Last news in Fakti

11 Януари, 2023 09:56 1 446 19

Омбудсманът: Жалбите за промените в градския транспорт на София започнаха още от юли 2022 г.

  • градски транспорт-
  • жалби-
  • омбудсман

Когато си валидираш картата за градския транспорт и тя е сложена в едно портмоне с банковата карта, системата тегли допълнително по 1,60 лв., каза Диана Ковачева

Застраховката за градския транспорт върви със закупуването на картата, а не с валидирането ѝ. Такова мнение изрази в студиото на Нова телевизия омбудсманът на България Диана Ковачева.

„Глобата от 3 лв. абсолютно трябва да отпадне. Радвам се, че председателят на Общинския съвет чу хората и няма да има глоба. Вие вече сте си платили картата и сте редовен пътник. Това валидиране служи само за статистика на общината. Не е редно да бъдат затруднявани хората, особено тези с увреждания”, каза тя.

Жалбите за промените в градския транспорт са започнали още от юли 2022 г., коментира Ковачева.

„Талоните с билети за 10 пътувания бяха много удобни за хората, които не ползват често градски транспорт. Няма и карта за 1 линия. Това означава, че ако ползвате само трамвай 7, ще трябва да си купите карта за цялата мрежа. Тоест, ще платите за услуга, която не ползвате. Идеята е да свалим хората от колите, но едва ли ще стане така”, твърди омбудсманът.

Ковачева разказа, че много хора се оплакват от това, че когато си валидират картата за градския транспорт и тя е сложена в едно портмоне с банковата им карта, системата тегли допълнително по 1,60 лв. Оплаквания има и за това, че няма достатъчно пунктове за закупуване на билети.

Диана Ковачева коментира и новите правила при издаване на ТЕЛК решения. Тя предложи, когато навреме си си подал документите за изтичащо ТЕЛК-ово решение, то да важи до издаването на новото.

„Забавянето е около 5-6 месеца - период, в който хората не получават инвалидна пенсия, губят възможността за асистент и за безплатни лекарства", обясни омбудсманът.

Относно темата за винетките тя обясни, че идеята е в 3-дневен срок да бъдеш уведомен, ако има нарушение от типа на това в село Пролеша.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    14 8 Отговор
    Пълна демагогия! Герберастите върнаха хартията в гласуването, а я премахнаха в пътуването!? Що така, бе, герберасти! Нали трябва народа сам да избира как да пътува и гласува - дигитално или с хартия! Валидирането може да бъде манипулирано, както и машините за гласуване!

    Коментиран от #4, #6, #14

  • 2 Кога Ковачева ще се загрижи за българите

    2 12 Отговор
    в Сърбия, огромната част от тях са с български паспорти!? Защо държавата ни не ги защитава от сръбските посегателства? Да не би това да е заради факта, че сърбите са руснаците на Балканите? Кой се страхува да не бъде "наказан" от Москва, ако защитим сънародниците си от Западните покрайнини? Вижте статията на българката Зденка Тодорова:
    За лицемерието на българо-сръбските отношения
    Изложбата „Престъпленията над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./“ е красноречив пример за гнусната антибългарска пропаганда
  • 3 оня с магарето

    23 2 Отговор
    Върнаха хартиените бюлетини а искат да премахнат хартиения билет напълно!?
  • 4 SDEЧЕВ

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Кочо":

    КОЧО КОЧО,ОТ КАКТО СЪЩЕСТВУВА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ГЛАСУВА С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА,НА КОЙТО МУ Е ТРУДНО ДА РАЗБЕРЕ КАК РАБОТИ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ДА ПОДАВА ЖАЛБИ ДО ОМБУДСМАНА
  • 5 Рамадан

    11 8 Отговор
    Ако някой ми каже какво точно прави тази за гражданите и селяните, че и дават и заплата, ще му дам 5 лв.
  • 6 без имена

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кочо":

    и все пак кого избраха машините на мадуро? кирчо и кокорчо е верният отговор. хем боли -хем сърби ,а???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Я Я Я Я ДА

    3 4 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МУТРИ И ЗАТВОР ЗА ТИЯ ................................................................................
  • 9 Гост

    7 1 Отговор
    Да отпада !
  • 10 Демократ

    8 6 Отговор
    Какво точно направи омбудсманът,как предотврати тази каша,неудобна за всички като е имала жалби от м.юли? НИЩО ,ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. Тази длъжност означава да помага на хората и да защитава интересите им.Ние им плащаме заплатите и работят куп нищо правещи хора и трябва да им искаме отчет какво са свършили.Който не си върши работата-вън. Тази длъжност у нас значи говорител на хората за проблемите им,ами ние страдаме от тях.Кой ни пази и спасява от безобразията на държавните органи?

    Коментиран от #15

  • 11 Ела и виж

    14 1 Отговор
    Значи за улеснение на хората ще се гласува с хартиена бюлетина, което става 1,2 пъти в годината, обаче ежедневно правим хората на овце с електронните билети. Нинова спиш ли?
  • 12 пополека, забави

    8 3 Отговор
    Бързате младите, прекрасно. Но не си спомняте приказката за царя, който наредил да избият всички възрастни, защото според него те само пречели. Прочетете края. Та....побъркахте възрастните. То не са машини за гласуване, то не са необмислени решиния в транспорта, то не е система "супердок", то не са умни перални, хладилници, печки, телефони, коли......Ужасяващо сложен живот.
    Зад всички тези "нововъведения" стоят "велики изобретатели" и милиони, излишно изхарчени пари.
  • 13 Кочо

    7 2 Отговор
    Тези, които могат да се справят с тази сложност не пътуват с градския транспорт! А тези които са затруднени и се плашат от такива модерности са принудени да търпят униженията на една все по престъпна каста! Младото боядисано и лакирано келеме от офиса или по телефона, въобще не иска да мисли, че говори на възрастен, като му предлага дистанционно банкиране, гражданска отговорност по интернет, модерен телефон, ви фи, блутут, биткойни и онлайн процедури! Ама, било лесно.....!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така е

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Тая е по-жалка и от сестра Галевица. Оная врякаше постфактум до небесата да имитира дейност, тая хгербавата само мънка и то мнооооого постфактум.
  • 16 Реално

    5 0 Отговор
    В нормалния свят отдавна градския транспорт е за облекчение на гражданите и на движението.В България е средство за масов терор.Тези ,които решават съдбата ни,много се разхождат по света,но не виждат как е уреден обществения транспорт.Групово да отидат до Германия и по-умните ще разберат за какво говоря.Прилича на целенасочен тормоз на хората у нас.
  • 17 психодиспансер

    6 0 Отговор
    тук не става въпрос дали възрастните хора могат или не да се оправят с електронните карти и билети, а те вярвайте ми могат, не в това е проблемът! ОГРОМНИЯТ проблем е, че отпадна месечната карта за една линия! майка ми е пенсионерка от една година и си купуваше такава карта, защото ползва 1 автобус за две спирки до работата си само, за да не пътува гратис и за нея плащаше 11 лв., ползва го между 3 и 5 дни в седмицата! сега е задължена да плаща месечна срещу 25 лв. за всички линии или целогодишна карта срещу 365 лв. А пък за Гошето от СОС е по - важно, че всички от СОС се били подписали за това решение, а не това, че ощетяват хората!
  • 18 Гражданин

    2 0 Отговор
    Сега разбирате ли, че държавата (и общината) са враг No1 на народа? Народът просто трябва да вземе тоягата в ръцете си, ако иска живот!
  • 19 Гражданин

    2 0 Отговор
    Здрава дебела тояга изправя всички кривини!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове