Last news in Fakti

11 Януари, 2023 10:30 1 819 18

Минералното богатство на София изтича: Само от извора на Централна баня на ден губим милион литра

  • минерална вода-
  • софия-
  • миверални бани

Столична община се оправдава с липса на средства, но това е управленско безсилие, казва арх. Ивайло Захариев

Какво се случва с минералните води на София? Известно е, че столицата е една от най-богатите общини в света по богатство на минерални води. Преди време експертният екип “Околна среда“ от “Стъпка 2“ на Визия за София събира и анализира съществуващата информация за изворите на минералните води.

Събраната информация от е за 31 обособени находища с общо 75 водоизточника на минерални води. Те се изливат на повърхността във вид на естествени термални извори – Банкя, Княжево, Горна баня, Овча купел, София – център, Панчарево и Железница. В многобройни сондажи са разкрити находищата на напорни субтермални, термални и горещи води. Над 20 сондажа се самоизливат в Софийската котловина.

Каква обаче е съдбата на това богатство?

“Все по-малко бани са запазени и ние ги губим ежегодно. В София е имало повече от десет такива, те естествено са наследство на Османски хамами, а преди това са били Римски“, казва в ефира на БНР арх. Ивайло Захариев от Българската асоциация за термално наследство:

“Много е ценно да се каже, че това са едни сгради, на които ценността им не е само сграден фонд. Това е цяла една култура на бани, за която често се шегуваме, че това са древните молове на България. Не само, защото тогава хората са се събирали и са оставали там по цели дни, но и майките са избирали девойки за съпруги на синовете си. Прекарвало се е много време в тях. Тази култура е наследство от Римската империя“.

“Ние наричаме местата с минерална вода бани, но банята в Банкя все още е спа център, възстановена е изцяло, но се ползва само едното крило и всъщност са смесени мъже и жени. Това е добре, че може да събере семействата заедно на почивка, от друга страна обаче, това е наистина спа център и хората са с бански. Ние загубваме тази банска култура, за която говоря до момента. Всички тези курорти, за които знаем – и “Карлови Вари“, и “Баден-Баден“, и “Будапеща“. Това са запазени бани и в днешно време“, казва още той.

“Затова трябва да се пита общината, с която ние много години се борим. Изгубваме тази култура, защото тя не се осъзнава. Когато една култура се неглижира 20-30 г., тя се загубва.

От извора на централна минерална баня всеки ден изтича 1 млн. литра на ден минерална вода. Това нещо го хвърляме в канала и в туби на граждани, които събират вода. София губи много от това, че не ползва ресурсите си. В града има над 30 извора, а ние имаме две-три стари минерални бани“, посочва още той.

У нас има и добри примери, но те са в по-малки селища, като банята в село Ягода и тази в село Кръстова. Във Вършец например се правят много големи постъпления, за да се възстанови банята целогодишно“, казва още архитектът.

Какво трябва да се промени?

“Основната причина, която общината изтъква, е липсата на средства. За мен това е управленско безсилие. Проблемът е в цялостната липса на визия какво да се прави с минералните бани и с музеите на София. Тук отиваме изобщо към управлението на София, което очевидно не е добро“, казва още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антидържавата

    14 9 Отговор
    Брутално престъпление е това.
    Аз живея до няколко извора. Поисках да си подвържа най-официално, срещу заплащане у дома достъп до минерална вода. На пет места ми отказаха. Същевременно два от изворите се изливат в отпадни шахти...

    Коментиран от #6

  • 2 Пич

    29 2 Отговор
    Глупаци.... водата си тече..... Явно трябва да я продадат на някой , за да вземат под масата.....
  • 3 Пако

    29 1 Отговор
    НЯКОЙ СЕ ГЛАСИ ДА Я ПРИВАТИЗИРА ЯВНО,КАК ТАКА ЩЕ ТЕЧЕ БЕЗПЛАТНО. ЛАКОМИЯ ПУСТА.
  • 4 Ти си

    25 1 Отговор
    Зад такива статии и експертни изказвания лъскав ехидно гледащи лобиисти които ни подготвят за приватизиране на водните ресурси на страната ....
  • 5 Винкело

    22 2 Отговор
    Милион литра? Хиляда кубика? На ден? То по-дълбоко от Искъро бе!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да, да

    17 0 Отговор
    Да откраднат и водата! После пишете, че въздуха е мръсен и трябва да се купят филтри, които да се поставят на всеки ъгъл.
  • 8 Прометей

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Съвсем правилно подозрение.За да изтече един милион литра от този чучур трябва да е с такъв дебит,че да пълни една десет литрова бутилка за една секунда.Или да сме съвсем точни 11,5 литра в секунда.Всеки може да си го изчисли.

    Коментиран от #16

  • 9 Пешко

    8 3 Отговор
    Фандъкова изгони всички възможни инвеститори, и открадна доста пари при създаването на "музейче" на София. А интерес имаше.
  • 10 СПОРЕД МЕН

    7 2 Отговор
    Има и друго, което не се знае- изтичащата минерална мода в КАНАЛИЗАЦИЯТА се таксува от ВиК фирмата и това е законно, защото товари канализационната система. Друг е въпросът, че съответната Община не плаща тази сметка. Друга тема е тази, че минералната вода при извора (при банята) е безплатна, а в магазина я продават по 1000 лв за кубик (1 лв/литър), а в ресторанта по 1700 лв/кубик (2 лв/бутилка 1,5 л). Това никой не го коментира..
  • 11 Демократ

    9 2 Отговор
    Това,което се прави с минералните води в София и цяла България е показателно за пилеенето на това безценно национално богатство и разрухата, до която управниците от 80 години доведоха страната. Траки и римляни преди хилядолетия откриват и използват това безценно богатство, минералните бани на България я правят известна по света преди столетия.Всички помним дървото,което поникна на покрива на централната минерална баня в София преди 50 години и безумието това съкровище да бъде превърнато в музей.В София отдавна няма нито една минерална баня, съществувалите много такива с различни видове минерална вода отдавна са ликвидирани.Всичко това е национално предателство не само за София,а за цяла България.В нормалните държавите термалните извори освен за лечение се използват за производство на енергия.В София са 70 и крадеца некадърен Топлофикация отдавна щеше да ползва тази природна топлоенергия.В такава съсипана България живеем и това е само един пример.
  • 12 циглeто спасител Бонeв - нов кмет

    7 1 Отговор
    Абе друго си е да я дадем на концесия и минералната вода на някоя западна фирма.
  • 13 Абе

    6 0 Отговор
    Кво ще направите бе- нищо! На женски пазар,още преди години по опашките се говореше,че " усмихнатия" в комбина с убавото наденцце,са отхапали цвлата сграда,със целия каптаж под нея.И за да не се ползва от столичани( било вредно,опасно ) направиха Пункта Мара музей.Нищо чудно,след като усмихнатия подари на един от ония с малките шапчици целите хали.Който днес фъндък мома и сие продадоха на чужда верига.Няма такъв произвол и безхаберие никъде в Европа.Дори и в бившите соц.държави.Защо французи,унгарци,чехи не продадоха на чужденци техните хали ,в техните столици? Хали,който функционират и до днес от столетие минимум.Но там над пачките стоят държавните и национални интереси.Сграда с уникална архитектура,построена в началото на миналия век.В Топ център на столицата.Какво пречеше,да е реиновират от вътре,запазвайки старите щандове- рибен ( входа беше откъм трамвая) месен,за колбаси,хлебни изделия и т.н.И да допускат единствено само български производители.Не прекупвачи ,а производители със биография ,сертификат.Но как да стане? Нали кауфчо,лидълчо, и другите трябва да превземат пазара.Е,успяха на 1100%.Ако имаше машина на времето,и върна днешните млади там- в халите,ще гледат слисани.Леберкез на огромни правоъгълници.Топъл,топъл- директно от Родопа-2,20/ кг.Шунка- огромни бутове на кука.Истинска шунка,реже с ножа цели филета и на кантара.3,8 лв/ кг( беше ни скъпо над кило) Бюрек баница на кило- с врящо масло и сирене.А при " рибите" калкани по 5-6-8 кила броя.М
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект, който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други стопански дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие.
    Икономичските изгоди за града ще са многобройни и значителни, като не е за пренебрегване и социалния ефект, но с оглед на по-кратко изложение тези въпроси тук няма да бъдат развити...
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отоплението в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздухът от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
  • 16 Математик от втори клас

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Прометей":

    11 л/сек. са наистина, обаче там има 32 чучура! Не е един. Или по 340 милилитра в секунда от всеки, колкото е кенче от пепси. Така че сметката е вярна. Не бях се замислял, че на ден само от там изтичат по хиляда кубика минерална вода.

    Коментиран от #17

  • 17 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Математик от втори клас":

    „...........Според последните проучвания на територията на София са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 268,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС....” 1, стр.14.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове