководство, да пропусне за Турция, необходимите за нея технически кадри срещу заплащане, Тодор Живковата политическа хутнга започно да провежда курс на задържане на Българските турци, не отчитайки, че те не са част от Българският народ, а НАРОДНОСТ в рамките на РЕПУБЛИКА бЪЛГАРИЯ. Една от основните причини е, че във висшето ръководство на държавата нямат представа за понятията народ, народност, етнос и нация. ТОДОР живков можеше да се договори със Демирел. Основната вина ности Живков и теговата хунта. сега резултатите са ясни.Под натиска на Западните сили бе създадено ДПС, което внесе разкол в нацията, икономически натиск върху икономиката, която рухна за тридесет години.Много от виновниците са в управата на държавата, те са сред поклонниците на запада., който ги пази и използува за свои цели.

    Коментиран от #54

  • 50 Байрактар"70

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Не остана! Още година и половина, и ще разбереш кога,какво трябвало да се случи!
  • 51 Деций

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Обаче сега вече е друго,казваш? Демокрация и суверинитет на всеки ъгъл?

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Историк

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "Деций":

    Демокрация има само донякъде, защото ДС отново управлява страната, макар и притиснато от външни сили, а суверенитет ще имаме, когато изгоним и последния руски слуга от България.
  • 54 Историк

    9 4 Отговор

    До коментар #49 от "Вълканов":

    "Под натиска на Западните сили бе създадено ДПС" ДПС си е чист руско-турски проект. Неслучайно начело на ДПС стои ДС агента Ахмед Доган, а от Турция под строй ходят да гласуват на всички избори.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хайдутин

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    Знам ,тези думи са записани от представители на Америка за България , когато са взимали лично интервю от Левски ..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Деций

    8 7 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Може да го наричаш както го разбираш,но онази Държавата,за разлика от сега имаше структури които работеха.Цветните сънища на Анкара за автономия и сепаратизъм не са убягнали от
    полезрението на службите.Има доклади на базата на които са предприети тези действия.Онази държава не можеше да позволи и да гледа безучастно,как се води подривна дейност на територията и от чужди служби!Нещата са доста по дълбоки!

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Деций":

    "Може да го наричаш както го разбираш" Аз го наричам както е. Същите "структури" оглавиха партията представител на тези изселени хора след 89та, а това няма как да се скрие какво точно значи. Имаш дупки във версията.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ОСТАП БЕНДЕРР

    2 3 Отговор
    "Баща ми беше поданик на Турския Султан"
  • 65 Кочо

    7 2 Отговор
    Защо бъркате в раните на хората?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 много умно

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    се изказа. ДПС е създадена след 90-та година... забележете... от теци, които създадоха СДС. Няма как една партия като ДПС, която влиза с 12 депутата да управлява България. Държавата ни се управлява от определен кръг от хора, които са в сянка. Дори и Стиви Уондър го вижда, но на нас ни трябва някой удобен който да е посочен за виновник. Възродителния процес е, може би, по-лошо и от войната. Да се отнема името е равносилно на убийство, заличавайки името дадено от майка и баща според тяхната идентичност и вяра. Дори османците не са си позволили да отнемат имената и вярата на българския народ, а те са били 500 години по нашите земи. Били сме в османско робство, а в комунизма какви са били турците и помаците, отнемайки им името и вярата? В СССР това не се е случило. С какво ЦК на БКП е било по-силно от ЦК на КПСС, за да си позволи такива действия? Явно е било силно изразено малоумието на членовете на ЦК на БКП в което са били по-силни от ЦК на КПСС. Грешка е да се свежда вината за кражбите и лошото управление на страната до една малка партия като ДПС - сега с 36 депутата от 240 в парламента. Другите 204 явно са безгласни пионки, според разбиранията на много неориентирани.

    Коментиран от #87

  • 68 Каун

    6 2 Отговор
    В България останахме само озлобени и сърдити човечета и защо се чудим че сме в това трагично положение?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Анонимен

    6 8 Отговор
    Нито дума за терористичният акт на гара Буново във влака и вагона за майки с деца!.. Абе "ценности и демокрация"! Нема начин!

    Коментиран от #73, #75

  • 71 квя

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Може да е така, но поне имаше работа и то в България. А сега насила хората са в чужбина и страната се обезлюдява.
  • 72 Българските турци

    12 5 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Аз нямам сценарий с роли като вас и си гледам през своята си призма... Ти можеш да си и критик и защитник на каквото си искаш но когато не си обективен и не можеш да си убедителен си обречен да тролуваш по убеждения ! Защо всички в България мислят че сме забравили да пишем и говорим български и че за 33 години сме се превърнали по еволюционен път в малоазиатски маймуни ?!... Защо виждат хората с двойно (бг. ) гражданство в Турция като едно "аморфно струпване" податливо на всякакво влияние , натиск, идеологични манипулации, насочване или пренасочване и лесно управление ?!!...А всъщност тези хора ако не бяха прокудени от България едва ли щеше да има ДПС и етническа политика в България !?....Както не е имало от 03. ІІІ.1878 до основаването на ДПС !!!... На нас тук ни е много интересно и забавно как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични доносчици... въртят политиката на България !? И как някои махленски анализатори се мъчат да да правят карикатури на прокудената през 1989 г. истинска антикомунистическа ,..антивъзродителна "етническа" интелигенция ! ДПС е пародия на партия от родоизменници които служат за САПУН за измиване на "катранения" възродителски ПОЗОР на България !...И докато има живи преименувани,ще ги държите като щит срещу Световното общественно мнение и евентуалните опити за претенции за морални и материални обезщетения !!! Това че ги мислите за партия "зад която стои Турция" е показател за вашата малоазиатска параноя която ви надъхват всичк

    Коментиран от #82

  • 73 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #70 от "Анонимен":

    Случката на Буново е ПОЛИТИЧЕСКА поръчка на ДС!
    Стига джафка за една измислена история!

    Коментиран от #74

  • 74 Домакин

    4 2 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Точно така! А също така Путин е виновен!
  • 75 злобар

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Анонимен":

    Закъсня брадчед ! Хората си "избълваха" всичкото... сега твоят хор "Батак Буново" може да си прави ОПЕЛОТО !!!
  • 76 провинциалист

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Историк":

    Миналата година обясняваха в Украйна, че на украински звучало и се изписвало по друг начин, не било смяна на имената. Същото като с Хасан - Асен. Така че, явно е въпрос на гледна точка.
  • 77 Глупости

    4 13 Отговор
    Ако си с българско гражданство българско име и точка по въпроса французите на времето дадоха срок от 48часа да си сменят имената с френски имена африканците и др. Пришълци защо българите да се мъчат да си преплитат езика като назовават турски имена евала на бай Тодор за възродителния процес като искат турски новини и имена в Диарбекир ги очакват
  • 78 Америка ни спаси

    6 1 Отговор
    След възродителния процес Турция силно се въоражи с Американските F16 с 167 броя . Първата пратка обучани турски пилоти в САЩ бяха дошли в Турция още през Септември 1988 год. но втората пратка с пилоти се задържаха нарочно от Америка и всеки ден телефнирваха Тургут Йзал да не направи нападение с/у България без съгласието на НАТО въпреки всичко в края на Февуари 1989 год.Турската армия беше завършил подготовката и чакаше паролата .
  • 79 Америка ни спаси

    4 3 Отговор
    След възродителния процес Турция силно се въоражи с Американските F16 с 167 броя . Първата пратка обучани турски пилоти в САЩ бяха дошли в Турция още през Септември 1988 год. но втората пратка с пилоти се задържаха нарочно от Америка и всеки ден телефнирваха Тургут Йзал да не направи нападение с/у България без съгласието на НАТО въпреки всичко в края на Февуари 1989 год.Турската армия беше завършил подготовката и чакаше паролата .

    Коментиран от #94

  • 80 Искаме истината

    7 3 Отговор
    Ония от Шесто дето организираха атентата в Буново и защо всичките изчезнаха безследо ?
  • 81 Герчек

    9 3 Отговор
    Учените от цял свят нарекоха възродителния процес КУЛТУРЕН ГНОЦИТ но хилядите убити турски жени и детца по време на процеса каде да ги слагаме .

    Коментиран от #85

  • 82 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #72 от "Българските турци":

    Точно защото българските турци бяха прокудени от домовете си бе причина за създаване на ДПС за да се запази мирът в България, което и стана. Не стана като в Косово, което е добре за България. Днес всеки си приписва заслугите, но "истината е някъде там". Дали би съществувала ДПС ако българските турци не бяха прокудени..? Разбира се, че щеше да съществува... може би под друго име, но идеята щеше да е една с леки промени. Може би, щеше да се иска автономия... Кой знае? Нито аз, нито ти... единствено Бог знае.

    Коментиран от #89

  • 83 Прилича ли

    0 1 Отговор
    Тая на снимката прилича ли ви на тюрко-монголка? Тюрките от които произлизат турците са монголоиди. Който иска да види истински тюрки да се разходи до Туркменистан или Узбекистан,където не са толкова омесени с индоеврепейците. Нашите турци по ген са бузкрайно далеч от монголоидните тюрки.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 мекерета измекяри

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Герчек":

    ПОПИТАЙ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ЧЛЕН НА БКП И АМЕТ ДОГАН АГЕНТ ДС НА БКП
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 А бе златен...

    3 5 Отговор

    До коментар #67 от "много умно":

    Що пишеш за неща дето са се случили , когато още си бил на дядо си в Ташкент.
    От 1945г., до 1986г., никой и по - никакъв повод не е ощетявал правата на т.нар. " български турци ", каквито по принцип не съществуват...това са българи мохамедани. Същите имаха всякакви привилегии- влизаха с предимство в университети, имаха си вестници и радио на турски, за една и съща работа им плащаха двойно българската надница.
    В 1986г., под действието на МИД бяха създадени терористични групи и не е лошо да си прочетете колко са жертвите на протурския тероризъм и сепаратизъм в България. Ахмед Доган беше двоен агент на МИД и МИ6 ...пълен предател и терорист- протурски сераратист.
    След атентата в Пловдив, НРБ реши, че проблемът изисква радикално решение ...както виждате в България няма проблем нито с евреи, нито с арменци. Защо ? Защото те са интегрална част от българската нация и не представляват опасност за съществуването на държавата, за разлика от т.нар." български турци ".
    И затова този Възродителен процес беше, Е и ЩЕ Бъде наложителен ако искаме България да я има ...
    Можете да изгледате един епизод от филма " Новото робство" , за да видите как изместват ограда на гробище, за да остане гробът на българин мохамеданин извън гробището, защото името му е българско т.е. въпросът не е в религията , а в националността, защото то, е правоверните, но се е чувствал българин, а ДПС , следи и защитава правата само на " турци".

    Коментиран от #91, #92

  • 88 Роза

    4 0 Отговор
    Един от греховете на живковия режим.Насилственото преименуване компроментира БГ пред света като терористична държава,настрои бълг.мюсюлмани срещу християните и в крайна сметка ускори падането на живковия режим.Поразиите,които причини "възродителния процес",още дълго време няма да се заличат!
  • 89 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    Между турци и българи никога не е имало вражда за да говориш за мир в България !...Това е политическа еквилибристика на тогавашни закостенели демагози в турската политка от която се възползваха ДПС и техните създатели ! Умните политици не си слагат съзнателно "таралеж в гащите" а Тургут Йозал беше умен и категорично против етническо политическо структуриране в България ! Унищожиха го ... иначе турците в България щяха да са в политиката на страната но не като партия а по подобие на турците в Германия и другите европейски страни където пребивават ! От ДПС имаха нужда българите...а не турците в България нито пък турците в Турция !!! Ние не сме правили сепаратизъм ... а можехме ли ?!... Ние не сме пипали оръжие ... можехме ли ?!...А думата автономия е било най абсурдното за логиката на почти всеки "български турчин" включително и за мен самия !...Турска партия ,мир в България, автономия и т. н. са все продукти на гузна съвест !!!...И днес в Турция и в турското политическо обществено мнение не се гледа с добро око на онези които вие наричате турска партия, които всъщност не правят нищо полезно нито за своите избиратели нито за България , нито за българо - турските взаимоотношения !! Именно те си "приписват заслугите" и злоупотребяват и лицемерно експлоатират с мъките на ветераните от Белене и с душевните трагедии на турците ужилени по жестоко от тоталната психологична репресия в годините от 18.01.1985 до 29.05.1989 г. !!!
  • 90 Българските турци

    1 2 Отговор
    В Гърция има турско малцинство а партия има ли ?...В С.Македония също има турци ...партия има ли?... В Албания, в Косово, в Сърбия има ли ?... Задайте си въпроса защо в България има партия за която гласуват само малцинствата !?...И недейте да твърдите че така искала Турция защото не е показател дори за най ниско IQ !!!
  • 91 БРЯХ

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "А бе златен...":

    Много смело се изказа, макар и глуповато. Препоръчвам ти да четеш история, ама с документи, а не написана от Божидар Димитров и подобните нему, защото такива изопачават историята. Израз бъргаромохамедани няма. Според Б.Д. има, ава той не е запознат с много неща. Защо да са българомохамедани? Нима се кланят на Мохамед? Не. Те проповядват исляма, а не Мохамеданство. Близко е до акъла, ама го даваме по инерция. Ето защо не може да съществуа термин българомохамеданин, а български мюсюлманин. Относно смяната на имената... На циганите сменят имената през ... това го кажи ти..., на помаците през... това го казваш пак ти... и на турците след 1984 г. Чети приятелю, а не да цитираш някой от ГУГЪЛ. Когато сменяха имената не бях в на дядо ми и помня погребението му през 1982 г. ... и помня как в един баир стреляха с калашници и джипове Волга и УАЗ обикаляха района. Така че, не си ти който да ме критикуваш и да ми даваш акъл. Аман от ГУГЪЛ професори.
  • 92 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "А бе златен...":

    Такива "spider brains" като теб правиха онзи процес !.. Докато вие съществувате българите ще се лутат във ФилоФобия и винаги ще се боят доблестно да застанат срещу огледалото на съвестта и да закрият сметките на миналото...няма да искат да застанат лице в лице с великодушието на компромиса... и ще продължават да настояват и с упорита арогантност да искат всички други наоколо по тия земи да се съобразяват с тях !!! Затова никой на Балканите не ви обича !... Не забравяйте хората се съобразяват с умни , толерантни и тактични хора независимо дали са им приятели или врагове !!!

    Коментиран от #95

  • 93 Писна ми от вас

    2 4 Отговор
    Писна ми от тези турци и от цялата тази ориенталщина. За жалост в България живеят много етнически групи, които по ниво на развитие са някъде в средновековието. Близостта на самата Турция е фактор, който доста ни дърпа назад. Който каквото и да говори, турците не обичат науките, трудно усвояват знания, развитието във всичките му форми е чуждо за тях. Най-обичат да си похапнат, да си по.бнат, да побърборят, да си придадат важност. Противна ориенталщина, от която искаме да се отървем, но не можем. Не ме интересуват имената ви, срам ме е от вас, че живея с вас на една земя. По-добре да си пазите имената, защото така лесно можем да ви отличим и да знаем кой кой е.
  • 94 Да е забравиш

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Америка ни спаси":

    Ти 1988г знаеш ли че турците нямаха асфалт още и предимно каруци се движеха в Истанбул Анкара беше само къщи каква армия кви ф16 те гонят България 1988г можеше да приключи с Турция за 48часа военната мощ на България беше такава каквато и в момента Турция не притежава аз лично съм бил в Турция 1986г така че тия глупости си ги говорете с връстниците и без това нищо не става от ващо поколение една казарма неможте искласа
  • 95 Бат Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "Българските турци":

    То пък вас щото много ви обичат,една кола не можете да карате като хората,акъли тръгнали да дават 🤮🤮🤮🤮
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Вълканов

    0 0 Отговор
    Главната вина е на Тодор Живков и неговите сподвижници. Наясно бе, че огромно множетво от Българските "турци" искаха да заминат в Турция. В същото време в Турция започна началото на засилването на икономиката, за което трябваха кадри, а Турция ги нямаше. България бе държава, в която "турското" население бе на необходимата техническа грамотност, така неободима за Турция. България бе в сравнително добро взаимно добросъседство с Турция Демирел и Живков се срещаха често, нЕОБХОДИМ БЕ ДОГОВОР, ПРИ КОЙТО тУРЦИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ НЕОБХОДИМИТЕ КАДРИ срещу заплащане. Вместо това се пое курс на смяна на имената., което изолира България от другите държави. Фиаско на Живков.. От заминалите над 500 хиляди, в Турция останаха 300 хиляди. Заради изолацията , България бе принудена да създаде ДПС. . Тодор Живквищината преследваше и Българи, осмелили се да кажат истината за грешките на Живков. Бяха наричани врагове и предатели, преследвани. Дори членове на БКП бяха обвинявани, преследвани дори децата им.
  • 99 СМЕШНА СТАТИЯ

    0 0 Отговор
    Нищо вярно. Младите можете да излъжете. Но тия които помним всичко. НЕ. т.нар. турци разпродаваха всичко и тръгваха към обетованата земя с надеждата, че отиват в западния свят. Само за смяната на имената имаше напрежение. Не беше редно. Но за Турция тръгнаха с желание и надежди. И някой от тях успяха, други не. Всичко останало са лъжи и внушения.
  • 100 Анонимен

    1 0 Отговор
    С една дума, добри трудолюбиви турци. Съсипани животи.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ХХХХ

    0 0 Отговор
    Ако бяха с турски имена трите етноса на дпс, а не в смесени региони да се побутват и те и българите, от кина си, от кои са и българите родители като отодат на сватба се оказват, че само родооски песни, а те помаци прикрити. Не е унижение да си кажете, или на българите които за тях, може би прапра бабите им са били я роми, помаците, турчина е турчин, а др включая и българите, а дали са българи християни прабабите им, но както и да е, но се омъжиха за дпс и без образование на стол, а мама нашите.. Е, хубаво де, омъжили са ти се едната за дпс, другата ходила дълги години, и кво от това, че стоят на стол в банка за хил лева, голям кемепир, използват ви труда, да бяха ви дали 10 хил в банка да ви кажем берекет версин
  • 105 Анонимен

    0 0 Отговор
    Искайте от дпс дс обезщетение от доган хасаня, а не от Булгари@стана, може и от костов, той е от вашите и от алито обущавя, дето доносничал за жена си рускиня, но идвайки си от турция умря
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове